Företag i fokus:

Jonsson klev fram och säkrade bonuspoängen för NIF

397879424_2635742813251894_1914354845598455575_n

Foto: RG Foto-media

Nykvarn såg ut att få med sig 3 poäng men tappade ledningen i den sista perioden.

Inledningen av matchen förväntades vara en jämn tillställning, och hemmapubliken fick äntligen se Kevin Rigogiannis och Niklas Ohlström på planen efter deras skadefrånvaro. Det var dock bortalaget som först bröt nollan i matchen genom Melker Hemmingberg, som sköt ett skott som överraskade Lucas Orrmo i hemmakassen. Hemmingberg, som var den främste poänggöraren för Jönköping under den föregående säsongen, visade återigen sin förmåga att påverka matchens utgång.

Perioden präglades av ett växlande spel med hög press från båda lagen. När Jönköping fick möjlighet, satsade de på aggressivt försvarsspel mot Nykvarns backlinje. Detta gynnade dock Nykvarn, eftersom de verkade trivas med att spela sig ur sådana situationer. Spelet öppnades upp när Nykvarn tog sig förbi pressen, och hemmalaget fick flera chanser att hota.

Några minuter efter att Jönköping tagit ledningen, kunde Liam Arvidsson enkelt sätta in bollen bakom Jönköpings Emil Ödman när Karljohan Ahlroth snappade upp bollen och serverade Arvidsson som stod helt fri på bortre stolpen.
1–1 var ett faktum och Nykvarn började se mer bekväma ut i spelet.

Några minuter senare var det återigen publikfavoriten Kevin Rigogiannis som trädde fram och pricksköt in 2–1 bakom Ödmans vänstra kryss.

Kevin Rigogiannis var tillbaka och slog till direkt i den första perioden för att ge Nykvarn ledningen. Foto: Roland Osbeck.

NIF agerade tryggt och säkert både med och utan bollen. Deras stabila försvarsspel, särskilt efter 0–1-målet, gjorde det svårt för Jönköping att få utdelning. Tillsammans med en formstark Lucas Orrmo, som hade marginalerna på sin sida med två ramträffar under den första perioden, kunde de hålla ställningen.

Ställningen stod sig perioden ut.

I den andra perioden var det ett ställningskrig, där Jönköping fortsatte att sätta hög press och försökte gå rakare på mål. Det visade sig dock vara en utmaning för gästerna, då deras aggressiva press i stort sett gick Nykvarns väg.

Hemmalagets backar, Daniel Johansson och Gustaf Sandberg, var synnerligen effektiva på planen och utförde flera imponerande prestationer. Särskilt Daniel Johansson var en nyckelspelare, som i en kontring lyckades få bollen av en slump och sedan skickade en perfekt passning till Karljohan Ahlroth, som utökade ledningen till 3–1 mitt i den andra perioden.

Jönköping försökte vid några tillfällen under matchen skapa längre anfall mot Nykvarn och visade viss potential att reducera gapet i målprotokollet. Backen Hannes Nyström försökte med ett par skott från sin defensiva position, men dessa försök gav ingen utdelning.

I den tredje perioden fortsatte spelet i samma stil som den andra, och Jönköping kämpade desperat för att återfå greppet om matchen. Laget visade på intensitet och skapade flera målchanser, men Nykvarn lyckades hålla emot. Det uppstod några nervkittlande minuter där hemmalaget riskerade att hamna i underläge, men de höll emot och behöll sin ledning.

Gustaf Sanberg har växer i sitt spel och roll. Med sitt aggressiva spel gjorde han det svårt för Jönköping att komma till avslut. Foto: Roland Osbeck.

Först ut var det Melker Hemmingberg som reducerade till 3–2 på ett smått nonchalant sätt, när han elegant lirkade bollen förbi Orrmo via första stolpen, trots att Orrmo verkade vara förberedd på ett avslut mot den bortre stolpen. Lite mindre än två minuter senare skulle Hemmingberg slå till igen, då Nykvarn hamnade någon sekund efter i markeringen, och Hemmingberg dök upp i slottet för att avlossa ett otagbart hårt skott. Plötsligt var ställningen 3–3. Det går snabbt i innebandy för bara en minut senare drog hemmalagets Niklas Ohlström på sig en tvåminutersutvisning för slag, vilket gav gästerna en utmärkt möjlighet att återta ledningen.

Nykvarn, som tidigare haft problem med sitt special teams under SSL-omgångarna, visade nu upp en imponerande styrka och stängde effektivt igen sitt försvar. Lucas Orrmo gjorde viktiga räddningar under utvisningen.

Hemmalaget klarade av att hantera utvisningen, men det dröjde inte länge innan Jönköpings Joel Nyström fick en plats på utvisningsbänken. Det gav Nykvarn ännu en chans att återta ledningen, men även denna gång visade gästerna upp en stark boxplay-försvarsspel.

I matchens slutminuter ville inget av lagen göra några misstag, och båda var försiktiga. Nykvarn var dock det laget som försökte gå för segern på slutet, men resultatet förblev oförändrat efter 60 minuters spel, och förlängning väntade.

Hampus Ahren briljerade med sitt spel matchen igenom och ser ut att älska att spela 4 mot 4. Foto: Roland Osbeck.

Det dröjer inte ens en minut innan Hampus Ahren tar saken i egna händer i 4 mot 4-spelet. Han tar sig förbi två Jönköpingsspelare och försöker gå på eget avslut, en händelse som kommer att diskuteras flitigt efter matchen. Domaren dömer straff till förmån för hemmalaget, och gästerna protesterar. Det är ingen helt självklar straff, åtminstone inte enligt vad publiken och TV-tittarna kan se, men domaren har den bästa vyn och Markus Jonsson kliver fram till mittplanen, redo att ta straffen

Markus Jonsson, som nyligen satte en straff mot AIK i Furuborghallen, får nu en ny chans. Han kliver fram och skjuter säkert bollen upp i det högra krysset bakom Ödman.

Det ger hemmalaget bonuspoängen och möjlighet till en välbehövlig vila. För Hampus Ahren väntar Euro Floorball Tour med det svenska landslaget.

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 november 2023 15:51
Senast uppdaterad: 3 november 2023 15:51

INSÄNDARE: Det behövs en annan bild av Södertälje

kommun

Pär Abrahamsson: -”Min uppmaning till Södertäljes styre är att välja en annan väg”. Foto: Chris Tribelhorn

Ett flertal opinionsskribenter har den senaste tiden uttryckt sin frustration över kommunledningens bristande tilltro till den egna platsen och den egna befolkningen. Kyrkor, föreningsliv och politiska företrädare för fram sitt missnöje. Tonläget och budskapet är inte något normalt klagande, det finns uppenbarligen en stor uppdämd frustration som riktar sig mot kommunens absoluta toppskikts generaliserande negativitet.

Jag är beredd att hålla med. Man kan inte driva en kommun genom att klaga och ha som mål att inte vara ett antal saker. Man behöver i stället berätta vad man vill göra och vilka man vill vara och man behöver göra det med ett ganska stort mått entusiasm. Södertäljes identitet måste få bygga på något annat än att man inte vill uppfattas som en kommun med utbredd kriminalitet. Det finns så oerhört många andra värden att lyfta fram, vårda, utveckla och vara stolta över.

Vad alla vi som bor, vistas i eller verkar i Södertälje kommun väljer att prata om spelar roll. Allt för få pratar om att Södertälje kommun har en av landets lägsta nivåer för antalet sjukpenningdagar per capita, att man har en av landets mest koldioxidfria fordonsflottor eller att man är bland de absolut bästa på att leda ungdomar till jobb eller eftergymnasiala studier. Bara för att ta några exempel. En annan siffra som förvånar de flesta är att i Södertälje kommun har en högre andel av befolkningen en eftergymnasial utbildning än i grannkommunerna Trosa och Nykvarn.

”Min uppmaning till Södertäljes styre är att välja en annan väg”

Det finns också gott om andra kommuner som är likvärdiga eller har sämre klimat kring otrygghet och kriminalitet men där såväl egna invånare som utomstående tror att de är bättre än Södertälje.

Så min uppmaning till Södertäljes styre är att välja en annan väg, fundera på hur ni uttrycker er, välj att berätta om allt bra, fokusera på att jaga bort den verkliga kriminaliteten i stället för att prata på ett sätt som uppenbart uppfattas som allt för generellt och utpekande.

Men även vi andra behöver välja vad vi berättar om Södertälje. Välj att berätta om sådant som skapar glädje och framtidstro istället för att sprida de negativa bilder som kommunens ledning oftast lyfter fram.

Pär Abrahamsson

Läs även: – DEBATT: ”Rasismen i samhället har blivit alltmer normaliserad”

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 11:45
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:20

Priserna på flyg har skjutit i höjden – ”Mönstret har brutits”

Airplan-flygplan-PEXELS

Foto: Pexels

Enligt ny statistik från SCB har kostnaden för att flyga utomlands stigit markant, med nästan 12 procent det senaste året och hela 43 procent under de senaste två åren.

Att resa utomlands med flyg har blivit betydligt dyrare. Från SCB:s senaste rapport framgår det att priset på utrikesflyg nu är nästan 12 procent högre jämfört med samma period förra året och hela 43 procent högre än för två år sedan. Trots denna kraftiga prisökning de senaste åren, har priset på utrikesflyg historiskt sett ökat i en långsammare takt jämfört med den allmänna prisnivån enligt Konsumentprisindex (KPI).

– De senaste tio åren har det mönstret brutits. Vi har aldrig tidigare sett högre priser på utrikesflyg under första kvartalet än i år. De genomsnittliga priserna för perioden januari–mars i år var nästan 12 procent högre än under första kvartalet 2023, och 43 procent högre än under motsvarande period 2022, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

(Annonslänk)

Säsongsvariationer är vanliga inom resebranschen, och priset på flygbiljetter har fluktuerat betydligt under det senaste året. Men när man jämför samma period år från år framträder mer stabila mönster. Specifikt under årets första kvartal har utrikesflygpriserna ökat mer än den genomsnittliga prisökningen för privat konsumtion, vilket SCB mäter med KPI.

Intressant nog har även priserna på flygcharter under årets första kvartal aldrig varit högre än de är i år. Detta markerar en rekordhög kostnad för charterflyg, vilket understryker trenden med stigande priser inom flygindustrin.

Trots dessa rekordhöga nivåer är det värt att notera att prisökningen på utrikesflyg under det senaste decenniet inte följer samma mönster som KPI. En långsiktig tillbakablick visar att priset på utrikesflyg ökat med 37,5 procent över de senaste tjugo åren, medan KPI under samma period ökat med 48,6 procent. Detta tyder på att även om flygpriserna ökat, så har de inte hållit jämna steg med den allmänna prisutvecklingen.

– Priserna för utrikesflyg har inte stigit i samma takt som KPI de senaste 30 åren. Sedan 1994 har de genomsnittliga priserna på utrikesflyg under årets första kvartal stigit med 51 procent. Samtidigt har KPI stigit med 68 procent, säger Caroline Neander.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 11:08
Senast uppdaterad: 29 april 2024 11:08

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors