Företag i fokus:

Efter tiden i SSK – Viktor driver en hemsida om avancerad statistik

Viktor Jansson 1

Viktor Jansson, före detta statistisk analytiker för Södertälje Sportklubb Foto: Privat

I dagens ”moderna” ishockey används ofta olika former av statistik som verktyg för att hjälpa lag att bland annat mer detaljerat se styrkor och svagheter i deras spel och över tid också förbättra det.

40-åriga Södertäljebon Viktor Jansson, personen bakom sajten SSK siffror är sedan många år tillbaka en trogen SSK-supporter. Förutom att han älskar hockey och i synnerhet Södertälje SK, har han också med tiden utvecklat ett särskilt intresse för den typ av avancerad statistik som nämns i början av artikeln.

-Jag har alltid haft ett stort hockeyintresse och följt SSK hela mitt liv, säger Viktor.

-För ca 7-8 år sedan började jag intressera mig för avancerad statistik och något år senare startade jag mitt projekt SSK Siffror. Där gick jag igenom matcherna i efterhand och “taggade” olika händelser på isen och byggde upp min egen databas.

-Jag märkte fort att det hjälpte mig att få en bättre förståelse för spelet, dels genom att titta så i detalj på matcherna men också genom statistiken som jag kunde bygga med det jag samlat in. I dag samlar jag inte in data själv på det sättet men har istället vidgat projektet till att täcka hela Hockeyallsvenskan och SHL.

Du driver numera sajten hockeysiffror. Hur använder du dig av det?

-Det är riktat till alla som vill följa. Jag hjälper inte aktivt någon klubb för tillfället men det är givetvis fritt fram för de att ta del av innehållet, vilket flera klubbar också gör.

-Det startade som ett projekt för min egen skull men kände ganska snabbt att det här skulle tilltala fler än bara mig. Just det jag erbjuder på min hemsida finns inte riktigt att hitta någon annanstans, om man inte tillhör någon klubb i Hockeyallsvenskan eller SHL.

Säsongen 2022-2023 hade Jansson en tjänst som statistisk analytiker i SSK men valde att kliva åt sidan efter enbart en säsong i klubben. En tid som enligt honom själv ändå var både kul och givande.

-Det var lite av en prioriteringsfråga. Jag hade det uppdraget vid sidan av mitt heltidsjobb som webbutvecklare och kände inte riktigt att tiden räckte till. Samtidigt som SSK kanske inte känner att man har resurser för att avsätta en större tjänst för det uppdraget som flera SHL lag har gjort senaste åren.

-Det var en väldigt rolig och givande tid och jag har stort förtroende för nuvarande ledningen i SSK. Skulle det bli aktuellt att samarbeta på något sätt i framtiden så skulle jag helt klart vara öppen för det.

Förklara mer ingående hur olika underliggande siffror kunde motivera att SSK skulle börja vinna matcher?

-När ett lag inte tar så många poäng som förväntat så förutsätts det ofta att spelet inte har varit tillräckligt bra, men så är det faktiskt inte alltid, speciellt inte under korta perioder. SSK hade spelat 14 matcher innan uppehållet där man ändrade om lite på tränarsidan och efter det har man ju rusat uppåt i tabellen. Faktum är att i spelet i lika styrka så hade SSK +12 i målskillnad innan det uppehållet, samma som Björklöven och bara sämre än Brynäs.

-Tittade man sedan lite djupare på underliggande statistik som expected goals, som kan sägas vara ett mått på hur många klara målchanser man haft framåt och emot sig, och Corsi så var SSK klart bäst i ligan i båda de kategorierna. Vilket indikerar att de drev matcherna och skapade fler avslut och chanser än motståndarna i matcherna.

-Däremot släppte man in 10 mål i boxplay innan uppehållet men har bara 2 insläppta på 10 matcher efteråt. Målvaktsspelet har också lyft sig.

Viktor Jansson Foto: Privat

När hockeyn använder sig av avancerad statistik så uttrycker man det ofta i olika termer, Corsi och expected goals är två ofta förekommande sådana. Viktor förklarar närmare vad det är för information som man kan få fram här.

-Corsi är en skottstatistik där man använder alla avslut, även blockade och missade, och enbart i 5-mot-5. Det kan sedan användas framåt och bakåt eller kanske allra vanligast i procentform för att visa andelen avslut framåt.

-Eftersom det skjuts betydligt fler skott än det görs mål under en match och för att man inte tar med kvaliteten på skytt och målvakt så får man snabbt fram ett större sample size (Datamängd – att ha ett tillräckligt underlag för att kunna göra en analys) som dessutom är mindre känsligt för variation än mål. Flera studier har visat att Corsi är ett bättre mått än mål för att förutse framtida målskillnad, speciellt i kortare tidsperioder som 10-15 matcher.

-Expected goals är en utveckling av Corsi men där man även tar hänsyn till olika parametrar som var skottet togs, tid sedan senaste skott och så vidare, för att ge mer kontext. Viktigt att tänka på gällande expected goals är att det inte finns någon uttalad specifikation utan olika modeller kan skilja sig åt.

Hur mycket ska man läsa ut av skottstatistik och målvakters räddningsprocent?

-Jag tycker båda kan säga en del, speciellt i brist på annat, men det finns också nackdelar med båda. Officiell skottstatistik tar bara med skott på mål och tar inte hänsyn till spelform.

-För målvakter används ganska ofta vinster och mål emot och jag tycker inte att något av dessa är målvaktsstatistik utan det är lagstatistik enligt mig. Där är räddningsprocent bättre men även det har en brist i att kvaliteten på skotten inte tas med i beaktning och det kan skilja sig rejält från lag till lag.

-Det finns mer avancerade metoder där man ser vad en målvakt har släppt in i förhållande till svårighetsgraden på skotten och det är ett mycket bättre mått i min mening.

Hur är du engagerad inom hockeyn idag?

-Jag kollar matcher och driver min hemsida hockeysiffror.se

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 21 december 2023 20:29

Här är årets Kringelfinalister – Rösta på din favorit

897E8C5E-186E-49B4-9306-FC5D440C3112

Foton: Holger Ellgaard, CC / Cc

Nu kan Södertäljeborna delta i omröstningen för att utse Årets Kringelställe, en ny utmärkelse som syftar till att uppmärksamma och hylla stadens unika besöksmål.

Med start från 2023 introduceras ”Södertäljekringlan”, ett nytt pris initierat för att framhäva och fira Södertäljes många sevärdheter och därigenom stärka stadens attraktionskraft. Invånarna i Södertälje har fått möjlighet att nominera sina favoritplatser, eller ”kringelställen”, som nu har resulterat i fem finalister redo för allmänhetens röst.

Mars månad bjöd på en öppen nomineringsprocess där stadens medborgare kunde lyfta fram sina personliga favoriter bland kommunens besöksmål. Resultatet är en varierad skara finalister, allt från historiska ångbåtar till moderna restauranger med fokus på ekologiska val, vilka alla speglar Södertäljes rika kulturella landskap och mångsidighet.

(Annonslänk)

– Att över 50 olika platser är nominerade är ett kvitto på att vi har många bra och populära besöksmål i Södertälje kommun och det känns superkul att ha ett sammanhang där vi tillsammans med medborgarna får chansen att visa dem lite extra uppskattning, i samband med galan under Södertälje Företagardag, säger Linda Färggren, Gruppledare Plats -och destinationsutveckling näringslivsavdelningen, Södertälje kommun.

Allmänheten uppmanas nu att rösta på sin favorit senast den 10 april, för att avgöra vem som ska ta hem titeln som Årets Kringelställe. Vinnaren kommer att avslöjas och firas vid en gala under Södertälje Företagardag. Totalt presenteras fem finalister

Motivering:

S/S Ejdern: Ejdern är en unik historisk ångbåt som är en viktig symbol för Södertälje. Med sin vackra design och charm erbjuder den trevliga turer på både sött och salt vatten, med service och god mat ombord. Fartyget är ett värdefullt kulturarv och en viktig del av stadens sjöhistoria. Med en ideellt jobbande besättning och en atmosfär av omtanke och skratt, är Ejdern en naturlig blickfång i stadsbilden och ger resenärer, både unga och gamla, en minnesvärd upplevelse av historisk och vacker sjöfartstradition. 

Vildvux: På restaurangen Vildvux råder genuin matglädje och här tillagas ekologiska och närodlade råvaror med kärlek. Med hög kvalitet på maten och en trevlig atmosfär är det ett lunchställe som många Södertäljebor är stolta över. Anders och gänget är kunniga och engagerade och ordnar aktiviteter som höstmarknad, julmarknad och yogapass. En pärla på landsbygden som erbjuder en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga. 

Nyvaket Café: Nyvaket är en härlig oas i den stressiga vardagen, med färskt bröd och kreativa bakverk i en mysig 50-talsmiljö. Här möts man alltid av trevlig service från Sari med sin vänliga personal som verkligen bryr sig om sina kunder. Även de med fyra ben blir glatt välkomnade! Med hög kvalitet och engagemang i varje detalj har Nyvaket vunnit Södertäljebornas hjärtan. En gästs citat säger allt ”Deras soppor är som en varm kram från farmor”.

Torekällberget: Torekällberget är en fantastisk oas med kultur för alla. Här kan man uppleva hur det var förr genom att möta djur, natur och historia. Platsen lockar gammal som ung och erbjuder en resa tillbaka i tiden genom fotografier, kläder och hus som visar Södertäljes historia. Torekällberget är Södertäljebornas älskade rekreationsområde och en unik plats som man är mäkta stolt över!

Idala Café och Lanthandel: Idala är en glädjespridare för såväl turister som sommargäster och bofasta. Här blandas humor, musik och konst med restaurang, café och provningar. Ett roligt och unikt utflyktsmål i Södertöljes skärgård, med trädgårdscafé som erbjuder konstutställningar, konserter med fantastiska artister samt vällagad mat. En omtyckt plats som uppskattas för sin trevliga personal och det lokala engagemanget för bygden.

Fakta: Södertälje kommun

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 8 april 2024 01:00

Stor ombyggnad av väg för ökad säkerhet

Vagarbete

Foto: Alexander Isa

Trafikverket meddelar att en omfattande uppgradering av väg 57 mellan Gnesta och Järna ska inledas våren 2024, med målet att förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten.

(Annonslänk)

Trafikverket inleder under våren 2024 ett omfattande uppgraderingsprojekt på väg 57 mellan Gnesta och Järna, med målet att förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten. Projektet, som beräknas vara klart i slutet av 2026, innefattar installation av mitträfflingar för ökad separation mellan körfält och förbättrad sikt vid sidoområden. En viktig nyhet är också tillägget av ett stigningsfält för att underlätta omkörning av långsamtgående fordon.

Ytterligare uppgraderingar omfattar en ny cirkulationsplats, förbättrad belysning och ombyggnad av korsningar för höjd säkerhet, samt en ny gång- och cykelväg för att förbättra tillgängligheten för fotgängare och cyklister.

För att minska byggprojektets påverkan på trafiken kommer Trafikverket att implementera temporära trafiklösningar som lägre hastighetsgränser och användning av trafiksignaler eller vakter. Information om projektets framsteg och hur det påverkar trafiken kommer löpande att kommuniceras till berörda trafikanter och boende. Projektet kommer att utföras av Scandinavian Roadconstruction AB.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 april 2024 06:30
Senast uppdaterad: 8 april 2024 01:13

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors