Företag i fokus:

INSÄNDARE: Moderaterna kritiseras – ”En fråga om prioriteringar”

Alexander

Moderaternas gruppledare i Södertälje, Alexander Rosenberg.

Med den annonserade fritidsgården i Ronna, som uppgår till hela 100 miljoner kronor, känner vi inom Moderata Ungdomsförbundet (MUF) i Södertälje en krypande frustration och besvikelse över Moderaternas beslut att inte agera. Vi ser en stad med ett annat, mer akut problem: arbetslöshet och kriminalitet bland ungdomar. 

Vi måste förstå att en fritidsgård, hur värdefull den än må vara, inte borde ha en sådan enorm kostnad. Den totala kostnaden består till cirka 30 % av material och resten av andra faktorer som projektering och genomförande. Ändå hamnar priset på omkring 83 000 kr per kvadratmeter – en siffra som inte rimmar väl med verkligheten. 

Varför skulle kostnaden för att bygga en fritidsgård i Södertälje motsvara priset på en bostad i centrala Stockholm? Vi i MUF anser att det ligger en större fråga bakom detta: Prioriteringar. 

Med arbetslöshet och kriminalitet som ett problem i Södertälje, varför sätter vi inte dessa 100 miljoner på att förbättra chanserna för våra ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden? Varför investerar vi inte i utbildning, mentorskap, och stödprogram som kan hjälpa dem att finna en väg ut ur arbetslöshet och kriminalitet? 

”Frågan om hur en enda aktör kunde få så stort inflytande över ett sådant viktigt projekt måste granskas noggrant.”

Vi måste också se över själva upphandlingsprocessen Frågan om hur en enda aktör kunde få så stort inflytande över ett sådant viktigt projekt måste granskas noggrant. Hur kommer det sig att kostnaderna svällde så pass mycket? Hur kan vi vara säkra på att allt har gått rätt till? 

MUF i Södertälje uppmanar Moderaterna att ompröva beslutet. En investering av den här storleken borde vara föremål för noggrann granskning, och vi måste alltid ha våra ungas bästa i åtanke. 

Pengarna som skulle kunna besparas genom en mer ekonomiskt ansvarsfull hantering av fritidsgårdsprojektet kan istället kanaliseras till program som verkligen gör skillnad i unga människors liv. 

Det är dags att agera ansvarsfullt och se till att våra pengar går dit de gör mest nytta. Det är dags att investera i vår framtid, inte i överprisade projekt. 

Med respekt, 

Daniel Eilert, Ordförande 
Moderata Ungdomsförbundet, Södertälje 

Läs även: – Fritidsgården behöver inte kosta 100 miljoner!

Fritidsgårde i Ronna. Illustration: Södertälje kommun.

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 augusti 2023 10:03
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:21

Knivattack mot tonåring – Misstänkt kvinna greps

polis

Arkivbild

En kvinna i 60-årsåldern är misstänkt för försök till grov misshandel efter att ha attackerat en tonåring med en kniv.

(Annonslänk)

Händelsen utspelade sig i centrala Södertälje tidigare i veckan, på onsdagseftermiddagen, då en ung man blev attackerad av en kvinna beväpnad med kniv. Incidenten inträffade strax efter att tonåringen hade lämnat en massagesalong.

Kvinnan, i 60-årsåldern, ska enligt uppgifter till Telgenytt ha sprungit aggressivt efter mannen och försökt attackera honom med kniven, men mannen lyckades undvika dådet.

Polisen tillkallades till platsen, och kvinnan kunde gripas. Hon misstänks nu för försök till grov misshandel. Motivet bakom attacken är ännu okänt.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 15:06
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 15:12

Inspektion avslöjar brister i arbetsmiljön på äldreboende

Äldre hemtjänst

Foto: Pexels

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion vid Mariekällgårdens äldreboende i Södertälje och identifierat flera brister i hanteringen av personalens trygghet och säkerhet. Krav har nu ställts på kommunen att förbättra sina rutiner.

Arbetsmiljöverket genomförde den 24 april en detaljerad inspektion av arbetsmiljön vid Mariekällgårdens Äldreboende. Inspektionen avslöjade att äldreboendet inte uppfyller lagkraven gällande rutiner för att hantera risker för våld och hot, vilket är avgörande för personalens säkerhet och välbefinnande.

Under besöket kunde det konstateras att äldreboendet saknar adekvata skriftliga rutiner för att regelbundet undersöka och bedöma riskerna med våld eller hot mot sina anställda. Detta bristfälliga säkerhetsarbete kan leda till att personal drabbas av ohälsa eller olycksfall innan förebyggande åtgärder hinner implementeras.

(Annonslänk)

Arbetsmiljöverket har ställt krav på att äldreboendet omedelbart utvecklar och implementerar tydliga rutiner för att undersöka och hantera dessa risker. Dessa rutiner ska inkludera specifikationer om när och hur riskbedömningarna ska genomföras, vilka som ska delta och vem som är ansvarig för att de utförs. Dessutom måste resultatet av riskbedömningarna dokumenteras skriftligt, och det ska göras en bedömning av riskernas allvarlighetsgrad.

En uppföljning är planerad den 28 juni, där äldreboendet förväntas visa hur de uppfyllt de uppställda kraven och hur de involverat både skyddsombud och arbetstagare i processen. Om bristerna inte åtgärdas tillfredsställande kan Arbetsmiljöverket vidta ytterligare åtgärder, inklusive föreläggande eller förbud, vilka kan innebära ekonomiska sanktioner.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 00:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors