Företag i fokus:

DEBATT: Företagen bygger välfärden

Södertälje

Arkivbild

Att vara företagare handlar i mångt och mycket om att driva saker framåt, förvalta men samtidigt vilja mer. En företagare förväntas leverera service, varor och tjänster som efterfrågas utan att göra avkall på prisattraktivitet, konkurrenskraft och kvalité.

Regionens dryga 320 000 företag skapar inte bara alla produkter och tjänster som vi medborgare efterfrågar, utan de är även jobbskapare som lägger grunden till skatteunderlaget som omvandlas till offentlig välfärd såsom skola, vård, äldreomsorg och kollektivtrafik. I grund och botten kräver således välfärdssamhället framgångsrika företag som har rätt förutsättningar för att starta, växa och driva företag.

I Stockholm har vi ett företagslandskap som inte återfinns på många andra platser i vårt land. Vi har den lilla trädgårdsfirman med endast ett fåtal anställda och vi har världsledande företagsgiganter med hundratals eller tusentals anställda som gör affärer med hela världen. Vare sig det gäller det mindre eller det stora företaget har ni alla en lika viktig roll att spela.

Olle Karstorp. Regionchef Stockholm, Svensk Näringsliv. Foto: Ulf BörjessonErnst Henry Photography AB

Tillsammans bygger alla företagen den välfärd vi nyttjar. Tillsammans genererar företagandet i regionen skatteintäkter på drygt 278,5 miljarder kronor. Skatteintäkter som ser till att du och jag kan uppsöka en läkare vid behov, att vi kan lämna våra barn på förskolan eller pengar som går till nya vägprojekt som ska se till att vi snabbare, säkrare och smidigare kan ta oss till och från jobbet. För att regionen fortsättningsvis ska ligga i framkant där nya företag kan startas och befintliga kan frodas krävs det dock att politiker och tjänstemän runt om i hela regionen lyssnar, uppmärksammar och prioriterar företagens åsikter och synpunkter.

Här kommer därför en önskelista från företagen runt om i regionen:

  1. Minskad brottslighet och ökad trygghet
    Brottsligheten, som de senaste åren seglat upp som en av de viktigaste politiska frågorna, drabbar i stor utsträckning även företag. Bara förra året kostade brottsligheten företagen i Stockholmsregionen över 31 miljarder kronor. Här behöver kommunen tydligt kroka arm och samarbeta med näringslivet för att strukturerat arbeta för att få bukt med detta stora samhällsproblem.
  2. Bättre dialog mellan kommunen och företagen
    Precis som med så mycket annat så är kommunikation avgörande för att undvika missförstånd och exkludering samt spara tid och resurser. Blir kommunen bättre och tydligare i sin dialog med företagare så ökar nöjdheten och således attraktiviteten.
  3. Förbättrad lokal infrastruktur
    Att både underhålla och förbättra den redan befintliga infrastrukturen och samtidigt satsa klokt i nya projekt är en förutsättning för att regionen ska behålla sin konkurrenskraft.

Vi kan inte enbart spara ihop pengar till välfärden – vi måste också tjäna in dem och det är företagen och deras anställda som gör jobbet. Kan man som kommun arbeta med serviceinriktad och effektiv myndighetsutövning, välja bort verksamheter som kan bedrivas av företagare och ha rim och reson i kravställningar i upphandlingar kommer man en bra bit på vägen.

Vi alla tjänar på att det går bra för våra företag. Det är i den vardagliga slentrianen, den oförutsägbara framtiden och den ständigt accelererande konkurrensen mellan företag som grunden till vår gemensamma välfärd skapas.

Vår uppmaning är därför till kommunen: säkerställ ett gott företagsklimat i hela regionen som gör att fler företag kan starta, växa, utvecklas och anställa – det vinner vi alla på!

Olle Karstorp. Regionchef Stockholm och Gotland

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 oktober 2023 04:50
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:58

Påsken är en högtid fylld av hopp om en ljusare framtid

Church

Bild: Pixabay.

Under påsken firas Jesus uppståndelse och är den kristna trons största och viktigaste högtid. Genom Jesus uppståndelse har mörkret och döden besegrats och i Honom finns en sann himmelsk frid som denna värld inte kan ge. I en värld av ovisshet, ensamhet och oro finns en trygg hamn i Jesus utsträckta armar.  

Många vet tyvärr inte att det finns överväldigande bevis för att Jesus från Nasaret verkligen har uppstått. Här följer några av dem. 

1. Den tomma graven. Joseph av Arimatea begravde Jesus. Joseph var medlem av det judiska rådet Sanhedrin som dömde Jesus för hädelse och dödstraff där Pilatus mötte deras vilja. Det betyder att judarna och Jesus lärjungar visste var graven befann sig. Så ingen risk att de blandade ihop gravarna eller tog fel grav. Jesus grav vaktades av väldisciplinerade romerska soldater som vid ett misslyckande av att utföra sina skyldigheter i den romerska hären straffades med dödstraff. Graven var dock tom och kroppen borta. 

2. Det första ögonvittnet att se den uppståndne Jesus var en kvinna, Maria från Magdala. I en tid då en kvinnas vittnesmål I det judiska samhället inte var vatten värt. Inte ens lärjungarna trodde henne. Om bibelns författare velat hitta på detta hade man aldrig valt en kvinna som det första ögonvittnet, utan en person med den högsta auktoriteten och statusen. Detta visar att evangeliernas författare troget och sanningsenligt skrev ner hur det verkligen var även om det på den tiden verkade genant, och ännu mer genant att apostlarna först inte trodde på henne. 

3. Jesus visar sig för lärjungarna och många andra, såsom de två på vägen till Emmaus, sedan Petrus, därefter de 12 apostlarna tillsammans och sedan 500 bröder och till sist även för Paulus på vägen mot Damaskus. Dessa vittnesmål är bevis. I en rättegång räknas vittnesmål som ett bevis även idag. 

4. Lärjungarnas totalförvandling från att förneka Honom (Petrus 3 ggr) och gömma sig i fruktan för folket, till att frimodigt gå ut och proklamera att Jesus är uppstånden. Endast ett möte med den uppståndne kunde förvandla lärjungarna så genuint. 11 av 12 lärjungar gick martyrdöden till mötes. Vad fick dem att förföljas, lida och veta att de till sist skulle dö för sin tro? Ingen vill dö för en lögn! Självklart ett möte med den uppståndne Jesus! 

5. Sabbaten vördades av judarna som en helgad dag åt Herren och att bryta mot den var ett stort brott mot Guds lag i Torah. Lärjungarna bröt bröd på söndagen (Apostlagärningarna 20:7). Anledningen var att Jesus uppstod på söndagen, den första dagen i en ny skapelse. Hur vågade lärjungarna ändra denna dag till att fira gudstjänst på en söndag? Självklart ett möte med den uppståndne Jesus! Det finns flera sådana sociala strukturer som förändrades hos de judar som började följa Jesus och som släppte sina seder som de hade följt i 1500 år. 

6. Det går en röd tråd genom hela bibeln med hundratals profetior om den kommande Messias, som är skrivna i ett tidsintervall från 400 till flera tusen år innan Jesus föddes. Jesus uppfyllde dessa profetior i det som i dag kallas gamla testamentet. 

7. Jesus påverkan på historien. En man som levde för över 2000 år sedan, utan arméer eller värdslig makt, har förändrat världen. 

8. Miljoner och åter miljoners människors erfarenheter av Guds beröring och relation med Jesus. Den uppståndne Jesus verkar än idag. 

Gläd dig i ditt påskfirande och förtrösta på Honom som är, som var, och som kommer. Den uppståndne Kristus! 

Mikael och Filiz Jene 

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 april 2024 02:21
Senast uppdaterad: 1 april 2024 02:21

Många luckor att fylla för SSK Dam: ”SSK är ett alternativ”

ndhl-sdhl-f2-hv71---ssk-100324-173835254jpg_53582079013_o

Robert Johansson coachar SSK i sista matchen för säsongen, laget föll mot HV 71 i avgörande kvalet till SDHL
Foto: Patric Gill

SSK:s säsong tog slut för tre veckor sedan när de förlorade mot HV71 i det sista steget mot SDHL. Det är många luckor att fylla i truppen till nästa säsong.

-Mitt kontrakt med SSK löper ut den sista april, säger Robert Johansson som varit damlagets huvudtränare fram till nu.

SSK:s satsning mot SDHL kommer fortsätta. Fortfarande är ingen tränarlösning klar och inget konkret har hänt i samtalen med SSK berättar Johansson för Telgenytt.

-Vi har inte haft nånting alls om det men det börjar bli dags kan man tycka. Det är inte bara upp till oss tränare utan även till klubben.

Kan du tänka dig att köra vidare med SSK och satsningen mot SDHL?

-Ja, men det finns vissa saker som jag inte är riktigt nöjd med, som behöver bli bättre för att det ska fungera, rent privat. Det är lite organisatoriskt.

-Men vad jag förstår kommer satsningen fortsätta med minst samma förutsättningar som förut.

Lovisa Berndtsson var en nyckelspelare i SSK:s försök att nå SDHL
Foto: Patric Gill

Lovisa Berndtsson kom till SSK inför föregående säsong från två år i USA och Buffalo Beuts (PHF). Med sin erfarenhet och rutin blev Lollo snabbt en nyckelfigur i SSK och en starkt bidragande orsak till att laget släppte in lite mål under säsongen.

Nu är hennes hockeyframtid oviss men till telgenytt säger hon att fortsatt spel är aktuellt:

-Planen är att spela men var det blir är inte klart ännu.

SSK?

-SSK är ett alternativ.

När tror du att ett beslut är på plats?

-Svårt att säga då jag har en del annat att fokusera på just nu. Inom april i alla fall är min plan.

-Vad kan bli avgörande vid val av klubb?

-Det kan vara olika faktorer som kan påverka mitt beslut, men i slutänden är det att känna efter vad jag vill och vad som känns bäst för mig.

Lars Hymander, sportchef för SSK:s damlag har sökts för kommentar

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 mars 2024 15:30
Senast uppdaterad: 31 mars 2024 16:29

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors