Företag i fokus:

BILDEXTRA: Centrumdöden i bilder – ”De har dödat stan”

18C98EEB-EED4-4AB8-A4BF-C5CEBF92D229

Foton: Alexander Isa

Ett 20-tal lokaler gapar tomma i stadskärnan, samtidigt som flera verksamheter riskerar att gå mot samma öde. Butiks- och restaurangägare pekar främst på parkeringsmöjligheterna som bristfälliga.

– Södertälje centrum är helt dött. De har dödat staden. Det finns inget att komma ner till längre. Jag kämpar varje dag, sju dagar i veckan, men snart kommer jag att göra som Bores och säga hej då till Södertälje, säger en företagare och menar att parkeringsfrågan påverkar hans verksamhet negativt i stadskärnan.

Läs även – ”Centrumdöden” är mer aktuellt än någonsin

Lokalen där skobutiken vid Lunagallerian en gång låg står nu helt tom. Foto: Alexander Isa

Liksom SEBs tidigare kontor vägg i vägg

I gallerian Kringlans övervåning är det inte många som passerar idag

Den som tar rulltrappan upp i gallerian Kringlan möts av en stor tom lokal.

Även vid den andra rulltrappan möts besökare av en tom lokal, där det tidigare låg en glasögonbutik som tvingades slå igen.

Caféet på övervåningen i Kringlan, som bjöd på en fin utsikt över Storgatan, tvingades stänga sina dörrar.

Klädbutiken Cubus lämnade Södertälje för länge sedan...

…Sedan de lämnade sin stora lokal har den stått tom.

Även Cubus grannverksamhet stängde dörren för gott.

Ekar tomt på övervåningen i Kringlan.

Går man över till grannfastigheten och tar rulltrapporna upp en våning i Telgehuset, möts man av flera tomma lokaler.

Ännu en tom lokal i Telgehuset.

Den en gång så livliga övervåningen i Telgehuset är nu ett minne blott.

Vid Coop, på gatuplan, låg tidigare ett populärt och mysigt café.

Sedan Stadium stängde i januari 2019 finns det inte längre någon sportbutik kvar i centrala Södertälje. Den stora lokalen på nästan 2000 kvadratmeter har stått tom sedan dess.

Gymanläggningen Fitness 24/7 var på väg att lämna Södertälje för gott, men valde istället att byta från Åhlenshuset, till en betydligt mindre lokal i Telgehusets källarvåning.

Ännu en tom lokal i Åhlenshuset.

I tinghuset står Telias gamla hörnlokal tom. En klädbutik försökte etablera sig där, men tvingades att stänga. Lokalen bakom, där Postnord tidigare hade sina lokaler, har också stått tom sedan dess.

Hamburgerkedjan Bores tvingades till konkurs på Köpmangatan. Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 november 2023 14:09
Senast uppdaterad: 15 november 2023 14:09

KRÖNIKA: Jag glömmer aldrig folkmordet på mitt folk

Sham

Folkmordsåret 1915. / Shamash Oyal, Telgenytt
Foto: AP

I skuggorna av historien, där minnen ropar ut sanningen, vilar ett sorgligt kapitel som väcker smärta och bitterhet hos mina människor. Det är berättelsen om Seyfo, en tragisk och ofta bortglömd episod av massakrer och förföljelse som drabbade mitt folk assyrier/syrianer, men också armenier och pontiska greker. Denna krönika är en hyllning till dem som föll offer och en påminnelse om det mörker som en gång svepte över folkgrupperna.

För att förstå Seyfo måste vi resa till början av 1900-talet, till det Ottomanska riket som brann i oroligheter och etniska spänningar. I denna tumultartade tid blev våra folk offer för en systematisk kampanj av förtryck och våld. Assyrier/syrianer, armenier och pontiska greker, trots sina skilda kulturer och traditioner, delade ödet av att vara minoriteter i en alltmer intolerant omgivning.

Seyfo, eller ”svärdets år”, som det översätts till, var en fas av brutalitet och förödelse. Våra städer och byar brändes ned, våra hem plundrades och våra närmaste och kära mördades utan barmhärtighet. Kvinnor och barn föll offer för övergrepp och förnedringar som fortfarande ekar i våra kollektiva minnen.

Det mest hjärtslitande är kanske inte bara den fysiska förlusten av liv, utan också förstörelsen av våra gemenskaper och kulturella arv. Kyrkor och historiska platser förstördes, och tusentals år av historia utplånades i en desperat strävan att utrota vår existens. Seyfo var inte bara ett brott mot människoliv, det var ett angrepp på vår identitet och vår rätt till existens.

Även om Seyfo har passerat från dåtiden till historien, fortsätter dess arv att påverka oss djupt. Många av oss bär fortfarande ärr av förlust och trauma från den tid då våra förfäder tvingades fly från sina hem och söka en fristad i främmande länder. Men trots de lidanden vi har upplevt och det förrädiska försöket att utplåna oss, står vi fortfarande här, stolta och motståndskraftiga.

Ello Amno överlevde folkmordet Seyfo 1915 och bosatte sig i Södertälje mot slutet av sitt liv. Han avled i början av 2000-talet. Foto: Privat

Ello Amno från Södertälje avled under början av 2000-talet. Han var den sista överlevande av Seyfo-folkmordet. Under sitt liv upplevde Ello Amno mycket lidande. På bilden syns hans tårar falla efter att han delat med sig av de fasansfulla händelserna från Osmanska riket.

Jag sänder mina kondoleanser till hans nära och kära.

I dag, när vi reflekterar över Seyfo och dess smärtsamma arv, måste vi komma ihåg att vi är mer än bara offer för historiens grymhet. Vi är överlevare, vi är bärare av en rik och mångskiftande kultur, och vi är värdiga att minnas och hedras. Genom att hålla minnet av Seyfo levande hedrar vi de som föll och förbinder oss att kämpa för rättvisa och försoning i en värld som fortfarande lider av konflikter och intolerans.

Så länge jag lever ska jag inte glömma folkmordet på mitt folk. Seyfo kommer att förbli en del av mitt arv och en påminnelse om vår styrka och vår envishet att överleva. Vi kommer att minnas, vi kommer att hedra och vi kommer aldrig att låta världen glömma.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 april 2024 21:35
Senast uppdaterad: 25 april 2024 22:11

Nu börjar lagen om visitationszoner gälla

Polis-2

Pressbild

Från och med idag träder lagen om säkerhetszoner i kraft, vilket ger polisen rätt att upprätta visitationszoner i områden med hög risk för gängkonflikter.

Den nya lagen, kallad ”lagen om säkerhetszoner”, träder i kraft idag och möjliggör för polisen att inrätta visitationszoner i områden med hög risk för gängrelaterade konflikter. Zonerna, som primärt avser att förhindra våld så som skjutningar och sprängningar.

– Det handlar alltså både om påtaglig risk och synnerlig vikt. Det är starka juridiska termer, och med andra ord inget som kommer att fattas lättvindigt och ske överallt, säger Kristian Malzoff, kommissarie vid utvecklingsenheten på nationella operativa avdelningen(NOA), till TT.

(Annonslänk)

Visitationszonerna får vara aktiva i upp till två veckor men kan förlängas vid behov. Under denna period har polisen befogenhet att genomföra kroppsvisitationer på både vuxna och barn, samt att genomsöka fordon, utan krav på föreliggande brottsmisstanke.

En kroppsvisitation utförs genom en yttre kroppskontroll och granskning av föremål i fickor, liknande den säkerhetskontroll som genomförs på flygplatser. Regeln är att män endast visitas av manliga poliser, medan kvinnliga poliser hanterar visitation av kvinnor, även om undantag kan förekomma vid specifika situationer.

Trots de utökade befogenheterna kommer inte alla att visiteras.

– Vi får inte rutinmässigt visitera vem som helst eller slumpmässigt välja ut. Det ska vara omständigheter på plats som gör att polisen fattar beslutet, säger Malzoff till TT.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 25 april 2024 16:00
Senast uppdaterad: 25 april 2024 14:32

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors