Företag i fokus:

Från Kuba till Södertälje – Mara förverkligade drömmen

Kuba Dance

Kuba Dance Company. Foto: Lucas T.

Mara Benitez Soto lämnade hemlandet Kuba som ung för att söka lyckan som dansare internationellt. Efter en svår olycka fann hon kärleken i Södertälje – och öppnade sin egen dansskola.

Dansen har alltid varit Maras stora passion. Redan som barn drömde hon om att bli professionell ballerina och efter en lång karriär som professionell dansare och medverkan i TV-programmet Talang har den före detta ballerinan nyligen öppnat sin egen dansstudio, Kuba Dance Company, i Södertälje. Hennes väg till framgång inom dansen började i Kuba, där hon som barn drömde om att bli ballerina.

Som fyraåring började hon dansa balett, och hon visste tidigt att dansen skulle bli hennes liv. Trots att Kuba är ett fattigt land kämpade Maras föräldrar för att hon skulle kunna förverkliga sin dröm om en danskarriär. Hennes stora förebild var den kubanske stjärndansaren Carlos Acosta.

Efter examen från en av Kubas främsta dansakademier flyttade Mara vid 18 års ålder till Ryssland för att undervisa dans för barn på en dansskola i Moskva som hade eftersökt henne via rekommendation.

– Min familj ville först inte att jag skulle åka dit, eftersom jag inte kände till landet eller språket, men jag kände att jag verkligen ville göra det, berättar Mara.

Mara visade snabbt sin skicklighet och vann flera hiphop-tävlingar internationellt. Men vid 23 års ålder drabbades hon av en svår bilolycka som nästan kostade henne livet. Under en lång tid efter olyckan funderade hon på att ge upp dansen helt. Rysslands största dansskola eftersökte Mara konstant via brev och telefon för att efterfråga henne som danslärare, som hon inte svarade på.

– En dag lyfte jag luren. Då sa de något som övertalade mig. De berättade att barnen där behövde mig. Barnens behov gav mig en anledning att börja leva igen, berättar hon.

Kuba Dance Company medverkade i Talang tidigare i år. Skrämdump: Tv4

Sedan dess har Mara verkat som koreograf åt flera kända artister som Kristina Si, Black Star Mafia och undervisat på dansskolor i många länder.

– Min största stolthet har varit att hjälpa barn och vuxna att upptäcka sig själva genom dans. Min koppling med dem är unik eftersom jag kommer till dem med en anda av framsteg och engagemang, berättar hon.

För fyra år sedan flyttade Mara till Södertälje efter att ha träffat sin blivande make på Kuba många år tidigare. Hon lärde sig svenska, gifte sig och fick två barn. Det var då idén med att öppna upp en egen unik dansskola i Södertälje föddes.

– Jag tittade efter dansskolor att undervisa i, men insåg istället att jag hade möjlighet att öppna en egen dansakademi där jag kan tillämpa min egen stil och ge barnen något helt annorlunda och unikt, säger Mara.

I sin nya dansstudio undervisar Mara olika dans stilar åt dansare i alla åldrar, främst flickor. I våras deltog Mara och hennes danselever i Talang. Vägen från audition till final var däremot trubbig eftersom hon och danseleverna saknade en träningslokal att öva inför tävlingen i.

– Vi övade på gatan, ibland i regn och snö. Vi gav dock aldrig upp, utan vi kämpade vidare, trots att mycket kom i vår väg, berättar hon.

Mara med hennes danselever tävlade sig fram till final och fick stående ovationer. Gruppen slutade trea i semifinalen, men Mara är fortfarande nöjd över insatsen.

– Vi visade publiken vilka kämpar vi är, vilket var det viktigaste i tävlingen. Vi kände oss som vinnare i Södertäljes ögon, avslutar Mara Benitez Soto.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 november 2023 08:00
Senast uppdaterad: 5 november 2023 21:18

INSÄNDARE: Godners retorik, söndra och härska

Sodertalje-fotbollsarena-

Assyriska FF genomgår för närvarande en ekonomisk kris och upplever motstånd från kommunens sida.
Foto: Shamash Oyal

Svar på insändare: Godner: ”Det finns ingen vilja att stjälpa”

Jag känner att denna fråga var ett känsligt ämne för kommunstyrelsens ordförande Boel Godner. Hennes svar kom snabbt, verkade ogenomtänkt, och plötsligt söker hon dialog med föreningarna. Skon klämmer.

Jag tycker att Godners retorik i svaret är oerhört oprofessionell. Det passar inte en politiker att svara på det sättet.

Godner skriver att Assyriska och Syrianska fick miljonbelopp i stöd och att detta ifrågasattes av andra föreningar, men att hon försvarade det. Det första jag tänkte, och troligen tänkte även dessa två klubbar, är vilka föreningar som ifrågasatte detta och varför.

För mig är det uppenbart att hon vill skapa sprickor inom föreningslivet och ställa föreningar mot varandra. Det är en gammal retorik för att kunna behålla makten – söndra och härska.

Stödet var en del av flera krisåtgärder, inte en enskild hjälteinsats

Jag tycker även att Godner tar åt sig äran för pandemistöd till föreningslivet. Stödet var en del av flera krisåtgärder som regeringen genomförde för att hantera konsekvenserna av pandemin, inte en enskild hjälteinsats. Boel Godner får gärna rätta mig om jag har fel.

Hur skulle det se ut om Södertälje kommun var den enda i hela Sverige som inte beviljade föreningar coronastöd?

Min insändare innehåller fakta – ditt svar, Boel, innehåller ursäkter och bortförklaringar.

Jag önskar Assyriska lycka till och hoppas att ni löser er ekonomiska kris. Ni förtjänar att bli behandlade bättre.

/Södertäljebo

Läs även: – Boel räddade SSK men stjälper Assyriska

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2024 13:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:20

Grönt ljus: Järnvägsplanen vinner laga kraft

Ostlänken. Pressbild: Trafikverket

Pressbild: Trafikverket

Järnvägsplanen för sträckan Långsjön-Sillekorg i Trosa kommun, en del av det ambitiösa projektet Ostlänken, har nu vunnit laga kraft.

Ett betydelsefullt genombrott i utvecklingen av den dubbelspåriga järnvägen Ostlänken som sträcker sig över 160 kilometer från Järna till Linköping. Nyligen meddelade regeringen sitt beslut att godkänna järnvägsplanen för sträckan mellan Långsjön och Sillekrog i Trosa kommun.

– Att järnvägsplanen vunnit laga kraft innebär att vi nu har rätt att ta mark i anspråk och utforma järnvägen i enlighet med planen. Det är en viktig milstolpe i projektet, säger Linda Abrahamsson, projektledare i ett pressmeddelande.

(Annonslänk)

Detta beslut, som fattades den 27 mars, markerar att planen nu vunnit laga kraft, vilket effektivt möjliggör en fortsättning av förberedelsearbetena längs denna sträcka.

Ostlänken är designad för att erbjuda betydande förbättringar inom tillgänglighet, kortare restider och ökad punktlighet för tågtrafiken. Projektet förväntas även främja regional utveckling genom att underlätta arbetspendling och utöka den lokala arbetsmarknaden.

I Trosa kommun sträcker sig järnvägen över en 13 kilometer lång korridor. Som en del av detta omfattande projekt planeras även ett nytt resecentrum i Vagnhärad, vilket ska stärka områdets anslutningar och bidra till kommunens tillväxt och tillgänglighet.

– Att den första järnvägsplanen för den dubbelspåriga järnvägen Ostlänken har vunnit laga kraft är ett viktigt steg i den största satsningen på svensk järnväg i modern tid. Det är resultatet av flera års arbete där många medarbetare gjort ett fantastiskt jobb. Nu fortsätter vi att fokusera på våra resterande järnvägsplaner inom Ostlänken och hoppas att flera järnvägsplaner blir fastställda och vinner laga kraft, vilket är förutsättningsskapande för att kunna sätta spaden i marken, säger Magnus Sjöberg, programchef.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2024 11:06
Senast uppdaterad: 15 april 2024 11:06

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors