Företag i fokus:

SENASTE NYTT: Flera dömda till fängelse för skjutning i Södertälje

Polise

Foto: Alexander Isa

Under natten till den 1:a februari sköts flera skott in genom dörren till en lägenhet i Södertälje. Nu har tre män fått fängelsedomar för försök till mord och medverkan till försök till mord, det rapporterar polisen på onsdagen.

– Den misstänkte skytten greps på en anstalt i Värnamo där han avtjänade ett kortare fängelsestraff. De övriga misstänkta greps i deras respektive bostäder i Upplands Väsby och Sollentuna, säger utredningsledare Per Finnberg.

Vid 01:46 den 1 februari fick polisen samtal om att flera skott avlossats mot en lägenhet på Storgatan. När de anlände till platsen upptäcktes flera skotthål i dörren till en bostad där en 26-årig man som är känd av polisen sedan tidigare. Samtidigt som minst sju skott avlossades befann sig flera personer i bostaden, men ingen kom till skadad.

Artikeln fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Efter en omfattande polisinsats kunde nio personer åtalas, inblandade i bland annat sprängdåd i Stockholm, inklusive i områden som Akalla, Upplands Bro och Upplands Väsby, samt skjutningen mot en lägenhetsdörr i Södertälje. Två av dem är skrivna i Södertälje och man har lyckats knyta flera av de åtalade till medlemskap i Foxtrotnätverket och dess ledare Rawa Majid, även känd som ”Kurdiske räven”.

I det omfattande åtalet ingår även fallet med skjutningen mot en lägenhetsdörr på Astrabacken i Södertälje den 25 januari i år. Enligt uppgifter ska gärningsmannen ha skjutit mot fel dörr. Den tilltänkta måltavlan var, enligt källor, en av Sveriges mest kända rappartister – som går under pseudonym.

På brottsplatsen den 1 februari upptäckte polisen ett automatvapen som hade fastnat i entrédörren till byggnaden. Nationellt forensiskt center (NFC) kunde efter analys fastställa att kulorna som avlossades mot lägenhetsdörren sköts från det hittade automatvapnet. Genom DNA-analyser lyckades polisen koppla en 48-årig man till brottsplatsen och vapnet. Tingsrätten konstaterade att mannen hade varit ensam i trapphuset när skotten avlossades. Han döms nu till åtta år och elva månaders fängelse för försök till mord.

Polis på plats efter skjutningen mot lägenhetsdörren på Storgatan. Foto: Alexander Isa

Bevis i fallet inkluderar övervakningskameror och textmeddelanden

Bevisningen omfattar, förutom DNA, även övervakningsfilmer och sms- samt chattkonversationer. En 57-årig man kunde kopplas till ärendet och döms nu till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord. Enligt åtalet ska han ha varit chaufför till brottsplatsen i Södertälje när 48-åringen sköt mot lägenhetsdörren och väntade sedan på honom i en bil utanför.

– Tack vare att vi kunde säkra bevis i ett tidigt stadium kunde vi några månader senare frihetsberöva två gärningsmän. Det innebar att vi även kunde knyta ytterligare en medhjälpare till brottet. Det ledde till att ytterligare en person kunde knytas till brottet och som även greps, säger utredningsledare Per Finnberg.

Även en 37-årig man döms till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord. Enligt polisen arrangerade han hotellvistelser för de två andra männen efter brottet, ordnade det misstänkta flyktfordonet, bokade taxiresor till hotellet och assisterade med en betalning från utlandet kort efter brottet. Han döms även för penningtvätt.

De dömda är inte folkbokförda i Södertälje.

Enligt polisen var motivet bakom skjutningen den 1 februari 2023 konkurrens inom narkotikahandeln mellan kriminella nätverk, samt ett önskemål om att hämnas tidigare våldshändelser.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 december 2023 14:29
Senast uppdaterad: 20 december 2023 14:36

Ett treårigt projekt sätts nu i verket – ”oerhört spännande”

Scania

Foto: Scania

Efter tre års förberedelser och forskning börjar DB Schenker nu testköra Scanias helelektriska tunga lastbil i ordinarie linjetrafik mellan Jönköping och Södertälje.

DB Schenker inleder tester av elektrifierade tunga fordon i daglig drift. Den helelektriska lastbilen, som ska ersätta det nuvarande dieseldrivna fjärrtransportfordonet, kommer att köra mellan terminalerna i Jönköping och Södertälje under kväll och natt, och distribuera gods till kunder på dagtid.

– För DB Schenker är syftet att testa och få erfarenhet av helelektriska tunga fordon i långväga linjetrafik. Elektrifieringen för de tunga fordonen spelar en avgörande roll för vår omställning till koldioxidneutrala transporter eftersom den tunga trafiken står för de största utsläppen för oss är det otroligt viktigt, säger Anna Hagberg, Head of Network & Linehaul på DB Schenker.

Laddningen av fordonet sker med ABB E-mobilitys högeffektsladdare på DB Schenkers terminaler. Lastbilen har en kapacitet på 728 kWh, med sju batterier, och är utrustad för att klara nordiska förhållanden med 64 ton GTW och en längd på 24 meter, utan laddning, över en sträcka på cirka 300 km.

DB Schenker börjar nu testköra Scanias helelektriska tunga lastbil i ordinarie linjetrafik.
Foto: Scania

Anna Hagberg betonar vikten av att minska utsläppen från fjärrtransporter, vilket är avgörande för både Scania och klimatet.

– Den helelektriska lastbilen kommer att transportera gods mellan terminalerna i Jönköping och Södertälje under kväll och natt, samt distribuera till våra kunder på respektive ort på dagtid. Det ställer höga krav på både bil och laddinfrastruktur, säger hon.

(Annonslänk)

Projektet E-Charge samlar 14 ledande parter inom fordonstillverkning, akademi, logistik, el och drivmedel för att påskynda utvecklingen av elektrifierade transporter. Ledt av Lindholmen Science Park, inkluderar deltagarna ABB E-Mobility, Chalmers, Circle K, DB Schenker, ICA, OKQ8, Linköpings universitet, Lunds universitet, Scania, Tommy Nordbergh Åkeri, Uppsala universitet, Vattenfall och AB Volvo. Finansieringen kommer från Fordonsstrategisk Forskning och Innovation (FFI).

– Det ska bli oerhört spännande och intressant att ta lärdomar av pilotprojektet. Förutom att vi kommer göra en stor koldioxidbesparing så ska det bli spännande att se hur chaufförens vardag förändras, säger Hagberg.

Projektet E-Charge erbjuder Scania en unik möjlighet att samarbeta med andra aktörer, vilket ger dem en plattform att testa och lära sig tillsammans.

– Tillsammans med DB Schenker testar vi nu lösningar i verkliga operationer, säger Tony Sandberg, Vice President Scania Pilot Partner.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 12:31
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 12:31

Klubbens ordförande utreds för grovt näringspenningtvätt

Nordic

Foto: Daniel Brace / Braceiller Productions.

Polisen genomförde en räd mot en bostad i Södertälje, där ordföranden för fotbollsklubben Nordic United FC greps och utreds för grov näringspenningtvätt. Detta rapporterar LT.

Ekobrottsmyndigheten har gripit ordföranden för fotbollsklubben Nordic United FC i ett tidigt tillslag vid 06-tiden på tisdagsmorgonen, rapporterar LT, som har fått det bekräftat av polisen. Enligt tidningen utreds mannen för grov näringspenningtvätt samt att gripandet och insatsen ska vara en del av den myndighetsgemensamma operationen Ragnhild

Dock är det ännu oklart vad klubbens ordförande är misstänkt för och om det rör fotbollsklubben eller något annat.

– Jag får inte kommentera det, utredningssekretessen förhindrar mig att uttala mig om det. Det enda jag kan säga är att han förnekar brott och kommer att samarbeta för att reda ut det här, säger mannens advokat, Fredrik Zettergren till LT.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 10:30
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 13:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors