Företag i fokus:

Vännernas nära möte med den sällsynta gästen i Maren

EADB4BAF-EF03-4EAD-9BAC-DD282A15D284

Liam Shamoon och vännerna fick en överraskande syn vid Maren. Foto: Privat

När vännerna hade samlats vid Maren för en avkopplande dag med fiske överraskades de av ett nära möte med en sällsynt gäst – en lekfull säl som visade upp sin nyfångade måltid.

Det som skulle ha varit en vanlig dag vid vattnet förvandlades till en minnesvärd händelse när gästen plötsligt dök upp precis framför vännerna Liam, Chamoun och Gabriel.

En säl, som tidigare har visat upp sig för Södertäljeborna vid flera tillfällen. Denna gång var sälens närvaro i Maren inte bara en snabb skymt från avstånd – den kom riktigt nära och gav vännerna en närgången och unik upplevelse.

På väldigt nära håll fick vännerna se sälens naturliga beteende när den, med en nyfångad fisk i sitt grepp, åt upp sitt byte.

– Plötsligt såg vi något som kom simmande mot oss. Det tog ett tag att inse att det verkligen var en säl. Det var jättehäftigt att se den så nära, den var inte blyg. Extra kul var att se den äta fisk på så nära håll, säger en glad Liam Shamoon till Telgenytt.

Sälen i Maren under tisdagen

Inte första gången som sälen iakttagits av Södertäljebor.
Det verkar vara samma säl som tidigare har visat sig för Södertäljeborna. Sommaren 2021 blev sälen fångad på bild vid Gästhamnen när den lekte vid kanalen och i närheten av båtbryggorna. Dess närvaro har även noterats utanför Pershagens kust.

I början av sommaren, den 11 juni, kunde den också fångas på bild på den andra sidan av kanalen, nära Mälarbron. Dess frekventa rörelser i området kan troligtvis härledas till den rikliga förekomsten av småfisk, som utgör dess huvudsakliga föda.

Även om det är känt att sälen vistas i Södertälje, är det däremot första gången som det är dokumenterat att den visar sig på så nära håll.

Se även: Här leker sälen vid Södertälje Gästhamn

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 augusti 2023 08:00
Senast uppdaterad: 22 augusti 2023 22:06

Södertäljebo bland sju nya miljonärer i lottodragning

LOTTO

Pressbild: Lotto

En lycklig lottospelare från Södertälje blev en av sju nya miljonärer i Stockholms län efter senaste dragningen av Lotto Andra Chansen.

(Annonslänk)

I en spännande Lotto Andra Chansen-dragning i lördags blev 30 svenskar, från Trelleborg i söder till Umeå i norr, miljonärer över en natt. Bland dessa lyckliga vinnare var sju personer från Stockholms län, inklusive en person från Södertälje. Varje vinnare tog hem en miljon kronor.

Dragningen inkluderade alla som spelat Lotto med Joker under det senaste halvåret, vilket gav en extra chans att vinna stort. Bland de sju vinsterna i Stockholms län fördelades de mellan spelare i bland annat Sollentuna, Norsborg, Nacka, Stockholm och Hägersten, med en vinst som också landade i Södertälje.

Kommunikatören från Svenska Spel Tur lyckades nå en av de chockade vinnarna under kvällen. Mannen i 60-årsåldern, en trogen Lotto-spelare som aldrig tidigare vunnit stort, uttryckte sin förvåning och glädje över telefon.

– Du skämtar med mig? Det känns som en dröm. Mitt liv kommer inte förändras utan jag kommer leva på som vanligt, men pengarna ger mig och frun en ekonomisk trygghet, säger vinnaren till Svenska Spel.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 maj 2024 15:30
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 15:30

450 bostäder planeras – nu kan du tycka till

Skarmavbild-2024-05-01-kl.-11.41.28

Illustration: Arrhov Frick/Södertälje kommun

Invånare inbjuds att lämna synpunkter på det nya bostadsprojektet i Visbohammar, där 450 bostäder planeras.

(Annonslänk)

Samrådsprocessen för det nya bostadsområdet i Visbohammar har nu inletts. Projektet, som ligger strax norr om Riksväg 57 och vid gränsen till Gnesta kommun, inkluderar planer på att bygga 450 nya bostäder, en förskola och ett äldreboende. Bostäderna kommer att variera mellan småhus, radhus och lägenheter i ett område som syftar till att förmedla en genuin bykänsla.

Detaljplaneförslaget är tillgängligt för allmänheten och synpunkter kan lämnas fram till den 5 juni. Invånarna har möjlighet att ta del av planerna och bidra med sina åsikter via brev eller e-post till samhällsbyggnadskontoret.

För de som föredrar att se förslaget personligen finns det tillgängligt på flera platser, inklusive Södertälje Stadshus på Nyköpingsvägen 26, Södertälje stadsbibliotek, Mölnbo bibliotek, och Gnesta bibliotek under deras ordinarie öppettider.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 maj 2024 11:43
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 11:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors