Företag i fokus:

Det behövs ett stadsdelslyft för Södertäljes utsatta områden

Södertälje Ronna

Foto: Alexander Isa

Södertälje har tre särskilt utsatta områden: Geneta, Lina och Ronna. Dessa områden är inte bara utsatta för mer otrygghet än resten av Södertälje, de är också mer socialt utsatta.

I de utsatta områdena är arbetslösheten högre, språkkunskaperna lägre och de meningsfulla fritidsaktiviteterna färre. Det skapar segregation. Samtidigt finns det många positiva krafter i de utsatta områdena som måste tas till vara på. Vi måste kunna tala om problemen med utsattheten utan att svartmåla hela stadsdelar. Södertälje kommun behöver genomföra ett stadsdelslyft i Geneta, Lina och Ronna genom satsningar på skolan, en ny samhällsbyggnadspolitik och ett stärkt föreningsliv.

Skolan är den viktigaste faktorn för att jämna ut ojämlika förutsättningar i samhället. Skolan är avgörande för att kunna förbättra språkkunskaperna och för att kunna erbjuda individen en väg till ett liv på hennes egna villkor. Det behövs stora satsningar för att stärka lärarna i de utsatta områdena. Bland annat genom att anställa fler speciallärare och erbjuda högre löner för de som tar sig an att arbeta i skolor med tuffare utmaningar.

”Bara sex av tio elever i tredje klass klarar av de nationella proven i svenska.”

I Södertälje finns det tyvärr stora utmaningar med bristande språkkunskaper i Svenska. Bara sex av tio elever i tredje klass klarar av de nationella proven i svenska. Det är långt under snittet. För att motverka detta behövs en satsning på riktiga skolböcker för att höja läsförmågan i Södertäljes skolor. Forskningen är tydlig i att riktiga skolböcker är bättre för barns inlärningsförmåga än digitala verktyg. Den som klarar skolan, och behärskar det svenska språket, har mycket större chanser att få ett jobb och leva sitt liv på sina egna villkor.

”Vi måste kunna tala om problemen med utsattheten utan att svartmåla hela stadsdelar” – Metin Hawsho(L).

Fler ska äga sitt boende i bättre fysiska miljöer. Den som äger sin bostad har ett stort ekonomiskt intresse i att bostadsområdet hålls i bra skick. Den enskildes egna intresse av att öka värdet på sin lägenhet eller sitt radhus går hand i hand med det allmänna intresset av tryggare bostadsområden. Liberalerna tycker att det är viktigt med en blandning av boendeformer och välkomnar nya hyreslägenheter i kommunen, men i Södertäljes utsatta områden finns det redan mycket fler hyreslägenheter än ägda lägenheter.

”Den fysiska miljön kan bidra till att skapa trygghet och framtidstro.”

I de utsatta områdena behövs en förändring genom ombildning av Telge Bostäders bestånd till bostadsrätter. Detta har testats med goda resultat tidigare i Hovsjö. Den fysiska miljön kan bidra till att skapa trygghet och framtidstro i ett område och en väg dit är genom att öka andelen ägda boenden, men det är inte hela lösningen. En upprustning av de allmänna ytorna i Geneta, Lina och Ronna, med bättre belysning och trevligare miljöer behövs också. 

Alla barn har rätt till en meningsfull fritid. Att ha något att göra efter skolan skapar gemenskap och mening för många. Ett aktivt föreningsliv kan tränga undan de kriminella gängen inflytande bara genom att erbjuda ett annat, mer meningsfullt sammanhang. Det finns också starka bevis för att barn som idrottar och rör på sig lyckas bättre i skolan. Idrotten är också en av få delar i samhället som är verkligt meritokratiska, där det handlar om talang och hårt arbete snarare än ursprung och kontakter för att nå framgång. Därför behöver det satsas extra mycket på idrotten i de särskilt utsatta områdena. Idrotten har en otrolig förenande kraft i samhället som måste tas till vara på. Vi måste stödja de positiva krafterna i Södertäljes utsatta områden.

Genom satsningar på skola, samhällsbyggnad och ungdomsidrott har vi chansen att genomföra ett stadsdelslyft i Geneta, Lina och Ronna som lyfter hela Södertälje.

Metin Hawsho,
Gruppledare, Liberalerna Södertälje

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 oktober 2023 05:19
Senast uppdaterad: 26 oktober 2023 05:19

Pilotprojekt med tillfälliga farthinder testas i sommar

Farthinder Foto: Cc

Foto: Creative Commons

Tycker du att det körs för snabbt där du bor? Då kanske du vill medverka i kommunens nya pilotprojekt som undersöker effekten av tillfälliga farthinder.

Mellan den 1 maj och 1 oktober kommer ett pilotprojekt att genomföras i kommunen för att undersöka effekten av tillfälliga farthinder. Projektet syftar till att öka tryggheten på gatorna och kommer att innefatta två olika typer av farthinder: gummigupp och blomlådor. Totalt fyra gator, varav två med gummigupp och två med blomlådor, kommer att delta i studien.

(Annonslänk)

För att vara med i projektet måste gatorna uppfylla vissa kriterier, bland annat att det finns minst 10 fastigheter på gatan, att det är villor eller radhus, samt att alla närmaste grannar godkänner. Dessutom får gatan inte vara en återvändsgata och måste ha en hastighetsbegränsning på 30 km/h. Ansvar för kommunikation med kommunen och skötsel av blomlådorna faller på de boende som ansöker.

Ansökningar ska skickas in senast den 13 mars 2024. Efter ansökningsperiodens slut kommer kommunen att välja ut de gator som bäst lämpar sig för projektet baserat på flera faktorer, inklusive gatans bredd och möjlighet för trafikmätning.

Hastighetsmätningar före, under och efter testperioden samt intervjuer med deltagande medborgare ska genomföras för att evaluera effekterna av farthindren. Resultaten från pilotprojektet kommer att användas för att besluta om och hur tillfälliga farthinder ska implementeras i kommunen framöver.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 22 mars 2024 00:23

UPPGIFTER: Populära serien spelas in i Södertälje

DSC_0098-2

Foto: Shamash Oyal

Med snöscotrar och snökanoner tog ett filmteam över Ragnhildsborgsbacken i februari. Nu har ännu en filmproduktion etablerat sig i Södertälje, denna gång vid den gamla platsen för Södertälje Praktiska gymnasiet.

I februari omskapades Ragnhildsborgsbacken i Södertälje till en pulserande filmplats, komplett med snöscotrar och snökanoner. Det omfattande filmteamet som arbetade där antydde en större satsning, med rykten om att det rörde sig om ett projekt för några av de ledande streamingplattformarna.

Nu har ännu en filmproduktion riktat sina blickar mot Södertälje. Denna gång var det vid Södra, Södertälje Hamn – tidigare hem för Södertälje Praktiska gymnasium – som blev platsen för det senaste projektet. Under torsdagen sattes tydliga skyltar som varnade för pågående filminspelning, men det verkliga dramat utspelade sig inne i tågvagnar, långt från allmänhetens ögon.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det den klassiska 80-talsserien Jönssonligan som får en modern tappning, med en planerad biopremiär under julen 2024. Detaljerna kring filmerna är fortfarande höljda i sekretess, eftersom filmteamen håller informationen strikt hemlig.

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 22 mars 2024 11:26

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors