Företag i fokus:

Ljuspunkten – En anrik butik med över 50 års historia fortsätter lysa

0C9D9A4A-0742-4954-B7BC-9CAE55041FF3

Foto: Shamash Oyal

Ljuspunkten, en av Södertäljes äldsta butiker som har funnits sedan 1972, fortsätter att erbjuda sin unika kundupplevelse. Telgenytt får träffa den nya ägaren, en ung och entusiastisk kvinna, som tar över rodret och siktar på att fortsätta butikens framgångsrika resa.

– Det är en stor ära att få ta över en av Södertäljes äldsta butiker, jag tycker att det är kul att en så ung tjej som mig får axla den rollen, säger 21-åringen Tilde Lindström till Telgenytt.

Ljuspunkten har genomgått tre generationer och har länge varit en viktig del av Södertäljes handelsliv. Butiken har en speciell plats i Tildes hjärta, som berättar om sin anknytning till verksamheten ända från barnsben.

– Min morfar startade Ljuspunkten 1972 och lämnade sedan över butiken till min mamma Nina. Både jag och min mamma är i princip uppväxt här. Jag kan minnas hur jag som 5-åring sprang upp och ner för trappan till lagret för att hämta lampor och jag minns än idag hur nervös jag var när jag som 15-åring fick ta emot min första kund, eller när jag som 18 åring äntligen fick ställa mig i kassan, säger Tilde och fortsätter.

– Ljuspunkten betyder otroligt mycket för mig och jag hoppas att det kommer kännas när man besöker oss i butiken.

21-åringen Tilde Lindström. Foto: Shamash Oyal

Butiken är känd för sin personliga rådgivning och för att erbjuda kvalitativa produkter och en stark kundkrets. Fortfarande kommer det in kunde och frågar efter Tildes mamma och morfar Anders Jonsson, vilket visar på det starka bandet mellan Ljuspunkten och dess trogna kundkrets.

Till Telgenytt berättar Tilde, som nyligen tog över efter mamma Nina som beslutade att kliva åt sidan, att beslutet att ta över butiken kom tidigare i livet än förväntat, men med stöd från familj och vänner var det ett naturligt val.

– Jag har alltid tänkt att jag någon gång ska ta över butiken men att det skulle komma så här tidigt i mitt liv hade jag aldrig kunnat tro. Att säga att jag inte var nervös vore en lögn men med stöd från min familj och mina vänner var beslutet en självklarhet och jag har inte ångrat mig en enda gång sedan dess, säger 21-åringen.

Framtiden ser lovande ut för Ljuspunkten. Med höga förväntningar på sig själv och butiken strävar Tilde Lindström efter att bevara familjens 50 år långa historia.

Tilde Lindström med kollegan Linda Gustavsson. Foto: Shamash Oyal

– Ljuspunkten har en lång historia av att ge en personlig rådgivning till alla som besöker oss. Jag vill att Ljuspunkten ska fortsätta leverera just det, kvalitativa produkter, rådgivning på plats eller i butik och en kundupplevelse man kommer ihåg.

Hur har responsen från vänner och familj varit efter att du tagit över?

– Alla är såklart väldigt stolta över mig, speciellt min mamma och min morfar. Jag är otroligt tacksam över att ha deras stöd i detta. Många kunder har också reagerat positivt när de förstått att det är tredje generationen som nu har tagit över butiken.

Vilka är dina förhoppningar för Ljuspunkten i framtiden, och vilka förväntningar har du på dig själv när du nu tar över?

– Jag har höga förväntningar på både mig och Ljuspunkten, vi har under så många år levererat på topp och mina förhoppningar är att vi ska fortsätta så. Jag ser fram emot att bevara vår historia samtidigt som vi utvecklas och testar nya saker. Jag hoppas och tror att våra kunder vill vara med på vår resa mot ytterligare 50 år i branschen. Varmt välkomna in till oss på Saltsjögatan 3.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 juli 2023 17:58
Senast uppdaterad: 23 juli 2023 17:59

Fastighetsägare vinner strid mot kommunen

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

En fastighetsägare i Södertälje har vunnit en rättslig strid motSödertälje kommun gällande en komplementbyggnad, vilket innebär att det tidigare kommunala beslutet nu upphävs.

I en nyligen avslutad rättsprocess har Länsstyrelsen upphävt ett beslut från Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun som berörde en komplementbyggnad på en fastighet i Brunnsängsområdet.

(Annonslänk)

Det initiala beslutet, daterat 26 september 2023, krävde att fastighetsägarna skulle avlägsna en komplementbyggnad och förenade detta med ett böter. Fastighetsägarna överklagade, vilket resulterade i att Länsstyrelsen granskade ärendet noggrant.

Länsstyrelsen identifierade flera brister i kommunens hantering, bland annat en otydlighet om vem av de två fastighetsägarna föreläggandet riktades mot. Denna brist på precision, särskilt när det gällde vitet, ansågs tillräcklig för att upphäva beslutet helt. Dessutom betonade Länsstyrelsen att den aktuella byggnaden var en bygglovsbefriad friggebod och inte hindrade allmänhetens användning av området, vilket var en av de punkter som fastighetsägarna hade framfört i sitt överklagande.

I april meddelade Länsstyrelsen sitt beslut att upphäva ett tidigare föreläggande från Södertälje kommun.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:49

Dödligt våld ökar – de flesta fall utanför kriminella miljöer

Polis-1

Arkivbild

Det dödligt våldet har ökat markant i Sverige. Men en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att två av tre fall av dödligt våld i Sverige sker utanför kriminella miljöer.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) sker två av tre fall av dödligt våld i Sverige utanför kriminella miljöer. Sverige har högre nivåer av dödligt våld mot unga män jämfört med övriga Europa, men lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen.

Dödligt våld i Sverige kan delas in i tre huvudkategorier: våld i kriminella miljöer, våld inom familjen (inklusive partnervåld) och våld i samband med spontanbråk och dispyter. Under perioden 2018–2021 utgjorde våld i kriminella miljöer den största kategorin, med cirka 34 procent av fallen, medan två tredjedelar av fallen inträffade i andra sammanhang.

(Annonslänk)

– En nästan lika stor kategori som dödligt våld i kriminell miljö är olika typer av spontana bråk och dispyter med dödlig utgång. Det kan uppstå till exempel i missbrukarkretsar men det kan också handla om konflikter kopplade till alkohol och nöjeslivet, ungdomsvåld eller svartsjukegräl. Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, och då ingår även partnervåld i den kategorin, säger Klara Hradilova Selin, utredare, Brå, i ett pressmeddelande.

Dödligt våld mot unga män i åldern 15–29 år har ökat markant i Sverige, främst på grund av dödsskjutningar i kriminella miljöer. År 2021 var nivån för dödligt våld mot unga män 42 avlidna per miljon invånare, jämfört med 28 per miljon i Europa.

Sex av tio kvinnor som dödades i Sverige under perioden 2018–2021 föll offer för sina nuvarande eller tidigare partners. Sverige har dock lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen jämfört med Europa i stort, med 2,9 avlidna per miljon invånare i Sverige mot 6 per miljon i Europa år 2021.

Medan dödligt våld i kriminella miljöer har ökat, har andra kategorier av dödligt våld haft varierande trender. Dödligt partnervåld minskade under andra hälften av 2000-talet och stabiliserades under 2010-talet. Under mitten av 2010-talet noterades en uppgång i dödligt våld vid spontanbråk och dispyter, som därefter legat på en högre stabil nivå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors