Företag i fokus:

BILDEXTRA: Här springer förskolebarnen under skoljoggen

Shamsh

Foto: Shamash Oyal

Idag hölls den årliga skoljoggen för förskolebarnen på Kaxbergs förskola i Lina Hage. Efter joggen belönades alla barn med välförtjänta guldmedaljer.

Med stöd från skolidrottsförbundet och i samarbete med Kaxbergs förskola, var Lebi Skol IF på plats tillsammans med SBBK och Kubadance Company för att delta i loppet och ge barnen sitt stöd och uppmuntran.

– Vilken glädje och vilken energi, det var eufori till max. Så mycket glädje och kärlek hos barnen. Med tanke på att de är så små, att de kunde följa instruktioner och lyssna, visar verkligen att de har bra koll på förskolan,” säger Petra Jakob, grundare av Lebi IF, till Telgenytt.

Glada barn tilldelades guldmedaljer under Barnloppet på Kaxbergs förskola under torsdagen. Foto: Shamash Oyal

Barnloppet äger rum varje år, men en nyhet för detta år är att olika organisationer kan vara ansvariga för arrangemanget. Det var här som Petra Jakob, tillsammans med Kubadance och SBBK, erbjöd sin hjälp och stöd.

– Vi fick förfrågan om att arrangera skoljoggen för förskolebarn och vi nappade direkt. Tillsammans med skolidrottsförbundet och i samverkan med skolan så har vi lyckats genomföra den här dagen. Vi har även SBBK på plats samt Kuba Danse Company som kunde dansa med barnen, avslutar Jakob.

Loppets syfte är att främja glädjen till fysisk aktivitet, något som rektorn på Kaxbergs förskola anser vara av stor vikt för barnen, att de rör sig mycket och är aktiva.

– Det är viktigt för barnen att röra sig mycket och vara aktiva. Det ser man framför allt idag där man har idrottsundervisning, säger Miina Fredriksson.

Hur känns det att arrangera årets barnlopp?

– Det här har varit en jätterolig händelse för barnen. De har verkligen tyckt att det varit jätteroligt och sett fram emot det för att röra sig tillsammans och ha kul, avslutar Miina Fredriksson, rektor på Kaxbergs förskola.

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 september 2023 15:36
Senast uppdaterad: 14 september 2023 21:32

Före detta bankanställd och två män dömda för mutbrott

tingsrätt

Arkivbild

En kvinna som tidigare var anställd på en bank i Södertälje har dömts till villkorlig dom efter att ha försökt bevilja lån till icke kreditvärdiga sökande i utbyte mot mutor. Dessutom döms två män för mutbrott.

I november 2020 frihetsberövades en kvinna anställd vid SEB i Södertälje, misstänkt för att ha deltagit i en korruptionsaffär. Detta efter att polisen avlyssnat hennes samtal.

– Via telefonkontakt har man diskuterat bolån och i samband med det har man erbjudit kontant ersättning, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT.

(Annonslänk)

Kvinnan, bosatt söder om Stockholm, hade erbjudits 50 000 kronor för att bevilja ett lån på fem miljoner kronor till en inkomstlös familj. Ett telefonsamtal där summan diskuterades fångades på band, där kvinnan hörs förhandla upp summan till 50 000 kronor från ett initialt erbjudande på 30 000. Dock genomfördes aldrig lånet på grund av befintliga skulder.

Efter att ha blivit avskedad från sitt arbete hos SEB och efter en omfattande rättsprocess, dömdes kvinnan idag till villkorlig dom av tingsrätten. Domstolen valde att inte utdöma fängelsestraff med hänvisning till kvinnans ordnade sociala förhållanden och låg risk för återfall i brott.

Två män, även de bosatta i orter utanför Stockholm, har också dömts i samma fall, till 90 respektive 70 dagsböter för att ha gett muta.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 13:45
Senast uppdaterad: 19 april 2024 13:53

Hyreshöjningen slår mot hundratals i Södertälje

Sodertalje

Foto: Alexander Isa

Efter sammanbrottet i förhandlingar mellan Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen har en skiljeman beslutat om en hyreshöjning på nästan 6 procent. I Södertälje påverkas över 600 hushåll.

– Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi, säger Manfred Klint, gruppchef förhandlingsenheten, Hyresgästföreningen region Stockholm.

I december 2023 tog förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm, som representerar flera privata hyresvärdar, en oväntad vändning när Fastighetsägarna valde att avbryta diskussionerna och söka en lösning genom hyresnämndens oberoende tvistlösning. Det initiala kravet från Fastighetsägarna var en hyreshöjning på 12 procent.

(Annonslänk)

Trots detta, efter skiljemannens ingripande, fastställdes den slutliga höjningen till 5,9 procent för de flesta av de 11 berörda kommunerna i Stockholm och Gotland, effektivt från 1 januari 2024.

– Vi är väldigt förvånade över besluten, och förstår inte varför de här fastighetsägarna ska få så mycket högre höjningarna än andra fastighetsägare. Att det är samma resultat i alla kommunerna får oss att undra om skiljemannen har tagit hänsyn till lokala förutsättningar, säger Manfred Klint.

Denna ändring berör direkt över 4 300 hushåll i regionen, där cirka 4,4 procent av alla hushåll som Hyresgästföreningen representerar ingår. Specifikt i Södertälje är det 614 lägenheter som nu står inför högre hyror.

Skiljemannens beslut på 5,9 procent för Stockholms län och 5,7 procent för Gotland har väckt betydande oro bland hyresgästerna, som nu måste anpassa sig till de ökade kostnaderna i en redan stram ekonomisk miljö.

– Det är oerhört höga höjningar även om det är betydligt lägre än vad Fastighetsägarna krävde. Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi. Vi hade önskat att Fastighetsägarna haft ett intresse av att ta ansvar i förhandlingarna, säger Klint.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 01:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors