Företag i fokus:

Restauranger kontrolleras för att stoppa köttligor

2x6nu0wfejtjmlsb

Pressbild: Ica.

Köttligor stjäl varor för enorma belopp från butiker och säljer sedan det stulna köttet på den svarta marknaden, inklusive till restauranger. För att bekämpa denna illegala handel har Södertälje kommun nu infört kvitto-kontroller på restauranger som resulterat i flera förbud, enligt rapportering från SVT.

– Det finns en svart marknad där man säljer kött vidare, säger Lars Greger (MP) ordförande i miljönämnden, till SVT.

Under många år har köttstölder varit en problematik som sträckt sig genom hela Sverige, från norr till söder. Ett problemet som förvärrats över tiden. Kriminella ligor tömmer butikshyllor på kött i omgångar, vilket kan vara värt tiotusentals kronor.

Det har kommit uppgifter om att flera butiksägare har tvingats ta bort kött från sina hyllor och anställa egna vakter för att förebygga stölderna. En genomförd utredning avslöjar även flera exempel bland medlemmarna i Svensk Handel där butikerna har utrustat hela kyldiskar med lås och valt att placera köttet bakom disken.

Enligt polisen betraktas dessa stölder som en betydande inkomstkälla för andra kriminella aktiviteter. Under år 2021 beräknas det att varor för över 4,5 miljarder kronor stals från dagligvaruhandeln enligt Svensk Handels uppskattningar. 2010 stals varor för 1,9 miljarder.

För att minska efterfrågan på stulet kött har nya metoder introducerats. En av dessa metoder är att genomföra inspektioner av restauranger, där de måste kunna verifiera ursprunget av det kött de serverar. I Stockholms län har denna metod lett till att flera restauranger har förbjudits att servera kött. Nu beslutar sig även Södertälje kommun för att anamma denna metod i samband med sina livsmedelskontroller för att minska efterfrågan på stulet kött.

– Vi måste angripa problemet från andra hållet. Om det ses som en risk att befatta sig med stöldgods kommer efterfrågan på det stulna köttet att minska. Kommunerna har ett viktigt uppdrag och tillsammans med berörda aktörer tror jag att vi kan göra skillnad på riktigt, sade Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande under våren.

Enligt SVT har det hittills i år utfärdats 15 förelägganden eller förbud i Södertälje som rör spårbarhet på livsmedel.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 september 2023 08:31
Senast uppdaterad: 4 september 2023 08:31

Företagare dömd för mutförsök mot bankanställd

Skriva-avtal-underteckna

Foto: Pexels

En företagare från Botkyrka har av Södertälje tingsrätt dömts för att ha försökt muta en bankanställd med 25 000 kronor för att erhålla ett banklån.

I en dom som meddelades under tisdagen, har Södertälje tingsrätt dömt en företagare, skriven i Botkyrka, för givande av muta. Händelsen, som inträffade i november 2020, involverade ett försök att erbjuda 25 000 kronor till en kvinnlig anställd vid SEB i Södertälje för att påverka utfallet av ett lånebeslut.

(Annonslänk)

Kvinnan, bosatt söder om Stockholm, förklarade för mannen att det var omöjligt att ytterligare belåna bostaden. Hon frihetsberövades dessutom i november 2020 efter brottsmisstankar, men släpptes fri två dagar senare och stängdes därefter av från sitt arbete hos SEB.

Företagaren, som hade ekonomiska svårigheter på grund av coronapandemin och personliga problem, hävdade att hans avsikt inte var att muta den bankanställde utan att be om ett privat lån eller hjälp att hitta en långivare. Han förnekade anklagelserna men dömdes bland annat baserat på inspelade telefonsamtal som presenterades under rättegången. I förhör berättade han att han inte minns allt som framkom i telefonsamtalen med den tidigare bankanställda eftersom han hade druckit alkohol och att det var länge sedan.

Trots detta, ansåg rätten att den erbjudna summan på 25 000 kronor tydligt utgjorde ett mutförsök för att säkra ett banklån.Som påföljd döms företagaren till 60 dagsböter om 400 kronor vardera, totalt 24 000 kronor, samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 april 2024 23:00
Senast uppdaterad: 3 april 2024 23:01

Utryckning efter larm om röklukt vid flerbostadshus

13854DEE-C37C-421A-8808-FCB8FCA54A18-2

Foto: Paula Kass Elias

Ett larm om röklukt vid ett flerbostadshus aktiverade en snabb utryckning av räddningstjänst och ambulans på onsdagseftermiddagen.

På onsdagseftermiddagen, Strax efter klockan 17, mottog SOS Alarm ett larm om röklukt från ett flerfamiljshus på Bollvägen, beläget mellan Geneta och Blombacka. Larmet ledde till att flera räddningsenheter samt en ambulans omedelbart ryckte ut till platsen.

Trots det snabba svaret från räddningstjänsten och ambulanspersonalen är skadeläget fortfarande oklart. Telgenytts reporter på plats bekräftar dock att situationen verkar vara mindre allvarlig än befarat och att det inte finns några tecken på att en brand har utbrutit.

Räddningstjänsten arbetar för att fastställa orsaken till den rapporterade röklukten.

Uppdatering 18:00:

– Vi har lämnat platsen, det var inget för oss, säger räddningstjänstens vakhavande befäl till Telenytt.

Enligt räddningstjänsten rörde det sig om användning av cigarett inomhus, varpå en av grannarna larmade räddningstjänsten.

Foto: Paula Kass Elias

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 april 2024 17:19
Senast uppdaterad: 3 april 2024 18:13

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors