Företag i fokus:

SENASTE NYTT: Flera dömda till fängelse för skjutning i Södertälje

Polise

Foto: Alexander Isa

Under natten till den 1:a februari sköts flera skott in genom dörren till en lägenhet i Södertälje. Nu har tre män fått fängelsedomar för försök till mord och medverkan till försök till mord, det rapporterar polisen på onsdagen.

– Den misstänkte skytten greps på en anstalt i Värnamo där han avtjänade ett kortare fängelsestraff. De övriga misstänkta greps i deras respektive bostäder i Upplands Väsby och Sollentuna, säger utredningsledare Per Finnberg.

Vid 01:46 den 1 februari fick polisen samtal om att flera skott avlossats mot en lägenhet på Storgatan. När de anlände till platsen upptäcktes flera skotthål i dörren till en bostad där en 26-årig man som är känd av polisen sedan tidigare. Samtidigt som minst sju skott avlossades befann sig flera personer i bostaden, men ingen kom till skadad.

Artikeln fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Efter en omfattande polisinsats kunde nio personer åtalas, inblandade i bland annat sprängdåd i Stockholm, inklusive i områden som Akalla, Upplands Bro och Upplands Väsby, samt skjutningen mot en lägenhetsdörr i Södertälje. Två av dem är skrivna i Södertälje och man har lyckats knyta flera av de åtalade till medlemskap i Foxtrotnätverket och dess ledare Rawa Majid, även känd som ”Kurdiske räven”.

I det omfattande åtalet ingår även fallet med skjutningen mot en lägenhetsdörr på Astrabacken i Södertälje den 25 januari i år. Enligt uppgifter ska gärningsmannen ha skjutit mot fel dörr. Den tilltänkta måltavlan var, enligt källor, en av Sveriges mest kända rappartister – som går under pseudonym.

På brottsplatsen den 1 februari upptäckte polisen ett automatvapen som hade fastnat i entrédörren till byggnaden. Nationellt forensiskt center (NFC) kunde efter analys fastställa att kulorna som avlossades mot lägenhetsdörren sköts från det hittade automatvapnet. Genom DNA-analyser lyckades polisen koppla en 48-årig man till brottsplatsen och vapnet. Tingsrätten konstaterade att mannen hade varit ensam i trapphuset när skotten avlossades. Han döms nu till åtta år och elva månaders fängelse för försök till mord.

Polis på plats efter skjutningen mot lägenhetsdörren på Storgatan. Foto: Alexander Isa

Bevis i fallet inkluderar övervakningskameror och textmeddelanden

Bevisningen omfattar, förutom DNA, även övervakningsfilmer och sms- samt chattkonversationer. En 57-årig man kunde kopplas till ärendet och döms nu till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord. Enligt åtalet ska han ha varit chaufför till brottsplatsen i Södertälje när 48-åringen sköt mot lägenhetsdörren och väntade sedan på honom i en bil utanför.

– Tack vare att vi kunde säkra bevis i ett tidigt stadium kunde vi några månader senare frihetsberöva två gärningsmän. Det innebar att vi även kunde knyta ytterligare en medhjälpare till brottet. Det ledde till att ytterligare en person kunde knytas till brottet och som även greps, säger utredningsledare Per Finnberg.

Även en 37-årig man döms till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord. Enligt polisen arrangerade han hotellvistelser för de två andra männen efter brottet, ordnade det misstänkta flyktfordonet, bokade taxiresor till hotellet och assisterade med en betalning från utlandet kort efter brottet. Han döms även för penningtvätt.

De dömda är inte folkbokförda i Södertälje.

Enligt polisen var motivet bakom skjutningen den 1 februari 2023 konkurrens inom narkotikahandeln mellan kriminella nätverk, samt ett önskemål om att hämnas tidigare våldshändelser.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 december 2023 14:29
Senast uppdaterad: 20 december 2023 14:36

Bil voltade och landade på taket

IMG_2097

Läsarbild

En personbil voltade flera gånger och landade på taket. Räddningstjänst, ambulans och polis kallades till platsen.

Larmet inkom till SOS Alarm vid 19:30 på fredagskvällen. En personbil var inblandad i en singelolycka vid OKQ8 i Weda på Stockholmsvägen. Fordonet voltade av okänd anledning och landade på taket.

Räddningstjänst, ambulans och polis anlände snabbt till olycksplatsen.

Enligt uppgifter till Telgenytt befann sig minst två personer i bilen vid olyckstillfället och fick hjälp av allmänheten att ta sig ut ur fordonet. Enligt uppgifte har ingen av personerna ådragit sig allvarliga skador.

En av de första personerna som kom till platsen var Michel Varli, ägare av restaurang Milano. Han befann sig vid OKQ8 när fordonet voltade cirka tre varv innan det landade på taket.

Michel Varli, ägare av restaurang Milano, först på plats

– Jag hörde en kraftig smäll och förstod att det var något allvarligt. Jag sprang dit och tillsammans med två andra slet upp dörrarna för att få ut personerna. Lyckligtvis kom ingen till skada, säger Michel Varli till Telgenytt.

Enligt Varli slets ena däcket av och bråte landade på vägen, vilket han och några andra såg till att flytta åt sidan för att trafiken skulle kunna flyta på. Vid 20-tiden väntade fordonet på att bärgas från platsen.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2024 20:07
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 00:12

Milla Sjöstrand rankad som en av Sveriges största talanger

Milla, Foto Michiel Pompert

Milla Sjöstrand
Foto: Michiel Pompert

Milla Sjöstrand, 16, från Södertälje, har klättrat på Aftonbladets årliga ranking av Sveriges största talanger.

Aftonbladets Sportbladet har för tredje året i rad listat Sveriges mest lovande talanger inom olika sporter, och bland de topp 20 återfinns Södertäljes egna racingstjärna, Milla Sjöstrand. Milla, som är Sveriges snabbaste kvinnliga gokartförare, har imponerat stort på motorsportscenen och utses till Sveriges största talanger mellan 15 och 20 år. Hon avancerar från plats 20 förra året till plats 18 i år.

(Annonslänk)

Sjöstrand har deltagit i FIA:s satsningar på kvinnliga förare och tar nu sin karriär utomlands. Under 2024 tävlar hon för MP Motorsports kartingteam Kartstore Benelux i det nederländska mästerskapet.

Nu berättar hon för Aftonbladet om bytet till banracing och målsättningen att köra F1 i framtiden.

– Min målsättning är att utveckla min körning i en internationell miljö med ett bra team. Det är för mig ett nytt team, nytt chassi, ny motortyp, nya däck och nya banor, men jag vill göra bra resultat under säsongen även om det är mycket att lära mig så här i början, säger hon till tidningen.

Hon har dessutom även inlett ett samarbete med Minardi Management, vilket ger henne goda utvecklingsmöjligheter inom formelbilsracing på flera nivåer, inklusive F4, F1 Academy, Formula Regional, F3 och F2.

Milla Sjöstrand under F4-test i Italien i höstas.
Foto: FIA

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 maj 2024 17:15
Senast uppdaterad: 17 maj 2024 17:16

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors