Företag i fokus:

LARMET: Ungdomar på Sis-Tysslinge benägna att utöva dödligt våld

IMG_4260-1024x768-1

I juli ryckte polis och ambulans till Sis Tysslinge efter larm om ett stort bråk. Foto: Shamash Oyal

Den 2 augusti inträffade en kraftig explosion i Ronna, som misstänks vara riktad mot en anställd vid Sis. Efter incidenten genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion på Tysslinge och kräver nu att åtgärder vidtas efter att flera brister noterats.

Incidenten där en lägenhetsdörr sprängdes och en person fördes till sjukhus för vård av skador misstänks vara riktad mot en ung man som arbetar på Sis-Tysslinge. Enligt uppgifter hade mannen blivit utpressad av intagna för att smuggla in en mobiltelefon, men när han vägrade ledde detta till att han själv blev utsatt för utpressning och en påhittad skuld uppstod.

Två personer har gripits och häktats, misstänkta för sprängningen mot mannens bostad. En av de två är en 17-åring som tidigare har blivit dömd för mordet på en man på ett gym i Stockholm och placertas på Sis-Tysslinge

Efter händelsen i Ronna har arbetsgivaren även försökt att kontakta den anställde, men tyvärr utan framgång. Detta resulterade i att Sis-Tysslinge gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket, som även genomförde en inspektion på platsen den 9 augusti.

Under inspektionen uppdagades flera brister som har lett till att myndigheten nu kräver att arbetsmiljöarbetet förbättras.

Myndighten påpekar att undersökningar och riskbedömningar för att förebygga våld och hot inte har genomförts tillräckligt, trots att arbetstagare exponeras för risker. Uppgifter om intagna ungdomar med högt våldskapital har konstaterats.

(Annonslänk)

Arbetsplatsen har två huvudsakliga brister som behöver åtgärdas enligt Arbetsmiljöverket. För det första har de inte noggrant undersökt och bedömt riskerna för våld och hot inom verksamheten, särskilt när det gäller arbetstagare som utsätts för risker på grund av intagna ungdomar med hög våldskapacitet.

”Ni har intagna ungdomar på er institution som har dokumenterat högt våldskapital, till och med dödligt våld.”, skriver Arbetsmiljöverket.

För det andra har de inte tillhandahållit tillräckligt med stöd och handledning för att hantera de starkt psykiskt påfrestande arbetsuppgifterna och arbetssituationerna som kan leda till ohälsa hos arbetstagarna. Det krävs akuta åtgärder för att förhindra ohälsa eller olyckor som kan uppstå på grund av våld eller hot om våld. Dessutom måste de se till att alla arbetstagare som riskerar att utsättas för återkommande våld eller hot om våld får särskilt stöd och handledning. Detta omfattar också arbeten som medför starkt psykiskt påfrestande arbetsuppgifter eller -situationer.

Nu kräver Aarbetsmiljoverket åtgärder som måste redovisas senast den 15 september.

Läs även: – Dömd mördare misstänkt för bomben i Ronna

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 augusti 2023 12:20
Senast uppdaterad: 26 augusti 2023 12:23

Kommunanställd varnas för våldsamt beteende

Södertälje kommun

Arkivbild

En anställd vid Södertälje kommuns socialkontoret har fått en skriftlig varning för att ha kastat ett föremål mot en kollega.

En allvarlig incident på Södertäljes socialkontor för vuxna har lett till att en anställd mottagit en skriftlig varning från arbetsgivaren. Händelsen inträffade den 27 mars 2024, där den berörda personen utförde ett kraftigt kast av ett föremål i avsikt att träffa en kollega.

Denna handling, som anses våldsam och hotfull, ägde rum i baslokalen – en plats där även boende ofta vistas.

Arbetsgivaren bedömer händelsen som särskilt allvarlig på grund av den potentiella påverkan på de boende och betraktar det inträffade som förtroendeskadligt. Vidare har det betonats att upprepning av liknande beteende kan leda till uppsägning av anställningen.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 15 maj 2024 01:11

18-årig flicka dömd för mordbrand kopplad till Foxtrot

Polis-1

Arkivbild

Efter en rad mordbränder i Huddinge, kopplade till den pågående Foxtrotkonflikten, har flera personer dömts medan andra friats. Bland de dömda finns en 18-årig kvinna från Södertälje.

Flera bränder anlades vid bostäder i Huddinge förra hösten som en del av en pågående konflikt inom Foxtrotnätverket, enligt åklagaren. En av de dömda, en man i 20-årsåldern från Norrköping, fälldes för en av mordbränderna, som han av misstag anlagde i fel hus. Åtta personer åtalades totalt, men flera friades från anklagelser om inblandning i bränderna och ett försök till mordbrand i Jordbro.

Brottsuppdragen ska ha skickats ut via den krypterade appen Signal av ett oidentifierat alias.

De åtalade är hemmahörande på olika platser i Mellansverige och delar av gärningarna har förberetts och utgått från Strängnäs, enligt åklagaren.

(Annonslänk)

En av bränderna som inträffade natten mellan den 8 och 9 oktober 2024. Larmet inkom klockan 03:45 och när branden startade låg de boende och sov men lyckades ta sig ut ur villan. Branden startade i en husvagn som stod vid infarten och spred sig till villan och garaget, vilket resulterade i omfattande skador.

Den dömda Södertäljebon, en 18-årig kvinna, fälldes för medhjälp till en mordbrand, men friades däremot för inblandning i två andra bränder.

Åklagaren uppgav att den dömda kvinnan från Södertälje hade främjat grov mordbrand genom att införskaffa och leverera material som användes vid branden. Uppdraget och instruktionerna hade hon fått via en krypterad chattjänst. Materialet, inklusive bensindunkar och frigolit, transporterade hon från Södertälje och överlämnade det i Strängnäs den 9 oktober 2023.

Hon dömdes till tio månaders fängelse medan mannen från Norrköping fick tre år och fem månaders fängelse.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 15 maj 2024 01:10

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors