Företag i fokus:

DEBATT: Långt ifrån ordning och reda i stadshuset

79B3F365-D79C-4E12-AEDF-EE760EA36503

Andreas Klingström och Kajsa De Vall. Foto: Liza Simonsson/Södertälje kommun

Följetången om det pågående haveriet inom exploateringskontoret är högst pinsamt att följa, även för mig i opposition som ibland kan sucka och skratta åt majoritetens tillkortakommanden, men detta är så pass allvarligt att jag blir riktigt orolig över hur våra gemensamma marktillgångar hanteras nu när affärerna i praktiken helt sköts av det privata företaget Svefa och dess ca 11 konsulter, kommunen har 1,5 heltider i egen tjänst.

Det går inte att utesluta att Svefa som nu har full insyn i våra marktillgångar och planarbeten gör affärer som gynnar dem själva och dess partners, i synnerhet som det framkommer att konsulterna använder sin företagsmejl i konversationer med tilltänkta mark köpare och därigenom kringgår offentlighetsprincipen och kan vägra lämna ut handlingar. Svefa gör dessutom själva markvärderingar och motpartsgranskningar (granska köparen), samt att åtminstone en konsult ansåg att motpartsgranskningar var onödigt, konsulten borde sparkas omgående!

”Använder Södertälje kommun som sin privata kassako”

Svefa sköter nu våra markaffärer som om det vore deras egna, några konsulter har till och med vägrat at lämna ut värderingar efter avslutad affär då man hävdar att det kan skada Svefa, det visar tydligt vems intressen man prioriterar – och det är inte Södertäljes!

Några konsulter har till och med tagit sig friheten att anställa andra konsulter ifrån sitt bolag till projekt och använder Södertälje kommun som sin privata kassako.

I LT 16/12 så får Kajsa De Vall områdeschef för planering på samhällsbyggnadskontoret frågor kring detta, då svarar hon att hon inte ens känner till detta = noll koll. Men nu skall det bli ordning och reda minsann, för femtielfte gången… Tror någon på det?

Artiklen fortsätter efter annonsen

(Annonslänk)

Att gång på gång få läsa om hur Kajsa De Vall och samhällsbyggnadsdirektören Andreas Klingström uttalar sig med mängder av ursäkter om kunskapsluckor och andra haverier är högst plågsamt att bevittna, den senaste ursäkten om varför det inte konsulterna diarieför alla handlingar så de kan granskas är att det inte funnits klara rutiner om hur det ska göras.

Är det inte deras uppdrag att se till att det finns fungerande rutiner och att de efterlevs?
Den dåliga stämningen och ledningen har resulterat i att stort sett alla som arbetade på mark och exploatering har sagt upp sig de senaste 2 åren och nu ersatts av inhyrda konsulter som fram till och med 30 november i år kostat 24, 6 miljoner kronor.

Joakim Granberg, Realistpartiet: – ”När ska flosklerna ta slut och ansvar utkrävas?”

Och nej, det har inte med några gratis paddeltider att göra (den sparkade tjänstemannen) som Klingström gärna antyder, utan massuppsägningarna på exploateringsenheten förklaras av före detta anställda i LT 14/12, citat: ” Jag ville inte sluta – men arbetsmiljön är dålig”.

”Enligt Klingström är det alltid någon annans fel, eller någon rutin som ingen vet om eller inte följer”

Flera andra delade likande vittnesmål beskriver det som ”en hemsk tystnadskultur”, ”sjuk arbetsmiljö” eller ”en omöjlig plats att arbeta på”. Men enligt Klingström är det alltid någon annans fel, eller någon rutin som ingen vet om eller inte följer, eller är bortglömd att införas och så vidare i all oändlighet!

När ska flosklerna ta slut och ansvar utkrävas?

Slutsatsen jag drar är att ledningen på relativt kort tid saboterat ett fullt fungerande mark och exploateringskontor, man har helt på eget bevåg skadat förtroendet för Södertälje kommun bland stora aktörer och hos allmänheten, det kommer att ta flera år att återställa förtroendet, och slutligen så måste självklart Svefas monopol på våra markaffärer brytas omgående!

Rösta RP 2026 för ordning och reda på riktigt.

Joakim Granberg
Realistpartiet

Läs även: – INSÄNDARE: Våra skattepengar går till konsulter med saftiga löner

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 december 2023 10:25
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:57

INSÄNDARE: Liberala segrar i vårändringsbudgeten

nd

Cecilia Rönn (L), riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson.
Pressbild

I veckan presenterades vårändringsbudgeten för 2024. I budgeten återfinns flera liberala segrar, framför allt 500 miljoner extra till skolan, 6 miljarder till regionerna och krafttag mot gängkriminaliteten.

I tuffa ekonomiska tider har kommunerna tufft med finanserna och riskerar att behöva minska personaltätheten. För att alla lärare ska kunna fortsätta undervisa Sveriges elever har Liberalerna presenterat en satsning på skolan, som omfattar 500 miljoner kronor.

(Annonslänk)

6 miljarder extra tillförs också regionerna. Viktiga pengar för att täcka tillfälliga underskott till följd av en hög inflation och kostnadsökningar. Detta innebär att region Stockholm tilldelas 1 267 100000 kronor.

”Problemen på arbetsmarknaden måste åtgärdas”

De strukturella problemen på arbetsmarknaden måste åtgärdas. Det handlar inte minst om ökade krav i integrationspolitiken för att förstärka drivkrafterna till arbete och självförsörjning. Det handlar även om att möta det kompetensbehov som finns på arbetsmarknaden. Därför har vi sett till att satsa ytterligare 110 miljoner på yrkesutbildning, där kompetensbehoven ska styra vilka yrkesutbildningar som satsningen omfattar.

Liberalerna har också sett till att arbetsmiljöverket får mer resurser i arbetet mot gängens människoexploatering på arbetsmarknaden. Det slår mot gängens ekonomi och gör arbetsmarknaden framför allt tryggare. Efter krav från Liberalerna ges även BRIS mer pengar för att kunna erbjuda stöd dygnet runt.

Vi tar ansvar för att bekämpa inflationen och stötta ekonomin, samtidigt som vi investerar i Sveriges välfärd och trygghet. Det är så vi lägger grunden för återhämtning, samtidigt som vi stärker hushållens köpkraft, arbetslinjen och tillväxten. Det är konkreta förslag som verkligen gör skillnad för dem som är i störst behov av stöd just nu.

Cecilia Rönn (L),
riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson (L)

Metin Hawsho,
gruppledare (L)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:20

Tredje året med Bogren: ”Finns alltid tusen grejer man kunde gjort”

Magnus Bogren

Magnus Bogren påbörjar tredje säsongen som huvudtränare för SSK:s A-lag.
Foto: Daniel Hansson

SSK:s A-lag har återsamlats för att starta upp den gemensamma sommarträningen. Fortfarande finns luckor att fylla i truppen. Men förutom Miika Pitkänen så är de övriga med kontrakt på plats och kör.

Något som kommer vara sig likt är tränarstaben, där Magnus Bogren för tredje året i rad kommer basa över styrkorna.
– Jag tror inte upplägget kommer att se så mycket annorlunda ut, säger Bogren till Telgenytt.

Till att börja med kommer träningarna till stor del ledas av nya fystränaren Niclas Bergfors. I tio veckor, till och med veckan efter midsommar kommer han drilla gruppen innan spelarna går på semester.

Bogren:
– Niclas och Nicklas (Grossman) håller mest i det men jag kommer vara på plats och kolla till det. Kommer att komma upp lite då och då, precis som jag brukar göra. Stämma av allt som ska göras.

Niclas Bergfors är ny fystränare. Tror du upplägget kommer se annorlunda ut?

– Nej, jag tror inte upplägget kommer att se så mycket annorlunda ut. Grossa kommer vara med nu i början, sedan kommer han (Bergfors) succesivt ta över.

– Det är en bra kille. Han är erfaren och vet vad det handlar om, har stort intresse av det här. Jag tror det kommer bli jättebra över tid.

Nyhetssvepet – Målvakt klar, spelare lämnar och forward på väg in

För att återgå en stund till utvärderingen om säsongen som var. Det är inte bara spelarna och spelet som avhandlas, utan även en genomsyn av sportslig ledning görs.

Det finna många olika detaljer att gå igenom. Eventuella förbättringar av träningsupplägget, kvalitén på träningarna, match-coachningen är exempel på saker som är öppna för diskussion.

– Ja, det är där säkert. Det kommer vara ett levande verktyg fram till säsongen. Vi håller på att diskutera vad vi har gjort bra och vad vi har gjort mindre bra. Tycker vi har gjort väldigt mycket bra, man blir inte tvåa i serien bara för att. 

– Det är såklart en besvikelse att vi inte gick längre i slutspelet. Vi kommer gå igenom allting nu, delar i spelet och så vidare.
Ja, det finns alltid tusen grejer man kunde gjort, så är det alltid. Det är lätt att vara efterklok men där är mycket positivt att ta med oss. 

– Vi kommer nog inte ändra för mycket. Det är mer att trycka på vissa saker som vi behöver bli bättre på. För att förhoppningsvis få en ännu längre säsong.

Mattias Zackrisson kommer fortsatt assistera Bogren. En tredje röst i båset blir Nicklas Grossman.
Foto: Daniel Hansson

Kommer ansvarsområdena vara likadant fördelade mellan dig, Mattias Zackrisson och Nicklas Grossman som förut?

– Såklart att vi kommer snacka oss igenom det. Men det kommer nog inte bli några jättestora förändringar, det är inte känslan. Vi kommer nog ligga kvar på samma saker.

Kontinuitet på backsidan: ”Glad och tacksam

Det har figurerat rykten från olika håll att du fått andra intresseförfrågningar. Var huvudspåret att stanna kvar i SSK?

– Ja, men inget snack. Det var aldrig en diskussion från min sida.

Planeringen av försäsongen och där tillhörande träningsmatcher är i full gång. Matcher och motstånd har börjat diskuteras enligt Magnus Bogren.

– Ja, det har vi. Vi har lite tankar och idéer. Det är Emil och Dragan som mest håller i det. Men det finns tankar om motstånd, som vi också har diskuterat med. Vi ska hitta dagar och så vidare men har kommit en bit in i det.

– Det är lite hur det parerar med att SHL börjar tidigare än oss. De har ju CHL att ta hänsyn till också, vissa lag. Men vi försöker få så varierat motstånd vi kan under försäsongen.

Kommer det att bli någon turné likt Danmark i fjol?

– Ja, det kan säkert bli något sådant. Men jag har ingenting som jag kan ge nu, utan vi tittar på lite olika upplägg där.

Är det viktigt för gruppdynamiken?

– Ja, viktigt och viktigt. Det är ju en jättebra grej. Sedan är det ju en kostnadsfråga och få ihop så att det blir bra också. Men jag tycker ändå att det har gett mycket, de där grejerna vi gör. Vi tittar på det, så får vi se om det passar in med allting.

Med facit i hand. Finns det någon spelartyp du saknar i lagbygget?

– Egentligen inte. Jag tycker vi hade ingredienser för att klara det. Sedan var det ju lite olika saker att vi inte riktigt fick till det i slutet. Vi tappade lite i vår form, fick inte till vår offensiv och special teams. Lite sjukdomar, skador och lite för mycket spelare som också blev väldigt mycket laborerat med.

– Men i grunden så tycker jag ändå vi hade det. Som jag sa, vi blev tvåa i serien och sen tappade vi tyvärr det sen. Jag tycker ändå vi hade merparten av det.

– Jag ser inte det som att vi kanske skulle gjort si eller så, tycker att vi hade ett fantastiskt målvaktsspel i slutet men tyvärr får vi inte till de viktigaste grejerna. Men jag tycker inte jag saknar någon spelartyp.

Foto: Shamash Oyal

Några spelare från J20 fick känna på A-laget lite. Bröderna Hesselvall, Adam 18 och Filip 19 var två som fick chansen. Dock först när laget var kraftigt skade och sjukdomsdrabbat. William Samuelsson är ett annat exempel som gjort bra ifrån sig i J20 under säsongen.

Magnus Bogren på frågan om vad för planer som finns för de här spelarna och andra från juniorverksamheten:

– Det får vi se hur det ser ut med allting. Men det är nog inte omöjligt att det blir så. Det finns ett antal spännande spelare som du säger. När det gäller spelartruppen så är det först och främst Emil och Dragan som jobbar med det.

– Jag tycker J-20 och J-18 gjorde det bra förra året och tog kliv, så det finns spännande spelare. Adam är ju med i J-18-landslaget nu till exempel. Där är säkert spelare som kan få chansen men vi har precis startat allting. Så det är lite tidigt att säga just nu men det tror jag i alla fall.

Egor Polin, var ser ni honom i laget?

– Han är en del av truppen och krigar på samma premisser som alla andra.

KRÖNIKA: Ett ovärdigt slut på säsongen SSK

2022 tillträdde Magnus Bogren som huvudtränare för Södertälje Sportklubb. Vid sin sida fick han Mattias Zackrisson. De två har satt sin prägel på laget med ett gediget grundspel och en solid defensiv. Så det kommer inte märkas några större förändringar i spelet när man lyssnar till Bogren.

– Nej, men vi kommer sitta med hela det nu, vi har mer försökt stänga säsongen. Nu har vi startat om på en ny så vi kommer sitta här de närmaste dagarna och gå igenom det vi har fått till oss och det vi själva tycker.

– Jag tycker att vi spelar en väldigt bra ishockey så det är väl detaljer kanske, tror inte det blir några superstora förändringar. Det är inte min känsla i alla fall, vi diskuterar av lite olika alternativ så får vi se vad det landar i.

Har du önskemål att få in något mer på backsidan, i så fall vad för typ?

– Nej, jag tycker vi har en väldigt bra backsida, det ser man också på vår defensiv. Vi har spelat stabilt och har gjort det två år i rad och många av dem har varit med.

– Jag känner mig väldigt trygg med det vi har. Sedan ska det ju in någonting till och där diskuterar vi lite olika alternativ. Vi får se vad det blir, det vill jag inte säga här och nu.

Man brukar tala om vikten av kontinuitet i ett lagbygge, att bygga en stomme över tid. Men vilken betydelse har det egentligen när det i slutänden handlar om att vara bäst när det gäller som mest. Tankar som undertecknad förde vidare till huvudtränare Magnus Bogren.

– Jag tror det är viktigt att ha det att bygga på. Men det är ju problemet i hockeyallsvenskan, att vi är där vi är i hierarkin, att spelare som man vill ha kvar kanske försvinner i väg, det är ju nackdelen.

– Därför är det väldigt starkt att behålla en stomme för jag tror det är viktigt över tid. För att sätta standarder och nivåer på allting. Jag tycker vi har en väldigt stark stomme som är kvar från förra året.

Ja, där finns ju en stomme med spelare som varit ett tag i klubben nu, Albin Carlsson, Daniel Norbe och Filiph Engsund exempelvis.

– Absolut, jag tror det är bra för att driva på det. Det är bara positivt.

Christopher Liljewall var lagkapten i SSK de två senaste säsongerna, nu har han lämnat klubben och en ny kapten ska utses.
Foto: Shamash Oyal

Jacob Dahlström har förlängt. Är det ett naturligt steg att han blir Kapten efter Christopher Liljewall?

– Det vet jag inte. Vi får se vad vi får in för spelare. Jag tycker att han är en ledare så han är absolut aktuell att tillhöra kaptensgänget. Sedan om han får ett A eller ett C, det får vi se längre fram när truppen är satt.

Stoffe fick beskedet att han inte ingår i framtidsplanerna. Vad var argumenent att inte förlänga med honom?

– Det får du ta med Emil, det är inte jag som har de samtalen. Men det är klart att jag ju känner Stoffe väl, det är en fantastisk kille på alla sätt och vis.

Nyhetssvep – hörts och sagts om SSK

Ett lagbygge är ständigt föränderligt och en levande process fram till transfer- deadline. Det finns en kärntrupp i dagens SSK men det behöver inte betyda att den stommen ställer upp på isen när premiär- pucken släpps i september. Kan det komma att bli förändringar även där?

– Nej, inte så. Jag tycker vi har det. Sedan så ska det adderas till ett antal spelare såklart. Det får vi se vad det blir. Men just när det gäller allt det där hänvisar jag till Emil och Dragan.

Revansch, vad behöver ni göra konkret för att det inte bara ska bli fina ord utan omsättas i praktiken? Hur tänker man för att vara som bäst när det gäller?

– Nu har vi haft två år i rad där vi har haft lite skit med oss in i slutspelet också tyvärr. Sedan ska man inte bara skylla på det men det är en del i det. Men det är väl klart att vi har tankar, vi tycker väl de sista veckorna vi inte kom upp på den nivån vi hade. Exakt varför är det svårt att sätta något svar på.

Bogren är ändå nöjd med upplägget inför säsongen men också ödmjuk över situationen, att man behöver reflektera över vad som verkligen krävs för att ta nästa steg.

– Men det är någonting vi kommer ha med oss, jobba med och fundera på. Under säsongen tycker jag ändå att vi har ett bra upplägg med allting. Bra träningar.

– Tyvärr har vi åkt ut i kvartsfinal två gånger. Det är klart att alla har förväntningar på mer, men samtidigt tar det tid att bygga saker. Man får inte glömma var man var för två år sedan, jag tycker vi tar stora steg. Även om förväntningarna kanske var högre generellt från många, även mig själv.

– Men igen, det gäller att sära på saker. Vi har bästa serieplaceringen på länge och mycket publik vill komma hit. Så vi gör mycket bra också. Men tyvärr har vi inte fått till det och det är klart att det är en grej vi måste jobba med och utvärdera och fundera på.

– Så jag har inget bra och rakt svar på det. Men att det är något jag kommer ha med mig under säsongen såklart.

Rent krasst är det ju så att det är de sista matcherna som folk kommer ihåg mest.

– Så fungerar ju alla. Men när man tittar på det får man ändå inte glömma – Är allting skit bara för att man åker ut i en kvartsfinal?
När man är ett topplag och den resa man gör också. Då tycker jag att man har fel faktiskt, tycker ändå att man måste se det i ett större perspektiv, eller jag måste göra det i alla fall.

– Jag har full förståelse för det. Så tror jag att det är i andra klubbar också. Fram till dess tycker jag ändå att det är väldigt bra. Men tyvärr får vi inte till det. Vi måste verkligen försöka hitta en nyckel till nästa säsong.

Har du nyhetstips om SSK? Har du något önskemål på vad du vill läsa om som har med klubben att göra?
Hör av dig till: daniel.hansson@telgenytt.se

Det går också bra att skicka DM på X: @danne1902

(Annonslänk)

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 29 april 2024 10:33

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors