Företag i fokus:

Svårt för kvinnor att köpa bostad – ”dörren helt stängd”

Södertälje

Foto: Alexander Isa

För en kvinna med genomsnittsinkomst går inte kalkylen ihop för att köpa en tvårumsbostad på 55 kvadratmeter i någon av Sveriges 25 största kommuner, enligt Hypoteket. Inklusive kvinnor i arbetsför ålder i Södertälje.

I sin aktuella undersökning har Hypoteket utgått från snittpriset i oktober 2023 för en tvåa på 55 kvadratmeter i de undersökta kommunerna. Personen som söker bolån antas vara ensamstående, 30-34 år, utan andra lån eller bil. Medianinkomsten har räknats upp med 6 procent för att matcha dagens nivå.

– Som kvinna i arbetsför ålder (30 – 34 år)  är dörren helt stängd för att få ihop kalkylen för en tvåa. Att träffa en partner, flytta till ett jobb eller påbörja en utbildning blir ju mer möjligt med en egen bostad.  Jag dristar mig till att  gissa att svårigheterna på bostadsmarknaden kan vara en anledning till att Sverige idag har det lägsta barnafödandet på 50 år, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Störst är skillnaden i Stockholm, där det fattas över ca 27 000 kronor per månad för en kvinna med medianinkomst. I Nacka skiljer det ca 17 000 kronor och i Göteborg nästan ca 15 000 kronor mellan medianinkomsten och vad som krävs för att få lånelöfte.

En kvinna med medianinkomst står inför ekonomiska utmaningar i samtliga av de granskade kommunerna, inklusive Södertälje. Däremot, för en ung man i Södertälje, ser det något mer positivt ut, med en ekonomisk balans i 14 av de 25 undersökta kommunerna.

– Svårigheterna på bostadsmarknaden kan vara en anledning till att Sverige har det lägsta barnafödandet på 50 år, säger Wörmann.

Hon ger rådet att undersöka alla möjligheter, även hyresmarknaden, för den som vill skaffa sin första bostad. Att acceptera en mindre eller billigare bostad kan också vara nödvändigt.

– Vår undersökning utgår från både medianinkomst och medelpris och förhoppningen ligger i avvikelserna. Om man tjänar mer, kan lägga mer i kontantinsats och om man köper en billigare bostad ser kalkylen bättre ut och det är förstås en tröst, om än klen. Krav på kontantinsats, amortering, högre räntekostnader och allmänt högre omkostnader i vardagen slår hårt mot gruppen unga, speciellt unga kvinnor, avslutar Claudia Wörmann.

Möjligheten att köpa en tvåa i några av Sveriges största kommuner 

Kommun Pris kr Månadslön MMånadslön QLön som krävsSkillnad i kr  MSkillnad i kr  Q
Stockholm4 413 09038 41632 73660 00021 58427 264
Nacka3 023 73538 36331 38545 0006 63713 615
Botkyrka1 709 40031 35823 07333 0001 6429 927
Haninge1 738 22033 35525 43133 000−3557 569
Södertälje1 477 52031 73822 57831 500−2388 922

Skribent: Lucas T

Rättelse:
I ett tidigare skede skrev vi att uppfattningen var att kalkylen går ihop för en kvinna i Södertälje, så är det dock inte.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 17:00
Senast uppdaterad: 7 december 2023 18:00

De bästa sätten att spara pengar under 2024

1az

Att spara pengar är något som de flesta av oss strävar efter. Genom att göra smarta val i vardagen kan du enkelt minska dina utgifter och öka din sparande. Här är några tips på hur du kan spara pengar under 2024.

Hitta de bästa priserna med en jämförelsesida

En av de enklaste sätten att spara pengar är att använda en jämförelsesida. Du kan använda dig av en jämförelsesida när du ska låna pengar eller handlar kläder. Genom att jämföra priser från olika leverantörer eller långivare kan du hitta de bästa erbjudandena och spara en hel del pengar. Tänk också på att jämföra räntor och villkor när du tar lån, för att få den bästa möjliga dealen.

Hur du kan minska dina utgifter

Ett annat effektivt sätt att spara pengar är att minska dina utgifter genom att gå igenom dina abonnemang och se om det finns några du kan avsluta eller förhandla om. Det kan vara allt från mobilabonnemang och streamingtjänster till prenumerationer på tidningar eller gymkort. Genom att vara medveten om dina utgifter och vara beredd att förhandla kan du ofta få bättre villkor eller hitta billigare alternativ. Det kan vara en bra idé att regelbundet granska dina abonnemang för att se om det finns möjligheter att spara pengar och få bättre kontroll över din ekonomi. Det kan dessutom vara smart att tillexempel endast prenumerera hos en streamingtjänst åt gången och sedan byta till en annan efter du sett serierna och filmerna som du är intresserad av.

Byt eller förhandla om dina räkningar

Att hålla koll på och jämföra kostnader för el, internet och försäkringar är viktigt för att hålla budgeten i schack. Genom att vara aktiv och förhandla med olika leverantörer kan du ofta hitta bättre erbjudanden och spara pengar varje månad. Det kan vara värt att ta sig tid att undersöka olika alternativ och se om det finns möjlighet att byta till en billigare leverantör. Genom att vara medveten om dina utgifter och vara beredd att agera kan du minska kostnaderna och frigöra mer pengar för annat som är viktigt för dig och din familj.

Ta med matlåda till jobbet

Att äta ute varje dag kan verkligen kosta en hel del pengar i längden. Genom att ta med matlåda till jobbet kan du spara en betydande summa varje månad. Det är smart att planera dina måltider i förväg och göra storkok som du kan frysa in och ta med dig till jobbet. På så sätt kan du både spara pengar och äta hälsosamt. Det är en väldigt bra vana att införa för att få en bättre koll på din budget och samtidigt njuta av god och näringsrik mat.

Text:

INNEHÅLL FRÅN TREDJEPARTS

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 maj 2024 04:30
Senast uppdaterad: 15 maj 2024 11:19

17-åring häktad för mordförsök efter skjutning i Stockholm

Polis

Arkivbild

En 17-årig skriven i Södertälje har häktats misstänkt för mordförsök efter en skottlossning mot en bostad i Hammarby Sjöstad. Det är dock inte första gången som tonåringen är inblandad i grova brott.

(Annonslänk)

Vid 22-tiden på fredagskvällen den 3 maj larmades polisen om skottlossning i södra Stockholm. Flera skott avlossades mot en lägenhetsdörr där flera personer befann sig, men ingen kom till skada. En stor polisinsats följde och en 17-årig misstänkt, känd av polisen sedan tidigare, greps i samband med händelsen.

Tonåringen, som tidigare dömts för förberedelse till synnerligen grov misshandel och vapenbrott, är skriven i Södertälje och greps förra året med en skarpladdad pistol i bilen.
Vid det tillfället misstänktes han, tillsammans med en medbrottsling från Fagersta, för att planera ett mord som avvärjdes av polisen i Hovsjö. I bilen fann polisen också balaklavor, handskar, bensindunkar, klorrengöring, patroner och ammunition och i maj 2023 dömdes han till åtta månaders sluten ungdomsvård.

Nu står han återigen misstänkt för grova brott efter skjutningen mot lägenhetsdörren i Hammarby Sjöstad och har häktats på sannolika skäl för mordförsök.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 maj 2024 23:14
Senast uppdaterad: 13 maj 2024 23:14

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors