Företag i fokus:

Spräckte målnollan – ”Ett steg i rätt riktning”

Viktor Liljegren

Viktor Liljegren, ytterforward i SSK Foto: Shamash Oyal

Det har som sagt inte gått som på räls för SSK:s A-lag i inledningen på Hockeyallsvenskan. En spelare som har haft det tungt de första matcherna är Viktor Liljegren, forwardens säsong 2022-23 är hittills hans poängmässigt starkaste i HA.

I de inledande matcherna före söndagens möte med Nybro i Scaniarinken hade han dock inte noterats i målprotokollet en enda gång. Där kom hans första fullträff för säsongen och den kedjeformation som han ingick i spelade bra i övrigt.

Det blev islossning mot Nybro. Inledningen har annars inte blivit som tänkt, varken för dig eller laget.

– Det är klart att vi har hoppats på mer än vi har haft här i början, både för laget och för min egen del. Men jag tyckte att igår (mot Nybro 8/10) var ett steg i rätt riktning. Det var riktigt kul att se att vi spelade riktigt bra hockey i 60 minuter, en bra insats i alla tre perioder, det var kul, säger Liljegren till Telgenytt.

Laget gjorde en väldigt stabil match i tre perioder och gav aldrig Nybro någon chans att komma in i matchen. En nivå som måste bibehållas match efter match för att ta poäng i en serie där alla slår alla om man inte är på tå till hundra procent i matcherna. Det finns inga genvägar, det är Viktor Liljegren noga med att poängtera.

– Premiären mot Mora var ju såklart ingen bra insats och sedan ryckte vi ändå upp oss mot Östersund och gjorde en bra match men jag tycker ändå känslan att så som vi spelade är ett spelsätt som vi skulle kunna spela resterande del av säsongen.

– Även om Östersund var bra så studsade vi tillbaka och vi gjorde lite mål men igår så tycke jag ändå att det fanns en bättre grund genomgående för både backar och forwards. Det kändes som att det fanns något mer att luta sig tillbaka på än tidigare.

– Det kommer att krävas mycket för att bibehålla det, det finns ingen hemlighet utan mot Nybro ser man att alla i laget åker mycket mer skridskor och tävlar mycket mer. Det är så vi behöver spela i den här ligan.

Viktor Liljegren. Foto: Shamash Oyal

Viktor har under försäsongen och de första matcherna i grundserien fått spela i olika konstellationer men i de senaste två, mot Kalmar och Nybro har Liljegren bildat kedja med Christopher Liljewall som center och Ludwig Blomstrand på andra vingen. Ett samarbete som börjar växa, åtminstone mot Nybro såg det bra ut. Både Blomstrand och Viktor själv blev målskyttar och stod för bra spel i övrigt. Den känslan delar Viktor:

– Ja, det tycker jag. Tycker att det igår var ett steg i rätt riktning jämfört med Kalmarmatchen. Jag tror det kan bli riktigt bra, men det är som med allt annat, man behöver lite tid. Nu har vi på något sätt förtjänat en trygghet med varandra.

– Både Stoffe och blomman är ju extremt duktiga, Stoffe är ju väldigt smart där ute och Blomman med sin skridskoåkning, tyngd och målskytte så finns det ju mycket att hämta där. Jag tycker det har känts motiverande och kul att spela med bägge nu här i två matcher.

Du nämner Blomstrands tyngd och skridskoåkning, det epitetet skulle jag vilja sätta på dig också.

– Absolut, skridskoåkningen är en stor del av mitt spel och det är en stor del av blommans spel också. Jag tror att vi kan hjälpa varandra mycket där, genom att vara skridskostarka och jobbiga båda två.

Och Stoffe ligger någonstans i bakgrunden och städar upp efter er två så ni kan få utrymme i det offensiva spelet.

– Ja, precis. Stoffe gillar att spela den rollen, han är inte den snabbaste men han har väldigt mycket huvud och kan jag och blomman få puckar i fart av honom tror jag vi kan vinna mycket på det.

Powerplay kuggar inte riktigt i, vad saknas där tycker du?

– Vi har haft problem med att bara ta oss in i zon, det är klart att vi måste bli mycket mer effektiva och komma in i anfallszonen. Det tappas ju en hel del tid genom att åka ner i defensiv zon och hämta pucken och börja om.

– Det är en stor nyckel för oss att känna även om man förlorar en tekning och motståndaren slår ut pucken så blir man inte stressad utan man har sina rutiner, hittar sina inspel och börjar sedan om igen. Det är en stor faktor för oss som varit problem i de senaste matcherna, annars tror jag det kommer att lossna.

– Om man kollar i bägge PP-uppställningarna så finns det ju väldigt spelskickliga spelare som styr. Så fort vi får lite medvind och medstuds i det så kommer det att släppa. Det är känslan i alla fall.  

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 oktober 2023 03:00
Senast uppdaterad: 31 oktober 2023 11:56

MINGELBILDER v.18 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0008

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.15

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 20:00
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:29

Världens starkaste material i fokus i Södertälje

2022_01_1200px-Sodertalje_Science_Park

Foto: KTH

Svenska företag och forskare samlades i Södertälje för att utforska möjligheterna kring världens tunnaste och starkaste material – SIO Grafen.

I slutet på april samlades svenska företag och forskare i Södertälje Science Park för att utforska och utveckla användningen av grafen, världens tunnaste och starkaste material. Grafen, känt för att vara elektriskt ledande, böjbart och transparent, har potential att revolutionera flera industrier. Möjligheten att stärka det svenska näringslivet och bidra till ett hållbart samhälle stod i centrum för mötet.

(Annonslänk)

Mötet, en del av det nationella strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, markerade en milstolpe med över 230 organisationer involverade i mer än 200 projekt för att driva fram innovationer med grafen.

Deltagarna, som inkluderade storföretag och startups, fokuserade särskilt på nya finansieringsmöjligheter från både nationella program inom Impact Innovation och EU.

Lager av materialet SIO Grafen.
Pressbild

– Intresset för deeptech är enormt och här spelar 2D-material en viktig roll som ett svenskt styrkeområde. EU satsar stort på att vara ledande inom avancerade material och här måste Sverige vara en nyckelspelare, säger Elisabeth Sagström-Bäck, i ett pressmeddelande.

Grafen, som består av en enkel lager av kolatomer ordnade i ett tvådimensionellt skikt, har unika egenskaper som styrka, flexibilitet och förmåga att leda elektricitet, vilket gör det till ett mångsidigt material för användning i allt från elektriska kompositer till biosensorer.

Produktionen av grafen i Sverige, som nu sker både i form av flagor och filmer, stöds av en växande industriell kapacitet, vilket speglar landets ambitioner att vara en ledare inom avancerade materialteknologier. SIO Grafen, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, fortsätter att vara en katalysator för dessa framsteg, med sitt huvudkontor vid Chalmers Industriteknik i Göteborg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 11:30
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:45

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors