Företag i fokus:

En vecka med blandat resultat för SSK

Jacob Bjerselius och Jacob Dahlströmm

Kedjekamraterna Jacob Dahlström och Jacob Bjerselius i samarbete, här i match mot Västerås. Foto: Shamash Oyal

Det var en ett intensivt matchande i veckan som gick för SSK:s herrlag, tre matcher varav två hemma i Scaniarinken. Lagets resultat, eller i synnerhet lagets prestationer så här långt in i serien har varit minst sagt ojämna. Men igår (läs söndag 8/10) så hade det skett en enorm förvandling i laget.

SSK tog emot serieledarna Nybro i Scaniarinken och med tanke på hur svajigt spelet varit stundtals för laget i de tidigare 5 matcherna inför så var det en remarkabel uppryckning SSK visade upp i de här matchen.

Visserligen så gjorde Almtuna en bra match på onsdagen men mot ett SSK som inte heller gjorde något större avtryck, var steget efter i det mesta matchen igenom, så en kombination av ett bra hemmalag och ett underpresterande SSK.

I fredagens match mot Kalmar, veckans första på hemmaplan så fortsatte SSK ofokuserat, slarvigt och stressat. När drygt halva matchen hade spelats låg hemmalaget under med 0-3. Då hände någonting, kanske lite slumpartat, SSK gick från 0-3 till 3-3 på 2 minuter och plötsligt fick man mer ”snurr på grejerna”.

Hockey är en sådan sport där ibland endast små enkla detaljer och medstudsar krävs för att införa extra energi till gruppen. Visserligen hamnade SSK i underläge igen och efter att sent i tredje perioden kvitterat så förlorade man ändå extrapoängen i overtime.

Men där och då väcktes det någonting i laget som man tog med sig in till mötet mot Nybro.

Kedjan med Jacob Dahlström, Jacob Bjerselius och William Wiå har liksom laget haft en tyngre inledning på grundserien. Det var dock den här formationen som gick i bräschen när man hämtade upp tremålsunderläget mot Kalmar.

Jacob Dahlström tänker på samma sätt om de matcher som spelats hittills:

– Vi har pratat mycket i vår kedja, Bjerselius har jag ju spelat med men inte Wiå lika mycket. Så det är klart att det tar lite tid när man är delvis en ny kedja men vi var inte nöjda med vårt spel.

Och fortsätter:

– Vi sa redan inför Kalmar att vi skulle ut och smälla på i varenda närkamp och jaga energi till laget. Det tycker jag bar frukt direkt, såg varför vi är ihopsatta som kedja, liksom, ”vi är SSK vi tre”. Nu är det offensiva spelet inte vår högsta prioritet men det var kul att vi äntligen hittade och fick betalt för vårt hårda jobb och fysiska spel.

”Fjärdekedjans” spel går i första hand ut på att jobba fast pucken i offensiv zon så lagets så kallat producerande kedjor ska få börja med pucken där i stället för att behöva bygga upp anfallet från defensiv zon.

– Exakt, vi ska vara en kedja som tränarna kan lita på i egen försvarszon. Ta tekningar och försöka flytta upp spelet till några av våra mer offensiva kedjor.

Säsongen är fortfarande i sin linda men det finns ju höga krav på en klubb som SSK, inte minst från supporterled. Är det för tidigt att det börjar gnisslas om lagets spel eller finns det en del fog i kritiken tycker du?

– Först och främst så jag själv läser och tittar inte på det så mycket. Så jag kan inte svara så mycket för det. Men om det är så som du säger så är det väl just för att det är höga krav på SSK och det ska vara höga krav.

– Som sagt är det ju också väldigt tidigt på säsongen och jag kan själv inte påstå att jag har varit orolig. Nu har vi i princip bara spelat en bra match men har själv inte känt någon oro, inte i gruppen heller. Det är något som vi har pratat om mycket, att behålla lugnet och jobba metodiskt. Vi har en stark tro på det vi gör.

Jacob Dahlström, assisterande kapten i SSK A-lag Foto: Shamash Oyal

Att det alltid kommer finnas åsikter och kritik mot spelare och SSK som klubb ingår i branschen, det håller Dahlström med om men anser att man som spelare ska kunna hantera det och inte bli påverkad för mycket av det.

-Vi ska leverera resultat, så är det, absolut ska vi klara det. Men det viktigaste är vad som sägs innanför våra dörrar till varandra för att vi ska bli framgångsrika.

-Där tycker jag vi tog kliv förra veckan, energin i båset och omklädningsrummet och isen var bättre, steppades upp under förra veckan. Från att vi gör en jättedålig insats mot Almtuna till att vi steppar upp och gör en stark upphämtning mot Kalmar och en stark prestation mot Nybro igår.

Som helhet var matchen mot Nybro ett stort steg i rätt riktning, mindre slarv, bättre fokus, större tålamod och bättre avvägningar i 60 minuter. Saker som laget också har snackat extra mycket om den senaste tiden enligt Jacob.

-Absolut, det har vi pratat om. Det såg vi ganska direkt gav resultat, att spelar vi en enklare och rakare hockey så kommer det att öppna upp sig mer för vårt kreativa spel som vi verkligen besitter.

(Annonslänk)

– Men vi kan inte börja i den änden, att slå avgörande passningar och inte vara disciplinerade i mittzon eller i uppspelsfaserna, för det kommer att straffa oss hårt i den här ligan. Det borde vi ha lärt oss nu och det tycker jag vi såg verkligen igår, hur det ska se ut. När vi blir rakare i uppspelsfaserna och i mittzonen. Ju längre matchen går så öppnar det upp sig mer och mer.

– Nu hade vi inte en jättestor ledning men trots det så fortsatte vi att tugga på och det är jag väldigt glad över.

Ni hade ett stort spelövertag men bara 1-0 efter första perioden, vi som kan vår hockey vet ju att det kan svänga fort och att trots hur matchbilden såg ut så var det en skör ledning.

– Exakt, det är därför jag är extra glad att vi fortsatte tugga på och till slut så vet vi att med den intensitet och aggressivitet som vi spelade med igår kommer vi trötta ut motståndet. Det tycker jag det kändes som att vi gjorde igår också.

Jacob tillsammans med bland annat Jacob Bjerselius är två av de som får stort förtroende när laget spelar boxplay. Ett spelmoment som inte riktigt varit lyckosamt hittills för SSK. Varför finns det inget enkelt svar på enligt ”Dahla”.

– Jag önskar jag kunde svara rakt ut på det. Självklart är vi inte nöjda där, det är alldeles för dåliga siffror. Vi kollar mycket video, vi pratar mycket om det. Kollar målen vi släpper in, försöker fixa till smågrejer.

Det finns förbättringspotential i spelformen men Dahlström tror på bättring och att man också börjar hitta något som ska ge bättre statistik framöver.

– I peneltykill så är det så små detaljer det handlar om. När det har kommit till den punkten att man vet att man har en dålig procent där, då kommer det in självförtroende i det också.

(Annonslänk

Nu hade vi inget senast men det vi pratade om inför Kalmarmatchen var att bli lite mer aggressiva och sätta lite mer press. Det tycker jag faktiskt, även om vi släppte in två i boxplay, att det kändes och såg bättre ut.

– Målen vi släpper till där, en slump är kanske fel att säga men tycker att det inte var många gånger de kunde sätta upp spelet. Det är dit vi vill komma, bli lite starkare i teckningssituationer.

Det handlar inte bara om våra centrar utan det handlar både om backen som står insida och forwarden, att vi hjälper centern där och lyckas bryta dem så att de inte kan ställa upp och få ner pucken.

– Om vi vet att de i deras uppspelsfas är väldigt starka kan vi ta bort över en minut. Liksom skapa lite oreda i det powerplay vi möter. Det är många sådana smågrejer vi pratar om och tränar på. De siffrorna måste upp, de är avgörande, specialteams är väldigt avgörande i matcherna.

Kan en anledning vara att det blir svårare att läsa av motståndarnas powerplay så här i början på säsongen, ett par nya lag och ganska många nya spelare i de andra lagen?

– Jag kan bara prata för mig själv där, i de lagen som inte är nya känner jag till de flesta spelarna. Jag tror inte det är något som vi kan ha som ursäkt, vi har ju ändå tillgång till video och vi scoutar och har koll på så vis.

– Man har ju inte mött dem på samma sätt men vi har ju ändå möjlighet att hålla koll innan matcherna vad motståndarna troligtvis kommer att göra, så det är inget jag vill skylla på.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 oktober 2023 20:48
Senast uppdaterad: 31 oktober 2023 00:55

INSÄNDARE: Liberala segrar i vårändringsbudgeten

nd

Cecilia Rönn (L), riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson.
Pressbild

I veckan presenterades vårändringsbudgeten för 2024. I budgeten återfinns flera liberala segrar, framför allt 500 miljoner extra till skolan, 6 miljarder till regionerna och krafttag mot gängkriminaliteten.

I tuffa ekonomiska tider har kommunerna tufft med finanserna och riskerar att behöva minska personaltätheten. För att alla lärare ska kunna fortsätta undervisa Sveriges elever har Liberalerna presenterat en satsning på skolan, som omfattar 500 miljoner kronor.

(Annonslänk)

6 miljarder extra tillförs också regionerna. Viktiga pengar för att täcka tillfälliga underskott till följd av en hög inflation och kostnadsökningar. Detta innebär att region Stockholm tilldelas 1 267 100000 kronor.

”Problemen på arbetsmarknaden måste åtgärdas”

De strukturella problemen på arbetsmarknaden måste åtgärdas. Det handlar inte minst om ökade krav i integrationspolitiken för att förstärka drivkrafterna till arbete och självförsörjning. Det handlar även om att möta det kompetensbehov som finns på arbetsmarknaden. Därför har vi sett till att satsa ytterligare 110 miljoner på yrkesutbildning, där kompetensbehoven ska styra vilka yrkesutbildningar som satsningen omfattar.

Liberalerna har också sett till att arbetsmiljöverket får mer resurser i arbetet mot gängens människoexploatering på arbetsmarknaden. Det slår mot gängens ekonomi och gör arbetsmarknaden framför allt tryggare. Efter krav från Liberalerna ges även BRIS mer pengar för att kunna erbjuda stöd dygnet runt.

Vi tar ansvar för att bekämpa inflationen och stötta ekonomin, samtidigt som vi investerar i Sveriges välfärd och trygghet. Det är så vi lägger grunden för återhämtning, samtidigt som vi stärker hushållens köpkraft, arbetslinjen och tillväxten. Det är konkreta förslag som verkligen gör skillnad för dem som är i störst behov av stöd just nu.

Cecilia Rönn (L),
riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson (L)

Metin Hawsho,
gruppledare (L)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:20

Tredje året med Bogren: ”Finns alltid tusen grejer man kunde gjort”

Magnus Bogren

Magnus Bogren påbörjar tredje säsongen som huvudtränare för SSK:s A-lag.
Foto: Daniel Hansson

SSK:s A-lag har återsamlats för att starta upp den gemensamma sommarträningen. Fortfarande finns luckor att fylla i truppen. Men förutom Miika Pitkänen så är de övriga med kontrakt på plats och kör.

Något som kommer vara sig likt är tränarstaben, där Magnus Bogren för tredje året i rad kommer basa över styrkorna.
– Jag tror inte upplägget kommer att se så mycket annorlunda ut, säger Bogren till Telgenytt.

Till att börja med kommer träningarna till stor del ledas av nya fystränaren Niclas Bergfors. I tio veckor, till och med veckan efter midsommar kommer han drilla gruppen innan spelarna går på semester.

Bogren:
– Niclas och Nicklas (Grossman) håller mest i det men jag kommer vara på plats och kolla till det. Kommer att komma upp lite då och då, precis som jag brukar göra. Stämma av allt som ska göras.

Niclas Bergfors är ny fystränare. Tror du upplägget kommer se annorlunda ut?

– Nej, jag tror inte upplägget kommer att se så mycket annorlunda ut. Grossa kommer vara med nu i början, sedan kommer han (Bergfors) succesivt ta över.

– Det är en bra kille. Han är erfaren och vet vad det handlar om, har stort intresse av det här. Jag tror det kommer bli jättebra över tid.

Nyhetssvepet – Målvakt klar, spelare lämnar och forward på väg in

För att återgå en stund till utvärderingen om säsongen som var. Det är inte bara spelarna och spelet som avhandlas, utan även en genomsyn av sportslig ledning görs.

Det finna många olika detaljer att gå igenom. Eventuella förbättringar av träningsupplägget, kvalitén på träningarna, match-coachningen är exempel på saker som är öppna för diskussion.

– Ja, det är där säkert. Det kommer vara ett levande verktyg fram till säsongen. Vi håller på att diskutera vad vi har gjort bra och vad vi har gjort mindre bra. Tycker vi har gjort väldigt mycket bra, man blir inte tvåa i serien bara för att. 

– Det är såklart en besvikelse att vi inte gick längre i slutspelet. Vi kommer gå igenom allting nu, delar i spelet och så vidare.
Ja, det finns alltid tusen grejer man kunde gjort, så är det alltid. Det är lätt att vara efterklok men där är mycket positivt att ta med oss. 

– Vi kommer nog inte ändra för mycket. Det är mer att trycka på vissa saker som vi behöver bli bättre på. För att förhoppningsvis få en ännu längre säsong.

Mattias Zackrisson kommer fortsatt assistera Bogren. En tredje röst i båset blir Nicklas Grossman.
Foto: Daniel Hansson

Kommer ansvarsområdena vara likadant fördelade mellan dig, Mattias Zackrisson och Nicklas Grossman som förut?

– Såklart att vi kommer snacka oss igenom det. Men det kommer nog inte bli några jättestora förändringar, det är inte känslan. Vi kommer nog ligga kvar på samma saker.

Kontinuitet på backsidan: ”Glad och tacksam

Det har figurerat rykten från olika håll att du fått andra intresseförfrågningar. Var huvudspåret att stanna kvar i SSK?

– Ja, men inget snack. Det var aldrig en diskussion från min sida.

Planeringen av försäsongen och där tillhörande träningsmatcher är i full gång. Matcher och motstånd har börjat diskuteras enligt Magnus Bogren.

– Ja, det har vi. Vi har lite tankar och idéer. Det är Emil och Dragan som mest håller i det. Men det finns tankar om motstånd, som vi också har diskuterat med. Vi ska hitta dagar och så vidare men har kommit en bit in i det.

– Det är lite hur det parerar med att SHL börjar tidigare än oss. De har ju CHL att ta hänsyn till också, vissa lag. Men vi försöker få så varierat motstånd vi kan under försäsongen.

Kommer det att bli någon turné likt Danmark i fjol?

– Ja, det kan säkert bli något sådant. Men jag har ingenting som jag kan ge nu, utan vi tittar på lite olika upplägg där.

Är det viktigt för gruppdynamiken?

– Ja, viktigt och viktigt. Det är ju en jättebra grej. Sedan är det ju en kostnadsfråga och få ihop så att det blir bra också. Men jag tycker ändå att det har gett mycket, de där grejerna vi gör. Vi tittar på det, så får vi se om det passar in med allting.

Med facit i hand. Finns det någon spelartyp du saknar i lagbygget?

– Egentligen inte. Jag tycker vi hade ingredienser för att klara det. Sedan var det ju lite olika saker att vi inte riktigt fick till det i slutet. Vi tappade lite i vår form, fick inte till vår offensiv och special teams. Lite sjukdomar, skador och lite för mycket spelare som också blev väldigt mycket laborerat med.

– Men i grunden så tycker jag ändå vi hade det. Som jag sa, vi blev tvåa i serien och sen tappade vi tyvärr det sen. Jag tycker ändå vi hade merparten av det.

– Jag ser inte det som att vi kanske skulle gjort si eller så, tycker att vi hade ett fantastiskt målvaktsspel i slutet men tyvärr får vi inte till de viktigaste grejerna. Men jag tycker inte jag saknar någon spelartyp.

Foto: Shamash Oyal

Några spelare från J20 fick känna på A-laget lite. Bröderna Hesselvall, Adam 18 och Filip 19 var två som fick chansen. Dock först när laget var kraftigt skade och sjukdomsdrabbat. William Samuelsson är ett annat exempel som gjort bra ifrån sig i J20 under säsongen.

Magnus Bogren på frågan om vad för planer som finns för de här spelarna och andra från juniorverksamheten:

– Det får vi se hur det ser ut med allting. Men det är nog inte omöjligt att det blir så. Det finns ett antal spännande spelare som du säger. När det gäller spelartruppen så är det först och främst Emil och Dragan som jobbar med det.

– Jag tycker J-20 och J-18 gjorde det bra förra året och tog kliv, så det finns spännande spelare. Adam är ju med i J-18-landslaget nu till exempel. Där är säkert spelare som kan få chansen men vi har precis startat allting. Så det är lite tidigt att säga just nu men det tror jag i alla fall.

Egor Polin, var ser ni honom i laget?

– Han är en del av truppen och krigar på samma premisser som alla andra.

KRÖNIKA: Ett ovärdigt slut på säsongen SSK

2022 tillträdde Magnus Bogren som huvudtränare för Södertälje Sportklubb. Vid sin sida fick han Mattias Zackrisson. De två har satt sin prägel på laget med ett gediget grundspel och en solid defensiv. Så det kommer inte märkas några större förändringar i spelet när man lyssnar till Bogren.

– Nej, men vi kommer sitta med hela det nu, vi har mer försökt stänga säsongen. Nu har vi startat om på en ny så vi kommer sitta här de närmaste dagarna och gå igenom det vi har fått till oss och det vi själva tycker.

– Jag tycker att vi spelar en väldigt bra ishockey så det är väl detaljer kanske, tror inte det blir några superstora förändringar. Det är inte min känsla i alla fall, vi diskuterar av lite olika alternativ så får vi se vad det landar i.

Har du önskemål att få in något mer på backsidan, i så fall vad för typ?

– Nej, jag tycker vi har en väldigt bra backsida, det ser man också på vår defensiv. Vi har spelat stabilt och har gjort det två år i rad och många av dem har varit med.

– Jag känner mig väldigt trygg med det vi har. Sedan ska det ju in någonting till och där diskuterar vi lite olika alternativ. Vi får se vad det blir, det vill jag inte säga här och nu.

Man brukar tala om vikten av kontinuitet i ett lagbygge, att bygga en stomme över tid. Men vilken betydelse har det egentligen när det i slutänden handlar om att vara bäst när det gäller som mest. Tankar som undertecknad förde vidare till huvudtränare Magnus Bogren.

– Jag tror det är viktigt att ha det att bygga på. Men det är ju problemet i hockeyallsvenskan, att vi är där vi är i hierarkin, att spelare som man vill ha kvar kanske försvinner i väg, det är ju nackdelen.

– Därför är det väldigt starkt att behålla en stomme för jag tror det är viktigt över tid. För att sätta standarder och nivåer på allting. Jag tycker vi har en väldigt stark stomme som är kvar från förra året.

Ja, där finns ju en stomme med spelare som varit ett tag i klubben nu, Albin Carlsson, Daniel Norbe och Filiph Engsund exempelvis.

– Absolut, jag tror det är bra för att driva på det. Det är bara positivt.

Christopher Liljewall var lagkapten i SSK de två senaste säsongerna, nu har han lämnat klubben och en ny kapten ska utses.
Foto: Shamash Oyal

Jacob Dahlström har förlängt. Är det ett naturligt steg att han blir Kapten efter Christopher Liljewall?

– Det vet jag inte. Vi får se vad vi får in för spelare. Jag tycker att han är en ledare så han är absolut aktuell att tillhöra kaptensgänget. Sedan om han får ett A eller ett C, det får vi se längre fram när truppen är satt.

Stoffe fick beskedet att han inte ingår i framtidsplanerna. Vad var argumenent att inte förlänga med honom?

– Det får du ta med Emil, det är inte jag som har de samtalen. Men det är klart att jag ju känner Stoffe väl, det är en fantastisk kille på alla sätt och vis.

Nyhetssvep – hörts och sagts om SSK

Ett lagbygge är ständigt föränderligt och en levande process fram till transfer- deadline. Det finns en kärntrupp i dagens SSK men det behöver inte betyda att den stommen ställer upp på isen när premiär- pucken släpps i september. Kan det komma att bli förändringar även där?

– Nej, inte så. Jag tycker vi har det. Sedan så ska det adderas till ett antal spelare såklart. Det får vi se vad det blir. Men just när det gäller allt det där hänvisar jag till Emil och Dragan.

Revansch, vad behöver ni göra konkret för att det inte bara ska bli fina ord utan omsättas i praktiken? Hur tänker man för att vara som bäst när det gäller?

– Nu har vi haft två år i rad där vi har haft lite skit med oss in i slutspelet också tyvärr. Sedan ska man inte bara skylla på det men det är en del i det. Men det är väl klart att vi har tankar, vi tycker väl de sista veckorna vi inte kom upp på den nivån vi hade. Exakt varför är det svårt att sätta något svar på.

Bogren är ändå nöjd med upplägget inför säsongen men också ödmjuk över situationen, att man behöver reflektera över vad som verkligen krävs för att ta nästa steg.

– Men det är någonting vi kommer ha med oss, jobba med och fundera på. Under säsongen tycker jag ändå att vi har ett bra upplägg med allting. Bra träningar.

– Tyvärr har vi åkt ut i kvartsfinal två gånger. Det är klart att alla har förväntningar på mer, men samtidigt tar det tid att bygga saker. Man får inte glömma var man var för två år sedan, jag tycker vi tar stora steg. Även om förväntningarna kanske var högre generellt från många, även mig själv.

– Men igen, det gäller att sära på saker. Vi har bästa serieplaceringen på länge och mycket publik vill komma hit. Så vi gör mycket bra också. Men tyvärr har vi inte fått till det och det är klart att det är en grej vi måste jobba med och utvärdera och fundera på.

– Så jag har inget bra och rakt svar på det. Men att det är något jag kommer ha med mig under säsongen såklart.

Rent krasst är det ju så att det är de sista matcherna som folk kommer ihåg mest.

– Så fungerar ju alla. Men när man tittar på det får man ändå inte glömma – Är allting skit bara för att man åker ut i en kvartsfinal?
När man är ett topplag och den resa man gör också. Då tycker jag att man har fel faktiskt, tycker ändå att man måste se det i ett större perspektiv, eller jag måste göra det i alla fall.

– Jag har full förståelse för det. Så tror jag att det är i andra klubbar också. Fram till dess tycker jag ändå att det är väldigt bra. Men tyvärr får vi inte till det. Vi måste verkligen försöka hitta en nyckel till nästa säsong.

Har du nyhetstips om SSK? Har du något önskemål på vad du vill läsa om som har med klubben att göra?
Hör av dig till: daniel.hansson@telgenytt.se

Det går också bra att skicka DM på X: @danne1902

(Annonslänk)

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 29 april 2024 10:33

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors