Företag i fokus:

Efter ny storseger – SSK Dam är klara för vidare kval mot SDHL

SSKDAM

Robert Johansson coachade SSK:s damlag till ännu en storseger, här mot Hammarby Foto: Patric Gill

SSK:s damlag är hittills obesegrade i NDHL Damettan Östra. Med 27 poäng på nio matcher har laget varit totalt överlägsna sina motståndare. Målskillnaden på +72 talar sitt tydliga språk.

I söndags kom den senaste i raden av segrar när man på hemmais i Scaniarinken vann över Hammarby. Segersiffrorna skrevs till 12-0. Att SSK var det bättre laget från första nedsläpp är inte svårt att förstå när man ser slutresultatet.

– Vi pratade innan om att komma ut starkt till skillnad mot AIK matchen. Vi tar initiativet direkt med stark skridskoåkning och bra fokus i vad vi ska göra, säger damlagets tränare Robert Johansson till Telgenytt. Och ger ytterligare analyser om matchen:

– Vi vill spela med hög fart och snabba spelvändningar, ha alla spelare delaktiga i spelet och känner att vi gör det bra matchen igenom. Kanske en liten dipp i andra perioden men sett till 60 minuter så gör vi mycket bra därute idag.

– Vi har även pratat mycket om att komma in på mål och ta avslut, vara lite tuffare. Det är också något vi förbättrat de sista två tre matcherna. Vi tar tex 83 skott idag och det är ju positivt.

Efter att ni var spellediga ett antal dagar har ni nu spelat fyra matcher. Hur har det sett ut tycker du?

– Matchbilderna har väl sett ganska lika ut med att vi för spelet och har mycket puckinnehav.

– Det vi tycker börjar se bättre ut är att vi är lite rakare på mål. Att vi tar lite smällar för att kunna jobba in returer, skymma målvakt etc. En bättre kontinuitet i det vi skall göra och påminner varandra om de goda vanor vi behöver ha.

SSK:s damer är med 3 matcher kvar att spela redan klara för vidare kval mot SDHL. Sista matchen i NDHL Östra är 10:e december mot Haninge borta. Nästa steg blir Damallsvenskan Syd där de tre främsta lagen i NDHL Öst och Syd spelar trippelmöten mot varandra. Totalt 15 matcher med start 6 Januari. Ett spelledigt uppehåll på närmare fyra veckor där det gäller att fokusera på rätt saker.

– Tycker vi fått till ett bra anfallsspel under hösten och det har vi ju fått praktisera mycket på matcherna hittills. Det är försvarsspelet och special teams vi får fokusera på under uppehållet så vi sätter det ordentligt och alla känner sig trygga med det.

Vad är du mest nöjd med hittills?

– Vi har kommit ihop som en grupp och alla är med och bidrar dagligen. Har ett bra GO i laget och spelarna har checkat in på vårt mål och gör ett grymt jobb dagligen.

SSK:s #29 Kajsa Wallin, egen produkt. I kamp med Hammarbyspelare Foto: Patric Gill

Södertälje Sportklubb har en bred ungdomsverksamhet på både flick och pojksidan. Nuvarande satsning mot SDHL för damlaget innebär dock att mycket handlar om att värva spetskompetens utanför organisationen. Att det finns spelare med olika nationaliteter i laget vittnar delvis om det. Återväxten på damsidan finns ändå där. Något Johansson gärna lyfter fram när vi pratar om vilka spelare i truppen han tycker gett ett extra positivt intryck.

– Tycker egentligen alla gör det bra. Ska jag framhålla några som kanske inte sticker ut i några poängprotokoll men är där och tävlar och kämpar varje dag så får det bli..Kajsa Wallin, C/FW, egen junior som har en jättepositiv utveckling hittills i år, tar för sig mer och mer på isen, jobbar alltid stenhårt, oöm och en riktig slitvarg.

Maja Nyberg, back, ny från Hammarby, gör mycket rätt ute på isen, inget fancy men väldigt få misstag.

Vanessa Lindström, back, egen junior som är lagets yngsta spelare. Bra spelsinne och helt orädd därute, gör många bra värderingar och vågar vara kall i många lägen.

Det är ändå kollektivet som kommer vara nyckeln till framgång när det ska avgöras fram mot vårkanten menar huvudtränaren för damlaget:

– Generellt så har vi en bredare och starkare trupp denna säsong jämfört med tidigare år då vi förlitat oss på kanske en femma som producerar. Nu har vi fyra kedjor som är med och bidrar, två som är topp i hela NDHL skulle jag säga.

Vanessa Lindström, 16. Egen produkt i SSK Foto: Patric Gill

Är det svårt att hålla ödmjukheten uppe när ni vet att ni är det bästa laget i den här serien?

– Det är ju såklart en av våra utmaningar och vi i gruppen påminner varandra dagligen om att ha goda vanor. Ha ett stort driv på träningarna för att utmana sig själv och lagkamraterna, att hela tiden bli lite bättre varje dag.

Ni hade innan uppehållet en del frånvaro. Bara tre femmor mot Haninge exempelvis. Vad berodde det på och hur är skade och sjukdomsläget just nu?

– Vi har haft en period med främst sjukdomar och någon lättare skavank, i dagsläget finns det inget allvarligt att rapportera om där.

Hur resonerar ni kring målvaktsfrågan? Har ni en tänkt etta eller kommer ni lufta bägge hela vägen?

– Både Lollo och Nicole är två rutinerade och duktiga målvakter som utmanar och stöttar varandra hela tiden men vi har ingen uttalad etta idag.

Kollar ni på förstärkning av truppen inför fortsättningen. I så fall var ser ni behovet?

– Vi håller såklart ögon och öron öppna om det eventuellt skulle dyka upp något nu när till exempel den nystartade ligan PWHL i Nordamerika satt sina lag. Vi har dock ingen dialog idag med någon ny spelare.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 november 2023 21:22
Senast uppdaterad: 21 november 2023 21:22

INSÄNDARE: Nu tar vi krafttag mot riskerna med boffning

Lustgas-tullverket

Bild: Tullverket

Vi i Kristdemokraterna i Södertälje har sedan länge varnat för de allvarliga riskerna med användning av lustgas och andra substanser i berusningssyfte.

Den ökande förekomsten av lustgas, särskilt bland ungdomar, har varit en oroande trend som kräver åtgärder. Vårt förslag om att informera och utbilda unga om farorna med ”boffning” och liknande aktiviteter har nu blivit uppmärksammat på nationell nivå.

Regeringens mottagande av betänkandet ”En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas” är ett viktigt steg framåt i kampen mot denna farliga utveckling. Förslagen som presenteras, inklusive förbud mot försäljning av lustgas i berusningssyfte och ändringar i regler kring alkohol- och tobaksprodukter, är avgörande för att skydda våra barn och unga.

Tragiska dödsfallet i Luleå. Vi kan inte längre stå passiva inför den växande trenden

Det tragiska dödsfallet i Luleå, där en 14-årig elev miste livet efter att ha inandats drivgas från torrschampo, påminner oss om det akuta behovet av att kommuner, regioner och staten tillsammans måste agera. Vi kan inte längre stå passiva inför den växande trenden av substansmissbruk bland ungdomar. Det är vår skyldighet som samhälle att ta itu med dessa utmaningar och skydda våra barn från farorna med droganvändning.

Vi välkomnar regeringens initiativ att ta itu med denna fråga och ser fram emot att se konkreta åtgärder, såsom ett införande av en ny lag som förbjuder försäljning av lustgas i berusningssyfte, som förhindrar att fler liv går förlorade till följd av lustgas och andra droger. Detta är en gemensam kamp som kräver en samlad insats från alla nivåer av samhället – politiker, föräldrar, skolor och civilsamhället. Låt oss arbeta tillsammans för en tryggare och hälsosammare framtid för våra barn och unga.

Robert Halef (KD)
Ordförande KD Södertälje

Tony Garabet (KD)
Ledamot, kultur- och fritidsnämnden

Fadi Abdalahad (KD)
Ersättare, utbildningsnämnden

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 6 maj 2024 01:31

Vill arrangera Musikhjälpen i Södertälje – ”Vårt nya fokus”

5AB0F0A5-5C0F-4085-B741-A0E88F2CCAD3

 Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City.
Foto: Mattias Ahlm/Micke Grönberg/Sveriges Radio

Var och när Musikhjälpens glasbur 2024 placeras förblir ett välbevarat mysterium. Telgenytt kan nu avslöja att Södertälje City är med i kampen för att bli värdstad för den välkända musikinsamlingen i framtiden, även om konkurrensen från andra städer är hård.

– Musikhjälpen är ett viktigt och varumärkesstärkande evenemang som vi gärna vill locka till Södertälje, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City, till Telgenytt.

(Annonslänk)

Södertälje City arbetar på flera fronter. Samtidigt som staden aktivt strävar efter att bli ”Årets stadskärna”, siktar de också på att locka Musikhjälpen till Södertälje för att öka stadens attraktivitet. Utmärkelsen Årets Stadskärna har sedan 2012 varit ett politiskt mål för att främja samverkansprocesser i stadskärnan. Det har använts som ett verktyg för att genomföra projekt, insatser och aktiviteter, vilka också har presenterats i en kort filmserie på ett underhållande och pedagogiskt sätt.

Föll på mållinjen när priset gick till Malmö.

– Att Södertälje tog sig till final var någonting som vi var stolta över och det uppmärksammades nationellt i branschen. Vi har sedan dess tagit emot studiebesök från städer i hela landet som kommer hit för att inspireras av vår samverkan och vår förflyttningsresa. Detta har skapat ett revanschsug och vilja att fullborda vårt delmål, Aljoša Lagumdžija.

Malin Eriksson, Erik Hanzon och Aljosa Lagumdzija, från centrumföreningen Södertälje City.
Pressbild: Södertälje City

Med stor hoppfullhet har Södertälje nu siktet inställt på att vinna titeln ”Årets Stadskärna” 2024, samtidigt som staden anstränger sig för att vara värdstad för Musikhjälpen. Detta evenemang, som belyser globala frågor och samlar in pengar för goda ändamål, lyckades förra året samla in nästan 60 miljoner kronor.

– Det är en del av vårt nya fokus för både staden och vår organisation. Södertäljes Citys styrelse har beslutat om ett nytt ägardirektiv som reviderar Södertälje Citys roll. Fokus läggs på stadskärnans långsiktiga utveckling och insatser kring utbud, attraktivitet och att på sikt locka andra större evenemang hit såsom populära musikfestivaler och aktiviteter. Musikhjälpen är ett viktigt och varumärkesstärkande evenemang som vi gärna vill locka till Södertälje och behöver arbeta aktivt med då konkurrensen bland städerna är stor.

Vilken inverkan tror ni att Musikhjälpens närvaro skulle ha på Södertälje?

– Vi anser att det skulle skapa positiva effekter för staden. Dels ur varumärkesperspektiv att vi får ett välkänt evenemang som bevakas av många tittare nationellt, där vi har möjlighet att få ut positivt budskap om vår stad.

Musikhjälpen i Linköping 2015.
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

– Vi ser också besöksmässiga och ekonomiska effekter, att besökare från närregionen upptäcker mer om Södertälje, testar att äta på våra restauranger och shoppar i stan. Så det vore väldigt positivt på många sätt och vi tycker att Musikhjälpen har ett fint budskap som rimmar väldigt väl med hur vi arbetar i Södertälje.

Vilka utmaningar har ni stött på i processen att locka Musikhjälpen till Södertälje?

– Vi har dialog med ansvariga arrangörer för Musikhjälpen och har visat att Södertälje skulle vara intresserad av att vara värdstad. Utmaningen blir att vi behöver arbeta med projektet under lång tid och ha uthållighet i arbetet då konkurrensen är väldigt stor från andra städer, vi kommer behöva sticka ut. Utmärkelsen Årets Stadskärna kan ge en positiv boost i arbetet med Musikhjälpen, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City, till Telgenytt.

Läs även: – Så vill Södertälje City locka fler besökare till stadskärnan

Maren, en potentiell plats för Musikhjälpen. Bild tagen 2015.
Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 04:00
Senast uppdaterad: 6 maj 2024 16:44

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors