Företag i fokus:

Det behövs ett stadsdelslyft för Södertäljes utsatta områden

Södertälje Ronna

Foto: Alexander Isa

Södertälje har tre särskilt utsatta områden: Geneta, Lina och Ronna. Dessa områden är inte bara utsatta för mer otrygghet än resten av Södertälje, de är också mer socialt utsatta.

I de utsatta områdena är arbetslösheten högre, språkkunskaperna lägre och de meningsfulla fritidsaktiviteterna färre. Det skapar segregation. Samtidigt finns det många positiva krafter i de utsatta områdena som måste tas till vara på. Vi måste kunna tala om problemen med utsattheten utan att svartmåla hela stadsdelar. Södertälje kommun behöver genomföra ett stadsdelslyft i Geneta, Lina och Ronna genom satsningar på skolan, en ny samhällsbyggnadspolitik och ett stärkt föreningsliv.

Skolan är den viktigaste faktorn för att jämna ut ojämlika förutsättningar i samhället. Skolan är avgörande för att kunna förbättra språkkunskaperna och för att kunna erbjuda individen en väg till ett liv på hennes egna villkor. Det behövs stora satsningar för att stärka lärarna i de utsatta områdena. Bland annat genom att anställa fler speciallärare och erbjuda högre löner för de som tar sig an att arbeta i skolor med tuffare utmaningar.

”Bara sex av tio elever i tredje klass klarar av de nationella proven i svenska.”

I Södertälje finns det tyvärr stora utmaningar med bristande språkkunskaper i Svenska. Bara sex av tio elever i tredje klass klarar av de nationella proven i svenska. Det är långt under snittet. För att motverka detta behövs en satsning på riktiga skolböcker för att höja läsförmågan i Södertäljes skolor. Forskningen är tydlig i att riktiga skolböcker är bättre för barns inlärningsförmåga än digitala verktyg. Den som klarar skolan, och behärskar det svenska språket, har mycket större chanser att få ett jobb och leva sitt liv på sina egna villkor.

”Vi måste kunna tala om problemen med utsattheten utan att svartmåla hela stadsdelar” – Metin Hawsho(L).

Fler ska äga sitt boende i bättre fysiska miljöer. Den som äger sin bostad har ett stort ekonomiskt intresse i att bostadsområdet hålls i bra skick. Den enskildes egna intresse av att öka värdet på sin lägenhet eller sitt radhus går hand i hand med det allmänna intresset av tryggare bostadsområden. Liberalerna tycker att det är viktigt med en blandning av boendeformer och välkomnar nya hyreslägenheter i kommunen, men i Södertäljes utsatta områden finns det redan mycket fler hyreslägenheter än ägda lägenheter.

”Den fysiska miljön kan bidra till att skapa trygghet och framtidstro.”

I de utsatta områdena behövs en förändring genom ombildning av Telge Bostäders bestånd till bostadsrätter. Detta har testats med goda resultat tidigare i Hovsjö. Den fysiska miljön kan bidra till att skapa trygghet och framtidstro i ett område och en väg dit är genom att öka andelen ägda boenden, men det är inte hela lösningen. En upprustning av de allmänna ytorna i Geneta, Lina och Ronna, med bättre belysning och trevligare miljöer behövs också. 

Alla barn har rätt till en meningsfull fritid. Att ha något att göra efter skolan skapar gemenskap och mening för många. Ett aktivt föreningsliv kan tränga undan de kriminella gängen inflytande bara genom att erbjuda ett annat, mer meningsfullt sammanhang. Det finns också starka bevis för att barn som idrottar och rör på sig lyckas bättre i skolan. Idrotten är också en av få delar i samhället som är verkligt meritokratiska, där det handlar om talang och hårt arbete snarare än ursprung och kontakter för att nå framgång. Därför behöver det satsas extra mycket på idrotten i de särskilt utsatta områdena. Idrotten har en otrolig förenande kraft i samhället som måste tas till vara på. Vi måste stödja de positiva krafterna i Södertäljes utsatta områden.

Genom satsningar på skola, samhällsbyggnad och ungdomsidrott har vi chansen att genomföra ett stadsdelslyft i Geneta, Lina och Ronna som lyfter hela Södertälje.

Metin Hawsho,
Gruppledare, Liberalerna Södertälje

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 oktober 2023 05:19
Senast uppdaterad: 26 oktober 2023 05:19

Gängledare åtalad för dödshot på fängelset

2022_03_HALL

Foto: Kriminalvården

Den utpekade ledaren för Vårbynätverket, redan dömd för en rad grova brott, står åtalad för att ha hotat en tjänsteman vid Kriminalvårdsanstalten i Södertälje.

På Kriminalvårdsanstalten Hall i Södertälje har den utpekade ledaren för Vårbynätverket som för närvarande avtjänar ett långt fängelsestraff, återigen hamnat i rättsväsendets blickfång. Den 7 november 2023 ska 35-åringen ha riktat hot mot en kriminalvårdare, enligt vad som framkommit i en stämningsansökan.

(Annonslänk)

Händelsen ska ha inträffat efter att kriminalvårdaren nekat mannen tillgång till cd-skivor och tidningar, vilket ledde till att han hotade att skada eller döda tjänstemannen, han själv förnekar anklagelserna om brott.

35-åringen har tidigare dömts till ett 17 år och tio månaders långt fängelsestraff för en serie allvarliga brott, däribland mordförsök, medhjälp till människorov, allmänfarlig ödeläggelse och synnerligen grovt narkotikabrott.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 26 mars 2024 18:34

Erik Karlberg ny delägare på Telgenytt

Alexander-Erik

Alexander Isa, ansvarig utgivare och nye delägaren, Erik Karlberg
Foto: Shamash Oyal

Telgenytt förstärker teknik och journalistik genom att knyta till sig lokala techprofilen Erik Karlberg.

Telgenytt fortsätter att växa. På bara tre år har tidningen etablerat en betydande närvaro och når varje dag en majoritet av Södertäljes befolkning. Med över 30 000 följare på sociala medier och omkring 200 000 personer som nås av tidningens innehåll varje månad, är Telgenytt en central källa till information och nyheter i Södertälje.

Nu tar tidningen nästa steg genom att välkomna Erik Karlberg som ny delägare. Erik kommer att ta plats i redaktionsledningen och bidra med sin omfattande erfarenhet inom både journalistisk och teknik.

– Erik har ett brinnande intresse för journalistik och för Södertälje som stad. Dessutom har han en lång karriär inom tech bakom sig och är utbildad journalist. Sammantaget är han den perfekta profilen för den riktning i vilken vi vill utveckla tidningen, säger Telgenytts grundare Alexander Isa.

Nye delägaren, Erik Karlberg
Foto: Shamash Oyal

Erik Karlberg var en aktiv del av Södertäljes krogliv under 00-talet, grundade och drev Apple-butiken Kantro Store och har engagerat sig i initiativ så som Tillsammans för Södertälje och Röda Korsets styrelse.

Som journalist har Erik Karlberg skrivit för tidningar som Katrineholms-Kuriren och Dagens Nyheter. Han har också en journalistexamen från Södertörns högskola.

– Jag har länge haft en vision om att bygga upp nästa generations lokaltidning med bas i Södertälje. Att få kliva in i det som Alexander byggt upp hittills är en fantastisk möjlighet att få realisera den drömmen och samtidigt ta Telgenytt till nästa nivå, säger Erik Karlberg.

Erik jobbar till vardags med e-handel för modevarumärken på det svenska techbolaget Centra. På Telgenytt kommer han att bidra med teknisk och affärsmässig utveckling, men även skriva krönikor och vara en röst i några av tidningens kommande format.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 mars 2024 06:00
Senast uppdaterad: 26 mars 2024 23:44

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors