Företag i fokus:

Kommunchef anmäld för brott mot offentlighetsprincipen

EB706C7A-2773-4BD3-907B-74A0F8487C17

Foto: Södertälje kommun

Kommunens näringslivschef, Jonas Karlsson, har anmälts till Justitieombudsmannen (JO) efter misstanke om allvarligt brott mot offentlighetsprincipen. Enligt anmälaren misstänks han för att undanhålla allmänna handlingar.

Under de senaste åren har Södertälje kommun aktivt bedrivit ett omfattande näringslivsutvecklingsarbete genom ett stort antal företagsbesök. Detta initiativ har varit under ledning av Näringslivskontoret, en enhet under Kommunstyrelsen. I maj 2023 begärde en privatperson ut sammanställningar och dokument som rör dessa aktiviteter.

Eftersom det inte fanns några specifika diarieförda uppgifter att tillgå, formulerade anmälaren sin förfrågan i breda termer. Förfrågan sändes till Jonas Karlsson, näringslivschef för kommunen.

”Har några rapporter eller liknande sammanställningar, instruktioner, bemötandeguider eller liknande skickats från Kommunstyrelsen till andra berörda de senaste två åren?”, skrev personen i ett mail till Jonas Karlsson och önskade ta del av dessa.

Näringslivschefens svar, enligt anmälaren, var att inget material att lämna ut fanns tillgängligt, men han sammanfattade huvuddragen i stort vad kontort upplevt under företagsbesöken.

Kommunens näringslivschef, Jonas Karlsson, har anmälts till Justitieombudsmannen (JO). Foto: Södertälje kommun

Men anmälaren anser sig ha uppgifter som styrker att de efterfrågade handlingarna ska finnas tillgängliga. Nu uttrycker anmälaren en allvarlig oro över undanhållandet av allmänna handlingar som enligt lag ska vara tillgängliga för allmän insyn.

”Jag har dock nyligen fått höra att gedigna sammanställningar faktiskt gjorts och föredragits för såväl politiker som andra kontorschefer. Alltså torde det finnas allmänna handlingar av det slag jag efterfrågade. Jag ser det som allvarligt att kommunens näringslivschef medvetet låter bli att lämna ut material”, skriver anmälaren till Justiteombudsmannen.

Om Justitieombudsmannen väljer att inleda en utredning för att klarlägga om det har skett en överträdelse av offentlighetsprincipen genom undanhållande av handlingar är ännu inte beslutat.

Telgenytt söker kommunens näringslivschef, Jonas Karlsson, för kommentar.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 augusti 2023 18:00
Senast uppdaterad: 24 augusti 2023 21:32

Hyresförhöjningar i Nykvarn efter avslutade förhandlingar

lagenhetsport.jpg_1800

Bild: Unsplash

AB Nykvarnsbostäder och Hyresgästföreningen har enats om en hyresökning på 5,2 procent för 2024.

Efter intensiva förhandlingar har AB Nykvarnsbostäder och Hyresgästföreningen kommit till en överenskommelse om hyreshöjningarna för nästa år. Från och med den 1 januari 2024 kommer hyrorna i genomsnitt att öka med 5,2 procent. Specifikt kommer lägenheterna i Karaffen 2-3 att se en mer moderat höjning på 3,15 procent, medan övriga lägenheter får en höjning på 5,8 procent.

(Annonslänk)

I ljuset av de senaste ekonomiska utmaningarna, inklusive hög inflation och stigande levnadskostnader, har förhandlingarna varit fokuserade på att balansera bolagets behov med hyresgästernas ekonomiska kapacitet. Ursprungligen yrkade AB Nykvarnsbostäder på en 12,5 procentig ökning, men detta justerades nedåt för att möta de tuffa ekonomiska tiderna.

– Trots att vårt faktiska behov av en hyresjustering var högre, har vi valt att mildra våra krav för att underlätta för våra hyresgäster under dessa ekonomiskt ansträngda tider, säger Fredrik Rönnlycke Westermark, tillförordnad VD för AB Nykvarnsbostäder, i ett pressmeddelande.

– Vi har även arbetat för att så långt det är möjligt minska våra egna kostnader, men utan att det går ut över kvaliteten på våra bostäder.

Hyresförhandlingarna är en årlig process där ökande driftskostnader för fastighetsskötsel som el, vatten och avfallshantering spelar en stor roll. Den avtalade hyreshöjningen tar sikte på att fortsatt erbjuda attraktiva bostäder och en hållbar fastighetsförvaltning, även om det innebär en retroaktiv justering av hyrorna från och med årsskiftet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 14 maj 2024 03:58

Tidigare misstänkt för mord får stor JK-ersättning

Kriminalvården

Bild: Kriminalvården.

En ung man från Södertälje, som tidigare var misstänkt för inblandning i mordet på en 30-åring i Flemingsberg, får stor ersättning för tiden som frihetsberövad.

(Annonslänk)

Den frihetsberövade personen anhölls först i mars 2023, men det frihetsberövandet avslutades i april samma år. Den 11 april 2023 anhölls personen igen för en annan brottsmisstanke, vilket pågick fram till september 2023. För det första frihetsberövandet avböjde JK, Justitiekanslern, att pröva ersättningsansökan, då en frikännande dom ännu inte vunnit laga kraft. För det andra frihetsberövandet beviljades ersättning, eftersom förundersökningen lades ned utan åtal.

Nu har Justitiekanslern beslutat att bevilja skadestånd för personen som varit frihetsberövad från april till september 2023. Ersättningen inkluderar 175 000 kronor för lidande samt 1 845 kronor för ombudskostnader.

Åklagarmyndigheten motsatte sig ersättning, med hänvisning till att personen skulle ha försvårat utredningen. Justitiekanslern fann dock inte tillräckligt stöd för dessa påståenden och beslutade att ersättning skulle utgå.

Läs även: – Flera dömda för mordet på 30-åring från Södertälje

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 14 maj 2024 03:50

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors