Företag i fokus:

DEBATT: Bankbedrägerier finansierar kriminella verksamheter

BankID bank kort

Foto: Alexander Isa

Bankbedrägerierna uppgår till 600 miljoner kronor på årsbasis, vilket bankernas slapphänthet i hög grad bidrar till. En lukrativ kriminell verksamhet med låga straff, där spararnas pengar går till skjutvapen, ammunition och narkotika. Politiken behöver därför göra det dyrt för bankerna att inte sätta stopp för bankbedrägerierna.

Villaägarnas Riksförbund har låtit göra en undersökning, där det framgår att den tekniska banksäkerheten på bankernas bankkonton är god så länge du inte blir lurad av en bedragare. Blir du lurad, är det dock inget som hindrar bedragaren från att tömma ditt bankkonto.

Bankerna skulle dock kunna hindra en bedragare, som har lurat dig. Till exempel med inställningsbara överföringsbegränsningar och överföringsfördröjningar. Men det är inget som bankerna har brytt sig om.

Det är därför inga problem för en bedragare att tömma den lurades bankkonto genom överföringar till ett stort antal främmande personer. I praktiken är därför bankerna möjliggörare av bankbedrägerierna, då de har verktygen att förhindra bankbedrägerierna, men avstår från att stoppa dem.

Vad som ytterligare sänker bankernas ambition, är nuvarande praxis hos bankerna och Allmänna reklamationsnämnden. Den innebär att när kunderna lurats att själva swisha över pengarna, får de själva bära hela förlusten. En praxis som enligt Villaägarnas förmenande strider mot HD-domen förra året som lade ett större ansvar för bedrägerierna på bankerna. Men stöder bankernas tes att bankbedrägerierna är kundernas fel.

(Annonslänk)

Banksäkerhet som hindrar bankbedrägerier, när någon har blivit lurad, är en fråga om vilja. Så länge de svenska bankerna saknar tillräcklig vilja att göra något åt bedrägerierna och politikerna inte agerar, lär det inte hända något.

”Vaccinera dig själv mot bankbedrägerier genom att lämna din fullservicebank”

Oavsett vilken åsikt man har om bankbedrägerier, går det inte att komma ifrån att de är en betydande finansieringskälla för den organiserade brottsligheten. Om gängvåldet ska minska, behöver politiken sätta press på bankerna att minska bankbedrägerierna, så att gängens finansieringsmöjligheter av kriminella aktiviteter försvåras. 

Det är naturligt att fokusera på vem som höll i avtryckaren vid senaste skjutningen, vem som blev skjuten och vad motivet var. Men frågorna om varifrån pengarna till vapnen och ammunitionen kom från, behöver också ställas.

Det kan vara lämpligt att riksdag och regering kallar till sig bankerna för samtal inför utsikterna om ny ekonomiskt kännbar lagstiftning som sätter tillräcklig press på bankerna att åtgärda bankbedrägerierna. Det går inte att se bankbedrägerierna som något isolerat småbrottsfenomen utan det är i allra högsta grad en del i ett betydande samhällsproblem, där skjutningarna är ett av symptomen.

I vår undersökning framkom att flera nischbanker inte tillåter överföringar till annat än egna konton på annan bank. Du kan därför vaccinera dig själv mot bankbedrägerier genom att lämna din fullservicebank. Om du har dina huvudsakliga bankmedel på en nischbank och medel för den dagliga livsföringen på en fullservicebank, kan en bedragare endast komma åt de mindre bankmedlen i fullservicebanken. Realistiskt sett lär dock det här inte medföra strömhopp av bankkunder från fullservicebankerna, då rörligheten mellan bankerna är låg. Men om politikerna sätter press på bankerna att minska bankbedrägerierna, kan det förhoppningsvis bidra till att bankerna att börja vidta åtgärder.

Ulf Stenberg
chefsjurist, Villaägarnas Riksförbund

Läs även: Bankerna måste ta ansvar när människor utsätts för bedrägerier

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 augusti 2023 10:49
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:58

Före detta bankanställd och två män dömda för mutbrott

tingsrätt

Arkivbild

En kvinna som tidigare var anställd på en bank i Södertälje har dömts till villkorlig dom efter att ha försökt bevilja lån till icke kreditvärdiga sökande i utbyte mot mutor. Dessutom döms två män för mutbrott.

I november 2020 frihetsberövades en kvinna anställd vid SEB i Södertälje, misstänkt för att ha deltagit i en korruptionsaffär. Detta efter att polisen avlyssnat hennes samtal.

– Via telefonkontakt har man diskuterat bolån och i samband med det har man erbjudit kontant ersättning, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT.

(Annonslänk)

Kvinnan, bosatt söder om Stockholm, hade erbjudits 50 000 kronor för att bevilja ett lån på fem miljoner kronor till en inkomstlös familj. Ett telefonsamtal där summan diskuterades fångades på band, där kvinnan hörs förhandla upp summan till 50 000 kronor från ett initialt erbjudande på 30 000. Dock genomfördes aldrig lånet på grund av befintliga skulder.

Efter att ha blivit avskedad från sitt arbete hos SEB och efter en omfattande rättsprocess, dömdes kvinnan idag till villkorlig dom av tingsrätten. Domstolen valde att inte utdöma fängelsestraff med hänvisning till kvinnans ordnade sociala förhållanden och låg risk för återfall i brott.

Två män, även de bosatta i orter utanför Stockholm, har också dömts i samma fall, till 90 respektive 70 dagsböter för att ha gett muta.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 13:45
Senast uppdaterad: 19 april 2024 13:53

Hyreshöjningen slår mot hundratals i Södertälje

Sodertalje

Foto: Alexander Isa

Efter sammanbrottet i förhandlingar mellan Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen har en skiljeman beslutat om en hyreshöjning på nästan 6 procent. I Södertälje påverkas över 600 hushåll.

– Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi, säger Manfred Klint, gruppchef förhandlingsenheten, Hyresgästföreningen region Stockholm.

I december 2023 tog förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm, som representerar flera privata hyresvärdar, en oväntad vändning när Fastighetsägarna valde att avbryta diskussionerna och söka en lösning genom hyresnämndens oberoende tvistlösning. Det initiala kravet från Fastighetsägarna var en hyreshöjning på 12 procent.

(Annonslänk)

Trots detta, efter skiljemannens ingripande, fastställdes den slutliga höjningen till 5,9 procent för de flesta av de 11 berörda kommunerna i Stockholm och Gotland, effektivt från 1 januari 2024.

– Vi är väldigt förvånade över besluten, och förstår inte varför de här fastighetsägarna ska få så mycket högre höjningarna än andra fastighetsägare. Att det är samma resultat i alla kommunerna får oss att undra om skiljemannen har tagit hänsyn till lokala förutsättningar, säger Manfred Klint.

Denna ändring berör direkt över 4 300 hushåll i regionen, där cirka 4,4 procent av alla hushåll som Hyresgästföreningen representerar ingår. Specifikt i Södertälje är det 614 lägenheter som nu står inför högre hyror.

Skiljemannens beslut på 5,9 procent för Stockholms län och 5,7 procent för Gotland har väckt betydande oro bland hyresgästerna, som nu måste anpassa sig till de ökade kostnaderna i en redan stram ekonomisk miljö.

– Det är oerhört höga höjningar även om det är betydligt lägre än vad Fastighetsägarna krävde. Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi. Vi hade önskat att Fastighetsägarna haft ett intresse av att ta ansvar i förhandlingarna, säger Klint.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 01:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors