Företag i fokus:

Scanias ellastbilar – ”Många av oss är fast i dieseltänket”

80273e558bd32639_org

Pressbild: Scania

Scania i Södertälje har startat produktionen av kraftfulla lastbilar med R- eller S-seriehytter som har 400 eller 450 kW motorer, vilket är idealiskt för olika regionala transportuppdrag. Vid eComExpo i september introducerade Scania sin första serietillverkade regionala ellastbil för 64 ton.

− Med den här introduktionen öppnar vi för att man i än större utsträckning kan skräddarsy och optimera sin ellastbil baserat på den aktuella driften, säger Fredrik Allard, senior Vice President och chef för e-mobilitet inom Scania.

Samtidigt har Scania uppdaterat sina batteridrivna lastbilar för stadstransporter med miljövänliga batteripaket, elfordonsanpassade chassin och Scania Charging Access-tjänsten. Dessa förbättringar har gjort Scanias utbud av ellastbilar attraktivt och moget för en bred kundbas, oavsett deras specifika transportbehov.

Scanias uppgraderade batteridrivna lastbilar för regionala transporter imponerar med sina höga kapaciteter, inklusive en maxvikt på 64 ton och en räckvidd på upp till 370 km med 40 ton last. Laddningshastigheten är imponerande med upp till 375 kW, och den kraftfulla motorn på 450 kW motsvarar 610 hk, vilket är betydligt högre än de flesta befintliga lastbilar på vägarna.

− Många av oss är fast i dieseltänket, det att man alltid går från 10% till 100% när man tankar. Med batterifordon behöver man ställa om och i stället ladda för den sträcka man faktiskt behöver. Har du 12 mil till laddaren hemma på åkeriet är det så mycket plus lite marginal man laddar. Det är onödigt att ladda fullt varje gång, säger Fredrik Allard.

(Annonslänk)

Scanias senaste ellastbilar finns tillgängliga både som dragbilar och lastbilar, och hela hyttutbudet är nu kompatibelt med elfordon.
Räckvidden varierar beroende på flera faktorer, men en lastväxlare på 27 ton kan förvänta sig en räckvidd på cirka 350 km med ett batteri på 624 kWh. Snabbladdning i 45 minuter ger ytterligare 200 km. Det är också värt att notera att snabbladdning kan utföras med en 150 kW-laddare och fortfarande ge snabba laddtider.

Scania arbetar aktivt med att erbjuda hållbara transportlösningar och tror på en nära förestående förändring mot fossilfria transporter, särskilt i Europa och USA. De erbjuder även Scania Charging Access-tjänsten, som ger sömlös tillgång till ett europeiskt nätverk av laddningsstationer bedömda för lastbilar.

Kunden faktureras enbart för den el de använder vid laddning, och det krävs ägande av minst en Scania för att ansluta sig till tjänsten. Denna satsning på elektrifiering och laddningsinfrastruktur är en del av Scanias engagemang för en grönare framtid inom transportsektorn.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 oktober 2023 05:00
Senast uppdaterad: 29 oktober 2023 11:51

Pensionär krävs på stort belopp för felaktiga utbetalningar

äldre hemtjänst 1 Pixabay

Foto: Pexels

Pensionsmyndigheten har beslutat att kräva tillbaka över 360 000 kronor från en pensionär i Södertälje efter att felaktiga utbetalningar upptäckts.

(Annonslänk)

En pensionär i Södertälje måste återbetala totalt 361 874 kronor till Pensionsmyndigheten efter att ha fått felaktiga utbetalningar av garantipension och bostadstillägg under perioden november 2021 till februari 2024. Enligt myndigheten har pensionären vistats utomlands under en längre tid utan att anmäla detta, vilket ledde till att ersättningarna betalades ut felaktigt.

Totalt handlar det om felaktiga utbetalningar på 230 562 kronor i garantipension och 131 312 kronor i bostadstillägg.

Pensionsmyndigheten mottog information från Försäkringskassan och Södertälje kommun som tydde på att pensionären inte längre var bosatt i Sverige. Efter vidare utredning och kontroller hos Migrationsverket, som visade att pensionären reste ut ur landet den 2 oktober 2021 utan att återvända, beslöt myndigheten att stoppa utbetalningarna från och med mars 2024.

Trots att pensionären fick möjlighet att lämna synpunkter på utredningen, inkom inga sådana synpunkter. Därför har Pensionsmyndigheten nu beslutat att kräva tillbaka det felaktigt utbetalda beloppet och överlämnat ärendet till Försäkringskassan för vidare hantering.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 02:00

Södertälje kommun fastställer framtiden för hemtjänsten

Undersköterska Vård Hemtjänst Pressbild: Vardaga

Pressbild: Vardaga

Från och med 2025 kommer hemtjänsten i Södertälje att utföras av kommunen och två privata leverantörer, med en fördelning där kommunen står för 60 procent och de privata leverantörerna för 40 procent av tjänsterna.

På kommunstyrelsens möte den 17 maj 2024 beslutades att framtidens hemtjänst i Södertälje ska delas mellan kommunen och två privata leverantörer. Kommunen kommer att ansvara för 60 procent av hemtjänsten, medan de privata leverantörerna kommer att stå för 40 procent.

Det nuvarande ramavtalet med privata hemtjänstutförare kommer inte att förlängas när det löper ut i december 2025. En ny upphandling ska genomföras innan dess för att säkerställa en smidig övergång.

(Annonslänk)

Från 2018 till 2022 verkade kommunen själva som utförare tillsammans med Attendo, Aros och Eveo. I dagsläget bedrivs hemtjänsten av kommunen, Eveo och Saand, men med en justerad fördelning som inte alltid har kunnat genomföras fullt ut på grund av svårigheter att få in kvalificerade anbud och avtal som har hävts, vilket har lämnat två platser lediga.

Med den nya fördelningen ges de privata leverantörerna en större andel av tjänsterna jämfört med tidigare. Istället för fyra utförare som tidigare planerat blir det nu enbart två från och med 2025 som får större andelar.

– Det är viktigt att vi har en fortsatt stabil hemtjänst i Södertälje. Att vi nu ger en större andel till respektive privat utförare kan bidra till just det, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör i Södertälje kommun.

Kommunens beslut att justera andelarna för hemtjänsten syftar till att förbättra tjänsternas kvalitet och säkerställa att både kommunala och privata aktörer kan bidra till vården av kommunens invånare på ett effektivt sätt.

Läs även – Attendo lämnar hemtjänsten i Södertälje

Karin Björkryd, omsorgsdirektör Södertälje kommun.
Foto: Liza Simonsson

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 01:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors