Företag i fokus:

En vecka med blandat resultat för SSK

Jacob Bjerselius och Jacob Dahlströmm

Kedjekamraterna Jacob Dahlström och Jacob Bjerselius i samarbete, här i match mot Västerås. Foto: Shamash Oyal

Det var en ett intensivt matchande i veckan som gick för SSK:s herrlag, tre matcher varav två hemma i Scaniarinken. Lagets resultat, eller i synnerhet lagets prestationer så här långt in i serien har varit minst sagt ojämna. Men igår (läs söndag 8/10) så hade det skett en enorm förvandling i laget.

SSK tog emot serieledarna Nybro i Scaniarinken och med tanke på hur svajigt spelet varit stundtals för laget i de tidigare 5 matcherna inför så var det en remarkabel uppryckning SSK visade upp i de här matchen.

Visserligen så gjorde Almtuna en bra match på onsdagen men mot ett SSK som inte heller gjorde något större avtryck, var steget efter i det mesta matchen igenom, så en kombination av ett bra hemmalag och ett underpresterande SSK.

I fredagens match mot Kalmar, veckans första på hemmaplan så fortsatte SSK ofokuserat, slarvigt och stressat. När drygt halva matchen hade spelats låg hemmalaget under med 0-3. Då hände någonting, kanske lite slumpartat, SSK gick från 0-3 till 3-3 på 2 minuter och plötsligt fick man mer ”snurr på grejerna”.

Hockey är en sådan sport där ibland endast små enkla detaljer och medstudsar krävs för att införa extra energi till gruppen. Visserligen hamnade SSK i underläge igen och efter att sent i tredje perioden kvitterat så förlorade man ändå extrapoängen i overtime.

Men där och då väcktes det någonting i laget som man tog med sig in till mötet mot Nybro.

Kedjan med Jacob Dahlström, Jacob Bjerselius och William Wiå har liksom laget haft en tyngre inledning på grundserien. Det var dock den här formationen som gick i bräschen när man hämtade upp tremålsunderläget mot Kalmar.

Jacob Dahlström tänker på samma sätt om de matcher som spelats hittills:

– Vi har pratat mycket i vår kedja, Bjerselius har jag ju spelat med men inte Wiå lika mycket. Så det är klart att det tar lite tid när man är delvis en ny kedja men vi var inte nöjda med vårt spel.

Och fortsätter:

– Vi sa redan inför Kalmar att vi skulle ut och smälla på i varenda närkamp och jaga energi till laget. Det tycker jag bar frukt direkt, såg varför vi är ihopsatta som kedja, liksom, ”vi är SSK vi tre”. Nu är det offensiva spelet inte vår högsta prioritet men det var kul att vi äntligen hittade och fick betalt för vårt hårda jobb och fysiska spel.

”Fjärdekedjans” spel går i första hand ut på att jobba fast pucken i offensiv zon så lagets så kallat producerande kedjor ska få börja med pucken där i stället för att behöva bygga upp anfallet från defensiv zon.

– Exakt, vi ska vara en kedja som tränarna kan lita på i egen försvarszon. Ta tekningar och försöka flytta upp spelet till några av våra mer offensiva kedjor.

Säsongen är fortfarande i sin linda men det finns ju höga krav på en klubb som SSK, inte minst från supporterled. Är det för tidigt att det börjar gnisslas om lagets spel eller finns det en del fog i kritiken tycker du?

– Först och främst så jag själv läser och tittar inte på det så mycket. Så jag kan inte svara så mycket för det. Men om det är så som du säger så är det väl just för att det är höga krav på SSK och det ska vara höga krav.

– Som sagt är det ju också väldigt tidigt på säsongen och jag kan själv inte påstå att jag har varit orolig. Nu har vi i princip bara spelat en bra match men har själv inte känt någon oro, inte i gruppen heller. Det är något som vi har pratat om mycket, att behålla lugnet och jobba metodiskt. Vi har en stark tro på det vi gör.

Jacob Dahlström, assisterande kapten i SSK A-lag Foto: Shamash Oyal

Att det alltid kommer finnas åsikter och kritik mot spelare och SSK som klubb ingår i branschen, det håller Dahlström med om men anser att man som spelare ska kunna hantera det och inte bli påverkad för mycket av det.

-Vi ska leverera resultat, så är det, absolut ska vi klara det. Men det viktigaste är vad som sägs innanför våra dörrar till varandra för att vi ska bli framgångsrika.

-Där tycker jag vi tog kliv förra veckan, energin i båset och omklädningsrummet och isen var bättre, steppades upp under förra veckan. Från att vi gör en jättedålig insats mot Almtuna till att vi steppar upp och gör en stark upphämtning mot Kalmar och en stark prestation mot Nybro igår.

Som helhet var matchen mot Nybro ett stort steg i rätt riktning, mindre slarv, bättre fokus, större tålamod och bättre avvägningar i 60 minuter. Saker som laget också har snackat extra mycket om den senaste tiden enligt Jacob.

-Absolut, det har vi pratat om. Det såg vi ganska direkt gav resultat, att spelar vi en enklare och rakare hockey så kommer det att öppna upp sig mer för vårt kreativa spel som vi verkligen besitter.

(Annonslänk)

– Men vi kan inte börja i den änden, att slå avgörande passningar och inte vara disciplinerade i mittzon eller i uppspelsfaserna, för det kommer att straffa oss hårt i den här ligan. Det borde vi ha lärt oss nu och det tycker jag vi såg verkligen igår, hur det ska se ut. När vi blir rakare i uppspelsfaserna och i mittzonen. Ju längre matchen går så öppnar det upp sig mer och mer.

– Nu hade vi inte en jättestor ledning men trots det så fortsatte vi att tugga på och det är jag väldigt glad över.

Ni hade ett stort spelövertag men bara 1-0 efter första perioden, vi som kan vår hockey vet ju att det kan svänga fort och att trots hur matchbilden såg ut så var det en skör ledning.

– Exakt, det är därför jag är extra glad att vi fortsatte tugga på och till slut så vet vi att med den intensitet och aggressivitet som vi spelade med igår kommer vi trötta ut motståndet. Det tycker jag det kändes som att vi gjorde igår också.

Jacob tillsammans med bland annat Jacob Bjerselius är två av de som får stort förtroende när laget spelar boxplay. Ett spelmoment som inte riktigt varit lyckosamt hittills för SSK. Varför finns det inget enkelt svar på enligt ”Dahla”.

– Jag önskar jag kunde svara rakt ut på det. Självklart är vi inte nöjda där, det är alldeles för dåliga siffror. Vi kollar mycket video, vi pratar mycket om det. Kollar målen vi släpper in, försöker fixa till smågrejer.

Det finns förbättringspotential i spelformen men Dahlström tror på bättring och att man också börjar hitta något som ska ge bättre statistik framöver.

– I peneltykill så är det så små detaljer det handlar om. När det har kommit till den punkten att man vet att man har en dålig procent där, då kommer det in självförtroende i det också.

(Annonslänk

Nu hade vi inget senast men det vi pratade om inför Kalmarmatchen var att bli lite mer aggressiva och sätta lite mer press. Det tycker jag faktiskt, även om vi släppte in två i boxplay, att det kändes och såg bättre ut.

– Målen vi släpper till där, en slump är kanske fel att säga men tycker att det inte var många gånger de kunde sätta upp spelet. Det är dit vi vill komma, bli lite starkare i teckningssituationer.

Det handlar inte bara om våra centrar utan det handlar både om backen som står insida och forwarden, att vi hjälper centern där och lyckas bryta dem så att de inte kan ställa upp och få ner pucken.

– Om vi vet att de i deras uppspelsfas är väldigt starka kan vi ta bort över en minut. Liksom skapa lite oreda i det powerplay vi möter. Det är många sådana smågrejer vi pratar om och tränar på. De siffrorna måste upp, de är avgörande, specialteams är väldigt avgörande i matcherna.

Kan en anledning vara att det blir svårare att läsa av motståndarnas powerplay så här i början på säsongen, ett par nya lag och ganska många nya spelare i de andra lagen?

– Jag kan bara prata för mig själv där, i de lagen som inte är nya känner jag till de flesta spelarna. Jag tror inte det är något som vi kan ha som ursäkt, vi har ju ändå tillgång till video och vi scoutar och har koll på så vis.

– Man har ju inte mött dem på samma sätt men vi har ju ändå möjlighet att hålla koll innan matcherna vad motståndarna troligtvis kommer att göra, så det är inget jag vill skylla på.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 oktober 2023 20:48
Senast uppdaterad: 31 oktober 2023 00:55

Fastighetsägare vinner strid mot kommunen

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

En fastighetsägare i Södertälje har vunnit en rättslig strid motSödertälje kommun gällande en komplementbyggnad, vilket innebär att det tidigare kommunala beslutet nu upphävs.

I en nyligen avslutad rättsprocess har Länsstyrelsen upphävt ett beslut från Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun som berörde en komplementbyggnad på en fastighet i Brunnsängsområdet.

(Annonslänk)

Det initiala beslutet, daterat 26 september 2023, krävde att fastighetsägarna skulle avlägsna en komplementbyggnad och förenade detta med ett böter. Fastighetsägarna överklagade, vilket resulterade i att Länsstyrelsen granskade ärendet noggrant.

Länsstyrelsen identifierade flera brister i kommunens hantering, bland annat en otydlighet om vem av de två fastighetsägarna föreläggandet riktades mot. Denna brist på precision, särskilt när det gällde vitet, ansågs tillräcklig för att upphäva beslutet helt. Dessutom betonade Länsstyrelsen att den aktuella byggnaden var en bygglovsbefriad friggebod och inte hindrade allmänhetens användning av området, vilket var en av de punkter som fastighetsägarna hade framfört i sitt överklagande.

I april meddelade Länsstyrelsen sitt beslut att upphäva ett tidigare föreläggande från Södertälje kommun.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:49

Dödligt våld ökar – de flesta fall utanför kriminella miljöer

Polis-1

Arkivbild

Det dödligt våldet har ökat markant i Sverige. Men en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att två av tre fall av dödligt våld i Sverige sker utanför kriminella miljöer.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) sker två av tre fall av dödligt våld i Sverige utanför kriminella miljöer. Sverige har högre nivåer av dödligt våld mot unga män jämfört med övriga Europa, men lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen.

Dödligt våld i Sverige kan delas in i tre huvudkategorier: våld i kriminella miljöer, våld inom familjen (inklusive partnervåld) och våld i samband med spontanbråk och dispyter. Under perioden 2018–2021 utgjorde våld i kriminella miljöer den största kategorin, med cirka 34 procent av fallen, medan två tredjedelar av fallen inträffade i andra sammanhang.

(Annonslänk)

– En nästan lika stor kategori som dödligt våld i kriminell miljö är olika typer av spontana bråk och dispyter med dödlig utgång. Det kan uppstå till exempel i missbrukarkretsar men det kan också handla om konflikter kopplade till alkohol och nöjeslivet, ungdomsvåld eller svartsjukegräl. Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, och då ingår även partnervåld i den kategorin, säger Klara Hradilova Selin, utredare, Brå, i ett pressmeddelande.

Dödligt våld mot unga män i åldern 15–29 år har ökat markant i Sverige, främst på grund av dödsskjutningar i kriminella miljöer. År 2021 var nivån för dödligt våld mot unga män 42 avlidna per miljon invånare, jämfört med 28 per miljon i Europa.

Sex av tio kvinnor som dödades i Sverige under perioden 2018–2021 föll offer för sina nuvarande eller tidigare partners. Sverige har dock lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen jämfört med Europa i stort, med 2,9 avlidna per miljon invånare i Sverige mot 6 per miljon i Europa år 2021.

Medan dödligt våld i kriminella miljöer har ökat, har andra kategorier av dödligt våld haft varierande trender. Dödligt partnervåld minskade under andra hälften av 2000-talet och stabiliserades under 2010-talet. Under mitten av 2010-talet noterades en uppgång i dödligt våld vid spontanbråk och dispyter, som därefter legat på en högre stabil nivå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors