Företag i fokus:

Rubiks Kub firade 50 år med världsturnéstopp i Södertälje

AF536570-5B03-466D-BCAD-18CE93049940

Uppfinnaren Ernő Rubik besökte Södertälje. Fotograf: Niclas Carlsson

Rubiks kub, världens mest sålda leksak, markerar sitt 50-årsjubileum med en global turné, där Sverigestoppet hölls på Tom Tits Experiment i Södertälje. Under besöket i Södertälje fanns även den ungerska uppfinnaren Ernő Rubik på plats.

- Vi är jätteglada och stolta över att vi blev utvalda till samarbetspartner för Ernős besök i Sverige, säger Tiffany Alnefelt, pedagog- och programutvecklare på Tom Tits Experiment, i ett pressutskick.

Rubiks kub, en tidlös leksak som har fängslat generationer, firar 50 år. Jubileet uppmärksammas med en världsturné, och i Sverige ägde firandet rum på Tom Tits Experiment i Södertälje. under besöket deltog Ernő Rubik, kubens uppfinnare, i en frukostsamling i Tom Tits nyöppnade restaurang tillsammans med gäster engagerade i utbildning och problemlösning.

Ungdomar på plats under världsturnén på Tom Tits i Södertälje. Fotograf: Niclas Carlsson

Evenemanget som hölls på torsdagsförmiddagen klockan tio, lockade skolungdomar, studenter och speedcubers från Södertälje och närliggande områden. Under besöket kunde de delta i olika aktiviteter såsom speedcubing-stationer och prova-på-kuber.

– Kuben som en klurig leksak bjuder in till nyfikenhet kring problemlösning och är ett sätt för barn och unga att få upp ögonen för vetenskap på ett lättsamt och roligt sätt – det är precis vad vi på Tom Tit står för i vår verksamhet, säger Alnefelt.

Dagens höjdpunkter inkluderade också minneskonstnären och cirkusartisten Peter Åberg, som löste en Rubiks kub samtidigt som han balanserade en fjäder på sin haka och citerade svenska ordlistan. Dessutom skapade mosaikartisten Torgeir Amundsen ett storslaget porträtt av Ada Lovelace, världens första programmerare, bestående av 980 Rubiks kuber, vilket visade på kubens mångsidighet och kreativa potential.

- Rubiks kub har genomgått flera framgångsperioder och blivit allt populärare, en utveckling som varit fantastisk att bevittna. Nya generationer växer upp med den och finner samma spänning och utmaning, vilket speglar de grundläggande mänskliga dragen att söka svar och glädjen i att leka, säger uppfinnaren Ernő Rubik. 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 november 2023 18:08
Senast uppdaterad: 16 november 2023 18:08

MINGELBILDER v.18 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0008

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.15

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 20:00
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:29

Världens starkaste material i fokus i Södertälje

2022_01_1200px-Sodertalje_Science_Park

Foto: KTH

Svenska företag och forskare samlades i Södertälje för att utforska möjligheterna kring världens tunnaste och starkaste material – SIO Grafen.

I slutet på april samlades svenska företag och forskare i Södertälje Science Park för att utforska och utveckla användningen av grafen, världens tunnaste och starkaste material. Grafen, känt för att vara elektriskt ledande, böjbart och transparent, har potential att revolutionera flera industrier. Möjligheten att stärka det svenska näringslivet och bidra till ett hållbart samhälle stod i centrum för mötet.

(Annonslänk)

Mötet, en del av det nationella strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, markerade en milstolpe med över 230 organisationer involverade i mer än 200 projekt för att driva fram innovationer med grafen.

Deltagarna, som inkluderade storföretag och startups, fokuserade särskilt på nya finansieringsmöjligheter från både nationella program inom Impact Innovation och EU.

Lager av materialet SIO Grafen.
Pressbild

– Intresset för deeptech är enormt och här spelar 2D-material en viktig roll som ett svenskt styrkeområde. EU satsar stort på att vara ledande inom avancerade material och här måste Sverige vara en nyckelspelare, säger Elisabeth Sagström-Bäck, i ett pressmeddelande.

Grafen, som består av en enkel lager av kolatomer ordnade i ett tvådimensionellt skikt, har unika egenskaper som styrka, flexibilitet och förmåga att leda elektricitet, vilket gör det till ett mångsidigt material för användning i allt från elektriska kompositer till biosensorer.

Produktionen av grafen i Sverige, som nu sker både i form av flagor och filmer, stöds av en växande industriell kapacitet, vilket speglar landets ambitioner att vara en ledare inom avancerade materialteknologier. SIO Grafen, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, fortsätter att vara en katalysator för dessa framsteg, med sitt huvudkontor vid Chalmers Industriteknik i Göteborg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 11:30
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:45

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors