Företag i fokus:

Liberalerna lägger fram egen budget för Södertälje

Metin Hawsho (L) gruppledare.

Liberalerna i Södertälje presenterar ett ambitiöst budgetförslag som prioriterar skolutbildning och effektivisering av kommunens administration, som ett svar på majoritetens budget som S, M och MP lagt fram.

– Med den här budgeten visar vi varför vi är Södetäljes enda borgliga alternativ, säger Metin Hawsho, Liberalernas gruppledare i Södertälje.

I slutet av oktober offentliggjorde majortieten S, M och MP sin budget, som adresserar aktuella ekonomiska utmaningar som inflation och en potentiell lågkonjunktur, samtidigt som den innehåller viktiga investeringar för invånarnas trygghet och kommunens framsteg. Nu har även oppositionspartiet Liberalerna lagt fram sitt eget budgetförslag.

Boel Godner (S), Alexander Rosenberg (M) och Lars Greger (MP). Foto: Lucas T

Liberalerna i Södertälje har med sitt förslag satt ett starkt fokus på att förbättra utbildningssystemet i kommunen. Förslaget innebär en omfattande investering på 20 miljoner kronor för att införa tvålärarsystem i skolorna, vilket syftar till att höja utbildningskvaliteten. Därtill avser Liberalerna att reducera den centrala administrationen och minska byråkratin, vilket utgör en del av deras bredare vision om en effektivare och mer målinriktad kommunal styrning.

Istället för den nuvarande modellen med detaljerad politisk styrning, föreslår Liberalerna att Södertälje kommun ska styras genom tydliga mål inom fyra prioriterade områden: skola, trygghet, samhällsbyggnad och arbetsmarknad. Denna strategiska omorientering syftar till att skapa en mer dynamisk och responsiv kommunal förvaltning som bättre kan möta invånarnas behov.

– Vi har presenterat en budget som utgår från att effektivisera förvaltningen och fokusera på kärnuppgifterna. Jag är stolt över våra stora satsningar för en bättre skola, mer trygghet, lägre arbetslöshet och en förnuftig samhällsbyggnadspolitik. Med den här budgeten visar vi varför vi är Södetäljes enda borgliga alternativ, säger Metin Hawsho.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 november 2023 14:25
Senast uppdaterad: 14 november 2023 16:12

Polisen ryckte ut till E4 – Barn på vägen

Polis

Arkivbild

Polisen ryckte ut på tisdagsförmiddagen efter flera larm om ett barn som gick på motorvägen E4 nära Järna.

Vid 10.25 på tisdagsförmiddagen mottog polisen flera samtal från trafikanter om ett barn som gick i mittremsan på E4 strax norr om Järna.

En polispatrull skickades snabbt till platsen och kunde hitta pojken, som är i tioårsåldern. Pojken togs i säkerhet av polisen, och efter att ha identifierat honom transporterades han till en säker plats.

För tillfället är det oklart för polisen hur pojken hamnat på motorvägen, och utredning pågår för att klargöra omständigheterna kring händelsen.

Uppdatering:
”Pojken försvann från en skogsutflykt med en skola där personalen precis upptäckt att pojken saknades och hade börjat leta när de första samtalen inkom till 112. Totalt uppskattas pojken ha varit borta i ungefär en kvart. Ingen anmälan kommer att upprättas på initiativ av polisen, då inget brott misstänks och då polisen inte heller konstaterar någon påtaglig brist i skolans rutin.”, skriver polisen på sin hemsida

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 januari 2024 12:30
Senast uppdaterad: 23 januari 2024 17:43

Mer än hälften av dömda ungdomar återfaller i brott

Sis ungdomshem Tysslinge. Pressbild

Sis ungdomshem Tysslinge. Pressbild

Över hälften som dömdes till sluten ungdomsvård i Södertälje tingsrätt återföll senare i grov brottslighet. Det visar en ny granskning av Nyhetsbyrån Siren.

Kartläggningen baseras på domar mellan 2015 och 2022 som gäller grov ungdomsbrottslighet, där 439 unga har dömts till sluten ungdomsvård i landet. Enligt nyhetsbyråns uppgifter visar det sig att över 70 procent av de som dömdes under de första fyra åren av perioden, och som har avtjänat sina straff, har sedan begått nya brott. För nästan hälften av individerna handlade dessa nya brott om grövre, fängelsegrundande brott.

Kartläggningen omfattar totalt 439 unga som har blivit dömda till sluten ungdomsvård med en maximal strafftid på fyra år. Enligt Olle Westlund, utredare på Brottsförebyggande rådet (Brå), ökar risken för återfall ju yngre gärningspersonen är. I de domar som Södertälje tingsrätt utfärdade återföll mer än hälften i grövre brott.

(Annonslänk)

– Även bredden på brottsligheten och brottens straffvärde är viktiga faktorer, som tillsammans med debutåldern ger en stark fingervisning om återfallsrisken. Det är aldrig för sent att bryta ett negativt mönster, men lösningarna blir mer kostsamma ju längre man väntar, säger Westlund till Nyhetsbyrån Siren.

På riksnivå tillhör grovt vapenbrott, misshandel och rån de vanligaste grövre brotten när det gäller återfallsstadiet. Bland de berörda finns även ett 20-tal unga män som har blivit dömda för inblandning i mord eller mordförsök runt om i landet.

Återfallsförebyggande åtgärderna är centrala under avtjänandetiden.

– Vi planerar för utslussning och tiden efter från och med dag ett, helt i enlighet med hur myndighetens uppdrag är utformat. Målet är samtidigt att öppenheten ska öka successivt, men det baseras på löpande individuella bedömningar av bland annat risk- och säkerhetsbilden, säger Catrine Kaunitz, verksamhetsexpert inom Sis ungdomsvård, till Nyhetsbyrån Siren.

– Vi har en situation idag där färre unga begår brott totalt sett. Och vi har aldrig haft så många på väg in till sluten ungdomsvård som nu, säger Kaunitz.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 januari 2024 08:30
Senast uppdaterad: 23 januari 2024 01:32

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors