Företag i fokus:

Kommunledningen har riskerat ryktet och anställdas förtroende

78AD05B3-288F-40DA-AE5D-14B12BF9E7D4

Daniel Eilert, Ordförande MUF Södertälje och stadsdirektören Magnus Gyllestad. Foto: Shamash Oyal /Södertälje kommun

Det har varit tumultartade tider i Södertälje kommun. De omfattande bakgrundskontrollerna av kommunanställda, som har ifrågasatts och kritiserats av såväl anställda som Justitieombudsmannen (JO), har riktat strålkastarljuset mot kommunledningens hantering och beslutsfattande.

Medieavslöjanden och JO:s granskning har visat att detta initiativ bröt mot grundläggande rättsprinciper och lagstiftning. 

Som en del av Moderata Ungdomsförbundet vill vi framföra vår uppskattning till den nya stadsdirektören, Magnus Gyllestad, för att ha tagit avgörande steg mot att återställa laglighet och förtroende i kommunen. Genom att omedelbart pausa alla bakgrundskontroller visar han en respekt för rättsordningen och ett engagemang för att skydda de anställdas integritet och privatliv. 

”Kommunledningens tidigare hantering har, tyvärr, riskerat kommunens rykte och de anställdas förtroende.”

Nya stadsdirektören, Magnus Gyllestad, satte ner foten och stoppade kommunledningens olagliga handlingar.

Magnus Gyllestad har, med kort varsel, visat ledarskap och beslutsamhet. Hans agerande skapar utrymme för en nödvändig utvärdering av de metoder som används för att säkerställa en trygg och säker kommunal verksamhet. Det är essentiellt att kommunen agerar inom lagens ramar och med respekt för individens rättigheter. 

Läs även: – Regeringen informerad om kommunledningens lagbrott

Kommunledningens tidigare hantering har, tyvärr, riskerat kommunens rykte och de anställdas förtroende. Vi ser fram emot en framtid där kommunledningen agerar med öppenhet, rättssäkerhet och respekt för alla kommunens anställda. Vi hoppas att stadsdirektörens beslut markerar en vändpunkt och ett steg mot en mer ansvarsfull och kompetent kommunledning. 

Vi hoppas att kommunen hanterar det nya äldreboendet bättre än vad de har hanterat fritidsgården och bakgrundskontrollerna. 

Daniel Eilert,
Ordförande, Moderata Ungdomsförbundet Södertälje 

Läs mer om ämnet: – Kommunskandalen

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 oktober 2023 15:43
Senast uppdaterad: 21 oktober 2023 15:53

DEBATT: Varför begränsar skolcheferna demokratin i Södertälje?

Södertälje kommun

Foto: Alexander Isa

”Södertälje hade år 2022 näst lägst valdeltagande i hela landet i riksdagsvalet. Denna trend måste brytas.”, skriver debattörerna.

Vi som skriver denna insändare har alla ett engagemang i ett politiskt ungdomsförbund. Vi ansvarar för våra lokalföreningar och engagerar oss, i olika utsträckning, på distriktsnivå Distriktet och distriktets föreningar välkomnas återkommande till Storstockholms gymnasieskolor.

Skolkampanjer är vår vanligaste aktivitet och kan vara, om inte första steget in i ett politiskt engagemang, ett utmärkt tillfälle för elever att samhällsorientera sig. Södertäljes ungdomsförbund får dock fortsatt, som uttryckt i Länstidningens reportage från 2022, “kalla handen” av skolcheferna.

”Argumentet om eventuell konflikt är rakt av spekulativ och är otillräcklig för att rättfärdiga vårt utestängande.”

Vi har svårt att förstå detta. Argumentet om att det är en fråga om ordningen på skolan och att den riskerar äventyras vid oenigheter ideologiskt eller i enskilda sakfrågor. Vi har under det gångna året kampanjat, på avstånd, utanför Södertäljes gymnasieskolor och kan vittna om att ovanstående argument saknar exempel. De som, i kylan, tagit sin tid att prata med oss har alla varit trevliga. Det kan, kära skolchefer, vara så enkelt som att folk, i en tillräckligt hög utsträckning, faktiskt kan bete sig och respektera det demokratiska samtalet. Argumentet om eventuell konflikt är rakt av spekulativ och är otillräcklig för att rättfärdiga vårt utestängande.

Södertälje hade år 2022 näst lägst valdeltagande i hela landet i riksdagsvalet. Denna trend måste brytas. Södertälje behöver bli en stad där fler utövar sin demokratiska rätt. Valåret 2026 kommer elever som för närvarande går på gymnasiet vara röstberättigade. En andel av eleverna kommer även att redan nu i vår kunna rösta i det osynliga valet, EU-valet. Ungdomsförbunden har ett ansvar att möta sina jämnåriga och diskutera, informera, samt uppmuntra politiskt engagemang – kanske till och med erbjuda väg in för de som vill.

Södertälje är den fjärde största kommunen i Stockholms län, men hör sett till antalet kampanjer till bland länets sämsta. Detta är en direkt konsekvens av det förbud som finns mot att arrangera kampanjer på Södertäljes gymnasieskolor. Med skolchefernas nuvarande bemötande omöjliggörs dessa viktiga, demokratiska möten.

Södertäljemajoritetens ungdomsförbund vill, i och med ovanstående, ställa en retorisk fråga. Vill Södertäljes skolchefer bära ansvaret för det tvinande utövandet av demokrati i Södertälje? Om inte vädjar vi er till att tänka om och varmt välkomna politiska ungdomsförbund in på den skola ni ansvarar för.

Idun Fogelqvist
Grön Ungdom Södertälje

Svante Spåman
Ordförande MUF Södertälje

Fredrik Schmiterlöw
Vice ordförande MUF Södertälje

Maria Shamon
SSU Södertälje

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:57

SENASTE NYTT: 15-åring greps med pistol och bilder på måltavla

pistol Arkivbild

Arkivbild

En pojke på 15 år står åtalad för förberedelse till mord och grovt vapenbrott efter att ha sökt efter en utpekad person i Skärholmen och Södertälje, beväpnad med pistol och med bilder av måltavlan.

I början av januari greps en 15-årig pojke, misstänkt för att ha förberett ett mord i Skärholmen och Södertälje, med en skarp pistol i kaliber 9 mm samt tillhörande ammunition och magasin.

(Annonslänk)

Enligt stämningsansökan hade pojken, utrustad med en skarpladdad pistol i kaliber 9 mm med tillhörande ammunition och magasin samt bilder av en utpekad måltavla, letat efter personen på platser där denne kunde tänkas befinna sig.

Åklagare Axel Christensson vid Södra åklagarkammaren i Stockholm har i samband med åtalet lagt fram bevis, inklusive videoupptagningar som visar pojken i Skärholmen och Södertälje, beslagtagna vapen och ammunition, samt digitala bevis från pojkens mobiltelefon som knyter honom till de planerade handlingarna.

Denna handling ska ha varit del av en pågående konflikt mellan kriminella nätverk i Södertälje, där både den tilltalade och målsäganden kan kopplas till olika fraktioner. Pojken, som greps den 11 januari och har varit häktad sedan den 14 januari, förnekar alla anklagelser om brott.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 mars 2024 17:45
Senast uppdaterad: 19 mars 2024 00:36

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors