Företag i fokus:

DEBATT: Företagen bygger välfärden

Södertälje

Arkivbild

Att vara företagare handlar i mångt och mycket om att driva saker framåt, förvalta men samtidigt vilja mer. En företagare förväntas leverera service, varor och tjänster som efterfrågas utan att göra avkall på prisattraktivitet, konkurrenskraft och kvalité.

Regionens dryga 320 000 företag skapar inte bara alla produkter och tjänster som vi medborgare efterfrågar, utan de är även jobbskapare som lägger grunden till skatteunderlaget som omvandlas till offentlig välfärd såsom skola, vård, äldreomsorg och kollektivtrafik. I grund och botten kräver således välfärdssamhället framgångsrika företag som har rätt förutsättningar för att starta, växa och driva företag.

I Stockholm har vi ett företagslandskap som inte återfinns på många andra platser i vårt land. Vi har den lilla trädgårdsfirman med endast ett fåtal anställda och vi har världsledande företagsgiganter med hundratals eller tusentals anställda som gör affärer med hela världen. Vare sig det gäller det mindre eller det stora företaget har ni alla en lika viktig roll att spela.

Olle Karstorp. Regionchef Stockholm, Svensk Näringsliv. Foto: Ulf BörjessonErnst Henry Photography AB

Tillsammans bygger alla företagen den välfärd vi nyttjar. Tillsammans genererar företagandet i regionen skatteintäkter på drygt 278,5 miljarder kronor. Skatteintäkter som ser till att du och jag kan uppsöka en läkare vid behov, att vi kan lämna våra barn på förskolan eller pengar som går till nya vägprojekt som ska se till att vi snabbare, säkrare och smidigare kan ta oss till och från jobbet. För att regionen fortsättningsvis ska ligga i framkant där nya företag kan startas och befintliga kan frodas krävs det dock att politiker och tjänstemän runt om i hela regionen lyssnar, uppmärksammar och prioriterar företagens åsikter och synpunkter.

Här kommer därför en önskelista från företagen runt om i regionen:

  1. Minskad brottslighet och ökad trygghet
    Brottsligheten, som de senaste åren seglat upp som en av de viktigaste politiska frågorna, drabbar i stor utsträckning även företag. Bara förra året kostade brottsligheten företagen i Stockholmsregionen över 31 miljarder kronor. Här behöver kommunen tydligt kroka arm och samarbeta med näringslivet för att strukturerat arbeta för att få bukt med detta stora samhällsproblem.
  2. Bättre dialog mellan kommunen och företagen
    Precis som med så mycket annat så är kommunikation avgörande för att undvika missförstånd och exkludering samt spara tid och resurser. Blir kommunen bättre och tydligare i sin dialog med företagare så ökar nöjdheten och således attraktiviteten.
  3. Förbättrad lokal infrastruktur
    Att både underhålla och förbättra den redan befintliga infrastrukturen och samtidigt satsa klokt i nya projekt är en förutsättning för att regionen ska behålla sin konkurrenskraft.

Vi kan inte enbart spara ihop pengar till välfärden – vi måste också tjäna in dem och det är företagen och deras anställda som gör jobbet. Kan man som kommun arbeta med serviceinriktad och effektiv myndighetsutövning, välja bort verksamheter som kan bedrivas av företagare och ha rim och reson i kravställningar i upphandlingar kommer man en bra bit på vägen.

Vi alla tjänar på att det går bra för våra företag. Det är i den vardagliga slentrianen, den oförutsägbara framtiden och den ständigt accelererande konkurrensen mellan företag som grunden till vår gemensamma välfärd skapas.

Vår uppmaning är därför till kommunen: säkerställ ett gott företagsklimat i hela regionen som gör att fler företag kan starta, växa, utvecklas och anställa – det vinner vi alla på!

Olle Karstorp. Regionchef Stockholm och Gotland

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 oktober 2023 04:50
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:58

Dömd till över 20 års fängelse i Portugal – Överklagar dom

A12ADCA4-9E9B-4F75-9932-087CED4D2B7C

Bild/Foto: Polisen/Diego Delso

Den person som polisen utpekar som ledare för Ronnafalangen dömdes till över 20 års fängelse för mord i Portugal. Nu vill han bli frikänd och har överklagat domen.

(Annonslänk)

Mordet, som skakade den lilla staden Setúbal i södra Portugal den 27 november 2022, involverade den 20-årige modellen och studenten Tiago Danu, som avled efter att ha försökt ingripa i ett bråk. En 28-årig Södertäljebo, utpekad som ledare för ett kriminellt nätverk, dömdes till 20 år och sju månaders fängelse av en portugisisk domstol för mordet.

Händelsen utspelade sig efter att 28-åringen blivit av med ett bankkort och i sitt sökande efter den ansvarige uppstod ett tumult där Danu knivhöggs till döds. Utöver fängelsestraffet har nätverksledaren ålagts att betala 180 000 euro, motsvarande över två miljoner kronor, i skadestånd till offrets familj.

Samtidigt som han avtjänar sitt straff i Portugal, är han även häktad i sin frånvaro i Sverige för synnerligen grovt narkotikabrott. Han misstänks ha spelat en central roll i en omfattande operation som involverar transporter, förvaring och distribution av kokain och cannabis.

Nu rapporterar LT att han överklagar domen.

– Han misstänks ju även för synnerligen grovt narkotikabrott i ett ärende här i Södertälje som avgörs nu i hovrätten. Blir han fri lär det tas upp på nytt, säger en polis till tidningen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 februari 2024 13:57
Senast uppdaterad: 18 februari 2024 13:57

Investerar tre miljarder på ny canceranläggning i USA

Astra Pressbild

AstraZeneca i Södertälje
Pressbild

Läkemedelsföretaget planerar att investera 300 miljoner dollar i en ny anläggning för cellterapi i Rockville, Maryland, ett steg som förväntas generera över 150 nya arbetstillfällen och främja cancerforskningen.

(Artiklen fortsätter efter annonsen)

(Annonslänk)

Enligt ett nyligen utgivet pressmeddelande kommer anläggningen att spela en central roll i bolagets forskning och utveckling, specifikt inriktad på cellterapier för behandling av olika former av cancer samt förberedelser inför framtida kommersiella lanseringar.

Den nya investeringen på 300 miljoner dollar, cirka 3 miljarder kronor, förväntas inte bara bidra till vetenskapliga genombrott inom cancerbehandling, utan också skapa mer än 150 nya arbetstillfällen. Initialt kommer anläggningen att inrikta sig på produktionen av cellterapier för att stödja kliniska prövningar, men det finns planer på att bredda verksamheten till att omfatta fler områden inom läkemedelsutveckling.

Denna investering representerar ett betydande steg för läkemedelsföretaget, som redan har säkrat leasingavtalet för en byggnad i Rockville. Genom denna satsning understryker företaget sitt engagemang för att vara i framkant inom life science-industrin och sitt mål att leverera innovativa behandlingsmetoder till patienter globalt.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 februari 2024 01:40

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors