Företag i fokus:

DEBATT: Företagen bygger välfärden

Södertälje

Arkivbild

Att vara företagare handlar i mångt och mycket om att driva saker framåt, förvalta men samtidigt vilja mer. En företagare förväntas leverera service, varor och tjänster som efterfrågas utan att göra avkall på prisattraktivitet, konkurrenskraft och kvalité.

Regionens dryga 320 000 företag skapar inte bara alla produkter och tjänster som vi medborgare efterfrågar, utan de är även jobbskapare som lägger grunden till skatteunderlaget som omvandlas till offentlig välfärd såsom skola, vård, äldreomsorg och kollektivtrafik. I grund och botten kräver således välfärdssamhället framgångsrika företag som har rätt förutsättningar för att starta, växa och driva företag.

I Stockholm har vi ett företagslandskap som inte återfinns på många andra platser i vårt land. Vi har den lilla trädgårdsfirman med endast ett fåtal anställda och vi har världsledande företagsgiganter med hundratals eller tusentals anställda som gör affärer med hela världen. Vare sig det gäller det mindre eller det stora företaget har ni alla en lika viktig roll att spela.

Olle Karstorp. Regionchef Stockholm, Svensk Näringsliv. Foto: Ulf BörjessonErnst Henry Photography AB

Tillsammans bygger alla företagen den välfärd vi nyttjar. Tillsammans genererar företagandet i regionen skatteintäkter på drygt 278,5 miljarder kronor. Skatteintäkter som ser till att du och jag kan uppsöka en läkare vid behov, att vi kan lämna våra barn på förskolan eller pengar som går till nya vägprojekt som ska se till att vi snabbare, säkrare och smidigare kan ta oss till och från jobbet. För att regionen fortsättningsvis ska ligga i framkant där nya företag kan startas och befintliga kan frodas krävs det dock att politiker och tjänstemän runt om i hela regionen lyssnar, uppmärksammar och prioriterar företagens åsikter och synpunkter.

Här kommer därför en önskelista från företagen runt om i regionen:

  1. Minskad brottslighet och ökad trygghet
    Brottsligheten, som de senaste åren seglat upp som en av de viktigaste politiska frågorna, drabbar i stor utsträckning även företag. Bara förra året kostade brottsligheten företagen i Stockholmsregionen över 31 miljarder kronor. Här behöver kommunen tydligt kroka arm och samarbeta med näringslivet för att strukturerat arbeta för att få bukt med detta stora samhällsproblem.
  2. Bättre dialog mellan kommunen och företagen
    Precis som med så mycket annat så är kommunikation avgörande för att undvika missförstånd och exkludering samt spara tid och resurser. Blir kommunen bättre och tydligare i sin dialog med företagare så ökar nöjdheten och således attraktiviteten.
  3. Förbättrad lokal infrastruktur
    Att både underhålla och förbättra den redan befintliga infrastrukturen och samtidigt satsa klokt i nya projekt är en förutsättning för att regionen ska behålla sin konkurrenskraft.

Vi kan inte enbart spara ihop pengar till välfärden – vi måste också tjäna in dem och det är företagen och deras anställda som gör jobbet. Kan man som kommun arbeta med serviceinriktad och effektiv myndighetsutövning, välja bort verksamheter som kan bedrivas av företagare och ha rim och reson i kravställningar i upphandlingar kommer man en bra bit på vägen.

Vi alla tjänar på att det går bra för våra företag. Det är i den vardagliga slentrianen, den oförutsägbara framtiden och den ständigt accelererande konkurrensen mellan företag som grunden till vår gemensamma välfärd skapas.

Vår uppmaning är därför till kommunen: säkerställ ett gott företagsklimat i hela regionen som gör att fler företag kan starta, växa, utvecklas och anställa – det vinner vi alla på!

Olle Karstorp. Regionchef Stockholm och Gotland

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 oktober 2023 04:50
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:58

Stor succé för SBBK Street Basket Challenge

ED6565AD-546F-430F-BB2D-F736C9DA8537

Foto: Privat

SBBK:s årliga skolturnering i street basket har återigen visat sig vara en kraftfull samlande händelse, med över 80 deltagande klasslag från Södertälje och Nykvarn. Elektrisk stämning, engagerade lärare och kämpande elever satte färg på veckans matcher.

– SBBK vill tacka alla lärare, elever och skolor för det fina engagemanget, supporten för varandra och för alla härliga matcher som spelats under gruppspelet, säger Alexander Wikner, Barn & Ungdomsansvarig SBBK, till Telgenytt.

Den gångna veckan har varit allt annat än vanlig för eleverna i Södertälje och Nykvarn, då SBBK arrangerade sin årligen återkommande Street Basket Challenge. Turneringen, som sträckte sig över tre dagar, lockade inte mindre än 82 klasslag från 14 olika skolor att visa upp sina basketfärdigheter i en vänlig men tävlingsinriktad miljö.

SBBK Street Basket Challenge lockar många deltagare.
Foto: Privat

Evenemanget inleddes den 5 mars med tävlingar för årskurs 3, följt av årskurs 4 den 6 mars, och avslutades återigen med årskurs 5 den 7 mars. Spelare, lärare och åskådare fyllde arenan med en elektrisk atmosfär som var palpabel under de många matcherna. Lärarnas engagemang i coachandet och elevernas entusiasm både på och utanför planen bidrog till en minnesvärd upplevelse för alla inblandade.

Street basket, som spelas 3 mot 3 med förenklade regler för att göra sporten tillgänglig för alla, valdes som turneringens format. Detta bidrog till en inkluderande och uppmuntrande atmosfär där sportens glädje och gemenskap stod i centrum. Matcherna dömdes skickligt av elever som studerar på basketprofilen vid Rosenborg samt vid NIU, basketgymnasiet, vilket gav en extra dimension av kamratskap och lärande till evenemanget.

Höjdpunkten för Street Basket Challenge är planerad till den 23 mars, då superfinalerna kommer att spelas i Täljehallen. Där väntar semifinaler, finaler och bronsmatcher för varje årskurs.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 9 mars 2024 23:14

Socialdemokraterna kickstartar Europavalet med dörrknackning

423600159_426036053225498_2351739099509638804_n

Socialdemokraternas Sarkis Khatchadourian knackar dörr i Södertälje inför Europaparlamentsvalet
Pressbild

Socialdemokraterna inleder idag, söndag, sin nationella valupptakt inför det kommande Europaparlamentsvalet, med en ambitiös plan att knacka dörr över hela Sverige. En digital sändning från Sveavägen 68 med partiledare och kandidater markerar startskottet för denna omfattande kampanj.

I en tid där digital kommunikation dominerar, väljer Socialdemokraterna att återgå till de klassiska metoderna av politisk handling genom att arrangera en omfattande dörrknackningskampanj över hela landet. Denna personliga approach syftar till att stärka banden till väljarna och diskutera partiets visioner och mål inför det kommande Europaparlamentsvalet.

(Annonslänk)

Valupptakten, som äger rum idag söndag, markerar början på en intensiv kampanjperiod och startar med en digital sändning direkt från Socialdemokraternas huvudkontor på Sveavägen 68. Sändningen leds av Gösta Brunnander, partiets valledare, med speciell medverkan av partiledaren Magdalena Andersson. Under eventet kommer företrädare och kandidater att delta digitalt från sina dörrknackningsplatser runtom i landet.

I Södertälje, en av de många städer där Socialdemokraterna aktivt kommer att bedriva sin kampanj, kommer partisekreterare Tobias Baudin att tillsammans med kandidaten Sarkis Khatchadourian personligen delta i dörrknackningen med start klockan 13:15.

Genom att kombinera traditionella kampanjmetoder med modern teknik hoppas Socialdemokraterna kunna mobilisera stöd och öka medvetenheten om de viktiga frågor som står på spel i det kommande Europaparlamentsvalet.

Läs även: – Södertäljebon Khatchadourian kandiderar i Europavalet

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 9 mars 2024 21:45

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors