Företag i fokus:

Siktar på avancemang – ”Vi ska kunna vara med och utmana”

Gill

Foto: Patric Gill

Första oktober spelar SSK:s damlag sin första tävlingsmatch för säsongen. Som ett första steg i deras färd mot målet – SDHL, kommer de möta 6 andra lag både på hemma och bortaplan i NDHL Damettan Östra. Ett högt mål är uppsatt. Läs huvudtränare Robert Johanssons tankar om säsongen som stundar.

Hur ligger ni till i förberedelserna inför den stundande säsongen 2023 – 2024?

– Vi har ju kört på is sedan början på augusti och kört hela sommaren med dem som varit på plats i Södertälje. Några av spelarna har anslutit när isträningen satte i gång. Senaste tillskottet, målvakten Lollo (Lovisa Berndtsson) anslöt förra veckan.

– Vi kör på nu och har spelat fem träningsmatcher med blandat resultat. Vi gjorde en bra match senast mot SDHL-motstånd, AIK (13/9). Det är kul att se, vi har jobbat mycket på vårt anfallsspel. Det vi tränar på är något som tjejerna anammar och försöker implementera i träningsmatcherna. Det är riktigt kul att se och bra inställning av spelarna.

Utöver senaste nyförvärvet Lovisa Berndtsson, 34 så fanns två andra målvakter i Landslagsmeriterade Nicole Jackson, 31 och hennes landsmaninna från England, den 12 år yngre Emma Nichols sedan tidigare under kontrakt. En lagdel där SSK:s damlag alltså står sig väl rustat.

– Ja, vi har tre målvakter. En trygghet, vi såg att vi var sårbara där om det skulle bli någon skada eller sjukdom på någon av dem.

Vad utmärker den här gruppen jämfört med förra säsongens?

– Det vi sökte var att få in lite mer erfarenhet till laget. Träna lite mer, lite äldre och mer erfarna spelare med erfarenhet från högre nivå. Vi hade ett bra lag förra året men tycker vi har fått in mer rutin.

– Vi kommer att vara ett lag som åker mycket skridskor, ett lag med mer fart. Det tycker jag vi fått ihop på något sätt nu. Lite mer erfaret om man jämför med förra säsongen.

Är truppen komplett nu eller ska det in någon mer innan det ska börja spelas om poäng?

– Vi söker ingenting utan nu har vi det här gänget och vi vill ge dem chansen, vi tror på det här laget. Det är det här vi kör nu.

Huvudtränaren Robert Johansson. Foto: Patric Gill

Ett redan profilstarkt lag har adderats med mer spets och rutin, finns flera att hålla ett extra öga på i vinter när laget jagar segrar. Inte lätt att förutspå vilka som kommer höja sig över mängden anser lagets huvudtränare, då fler spelare ska kunna axla en stor roll med tanke på att truppen har en större bredd än den hade under fjolårssäsongen.

– Vi hoppas att de som är kvar från förra säsongen fortsätter att leverera på en hög nivå. Pia Pren kommer att leverera, Hunter Mosher. Jag tycker flera av de nya spelarna som kommit in ser riktigt bra ut. Estelle Forsberg, Mimmi Gill. Det är svårt att välja ut någon speciell, vi har försökt att sprida ut poängproduktionen på flera spelare. Det är de här jag känner som jag kommer kunna göra det lilla extra om man säger så då.

En fartfylld hockey med mycket skridskoåkning säger du. Kommer det finnas något annat i spelet som ni kommer att ta till en ”annan nivå” jämfört med tidigare?

– Förra året gjorde vi mycket mål och visade genom hela playoff att vi var jobbiga att möta, i alla fall fram till de sista två matcherna mot Skellefteå. Vi är jobbiga att möta och svåra att göra mål på.

– Vi har ett bra försvarsspel som jag tycker vi ska spinna vidare på, vi jobbar mycket med snabba spelvändningar och ha ett enkelt spel. Lite rakare i spelet kan vi bli stundtals, det behöver vi vässa lite på, det är något vi jobbar på.

– Vi har i år ännu mer assistans via spelarutvecklare Taro Nihei och Mattias Beck. Vi ska den här säsongen jobba ännu tätare med dem och implementera spelidén som har satt och anpassa den efter oss. De har varit med hela vägen nu sedan säsongen tagit sin början, jag tror det kommer bli väldigt värdefullt för oss. En bra resurs.

SSK Dam är nu inne på år tre för den uttalade satsningen mot SDHL, det är nu man ska ta steget, men har laget vad som krävs för att gå hela vägen? Det har man anser Johansson:

– Ja, det tycker jag. Vi var ett steg ifrån att möta SDHL-lag redan förra säsongen. Om man tittar på oss själva tycker jag vi ska kunna vara med och utmana. Det tror vi absolut.

Om det misslyckas, kommer målet och satsningen ändå vara lika intensifierad framöver?

– Ja, det är vad jag förstår i alla fall. Man kommer inte att lägga ner damlaget om det inte lyckas den här säsongen.

Nyförvärv 2023-24

Lovisa Berndtsson, Målvakt
Nicole Jackson, Målvakt – England
Allison Attea, Back – USA
Indira Bosch, Back – Spanien
Jessica Karlsson, Back
Maja Nyberg, Back
Laerke Sondergaard, Back – Danmark
Johanna Blomkvist, Forward
Estelle Forsberg, Forward
Mimmi Gill, Center
Ellen Laurence, Forward – Kanada
Mary McDonald, Forward – Kanada
Linnea Örnqvist, Forward

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 september 2023 06:32
Senast uppdaterad: 31 oktober 2023 14:07

Miranda Tibbling vinner sjätte raka världscupsguld

7C8C0DFA-99BA-4965-8163-1268164A2D09

Foto: Julien Blanc/Svenska Gymnastikförbundet

Miranda Tibbling från Järna befäster sin position som världens bästa i parkour genom att ta hem sitt sjätte raka världscupsguld. – Det är första tävlingen efter min meniskskada så jag var extra nervös, säger Miranda till Svenska Gymnastikförbundet.

Finalerna i damernas speed och herrarnas freestyle i Frankrike skulle ursprungligen ha avgjorts på lördagen, men på grund av stora förseningar sköts de upp till söndagen. Detta innebar att de svenska stjärnorna Miranda Tibbling och Elis Torhall fick ladda om mentalt för en förmiddagstävling – en utmaning de klarade med bravur.

(Annonslänk)

Dagen började med semifinalen i damernas speed, där Miranda, som nyligen återhämtat sig från en meniskskada, kvalificerade sig med tävlingens snabbaste tid. I semifinalen levererade hon återigen ett imponerande run och tog sig vidare till finalen. Trots en nervös start där Ella Bucio från Mexiko satte en snabb tid, lyckades Miranda avsluta starkt och tog hem guldet, trots en mindre vurpa precis innan mållinjen.

– Jag är jätteglad. Jag har varit väldigt nervös den här tävlingen faktiskt, det är första tävlingen efter min meniskskada så jag var extra nervös. Men det har varit jättekul att vara här, det är alltid jättebra publik här i Frankrike så det gav extra pepp. Det är såklart press att gå ut som favorit, det blir nästan jobbigare och jobbigare ju fler gånger det går bra, men jag försöker att tänka att så länge jag gör mitt bästa så spelar det ingen roll vad det blir för resultat, säger Miranda Tibbling.

Svenska stjärnorna Miranda Tibbling och Elis Torhall.
Foto: Julien Blanc/Svenska Gymnastikförbundet

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 maj 2024 16:00
Senast uppdaterad: 14 maj 2024 14:40

Södertälje bland de minst barnvänliga kommunerna

Södertälje

Foto: Alexander Isa

En ny kartläggning från Länsförsäkringar visar att Vellinge är Sveriges mest barnvänliga kommun, medan Södertälje hamnar bland de minst barnvänliga.

Länsförsäkringar har sammanställt en ranking av Sveriges kommuner baserat på 14 variabler som speglar hur barnvänliga de är ur barnens perspektiv.

– En bra start i livet bygger bland annat på möjligheten till en god utbildning, i en trygg miljö med ett aktivt liv vid sidan av skolan. Det ger barn bra förutsättningar att växa och utveckla de färdigheter och kunskaper som behövs för att möta vuxenlivets utmaningar samt för att skapa sig en ekonomisk trygghet, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

(Annonslänk)

Variablerna omfattar fritid, idrott, skola och trygghet. Resultaten visar att Vellinge, med sina attraktiva boendemiljöer och höga standard inom barnomsorg och utbildning, tar förstaplatsen. Södertälje däremot hamnar långt ner på listan, på plats 270 av 290.

Generellt sett toppas listan av medelstora kommuner belägna utanför de större tätorterna, medan mindre kommuner ofta ligger längre ner. Analysen visar även en tydlig korrelation mellan kommunernas barnvänlighet och bostadspriser – ju bättre placering i rankingen, desto högre kvadratmeterpriser på bostadsmarknaden.

Där det är bäst för barnen är det generellt sett också dyrast att bo.

– Med kartläggningen vill vi undersöka vilka möjligheter och utmaningar en barnfamilj har i landets kommuner och hur detta avspeglar prisbilden på bostadsmarknaden, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

– De kommuner som är mest attraktiva för barnfamiljer att bo i har en högre prislapp. Prisbilden kan ses som en sammanfattande pengamässig indikator på boendemiljöns attraktivitet. I den mån man vill bo där det är bäst får man vara beredd att betala för att ta sig över tröskeln alternativt bo på en mindre yta, säger han.

Nykvarns kommun placeras på plats 170 av landets 290 kommuner.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 maj 2024 12:15
Senast uppdaterad: 14 maj 2024 12:15

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors