Företag i fokus:

(LUF): Släpp in ungdomsförbunden på gymnasieskolorna i Södertälje

Täljegymnasiet

Foto: Alexander Isa

De politiska ungdomsförbunden har inte möjlighet att träffa eleverna på Södertäljes skolor. Samtidigt är valdeltagandet i Södertälje bland de lägsta i Sverige, medlemsantalet i de politiska partierna och ungdomsförbunden sjunker och sjunker år efter år. Utan politiker och partiengagerade finns det ingen demokrati.

I de allra flesta svenska kommuner har de politiska ungdomsförbunden möjlighet att besöka skolorna och hålla bokbord. Av erfarenhet kan vi konstatera att det skapar engagemang och intresse för politik. Bokbordskampanjerna är det överlägset viktigaste verktyget för ungdomsförbunden att värva medlemmar.

Vi har försökt få svar från utbildningsförvaltningen i Södertälje kring varför ungdomsförbunden är portade i Södertäljes gymnasieskolor, och vi är inte övertygade av svaret.  

Skälet som anförs av utbildningsförvaltningen angående varför ungdomsförbunden är portade från Södertäljes gymnasieskolor är att det skapas otrygghet och stök. Att eleverna blir arga och upprörda av politiska budskap och att det inte går att genomföra ett bokbord och garantera tryggheten för vare sig elever, lärare eller ungdomsförbundare. 

”Det är inte elever som blir upprörda och inte kan hålla känslorna i styr”

Av erfarenhet kan vi konstatera att så inte är fallet på de hundratals gymnasieskolor vi besökt runt om i landet. Att Södertäljes gymnasieelever inte skulle klara av det som gymnasieelever i resten av Sverige klarar av ser vi som orimligt. Den allra vanligaste konfrontationen som uppstår på Liberala ungdomsförbundets bokbordskampanjer är mellan våra ideellt engagerade ungdomar och lärare som vill tillrättavisa oss. Det är inte elever som blir upprörda och inte kan hålla känslorna i styr.

Om ett halvår är det val till Europaparlamentet. Förra EP-valet 2019 var valdeltagande skrämmande lågt i flera delar av Södertälje. I Hovsjö deltog bara en femtedel av alla röstberättigade i valet. Om valdeltagandet ska öka så krävs det att det demokratiska samtalet tillåts och uppmuntras. Det krävs att fler är politiskt engagerade och att fler tar plats i de demokratiska rummen.

Att hänvisa till hypotetiska otrygghetsrisker är inte ett tillräckligt skäl för att begränsa det politiska samtalet. Släpp in ungdomsförbunden på Södertäljes gymnasieskolor.

Anton Holmlund,
vice ordförande Liberala ungdomsförbundet

Alvin Hanna,
medlem, Liberala ungdomsförbundet Södertälje

Martin Norrby,
distriktsordförande, Liberala ungdomsförbundet Storstockholm

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 december 2023 19:46
Senast uppdaterad: 12 december 2023 00:41

Knivattack mot tonåring – Misstänkt kvinna greps

polis

Arkivbild

En kvinna i 60-årsåldern är misstänkt för försök till grov misshandel efter att ha attackerat en tonåring med en kniv.

(Annonslänk)

Händelsen utspelade sig i centrala Södertälje tidigare i veckan, på onsdagseftermiddagen, då en ung man blev attackerad av en kvinna beväpnad med kniv. Incidenten inträffade strax efter att tonåringen hade lämnat en massagesalong.

Kvinnan, i 60-årsåldern, ska enligt uppgifter till Telgenytt ha sprungit aggressivt efter mannen och försökt attackera honom med kniven, men mannen lyckades undvika dådet.

Polisen tillkallades till platsen, och kvinnan kunde gripas. Hon misstänks nu för försök till grov misshandel. Motivet bakom attacken är ännu okänt.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 15:06
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 15:12

Inspektion avslöjar brister i arbetsmiljön på äldreboende

Äldre hemtjänst

Foto: Pexels

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion vid Mariekällgårdens äldreboende i Södertälje och identifierat flera brister i hanteringen av personalens trygghet och säkerhet. Krav har nu ställts på kommunen att förbättra sina rutiner.

Arbetsmiljöverket genomförde den 24 april en detaljerad inspektion av arbetsmiljön vid Mariekällgårdens Äldreboende. Inspektionen avslöjade att äldreboendet inte uppfyller lagkraven gällande rutiner för att hantera risker för våld och hot, vilket är avgörande för personalens säkerhet och välbefinnande.

Under besöket kunde det konstateras att äldreboendet saknar adekvata skriftliga rutiner för att regelbundet undersöka och bedöma riskerna med våld eller hot mot sina anställda. Detta bristfälliga säkerhetsarbete kan leda till att personal drabbas av ohälsa eller olycksfall innan förebyggande åtgärder hinner implementeras.

(Annonslänk)

Arbetsmiljöverket har ställt krav på att äldreboendet omedelbart utvecklar och implementerar tydliga rutiner för att undersöka och hantera dessa risker. Dessa rutiner ska inkludera specifikationer om när och hur riskbedömningarna ska genomföras, vilka som ska delta och vem som är ansvarig för att de utförs. Dessutom måste resultatet av riskbedömningarna dokumenteras skriftligt, och det ska göras en bedömning av riskernas allvarlighetsgrad.

En uppföljning är planerad den 28 juni, där äldreboendet förväntas visa hur de uppfyllt de uppställda kraven och hur de involverat både skyddsombud och arbetstagare i processen. Om bristerna inte åtgärdas tillfredsställande kan Arbetsmiljöverket vidta ytterligare åtgärder, inklusive föreläggande eller förbud, vilka kan innebära ekonomiska sanktioner.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 00:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors