Företag i fokus:

(L): – Inte lärarnas ansvar om elever ska få stanna i Sverige

Klass-Elever-Skola-FOTO-Liza-Simonsson

Foto: Pixnio

Den senaste tiden har det diskuterats i vilken utsträckning personal inom offentlig verksamhet ska informera relevanta myndigheter när de kommer i kontakt med personer som saknar rätten att befinna sig i Sverige. Särskilt har frågan om hur lärare ska förhålla sig till elever belysts ur olika perspektiv.

Liberalerna anser att lärare inte ska behöva informera andra myndigheter när de kommer i kontakt med elever utan uppehållstillstånd. Ett sådant krav skulle skapa en situation som vid de rödgrönas gymnasieamnesti, där lärare i praktiken blev ansvariga för huruvida en person skulle få stanna i Sverige.

Att människor befinner sig i Sverige utan tillstånd är ett misslyckande som gör att många far illa och det är viktigt att vi kommer åt det omfattande skuggsamhället. Personer i Sverige utan uppehållstillstånd utnyttjas som svart arbetskraft, av kriminella gäng och riskerar att bli offer för grov brottslighet. Migrationsverket, polisen och andra myndigheter förtjänar förstärkta resurser för att säkerställa att de som saknar rätt att vara i landet också lämnar.

”Bra att det genomförs en gedigen utredning”

För att det arbetet ska fungera behöver information enklare kunna spridas och delas mellan myndigheter. Staten måste tala med en tydlig och enad röst, och Liberalerna tycker därför att det är rimligt att myndigheter i större utsträckning än idag delar information med varandra om personer som vistas här illegalt. Men det här är en svår fråga och kräver noga överväganden. Därför är det nu bra att det genomförs en gedigen utredning om hur undantagen ska utformas.

Utredningen som precis tillsatts ska utöver att presentera förslag om undantag också se till att den nya lagstiftningen om informationsutbyte ska vara förenliga med de internationella konventioner som Sverige åtagit sig att följa. Barnkonventionen har samma ställning som svensk lag, och i den slås alla barns rätt till skolgång fast. Andra situationer där utredningen ska titta på undantag rör till exempel sjukvården.

Fredrik Malm (L)
Utbildningspolitisk talesperson och ordförande i utbildningsutskottet

Metin Hawsho,
gruppledare (L) 

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 september 2023 11:31
Senast uppdaterad: 4 september 2023 11:48

Stor polisjakt efter fordon – spikmattor utplacerade

Polis

Arkivbild

Just nu pågår en stor polisjakt med flera enheter i Södertälje. Detta efter att ett fordon vägrade stanna för kontroll.

(Annonslänk)

En omfattande polisinsats utlöstes sent på tisdagskvällen efter att ett fordon vägrade att stanna för poliskontroll. Larmet om händelsen inkom strax innan klockan 22:00 på tisdagskvällen, vilket ledde till att flera polispatruller engagerades i en efterföljande jakt.

– Vi ville stoppa en bil men bilen åkte iväg, vi letar efter bilen så vi har flera patruller ute och letar i västra Södertälje, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Enligt källor till Telgenytt använder polisen spikmattor i ett försök att stoppa det flyende fordonet under den intensiva polisjakten. Polisjakten ska enligt uppgifter till Telgenytt ha inträffat i Lina/Ronna-området.

Trots dessa åtgärder finns det i nuläget inga bekräftade rapporter om att fordonet har stoppats eller att några gripanden har gjorts.

Uppdatering 23:00

– Vi avbröt insatsen då bilen inte hittades. Vi har haft två biljakter/förföljande idag i västra Södertälje, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Varför ville ni stoppa bilen?

– Det är på grund av att den har gjort sig skyldig till trafikbrott. Därför är vi intresserade och få stopp på bilen, säger polisens presstalesperson.

(Annons)

Den 16 maj, mellan kl 10-15 anordnas utbildningsmässa i Xenter i Tumba. Är du nyfiken på komvux – Klicka på bilden.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 maj 2024 22:37
Senast uppdaterad: 8 maj 2024 02:14

Populära evenemanget återvänder till stadskärnan

Södertälje

Foto: Alexander Isa

Det var fem år sedan evenemanget anordnades i staden. Nu väcker Södertälje kommun nytt liv i Medborgardagen med ett späckat schema av aktiviteter och demokratiska samtal.

För första gången sedan 2019 återupplivas Medborgardagen i Södertälje den 25 maj, med en inbjudan till alla stadens invånare att delta i en dag fylld av samhällsengagemang och kulturella evenemang. Efter ett flerårigt uppehåll ser kommunen fram emot att stärka banden mellan medborgarna och de som formar stadens framtid – från tjänstepersoner till politiker och räddningstjänst.

(Annonslänk)

Årets Medborgardag står under temat demokrati, vilket är särskilt relevant i ljuset av det stundande valet till Europaparlamentet. Evenemanget kommer att äga rum vid flera centrala platser i Södertälje, däribland Stadshuset och Stadsparken, där deltagare kan förtidsrösta, delta i dialoger om EU-politik och utforska konstutställningar.

Vidare erbjuder dagen en mångfald av aktiviteter – från interaktiva föreläsningar och prova-på-aktiviteter till underhållning och möten med lokala föreningar och organisationer. Dessa inslag syftar till att öka invånarnas förståelse för kommunens arbete och främja ett aktivt medborgarskap.

Planerna för dagen är i full gång, och arrangörerna ser fram emot att välkomna alla mellan kl. 12.00 och 16.00 lördagen den 25 maj.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 maj 2024 20:30
Senast uppdaterad: 7 maj 2024 23:13

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors