Företag i fokus:

Vännernas nära möte med den sällsynta gästen i Maren

EADB4BAF-EF03-4EAD-9BAC-DD282A15D284

Liam Shamoon och vännerna fick en överraskande syn vid Maren. Foto: Privat

När vännerna hade samlats vid Maren för en avkopplande dag med fiske överraskades de av ett nära möte med en sällsynt gäst – en lekfull säl som visade upp sin nyfångade måltid.

Det som skulle ha varit en vanlig dag vid vattnet förvandlades till en minnesvärd händelse när gästen plötsligt dök upp precis framför vännerna Liam, Chamoun och Gabriel.

En säl, som tidigare har visat upp sig för Södertäljeborna vid flera tillfällen. Denna gång var sälens närvaro i Maren inte bara en snabb skymt från avstånd – den kom riktigt nära och gav vännerna en närgången och unik upplevelse.

På väldigt nära håll fick vännerna se sälens naturliga beteende när den, med en nyfångad fisk i sitt grepp, åt upp sitt byte.

– Plötsligt såg vi något som kom simmande mot oss. Det tog ett tag att inse att det verkligen var en säl. Det var jättehäftigt att se den så nära, den var inte blyg. Extra kul var att se den äta fisk på så nära håll, säger en glad Liam Shamoon till Telgenytt.

Sälen i Maren under tisdagen

Inte första gången som sälen iakttagits av Södertäljebor.
Det verkar vara samma säl som tidigare har visat sig för Södertäljeborna. Sommaren 2021 blev sälen fångad på bild vid Gästhamnen när den lekte vid kanalen och i närheten av båtbryggorna. Dess närvaro har även noterats utanför Pershagens kust.

I början av sommaren, den 11 juni, kunde den också fångas på bild på den andra sidan av kanalen, nära Mälarbron. Dess frekventa rörelser i området kan troligtvis härledas till den rikliga förekomsten av småfisk, som utgör dess huvudsakliga föda.

Även om det är känt att sälen vistas i Södertälje, är det däremot första gången som det är dokumenterat att den visar sig på så nära håll.

Se även: Här leker sälen vid Södertälje Gästhamn

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 augusti 2023 08:00
Senast uppdaterad: 22 augusti 2023 22:06

Åklagare anhåller kvinna misstänkt för mord

3C096633-9EF3-4C57-9717-6BAAE4475143

Foto: Shamash Oyal

I samband med att en man påträffades död i ett trapphus under söndagen greps en kvinna misstänkt för mord. Nu har kvinnan anhållits, rapporterar TV4 Nyheterna.

Det var på söndagseftermiddagen som polisen tillkallades till Erikshällsgatan i Västergård. Väl på plats påträffades en 55-årig man död i ett trapphus och ska enligt uppgifter ha haft kraftiga skallskador.

På plats kunde polisen gripa en kvinna, enligt uppgifter i 30-årsåldern, som fördes bort av polisen för vidare förhör.

En utredning om misstänkt mord har inletts och en kriminalteknisk undersökning har utförts på platsen där offret påträffades. Nu har kvinnan anhållits i avvaktan på häktning eller frisläppande.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 februari 2024 13:06
Senast uppdaterad: 19 februari 2024 13:06

Hennes företag vann tävling under Science Week

5xyqBzzg

Adsorbis vd, Hanna Johansson. Pressbild

Adsorbi, ett innovativt startup inom biobaserad luftrening, vann första pris i Södertälje Science Parks pitchtävling. Deras unika lösning syftar till att ersätta fossilt kol i luftfilter med ett miljövänligare, biobaserat material.

Under den nyligen avslutade Science Week i Södertälje, stod Adsorbi som segrare i en spännande pitchtävling för startupbolag. Företaget, som specialiserar sig på utvecklingen av biobaserade material för inomhusluftrening, imponerade juryn med sin miljövänliga och innovativa affärsidé.

Hanna Johansson, VD för Adsorbi, presenterade företagets koncept: att ersätta traditionellt fossilt kol i gasfilter med ett hållbart, biobaserat alternativ. Denna teknik har potentialen att signifikant minska miljöpåverkan från inomhusluftrening, ett område där fossilt kol annars bidrar negativt till klimatet.

För sin framstående innovation belönades Adsorbi med ett förstapris på 100 000 kronor, avsett för konsultering inom affärsutveckling. Evenemanget lyfte även fram andra innovativa startups, såsom Safety by Cilia, som erhöll ett andra pris för sitt arbete med överfallslarm integrerade i smycken.

Foto: Metsä Spring

Fick in miljonbelopp från investerare.
Sommaren 2023 säkrade Adsorbi 4,2 miljoner kronor i en såddfinansieringsrunda från bland annat Metsä Spring och Chalmers Ventures, vilket markerar början på deras resa för att revolutionera marknaden för luftrening med sin patenterade cellulosafilterteknik.

– Vi är mycket nöjda över att bli minoritetsägare i Adsorbi som har en mångsidig och gedigen forskningsbakgrund och ett affärsinriktat grundarteam. Med Adsorbi i vår portfölj är vi ännu ett steg närmare att ta bort fossilbaserade material från vardagsprodukter, sade Niklas von Weymarn, VD på Metsä Spring i ett pressmeddelande.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 februari 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 februari 2024 01:54

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors