Företag i fokus:

Sport i Södertälje: Barns väg till utveckling och gemenskap

370262385_868609221601569_3764464060048428917_n

Från fotbollsplaner till baskethallar, via friidrott och gymnastik, sträcker sig Södertäljes engagemang för barns och ungdomars möjlighet att utöva sport långt bortanför tävlingar och medaljer. Sportaktiviteter kan spela en avgörande roll i barns fysiska och mentala utveckling, och i Södertälje har detta blivit en viktig del av många unga invånares liv.

Sport populärt bland barn i Södertälje
I Södertälje finns möjligheter för barn att engagera sig i roliga och sunda aktiviteter som inte bara ger chans för fysisk träning, utan också värdefulla lektioner i samarbete, disciplin och personlig utveckling. Mångfalden av sporter i Södertälje har en viktig inverkan på ungdomars utveckling och gemenskap med andra.

Men de ekonomiska ställningstaganden som familjer står inför när de stödjer sina barns sportdrömmar kan många gånger vara svåra att hantera, särskilt när kostnaderna för utrustning, medlemsavgifter och resor för tävlingar börjar samlas på hög. För många familjer blir en kredit en vettig lösning för att klara av dessa utgifter så att barnen kan fortsätta med sina sporter utan att familjens ekonomi tar stryk. Att använda kredit klokt kan ge den flexibilitet som behövs för att täcka dessa kostnader och samtidigt hålla familjens budget i balans.

Olika sporter och kostnader i Södertälje
Fotboll är en av de mest populära aktiviteterna i Södertälje där barn i alla åldrar kan delta. Kostnaden för fotboll inkluderar inte bara medlemsavgifter, utan också utrustning som skor och lämpliga kläder. Det är kostnader som kan bli svåra att täcka över hela säsongen, särskilt när barnen växer och behöver ny utrustning.

Basket är också en av de största sporterna i Södertälje bland barn och ungdomar. Staden är hem för flera framstående basketklubbar som har program för barn i alla åldrar. Dessa klubbar erbjuder ofta olika nivåer av träning och tävling, vilket gör det möjligt för barn att utvecklas och avancera i sporten. Kostnaderna för att delta i basket inkluderar medlemsavgifter och utrustning, men kanske också träningsläger och resor.

För barn intresserade av kampsport finns det flera klubbar som erbjuder judo, karate och taekwondo. Utöver medlemsavgifterna krävs specifik utrustning som dräkter och skyddsutrustning. Dessa kostnader kan variera beroende på vilken sport det rör sig om och vilken nivå barnet deltar på.

Andra populära aktiviteter inkluderar gymnastik och simning, där kostnaderna främst består av lektionsavgifter och nödvändig utrustning. Gymnastik kan kräva specialkläder och redskap, medan simning innebär kostnader för badkläder, simglasögon och ibland tävlingsavgifter.

Det här är exempel på utgifter som kan bli en rejäl utmaning för många familjer, särskilt om man har flera barn som är med i olika sporter. Att hålla koll på budgeten och hitta sätt att finansiera barnens sport är något som många familjer lägger tid på.

Ekonomiska lösningar: Användning av kontokredit
Ibland kan en kontokredit vara det som gör att barnen kan få utöva sina sporter. En sådan kreditlösning ger föräldrar flexibiliteten att betala för till exempel träningskläder genast och sedan gradvis återbetala beloppet under en tidsperiod som passar deras budget.

Att ha tillgång till en kredit kan också underlätta för föräldrar att hantera de överraskande kostnader som ofta följer med sporter, till exempel när en turnering eller ett träningsläger plötsligt dyker upp. Då kan det vara viktigt med en finansiering som är lätt att komma åt, så att man inte missar roliga och värdefulla chanser.

För att underlätta för familjer att göra kloka ekonomiska beslut, är det viktigt att välja kreditgivare som har tydliga villkor och rimliga räntor.

Berättelser från Södertäljes sportföräldrar
Föräldrar har givetvis unika insikter och erfarenheter när det gäller att finansiera sina barns sporter. En mamma till två fotbollsspelande barn delar med sig av sin erfarenhet: ”Kostnaden för fotbollsskor, bollar och kläder är ibland höga. Vi försöker planera och spara, men det händer ändå att det är svårt att få ekonomin att gå ihop.” Hon kommer med ett tips till nyblivna sportföräldrar: 

●  Var förberedd på oväntade utgifter, särskilt under säsongens början.

En pappa, vars dotter tränar gymnastik, nämner hur kostnaderna kan överraska nya föräldrar. ”Man tänker inte alltid på alla småsaker som behövs. Från träningskläder till lägeravgifter, det blir en del,” säger han. Hans tips är:

●  Glöm inte hur viktigt det är att dela erfarenheter med andra föräldrar för att bli medveten om och kunna hantera kostnaderna. Hjälp varandra, ingen är ensam i detta!

Ett återkommande tema bland föräldrarna är vikten av att hitta balansen mellan att stödja sina barns intressen och att hantera familjens budget. Många föräldrar har upptäckt att god planering och ibland kreativa lösningar, som att köpa eller byta begagnad utrustning, kan göra en stor skillnad.

Samhällsstöd och subventioner
Södertälje kommun har dragit igång flera initiativ för att underlätta deltagande i olika sporter för barn. Här finns subventioner och stödprogram vars mening är att minska den ekonomiska bördan för familjer. Exempel på stöd:

●  Ekonomiskt stöd till föreningar: Södertälje kommun ger ekonomiskt stöd till föreningar som bedriver sportverksamhet för barn och ungdomar. Detta stöd kan användas till att täcka kostnader för utrustning, ledare och arrangemang.

●  Äger och driver idrottsanläggningar: Södertälje kommun äger och driver flera idrottsanläggningar, som till exempel fotbollsplaner, basketplaner och simhallar. Dessa anläggningar är tillgängliga för allmänheten, inklusive barn och ungdomar.

●  Sommaraktiviteter: Södertälje kommun erbjuder olika typer av sommaraktiviteter, som till exempel fotbollsskola, basketläger och simskola. Dessa aktiviteter är till för barn och ungdomar i alla åldrar.

Text:

INNEHÅLL FRÅN TREDJEPARTS

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 03:00
Senast uppdaterad: 28 november 2023 10:54

INSÄNDARE: För (S) gäller alltid makten framför allt

Boel Godner

Kommunstyrelsens ordförnde, Boel Godner (S).
Foto: Lucas T

”Boel Godner (S) säger sig alltid agera för Södertäljes bästa. Men sätter det socialdemokratiska (makt)partiet framför allt annat”, det skriver Kristdemokraten Mats Siljebrand.

Nyligen försvarade en tårögd Magdalena Andersson (S) riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) när statsminister Ulf Kristersson (M) i en riksdagsdebatt konstaterade att de råder ”en viss terrorromantik inom vissa socialdemokratiska kretsar”. Andersson kallade det grundlösa och ”bisarra” anklagelser, men när fler komprometterande uppgifter uppdagades blev förtroendet för El-Haj plötsligt förbrukat. Nu går stora gråtvalsen inom socialdemokratin när han vägrar ställa sin plats till förfogande och väljer att bli så kallad politisk vilde i Sveriges högsta beslutande församling.

Bakgrunden är som bekant att den hyvens fackföreningskillen, trots avrådan från högsta ort, deltog i den Europeiska palestinska konferensen i Malmö maj 2023. Här poserade El-Haj med Amin Abu Rashed, anklagad för kopplingar till terrorstämplade Hamas. Detta hade dock ledningen fördragsamhet med, förmodligen för att El-Haj drar ett icke oansenligt antal röster. Utan att lyckas särskilt väl försökte han sedan att gjuta olja på vågorna i en DN-intervju med uttalandet ”Man får inte döda civila, även om de är judar”.

(Annonslänk)

Men droppen som fick bägaren att rinna över var Expressens avslöjande i februari att El-Haj 2017 ”off the record” försökte förmå Migrationsverket att bevilja en asylansökan för en ultrakonservativ egyptisk imam. Denne har bland annat hyllat det Muslimska brödraskapet, som beskrivit förintelsen som ett gudomligt straff mot judarna. Samma dag som publiceringen uppmanades El-Haj av partiet att avsäga sig sin stol på Helgeandsholmen (även om ledande företrädare känt till händelsen sedan flera år tillbaka).

Gruppledaren Lena Hallengren (S) menade att ”om man ställer upp som kandidat i ett parti och sedan lämnar partiet tror jag att alla är överens om att man bör lämna platsen när man lämnar partiet”. Och Joakim Sandell, ordförande för S i Malmö, uppmanade El-Haj att följa sin kandidatförsäkran, ”där man lovar medlemmarna att om man lämnar partiet lämnar man också uppdraget man fått av partiet. Min bestämda uppfattning är att man ska hålla det man lovat”.

Boel Godner (S) välkomnade varmt två vildar – och plötsligt var förtroendeavtal med det egna partiet och att hålla vad man lovat ingenting värt.

Detta för oss osökt över till vad som utspelades i Södertälje efter valet hösten 2022. När kommunfullmäktige samlades den 17 oktober för att konstituera sig och den nya politiska majoriteteten formellt se dagens ljus – M, KD, L med stöd av SD och RP – kreverade den politiska bomben – två representanter från KD tog steget över till det röda laget.

Boel Godner (S) välkomnade varmt två vildar – och plötsligt var förtroendeavtal med det egna partiet och att hålla vad man lovat ingenting värt. Det uttrycktes förnöjt att man kommer från hela Sverige för att inspireras av den politiska lösningen i Södertälje.

Tidigare bestod koalitionen av Martin Ahlman (KD) och David Winerdal (KD), Lars Greger (MP), Tage Gripenstam (C), Linda Sjögren (V) samt Boel Godner (S). Slutligen bildade Socialdemokraterna en majoritet tillsammans enbart med Moderaterna och Miljöpartiet.
Bild/Foto: Centerpartiet Södertälje

Det som stod i blickfånget var inget mindre än ett korthus – en bräcklig majoritet som riskerade att falla samman så fort en vilde inte behagade infinna sig till ett fullmäktigesammanträde. Och korthuset imploderade mycket riktigt när C och V, inklusive vildarna, osentimentalt kastades ut i kylan och Godner tog M i sin famn.

Men Godner är inte ensam om att ta stöd av partilösa för att behålla makten. Det gjorde såväl Stefan Löfven (S) som Magdalena Andersson under uppseendeväckande former förra mandatperioden. Då uppvaktades vänstervilden Amineh Kakabaveh för att de skulle kunna klamra sig fast vid den åtråvärda statsministerposten. I den andra uppgörelsen handlade det om – hör och häpna – skarpa utfästelser om minoritetsregeringens utrikespolitik.

Vad lär vi oss då av alla spillda krokodiltårar över kandidatkontrakt och vildar? Jo, rikspolitikern Magdalena Andersson säger sig alltid agera för Sveriges bästa och hennes lokala kollega Boel Godner alltid för Södertäljes bästa. Men ärligt talat, det dessa båda frontfigurer alltid sätter framför allt annat är det socialdemokratiska (makt)partiet.

Mats Siljebrand
Kristdemokraterna Södertälje

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 17:42
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:20

En ledare på isen: ”Kändes rätt”

Mimmi Gill

Mimmi Gill, assisterande lagkapten för SSK:s damlag, har gjort 14 matcher i SDHL och vet vad som väntar i matcherna mot HV71 Foto: Patric Gill

20-åriga Mimmi Gill med VIK Västerås HK Ungdom som moderklubb gör sin första säsong i Södertälje Sportklubb. Trots sin ringa ålder har hon redan hunnit med flertalet matcher på högsta nivån i Sverige.

Inför den här säsongen lämnade den unga centern Värmlands-klubben Färjestad för att istället skriva på för SSK och deras satsning mot SDHL.

-Jag blev kontaktad av Robert Johansson och Lars Hymander. Jag kände att SSK var en intressant klubb att flytta till med deras satsning på damlaget, det kändes rätt, säger Mimmi om flytten till SSK.

Du fick ett A på bröstet. Ser du dig själv som en ledare?

-När jag spelade i Västerås var jag assisterande kapten mitt sista år där. Sedan var jag kapten i ungdomslandslaget när jag var yngre. Jag ser absolut att jag på något sätt har en ledande roll. Stöttar och visar vägen för de yngre i alla fall.

Mimmi beskriver sig själv som en skridskostark spelare som gärna går in i närkamperna. Som center i laget tar hon mycket tekningar, både offensivt och defensivt. Något som blir viktigare ju längre matcherna lider.

För en lång match blev det i lördags då SSK avgjorde först i den 6:e förlängningsperioden. Då gäller det att stålsätta både kropp och huvud.

-Det är pannben, det är det handlar om i slutet. Men absolut jobbigt. Vi fick ju in mat emellan i pauserna, så vi fick in snabb energi.

Är det den klassiska pizzaslicen som gäller då? Det har man ju sett i slutspelstider att spelare får i pauserna.

-Haha, det har jag också sett. Tyvärr fick vi inte det, vi fick delicatobollar och kexchoklad.

SSK hade tre tuffa matcher mot Färjestad men Mimmi Gill reste sig tillsammans med resten av laget och stod till slut upp som vinnare Foto: Patric Gill

Mimmi Gill kom inför den här säsongen till SSK från just Färjestad som de mötte i semifinalen. Innan dess hade hon under samma säsong i tolv matcher representerat Göteborg HC i SDHL. Men laget lades ner och Mimmi hamnade åter i Färjestad som hon hade spelat i fyra säsonger tidigare.

-Jag hade faktiskt lämnat Göteborg innan det lades ner, nämner Mimmi men klargör att skillnaden på näst högsta serien och högsta i svensk damhockey är stor.

-Det är jättestor skillnad. I allt, det är absolut roligare att få spela lite i SDHL och få upp tempot. Så det är något som jag absolut vill göra igen.

Läs även: Gjorde GWG: ”En häftig känsla”

Kändes det extra speciellt att möta din gamla klubb och lagkamrater i Play off?

-Jag ser det som vilken match som helst, man kanske är lite extra nervös innan matchen men när väl pucken släpps så är det ju bara en hockeymatch.

Den 20-åriga centern från Västerås har även den här säsongen fått prova på lite spel i SDHL. I oktober var hon inlånad i två matcher av Brynäs.

-De hade några skadade och sjuka så jag fick möjligheten, vilket jag gärna tog. Det var riktigt kul att få uppleva och det är ett fint lag, spelade två riktigt roliga matcher mot MoDo och Luleå.

Hur skulle dagens SSK damlag klara sig i SDHL tror du?

-Det skulle absolut vara tufft de första matcherna för vi är ju inte vana vid tempot, men tror att vi skulle kunna komma in i det. Det kommer vi ju få testa på nu på torsdag när vi möter HV71. De har ju spelat hela säsongen i SDHL-tempo.

Kan du se en fortsättning för dig i SSK?

-Det kommer efter säsongen, just nu är det bara fokus på att försöka ta sig upp till SDHL.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 10:39
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 10:51

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors