Företag i fokus:

Scania varnar för att lämna Södertälje

Scania

Foto: Alexander Isa

Scania, en av Södertälje kommuns största privata företag, varnar för att företaget kan lämna Södertälje. Det rapporterade Dagens Industri på söndagseftermiddagen.

Scania, som sedan länge är ett av Södertäljes och Sveriges ledande företag inom industri, står inför en tid av potentiell omvälvning. Företagets anrika närvaro i staden, som varar sedan mer än hundra år tillbaka, kan komma att avslutas om inte villkoren för verksamheten förbättras. Detta meddelar Lars-Henrik Jörnving, Scanias globala chef för industriutveckling, i en kommentar till Dagens Industri.

– Är inte förutsättningarna riktiga kommer vi att titta på andra alternativ, säger Jörnving och uppmanar regionen att vässa villkoren för industrin, till DI.

Lars-Henrik Jörnvin och Scania kräver bättre villkor. Foto: Scania

Denna osäkerhet kring företagets framtid i Södertälje är särskilt betydande med tanke på dess roll som stadens största privata arbetsgivare. Med sina 14 725 anställda, enligt siffror från 2022, utgör Scania en vital del av den lokala ekonomin och arbetsmarknaden. Uttalandet om att överväga flytt från Södertälje innebär en allvarlig varning och kan ha omfattande konsekvenser för Södertäljes industriella framtid.

I slutet på november beslutade Kungliga Tekniska Högskolans, KTH, styrelse att avveckla sin närvaro i Södertälje, en handling som mötte skarp kritik från Lars-Henrik Jörnving. Jörnving uttryckte en önskan om att KTH skulle ha haft mer tålamod i sina ansträngningar att locka studenter till området.

Strax efter KTH:s tillkännagivande, annonserade Scania att de överväger att etablera ett nytt universitet i Södertälje för att fylla tomrummet efter KTH. Trots detta, förblir framtiden för en högre utbildningsinstitution i staden osäker.

– En akademisk partner är viktigt att ha här i staden för Scania och AstraZeneca, sade Scanias Lars-Henrik Jörnving tidigare till SVT.

Men till LT berättar Scanias presschef, Erik Bratthall, nu att det inte finns några som helst funderingar på att lämna Södertälje.

– Det är en väldigt hårt dragen rubrik, säger Bratthall till LT om rubriken i DI. Det finns inga som helst funderingar på att lämna Södertälje. De senaste åren har Scania plöjt ner miljarder kronor i investeringar i Södertälje. Vi har inte gjort några sådana investeringar någon annanstans i vår globala industrimiljö. Vi tror på Södertälje. Vi har vårt hjärta i Södertälje, säger han.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 december 2023 17:08
Senast uppdaterad: 3 december 2023 18:34

Framtidens kvinnliga ledare – två av dem i Södertälje

2

Linn Sandberg Lahiri, CFO på Scania
Foto: Helene Grynfarb

Två ledare från Södertälje har blivit utvalda bland Sveriges chefsorganisation Ledarnas rankning av Framtidens kvinnliga ledare. Vinnaren tillkännages ikväll under en livesändning.

För artonde året i rad presenterar Sveriges chefsorganisation Ledarna sin lista över Framtidens kvinnliga ledare. Listan hyllar chefer och ledare som exemplifierar framgångsrikt ledarskap genom transparens och inkludering.

(Annonslänk)

I år har två av de utvalda ledarna sina verksamheter i Södertälje: Linn Sandberg Lahiri, CFO på Scania Industrial Maintenance, och Fiora Cheng Gårdemyr, Head of Scale Up & Strategic Partnerships på Scania.

– Det är såklart väldigt hedrande att ha blivit nominerad till listan över Framtidens kvinnliga ledare 2024. Jag hoppas att detta initiativ kan hjälpa till att lyfta jämställdhetsfrågan eftersom vi fortfarande har en bra bit kvar när det kommer till bl.a. jämställdhet i ledningsgrupper och styrelser såväl i Sverige som globalt, säger Linn Sandberg Lahiri, till Telgenytt

Totalt har 75 kandidater kvalificerat sig för listan efter hård konkurrens. Syftet med denna lista är att lyfta fram betydelsen av en jämställd chefsmarknad och att framhäva kvinnor som framstående förebilder inom ledarskap. De utvalda kvinnorna visar genom sitt arbete hur värdefullt ett gott ledarskap är.

Ikväll koras vinnaren under en livesändning, där årets mest framstående kvinnliga ledare kommer att få sin välförtjänta hyllning.

Se livsändningen här

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 14:46
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 14:46

Polisen söker ägare till upphittad hund i Södertälje

BDB1D6F5-F7C3-41B8-8CC5-A4CC82A4484B

Foto: Södertäljepolisen

En hund har upphittats bakom Ica Maxi Moraberg i Södertälje under torsdagsförmiddagen. Polisen söker nu hundens ägare.

(Annonslänk)

En bortsprungen hund har omhändertagits av polisen i Södertälje efter att ha hittats bakom Ica Maxi Moraberg idag, torsdag den 16 maj. Polisen uppmanar hundens ägare, eller personer som vet vem ägaren är, att kontakta dem.

Om du är hundens ägare eller har information om ägaren kan du ringa 114 14 eller besöka polisens reception. Södertäljepolisen hoppas att hunden snart kan återförenas med sin familj.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 12:48
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 13:13

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors