Företag i fokus:

DEBATT: Företagen bygger välfärden

Södertälje

Arkivbild

Att vara företagare handlar i mångt och mycket om att driva saker framåt, förvalta men samtidigt vilja mer. En företagare förväntas leverera service, varor och tjänster som efterfrågas utan att göra avkall på prisattraktivitet, konkurrenskraft och kvalité.

Regionens dryga 320 000 företag skapar inte bara alla produkter och tjänster som vi medborgare efterfrågar, utan de är även jobbskapare som lägger grunden till skatteunderlaget som omvandlas till offentlig välfärd såsom skola, vård, äldreomsorg och kollektivtrafik. I grund och botten kräver således välfärdssamhället framgångsrika företag som har rätt förutsättningar för att starta, växa och driva företag.

I Stockholm har vi ett företagslandskap som inte återfinns på många andra platser i vårt land. Vi har den lilla trädgårdsfirman med endast ett fåtal anställda och vi har världsledande företagsgiganter med hundratals eller tusentals anställda som gör affärer med hela världen. Vare sig det gäller det mindre eller det stora företaget har ni alla en lika viktig roll att spela.

Olle Karstorp. Regionchef Stockholm, Svensk Näringsliv. Foto: Ulf BörjessonErnst Henry Photography AB

Tillsammans bygger alla företagen den välfärd vi nyttjar. Tillsammans genererar företagandet i regionen skatteintäkter på drygt 278,5 miljarder kronor. Skatteintäkter som ser till att du och jag kan uppsöka en läkare vid behov, att vi kan lämna våra barn på förskolan eller pengar som går till nya vägprojekt som ska se till att vi snabbare, säkrare och smidigare kan ta oss till och från jobbet. För att regionen fortsättningsvis ska ligga i framkant där nya företag kan startas och befintliga kan frodas krävs det dock att politiker och tjänstemän runt om i hela regionen lyssnar, uppmärksammar och prioriterar företagens åsikter och synpunkter.

Här kommer därför en önskelista från företagen runt om i regionen:

  1. Minskad brottslighet och ökad trygghet
    Brottsligheten, som de senaste åren seglat upp som en av de viktigaste politiska frågorna, drabbar i stor utsträckning även företag. Bara förra året kostade brottsligheten företagen i Stockholmsregionen över 31 miljarder kronor. Här behöver kommunen tydligt kroka arm och samarbeta med näringslivet för att strukturerat arbeta för att få bukt med detta stora samhällsproblem.
  2. Bättre dialog mellan kommunen och företagen
    Precis som med så mycket annat så är kommunikation avgörande för att undvika missförstånd och exkludering samt spara tid och resurser. Blir kommunen bättre och tydligare i sin dialog med företagare så ökar nöjdheten och således attraktiviteten.
  3. Förbättrad lokal infrastruktur
    Att både underhålla och förbättra den redan befintliga infrastrukturen och samtidigt satsa klokt i nya projekt är en förutsättning för att regionen ska behålla sin konkurrenskraft.

Vi kan inte enbart spara ihop pengar till välfärden – vi måste också tjäna in dem och det är företagen och deras anställda som gör jobbet. Kan man som kommun arbeta med serviceinriktad och effektiv myndighetsutövning, välja bort verksamheter som kan bedrivas av företagare och ha rim och reson i kravställningar i upphandlingar kommer man en bra bit på vägen.

Vi alla tjänar på att det går bra för våra företag. Det är i den vardagliga slentrianen, den oförutsägbara framtiden och den ständigt accelererande konkurrensen mellan företag som grunden till vår gemensamma välfärd skapas.

Vår uppmaning är därför till kommunen: säkerställ ett gott företagsklimat i hela regionen som gör att fler företag kan starta, växa, utvecklas och anställa – det vinner vi alla på!

Olle Karstorp. Regionchef Stockholm och Gotland

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 oktober 2023 04:50
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:58

Tre företag nominerade till Årets Cityföretag 2023

x1000w-Jarnagatan-sommar-2021-1120x700-1

Foto: Södertälje City

Södertälje City har offentliggjort de tre nomineringarna till Årets Cityföretag 2023, en utmärkelse som syftar till att hylla lokala verksamheter för deras bidrag till stadens puls och attraktionskraft.

I en nyligen genomförd presentation avslöjade Södertälje City de tre nominerade företagen för Årets Cityföretag 2023. Denna utmärkelse, som årligen delas ut av Södertälje City, erkänner de företag som spelar en betydande roll i att stärka såväl sin egen position som den övergripande attraktionskraften hos stadskärnan.

Genom att erbjuda exceptionell service bidrar de nominerade verksamheterna till att skapa nöjda besökare som bär med sig en positiv bild av Södertälje.

(Annonslänk)

De nominerade för årets pris är Caesar’s, ICA Kringlan och Johnells, vilka alla har utmärkt sig genom sitt engagemang för kvalitet och service. Dessa företag har enligt nominerigen på sitt sätt bidragit till att Södertäljes stadskärna förblir en levande och välkomnande destination för både lokalbefolkningen och besökare.

Vinnaren av Årets Cityföretag 2023 kommer att koras under Södertäljegalan den 16 april, en händelse som syftar till att främja det lokala näringslivet och uppmärksamma de organisationer, företag och personer som spelar en viktig roll för staden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 mars 2024 19:07
Senast uppdaterad: 20 mars 2024 19:07

Södertälje City återigen värd för prestigefyllt jurybesök

IMG-20240318-WA0028

Dikran Masso, från Telge fastigheter.
Foto: Södertälje City

För andra året i följd välkomnade Södertälje juryn för utmärkelsen Årets Stadskärna, vilket markerar ytterligare en viktig milstolpe i stadens utveckling och samarbete mellan lokala aktörer.

Södertälje hade åter äran att stå värd för jurybesöket i tävlingen om Årets Stadskärna, en händelse som för andra året i rad belyser stadens framsteg och engagemang för utveckling. En bred koalition av näringsidkare, fastighetsägare, tjänstemän och politiker samlades för att välkomna jurymedlemmarna och demonstrera de framsteg och projekt som genomförts för att förbättra stadskärnan.

VD för Södertälje City, Aljoša Lagumdžija (till höger), här tillsammans med medarbetare från ICA och Lindex i Södertälje centrum.
Foto: Södertälje City

Staden framhöll med stolthet flera initiativ som bidragit till dess dynamik det gångna året. Bland dessa fanns de uppskattade sommarplatserna, Mötesplats Södertälje och den populära Södertäljefestivalen. Vidare belystes viktiga långsiktiga projekt som Marenplan, utvecklingen av Slussholmen, det nya hotellet och Lunakvarteret, vilka tillsammans signalerar en spännande framtid för stadens hjärta.

Ett besök till Tom Tits Experiment, som uppskattats som ”stockholmarnas favoritmuseum”, stod också på agendan. Juryn fick uppleva en guidad tur och avnjuta en trevlig lunch, vilket gav en ytterligare dimension till deras besök i Södertälje. Projektet Mötesplats Södertälje, med dess fokus på barns rörelse och sommaraktiviteter, presenterades också som ett framgångsexempel på hur staden blir mer levande och inkluderande.

Avslutningsvis kommer Södertälje att delta i ett digitalt möte med juryn den 9 april, med spänning inför den 16 april då de nominerade städerna tillkännages på Svenska stadskärnors sociala medier. Södertäljes återkommande värdskap för detta prestigefyllda jurybesök understryker stadens ambition och dedikation till att kontinuerligt förbättra och revitalisera sin stadskärna.

Robil Haidari (C) och Håkan Buller (S), ordförande för stadsbyggnadsnämnden
Foto: Södertälje City

Foto: Södertälje City

Foto: Södertälje City

Foto: Södertälje City

Foto: Södertälje City

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 mars 2024 16:56
Senast uppdaterad: 20 mars 2024 16:56

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors