Företag i fokus:

En till sjukhus efter olycka på lyxhotell – ”Taket rasade över oss”

0ED419BC-E311-4CA8-A2E6-9C0EEE38BADD

Foto: Privata

Under helgen hölls en tvådagarsfest på Ellery Beach House på Lidingö. Det som skulle ha varit en minnesvärd dag för några vänner från Södertälje slutade istället i stor dramatik när en bar rasade över dem.

– Tunga stenplattor föll rakt på oss, säger Södertäljebon, som inte vill medverka med namn, till Telgenytt.

Under två dagar intog den populära nattklubben från Göteborg, Port du Soleil, lyxresorten Ellery beach house i Lidingö. Gäster lockades av ett beach club-event med dagsfester vid poolområdet och populära DJs vid spakarna. Två personer som lockades till Lidingö var två vänninor från Södertälje.

Under tillställningen hade arrangören bokat in tre dansare som skulle stå på taket av den höj- och sänkbara poolbaren. På taket av poolbaren sitter stora, tunga stenplattor monterade, vilka är jämnt med marken när baren sänks ner helt till marknivå.

Men när tillställningen på lördagen började närma sig sitt slut, inträffade en livsfarlig olycka.
När dansarna var klara för dagen beslutade den populära artisten Nause och en anställd att ställa sig på taket av den höj- och sänkbara baren och hoppade rakt ner i poolen. Det verkade spännande för två gäster som beslöt sig för att klättra efter. Men när dessa två gäster hade klättrat upp och precis skulle hoppa ner i poolen, lossnade flera tunga stenplattor från taket. Nedanför stod Södertäljetjejerna helt ovetande om vad som var på väg att hända.

Fick tunga stenplattor rakt på huvudet.

– Jag kände ett hårt slag mot huvudet och kroppen, men förstod inte riktigt vad som hade hänt. Sedan lade jag handen på huvudet och märkte att jag blödde kraftigt, säger en av tjejerna.

Trots allvaret och det faktum att stora tunga stenplattor precis hade lossnat och träffat två unga kvinnor, var det få som reagerade. Festen runt omkring fortsatte som vanligt.

Artisten Nause på taket av poolbaren, minuterna före olyckan. Foto: Privat

– Det tog ett tag innan vi fick hjälp, men till slut kom någon och frågade om vi mådde bra. Han såg att vi båda blödde, så då hjälpte de oss in och fick oss att prata med någon ansvarig.

Men det skulle dröja ytterligare en stund innan riktig hjälp tillkallades.

– Istället för att ringa ambulans ställde de flera frågor om var vi hade ramlat och hur det hade gått till, medan vi stod där och blödde från huvudet. Vi förklarade att vi inte hade ramlat utan att taket hade rasat över oss.

Slutligen tillkallades ambulans till Lidingö, och tjejerna kunde få den nödvändiga vården. Den ena kvinnan kunde få vård på plats av sjukvårdspersonal, medan den andra fördes till sjukhus där hon vårdades och skrevs ut strax efter midnatt, cirka sex timmar efter incidenten.

Hur tycker ni att Ellery Beach House hanterade situationen?

– Det dröjde innan de förstod vad som verkligen hade hänt, men i det stora hela tycker jag att de hanterade det bra. De beklagade verkligen det som hände och såg till att vi fick den hjälp vi behövde.

Telgenytt söker Ellery Beach House för kommentar.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 augusti 2023 04:00
Senast uppdaterad: 7 augusti 2023 10:52

Så vill kommunen lösa boende för våldsutsatta kvinnor

Nycklar Pexels

Foto: Pexels

Kommun har gett Norconsult i uppdrag att hitta sätt att underlätta för våldsutsatta personer att hitta stadigvarande boende. Målet är att skapa en modell för att stödja denna utsatta grupp.

Norconsult har påbörjat ett uppdrag på uppdrag av Södertälje kommun för att undersöka hur våldsutsatta personer kan få bättre tillgång till långsiktigt boende. Målet är att utveckla ett arbetssätt som socialkontoret i kommunen sedan kan implementera för att hjälpa denna utsatta grupp att finna trygga bostäder.

– Målgruppen avser i huvudsak kvinnor som behöver en ny eller egen bostad för att undkomma våld. Många gånger önskar de kunna bo kvar i kommunen, ibland i en specifik stadsdel, eftersom de ofta har minderåriga barn som vill gå kvar på skola och förskola, säger Nora Harms, samhällsplanerare på Norconsult och expert inom dialogarbete och social hållbarhet.

(Annonslänk)

Våldsutsatta personer har ofta svårt att få tillgång till ordinarie bostadsmarknad på grund av ekonomiska svårigheter, ofta en följd av våldet de utsatts för. En trygg och långsiktig boendesituation är ofta ett första viktigt steg mot ett liv fritt från våld. Socialkontoret i Södertälje vill förbättra stödet till dessa individer genom att utveckla samarbetsmodeller med lokala hyres- och bostadsbolag.

– De mest akuta ärendena kan lösas. Det som behövs är något permanent. Syftet är att identifiera hyres- och bostadsbolag som vill samarbeta utanför kommunens redan etablerade samarbeten där det är kommunen som hyr lägenheten, säger Cecilia Sjölin, planarkitekt på Norconsult med stor erfarenhet av kommunala processer och projektledning.

Sjölin förklarar vidare att de ska undersöka om hyresvärdarna erbjuder andra typer av kontrakt än förstahandskontrakt, hur de förmedlar sina hyreskontrakt, om de kan ge förtur, vilka krav som ställs och vilka samarbetsmöjligheter de har med kommunen för att hjälpa våldsutsatta.

Uppdrag inkluderar även att skapa en helhetsbild över hyres- och bostadsbolag i Södertälje samt att sammanställa deras villkor och krav för uthyrning. Detta omfattar exempelvis krav på inkomst och sysselsättning samt möjligheten att göra undantag för våldsutsatta.

Kommunen hoppas att projektet ska leda till ett samarbete med hyres- och bostadsbolag som är seriösa i sitt engagemang för att stödja våldsutsatta. Norconsults uppdrag beräknas vara klart i juli 2024.

– Vi kommer inte leverera en skrivbordsprodukt i det här fallet. Snarare kommer vi lägga grunden för ett arbetssätt som kommunen sen kan ta över och jobba vidare på, säger Nora Harms.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 19:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:30

Lindholm utses som ny ordförande för LO

Byggnads

Johan Lindholm
Foto: Byggnads

Byggnads ordförande Johan Lindholm utses som ny ordförande för LO efter att valberedningens tidigare förslag drog sig ur. Lindholm har en lång karriär bakom sig inom fackföreningsrörelsen och har lett Byggnads sedan 2012.

Valberedningen i LO presenterade på lördagen Johan Lindholm, nuvarande förbundsordförande för Byggnads, som ordförande för LO. Lindholm, 60 år gammal och uppvuxen i Södertälje, har varit aktiv inom Byggnads sedan 2012 och har en lång erfarenhet av fackligt arbete.

(Annonslänk)

– Mitt stora grattis till Johan Lindholm! Han är en tydlig debattör inom LO och kommer kunna bli en viktig röst i samhällsdebatten, säger Lars Hildingsson, vice ordförande för Byggnads som kommer därmed bli ordförande för Byggnads.

Den ursprungliga kandidaten till posten som LO-ordförande, Pim Van Dorpel, meddelade sitt avhopp strax innan LO-kongressen skulle öppna. Detta ledde till ett intensivt arbete inom valberedningen för att hitta en ny kandidat.

Efter noggrant övervägande föreslogs Lindholm, som har gjort sig känd för sitt starka ledarskap inom byggsektorn.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 10:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:18

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors