Företag i fokus:

SSK vs Småland – Hårt arbete lönar sig

SSK

SSK mötte Västervik i omgång 15 av Hockeyallsvenskan Foto: Daniel Hansson

Den här veckan bestod av tre matcher för SSK. I första matchen var man ute efter revansch på Västervik när de gästade Scaniarinken. I en ganska trist tillställning inför drygt 2700 åskådare tog hemmalaget sin 2:a raka seger. Något man inte mäktat med tidigare på säsongen.

SSK satte tidigt an tonen och gjorde halvannan minut in i första perioden 1-0 via Emil Alba. Hemmalaget släppte sedan aldrig taget om matchen. Slutresultatet skrevs till 4-1 och Alba gjorde ytterligare ett mål i matchen. Med sammanlagt sju mål är han för närvarande lagets tredje bästa målskytt.

Är inte den som vanligtvis betygsätter enskilda spelare, det får andra roa sig med. Alba och Engsund förtjänar ändå ett omnämnande. De har varit två ljusglimtar i ett kollektiv som inte nått den nivån de bör vara på. Engsund är alltid nyttig för laget och i alla delar av spelet.

Dock hade nog få väntat sig att han skulle vara en av lagets bästa målskyttar efter 15 omgångar. Efter mötena med Tingsryd fredag och lördag har nu Engsund gjort 8 mål, ett mindre än Marcus Eriksson. Centern med #33 på ryggen kan spela i vilken omgivning som helst, oavsett gör han ett gediget jobb över hela isen. Tillsammans med Alba är han en av få spelare i laget som visat hög lägsta nivå.

I onsdagens match mot Västervik fick nämnda duon första gången den här säsongen spela i samma formation. Ett lyckat drag av coacherna då deras lina låg bakom två av målen när man tog 3 poäng mot Västervik.

Målvaktskris eller överdriven kritik?

Målvakterna Tomas Sholl och Claes Endre har blandat och gett hittills under säsongen. Tycker ändå man bör vara sansad när det gäller kritik om målvaktsspelet. Sholl har stått flest matcher, visst har det slunkit in ett par till synes billiga mål. 2:a insläppta mot Tingsryd i fredags ska han ta alla dagar i veckan men det vet han själv om också. Ser man sedan till helheten gör han några avgörande räddningar där TAIF mycket väl hade kunnat avgöra matchen. Segern (3-4) blev till slut SSK:s då de tog extrapoängen i overtime.

Målvakten med påbrå från Danmark och USA har hållit nollan i tre av de matcher han stått. Gemensam nämnare i de matcherna har varit att hela laget varit mer tajta och disciplinerade i försvarsspelet. Det går allt som oftast hand i hand med hur målvakten lyckas freda målet, det blir enklare avslut från motståndarna att hantera.

Filiph Engsund, Emil Alba och Tomas Sholl Foto: Shamash Oyal/Daniel Hansson

Claes Endre har vaktat målet betydligt färre gånger än Sholl. När det var dags för SSK att möta Tingsryd för andra gången på mindre än ett dygn fick han chansen. Endre var nära att hålla nollan men fick till slut kapitulera med mindre än två minuter kvar av tredje perioden. Ett väldigt bra avslut av målskytten för Tingsryd men SSKmålvakten gav annars ett stabilt intryck.

Endre stod för ett par bra ingripanden i andra perioden när hemmalaget tryckte på för kvittering. På grund av det och i kombination av ett disciplinerat försvarsspel över hela isen hade han inte sin jobbigaste kväll mellan stolparna. 1-3 blev slutresultatet i en match som SSK hade hyfsad kontroll på i 60 minuter. Sammanfattningsvis – bra defensivt jobb, bättre förutsättningar för målvakten att rädda puckarna.

Ett dominant spelgeni

Om Alba och Engsund gjort stabila säsonger hittills är ändå den klarast lysande stjärnan på SSK-himlen en 38 år ung Marcus Eriksson. När han är på spelhumör visar han upp kvalitéer som skulle spetsa till offensiven i vilket hockeyallsvenskt lag som helst.

Eriksson ligger i skrivande stund tvåa i hockeyallsvenskans poängliga med 24 poäng (9+15). Med samma poäng men ett mål mindre än ettan och 17 matcher spelade snittar Marcus just nu 1,4 poäng/match. Det skulle resultera i 73 poäng när 52 omgångar är spelade om han fortästter med samma poängsnitt.

Macke är helt klart en erkänt skicklig spelare i ligan och har i många säsonger varit en nyckelspelare i Vita Hästen. Som SSK:are har det största fokuset varit på Sportklubben genom åren. När nu Eriksson anslutit till Södertälje har det verkligen gått upp för en vilket spelgeni han är. Hur många assist han kommer göra säsongen 2023-24 är egentligen beroende på vad mottagaren av hans passningar kommer gör med pucken.

Hans precisa passningar träffar allt som oftast ”bladet” hos sina lagkamrater. Han har sådan kontroll med klubba och puck, har inte sett många spelare där flippassningar ser så enkla ut. En puckviritios ut över det vanliga. Att han aldrig spelat högre upp i seriesystemet är faktiskt lite anmärkningsvärt.

Marcus Eriksson gör succe i SSK. Ligger tvåa i poängligan i HA Foto: Shamash Oyal

Tuffare matcher väntar

De tre matcherna den här veckan har inte bjudit på något skönspel, det har varit mycket kamp och fokus på försvarsspel som präglat matcherna. Det har synts tydligt vad SSK jobbade med under landslagsuppehållet. Gruppen har bestämt sig – i alla fall om man ser till hur de tre senaste mötena med Västervik och Tingsryd x 2 har sett ut. Spelarna har varit mer ödmjuka och inte lika naiva som i andra matcher, spelat rakare och enklare.

Något som undertecknad varit kritisk till i inledningen av serien är att SSK ofta fastnat i motståndarnas press i defensiv zon. Istället för att göra det enkelt, slå den raka och snabba förstapassen, chippa ut pucken ur zon, slå sarg ut i trängda situationer. Då har det istället blivit att man har vänt inåt sargen och fastnat, samtidigt som det inte funnits något direkt understöd från lagkamrat. Det har blivit stressat på gränsen till panik och motståndarna har kunnat låsa fast pucken och fått till långa anfall.

I de senaste tre matcherna mot smålandslagen har det synts en förbättring, speciellt i lördagsmatchen i Tingsryd. Där spelade SSK sig väldigt bra ur egen zon och undvek då ofta att fastna i hemmalagets offensiva press.

Istället för att puckförande spelare hamnande i tidsnöd så fanns där hela tiden ett spelalternativ på grund av bra rörelse och närvaro. Spelarna gav varandra understöd istället för att lämna över problemet till någon annan. Då blir det mycket enklare att spela hockey, en positiv utveckling att ta med sig till nästa vecka då svårighetsgraden stegrar ytterligare. SSK går in i en ny vecka med 8 av 9 inspelade poäng och fyra raka segrar.

Med all respekt för vad det innebär att möta Västervik och Tingsryd så är de inte Brynäs, Djurgården eller Västerås, tre lag som i grunden har mer djup och spets.

Kan SSK fortsätta på inslagen väg med tålamod och noggrannhet, ha blåstället på i sextio minuter kommer laget från kringelstaden att lugga de här motståndarna på poäng också.

Det finns bara en väg – det är framåt

Tack för ordet

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 november 2023 14:57
Senast uppdaterad: 19 november 2023 15:48

Kommunen ändrar sig om eldning i trädgårdar

Eld-tradgard-avfall-PEXEL

Foto: Pexels

Efter att nyligen ha infört striktare regler för eldning av trädgårdsavfall enligt EU-lagstiftning, har kommunen nu beslutat att återgå till de tidigare, mer flexibla reglerna.

Södertälje kommun meddelade förra veckan nya riktlinjer för hantering av trädgårdsavfall, i linje med nya EU-lagstiftningar som trädde i kraft vid årsskiftet. Dessa riktlinjer begränsar eldning till enbart vecka 17 under våren, med strikta krav på att eldningen inte ska medföra olägenheter för omgivningen. Detta baseras på EU-direktiv från Naturvårdsverket och regeringen, vilka kommunen sedan annonserade ut till Södertäljeborna.

Detta kritiserades bland annat av Centerpartiets Tage Gripenstam som lämnade in en motion till kommunfullmäktige. I motionen framfördes att den nuvarande lagen i Sverige ger möjlighet för kommunala beslut och undantag. Gripenstam föreslog att Södertälje kommun skulle behålla de tidigare reglerna för eldning av trädgårdsavfall som ett undantag från den nya lagstiftningen.

Nu väljer kommunen att backa från dessa från tidigare beslut. Det meddelar Lars Greger (MP) som berättar till LT att kommunen återinför till de gamla reglerna.

Tage Gripenstam, Centerpartiets gruppledare, kritiserade kommunens tidigare beslutet.
Foto: Södertälje kommun

– Där och då var det min tolkning att det var förbjudet att elda i trädgården, det var också så Naturvårdsverket uttryckte sig. Men det visade sig att många kommuner tolkar det här annorlunda och då har vi sagt att vi får utgå från de regler vi har haft sedan tidigare, säger Lars Greger, till LT.

Det innebär att kommuninvånarna tillåts att elda trädgårdsavfall under sex specifika veckor per år: veckorna 15, 16 och 17 under våren samt veckorna 39, 40 och 41 på hösten. Valborgsmässoafton förblir också ett undantag från eldningsförbudet.

(Annonslänk)

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 19:40
Senast uppdaterad: 29 april 2024 19:40

DEBATT: Dialog behövs om Södertäljes framtid – ”Lämna rasismen på historiens bakgård”

Södertälje kommun

Södertälje kommunhus
Arkivbild

”Initiativet för tryggare Södertälje” arrangerade ett historiskt möte där runt 100 personer deltog i en dialog om bilden av Södertälje. I fokus var den stigmatisering som i politiska samtal förenar två skilda fenomen: den grova kriminalitetens spridning, och assyrier/syrianers förehavanden.

I lokalmedia pågår en debatt om kriminaliteten som gemensamt bekymmer, och assyrier/syrianers frustration att bli utpekade som kollektivt skyldiga. Mötet var historiskt för att den förenade många olika föreningar som nu har anledning att tillsammans fundera på hur bilden om Södertälje kan förändras.

Som forskare i offentlig förvaltning inledde jag dialogen.

Att beskriva den syrisk/ortodoxa gruppens gemenskap, nätverk, släktskap och aktiviteter som ett ”parallellsamhälle” och grogrund för kriminalitet utgår från en rasistisk föreställningsvärld. Så här fungerar rasifieringen: den särskiljer först den assyrisk/syrianska och andra invandrargrupper som fundamentalt annorlunda det som föreställs vara ”svenskt”. Sedan underordnas invandrarna som sämre fungerande och direkt skadliga för svenskheten som i sin tur antas vara problemfri. Historiskt grundas rasism i detta skapande av skillnader och hierarkier. Det börjar som skämt och myter och kan sluta i ren katastrof om ingen hindrar processen.

En etnisk grupp med erfarenhet av folkmord genomgår rasifiering igen. Har vi inget lärt från historien? Kommunens ledning säger att de inte stigmatiserar någon. För en utomstående är det svårt att hålla med. En tidigare verksam poliskommissarie kallar staden för ett ”Chicago under Al Capones tid”. Södertäljebor skäms för att berätta var de kommer ifrån på skolan eller när de söker arbete. Boel Godner själv instämmer i påståenden att ”kriminella klaner försöker infiltrera det politiska livet och styra kommuner”. Ett makalöst påstående.

”Även journalister medverkar i rasifieringen.”

Bedrägerier, skenskilsmässor, fusk med välfärdsstöd och bygglov uppfattas bero på gruppens beteenden, och inte enskildas handlingar. Även journalister medverkar i rasifieringen. Torbjörn Granström är mån om att i ”Kriget om Södertälje” nämna hur mycket kriminaliteten kostar staten i polis- och rättegångsinsatser. Samtidigt sätts inte lokala händelser i ett globalt sammanhang: hur funkar drogmarknaden och de (inter)nationella kriminella nätverken?

Kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner, kritiseras för sina uttalanden.
Foto: Shamash Oyal

Droghandeln är också ett svenskt problem. Minst två parter ingår i transaktionerna. ”Svenskheten” osynliggörs genom att dölja konsumentens roll – oftast en välbemedlad vit svensk. De ungdomar som med våld slår sig fram i marknaden är också svenskar. De har växt upp i staden, gått på skolorna och varit en del av samhällsväven. Granström beskriver hur kommunen formar informella arbetsgrupper som sorterar bort anbud från fastighetsföretag med misstänkta kopplingar till kriminella (alltså de som ägs av assyrier/syrianer). Han beskriver också hur banker fryser hundratals företagares bankkonton bara på grund av liknande misstankar. Men inga analyser finns om strukturell diskriminering. Det ”krig” som pågår om Södertälje framstår i boken som ett slag mellan goda ”svenskar” och kriminella ”invandrare”.

Tusentals södertäljebor är angelägna om att bidra till en stad som kan blomstra.”

Invandrargrupper har inget ”eget” parallellsamhälle. Assyrier/syrianerna är svenskar och deras liv i Södertälje är integrerat i svenska normer och rättsprinciper och framstår dessutom som en unik framgångssaga. Se vad gruppen åstadkommit i idrott, föreningsliv, professionella prestationer, kultur- och litteratur, och inte minst företagande. Detta är Sverige.

Det är viktigt att diskutera kriminalitetens strukturer och det brottsförebyggande arbetet. Brottsbalken uppstod dock i Sverige långt innan invandrare kom hit. Tusentals södertäljebor är angelägna om att bidra till en stad som kan blomstra. Just nu handlar konflikten om orsakerna och strategierna där Initiativet klargjort att man vill bistå kommunen. Har kommunen råd att tacka nej? Lämna rasismen på historiens bakgård och se nyktert på utmaningarna. Tillsammans är ni starkare i kampen för en möjligheternas stad.

Nazem Tahvilzadeh,
docent i Statsvetenskap och lektor vid Södertörns högskola

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 12:01
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:57

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors