Företag i fokus:

”Press ska man ha, det blir lite extra bränsle i tanken”

Ludwig Blomstrand

Ludwig Blomstrand, SSK Foto: Shamash Oyal

I mitten av april startades ännu en insamling där supportrar och sponsorer för Södertälje Sportklubb skänkte pengar till nyförvärv som skulle spetsa till truppen. Resultatet blev två återvändare i form av Sebastian Dyk och Ludwig Blomstrand.

Telgenytt tog sig ett snack med Blomstrand inför den stundande matchen mot Djurgården och om säsongsinledningen.

– Försäsongen rullade på, sedan när det drog i gång så gick det inte som någon i laget ville, men i två perioder mot Kalmar redan så tycker jag vi hittade lite lösningar som gynnade oss i spelet, säger Ludwig och ser positivt på framtiden.

– I Nybromatchen tyckte jag att det såg riktigt bra ut i 60 minuter.

Djurgården på lördag, det blir lätt att tända till det där lilla extra då va?

– Ja verkligen, hovet är ju roligt att spela på. Det var längesedan man spelade mot Djurgården och det ska bli jäkligt kul. Det är alltid bra stämning på hovet och vi ska komma fullt laddade till matchen, så ska vi se till att det blir en riktigt rolig match.

Hör att det kommer vara många SSK:are på plats?

– Ja, det är vi lite bortskämda med. Men det är bara ett plus, det är så roligt att det finns ett så stort intresse. O andra sidan har man vetat det i en massa herrans år nu.

(Annonslänk)

Precis som med laget så finns det mer av ”Luddes” spel att få ut men senaste matchen i Hockeyallsvenskan var ett steg i rätt riktning även för honom.

– Det har varit matcher där det har känts att det absolut går att få ut mer. Sedan är man så extremt beroende av lagkamrater och en själv, att man synkar, får det att flyta.

– Jag är absolut inte nöjd med det som har varit, jag vet själv att det finns en massa mer och jag tror att det finns en massa mer att få ut av laget också. Det speglar ofta ens egen prestation beroende hur laget spelar som enhet.

Hur prestationen blir ute på isen kan ofta bero på en rad olika faktorer – fysisk status, hur mycket speltid man får, hur omgivningen presterar, kontinuitet i kedjeformationerna och så vidare.

– Kroppen och allting känns bra.

Det är ”Stoffe” (Christopher Liljewall) som jag varit tajt med i början av säsongen. Sedan har det varit en del ändringar i vår line. Det gäller ju bara att komma underfund med hur man vill arbeta som femma och sedan styra matcherna efter det.

Ludwig Blomstrand. Foto: Shamash Oyal

Du och Liljewall har spelat ihop med Viktor Liljegren två matcher nu, det känns som att ni börjat hitta något bra tillsammans?

– Ja, absolut. Egentligen så är det inte den som man spelar med utan det är bara att komma överens att man hjälps åt där ute och spelar tillsammans, då blir det ofta bra. Men jag håller med, jag känner ju Viktor sedan tidigare från gymnasietiden, han är en fantastiskt duktig spelare.

– Stoffe och jag hade ju några år tillsammans i Södertälje tidigare och han vet man ju vad han går för. Han har varit en väldig trygghet för mig, även om jag varit i klubben tidigare så blir det ju ändå som att börja om på ny kula. Jag håller helt med, både Viktor och Stoffe är jätteduktiga.

I de två vinsterna som laget har tagit så här långt så har det varit sju olika målskyttar i 7-1 segern mot Östersund och fem olika målskyttar när SSK vann mot Nybro med 5-0. Det visar ändå på en styrka och bredd i laget som kommer bli viktigare ju längre säsongen går.

– Det kommer ju att behövas, även om man skulle vilja göra 52+ mål per säsong så är det ju nästan helt omöjligt. Det är så klart ett extra plus i kanten.

Det är väl inget att sticka under stolen med att du är värvad som målskytt, att förväntningarna är att du ska göra de där extra målen som kanske saknades förra säsongen?

– Det var inte heller något nytt under solen, jag vet ju vad Södertälje gick för när jag var där för tre säsonger sedan. Intresset har väl inte svalnat, det har det inte gjort hos mig heller. Man är ju sin egen största kritiker. Press ska man ha, det blir lite extra bränsle i tanken.

Kommer det bli Stoffe Liljewall och Viktor Liljegren som du kommer att matchas ihop med även på lördag?

– Det är något som jag förväntar mig ja. Jag tror inte att det ska bli några ändringar där.

(Annonslänk)

SSK:s specialteams har varit ett hett diskussionsämne och ifrågasatt av ganska många som följer laget, inte minst av undertecknad. Ser man på den officiella statistiken för lagen i hockeyallsvenskan så ligger SSK för närvarande på 8:e plats i powerplayligan med nästan 23%. Det är ändå en siffra som är okej men statistik är en sak och hur det ser ut i matcherna en annan.

– Jag tror att det kan vara en kombination av allt möjligt. Det är klart att man vill vinna tekningar men det är inte bara upp till centern. Det gäller ju också att resten är med på hugget och att vi får fast puckarna. Uppspelen har fungerat ibland och ibland inte, det är något som vi måste fortsätta att gnugga på med.

– Jag tycker ändå att vårt powerplay har varit helt okej, för egen del så har det varit alldeles för lite skott. Men man får väl ta de lägena man får, skjuta så mycket man kan.

Blomstrand har själv någorlunda koll på lagets powerplaystatistik:

– Det är inte jättedåligt, tror det ligger på omkring 22%.

Jo, men tycker att det verkligen har varit högt och lågt. När det varit dåligt har ni knappt lyckats ta er in i offensiv zon eller ens lyckat få i väg skott på mål.

-Det är klart att vi vill ha ett bättre powerplay, det är något vi strävar efter varje dag. Det kommer förmodligen få oss att vinna fler matcher under säsongen.

Statistik från Swehockey.se/swehockey app

Läs mer: – Spräckte målnollan – ”Ett steg i rätt riktning”

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 oktober 2023 03:00
Senast uppdaterad: 31 oktober 2023 11:45

INSÄNDARE: Det behövs en annan bild av Södertälje

kommun

Pär Abrahamsson: -”Min uppmaning till Södertäljes styre är att välja en annan väg”. Foto: Chris Tribelhorn

Ett flertal opinionsskribenter har den senaste tiden uttryckt sin frustration över kommunledningens bristande tilltro till den egna platsen och den egna befolkningen. Kyrkor, föreningsliv och politiska företrädare för fram sitt missnöje. Tonläget och budskapet är inte något normalt klagande, det finns uppenbarligen en stor uppdämd frustration som riktar sig mot kommunens absoluta toppskikts generaliserande negativitet.

Jag är beredd att hålla med. Man kan inte driva en kommun genom att klaga och ha som mål att inte vara ett antal saker. Man behöver i stället berätta vad man vill göra och vilka man vill vara och man behöver göra det med ett ganska stort mått entusiasm. Södertäljes identitet måste få bygga på något annat än att man inte vill uppfattas som en kommun med utbredd kriminalitet. Det finns så oerhört många andra värden att lyfta fram, vårda, utveckla och vara stolta över.

Vad alla vi som bor, vistas i eller verkar i Södertälje kommun väljer att prata om spelar roll. Allt för få pratar om att Södertälje kommun har en av landets lägsta nivåer för antalet sjukpenningdagar per capita, att man har en av landets mest koldioxidfria fordonsflottor eller att man är bland de absolut bästa på att leda ungdomar till jobb eller eftergymnasiala studier. Bara för att ta några exempel. En annan siffra som förvånar de flesta är att i Södertälje kommun har en högre andel av befolkningen en eftergymnasial utbildning än i grannkommunerna Trosa och Nykvarn.

”Min uppmaning till Södertäljes styre är att välja en annan väg”

Det finns också gott om andra kommuner som är likvärdiga eller har sämre klimat kring otrygghet och kriminalitet men där såväl egna invånare som utomstående tror att de är bättre än Södertälje.

Så min uppmaning till Södertäljes styre är att välja en annan väg, fundera på hur ni uttrycker er, välj att berätta om allt bra, fokusera på att jaga bort den verkliga kriminaliteten i stället för att prata på ett sätt som uppenbart uppfattas som allt för generellt och utpekande.

Men även vi andra behöver välja vad vi berättar om Södertälje. Välj att berätta om sådant som skapar glädje och framtidstro istället för att sprida de negativa bilder som kommunens ledning oftast lyfter fram.

Pär Abrahamsson

Läs även: – DEBATT: ”Rasismen i samhället har blivit alltmer normaliserad”

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 11:45
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:20

Priserna på flyg har skjutit i höjden – ”Mönstret har brutits”

Airplan-flygplan-PEXELS

Foto: Pexels

Enligt ny statistik från SCB har kostnaden för att flyga utomlands stigit markant, med nästan 12 procent det senaste året och hela 43 procent under de senaste två åren.

Att resa utomlands med flyg har blivit betydligt dyrare. Från SCB:s senaste rapport framgår det att priset på utrikesflyg nu är nästan 12 procent högre jämfört med samma period förra året och hela 43 procent högre än för två år sedan. Trots denna kraftiga prisökning de senaste åren, har priset på utrikesflyg historiskt sett ökat i en långsammare takt jämfört med den allmänna prisnivån enligt Konsumentprisindex (KPI).

– De senaste tio åren har det mönstret brutits. Vi har aldrig tidigare sett högre priser på utrikesflyg under första kvartalet än i år. De genomsnittliga priserna för perioden januari–mars i år var nästan 12 procent högre än under första kvartalet 2023, och 43 procent högre än under motsvarande period 2022, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

(Annonslänk)

Säsongsvariationer är vanliga inom resebranschen, och priset på flygbiljetter har fluktuerat betydligt under det senaste året. Men när man jämför samma period år från år framträder mer stabila mönster. Specifikt under årets första kvartal har utrikesflygpriserna ökat mer än den genomsnittliga prisökningen för privat konsumtion, vilket SCB mäter med KPI.

Intressant nog har även priserna på flygcharter under årets första kvartal aldrig varit högre än de är i år. Detta markerar en rekordhög kostnad för charterflyg, vilket understryker trenden med stigande priser inom flygindustrin.

Trots dessa rekordhöga nivåer är det värt att notera att prisökningen på utrikesflyg under det senaste decenniet inte följer samma mönster som KPI. En långsiktig tillbakablick visar att priset på utrikesflyg ökat med 37,5 procent över de senaste tjugo åren, medan KPI under samma period ökat med 48,6 procent. Detta tyder på att även om flygpriserna ökat, så har de inte hållit jämna steg med den allmänna prisutvecklingen.

– Priserna för utrikesflyg har inte stigit i samma takt som KPI de senaste 30 åren. Sedan 1994 har de genomsnittliga priserna på utrikesflyg under årets första kvartal stigit med 51 procent. Samtidigt har KPI stigit med 68 procent, säger Caroline Neander.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 11:08
Senast uppdaterad: 29 april 2024 11:08

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors