Företag i fokus:

Efter tiden i SSK – Viktor driver en hemsida om avancerad statistik

Viktor Jansson 1

Viktor Jansson, före detta statistisk analytiker för Södertälje Sportklubb Foto: Privat

I dagens ”moderna” ishockey används ofta olika former av statistik som verktyg för att hjälpa lag att bland annat mer detaljerat se styrkor och svagheter i deras spel och över tid också förbättra det.

40-åriga Södertäljebon Viktor Jansson, personen bakom sajten SSK siffror är sedan många år tillbaka en trogen SSK-supporter. Förutom att han älskar hockey och i synnerhet Södertälje SK, har han också med tiden utvecklat ett särskilt intresse för den typ av avancerad statistik som nämns i början av artikeln.

-Jag har alltid haft ett stort hockeyintresse och följt SSK hela mitt liv, säger Viktor.

-För ca 7-8 år sedan började jag intressera mig för avancerad statistik och något år senare startade jag mitt projekt SSK Siffror. Där gick jag igenom matcherna i efterhand och “taggade” olika händelser på isen och byggde upp min egen databas.

-Jag märkte fort att det hjälpte mig att få en bättre förståelse för spelet, dels genom att titta så i detalj på matcherna men också genom statistiken som jag kunde bygga med det jag samlat in. I dag samlar jag inte in data själv på det sättet men har istället vidgat projektet till att täcka hela Hockeyallsvenskan och SHL.

Du driver numera sajten hockeysiffror. Hur använder du dig av det?

-Det är riktat till alla som vill följa. Jag hjälper inte aktivt någon klubb för tillfället men det är givetvis fritt fram för de att ta del av innehållet, vilket flera klubbar också gör.

-Det startade som ett projekt för min egen skull men kände ganska snabbt att det här skulle tilltala fler än bara mig. Just det jag erbjuder på min hemsida finns inte riktigt att hitta någon annanstans, om man inte tillhör någon klubb i Hockeyallsvenskan eller SHL.

Säsongen 2022-2023 hade Jansson en tjänst som statistisk analytiker i SSK men valde att kliva åt sidan efter enbart en säsong i klubben. En tid som enligt honom själv ändå var både kul och givande.

-Det var lite av en prioriteringsfråga. Jag hade det uppdraget vid sidan av mitt heltidsjobb som webbutvecklare och kände inte riktigt att tiden räckte till. Samtidigt som SSK kanske inte känner att man har resurser för att avsätta en större tjänst för det uppdraget som flera SHL lag har gjort senaste åren.

-Det var en väldigt rolig och givande tid och jag har stort förtroende för nuvarande ledningen i SSK. Skulle det bli aktuellt att samarbeta på något sätt i framtiden så skulle jag helt klart vara öppen för det.

Förklara mer ingående hur olika underliggande siffror kunde motivera att SSK skulle börja vinna matcher?

-När ett lag inte tar så många poäng som förväntat så förutsätts det ofta att spelet inte har varit tillräckligt bra, men så är det faktiskt inte alltid, speciellt inte under korta perioder. SSK hade spelat 14 matcher innan uppehållet där man ändrade om lite på tränarsidan och efter det har man ju rusat uppåt i tabellen. Faktum är att i spelet i lika styrka så hade SSK +12 i målskillnad innan det uppehållet, samma som Björklöven och bara sämre än Brynäs.

-Tittade man sedan lite djupare på underliggande statistik som expected goals, som kan sägas vara ett mått på hur många klara målchanser man haft framåt och emot sig, och Corsi så var SSK klart bäst i ligan i båda de kategorierna. Vilket indikerar att de drev matcherna och skapade fler avslut och chanser än motståndarna i matcherna.

-Däremot släppte man in 10 mål i boxplay innan uppehållet men har bara 2 insläppta på 10 matcher efteråt. Målvaktsspelet har också lyft sig.

Viktor Jansson Foto: Privat

När hockeyn använder sig av avancerad statistik så uttrycker man det ofta i olika termer, Corsi och expected goals är två ofta förekommande sådana. Viktor förklarar närmare vad det är för information som man kan få fram här.

-Corsi är en skottstatistik där man använder alla avslut, även blockade och missade, och enbart i 5-mot-5. Det kan sedan användas framåt och bakåt eller kanske allra vanligast i procentform för att visa andelen avslut framåt.

-Eftersom det skjuts betydligt fler skott än det görs mål under en match och för att man inte tar med kvaliteten på skytt och målvakt så får man snabbt fram ett större sample size (Datamängd – att ha ett tillräckligt underlag för att kunna göra en analys) som dessutom är mindre känsligt för variation än mål. Flera studier har visat att Corsi är ett bättre mått än mål för att förutse framtida målskillnad, speciellt i kortare tidsperioder som 10-15 matcher.

-Expected goals är en utveckling av Corsi men där man även tar hänsyn till olika parametrar som var skottet togs, tid sedan senaste skott och så vidare, för att ge mer kontext. Viktigt att tänka på gällande expected goals är att det inte finns någon uttalad specifikation utan olika modeller kan skilja sig åt.

Hur mycket ska man läsa ut av skottstatistik och målvakters räddningsprocent?

-Jag tycker båda kan säga en del, speciellt i brist på annat, men det finns också nackdelar med båda. Officiell skottstatistik tar bara med skott på mål och tar inte hänsyn till spelform.

-För målvakter används ganska ofta vinster och mål emot och jag tycker inte att något av dessa är målvaktsstatistik utan det är lagstatistik enligt mig. Där är räddningsprocent bättre men även det har en brist i att kvaliteten på skotten inte tas med i beaktning och det kan skilja sig rejält från lag till lag.

-Det finns mer avancerade metoder där man ser vad en målvakt har släppt in i förhållande till svårighetsgraden på skotten och det är ett mycket bättre mått i min mening.

Hur är du engagerad inom hockeyn idag?

-Jag kollar matcher och driver min hemsida hockeysiffror.se

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 21 december 2023 20:29

MINGELBILDER v.11 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0006-1

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.10

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 mars 2024 02:00
Senast uppdaterad: 19 mars 2024 15:09

Så tjänar du in flest bonuspoäng på ditt kreditkort

arRoFis

Få ut mer av ditt kreditkort genom att tjäna in bonuspoäng som kan ge dig värdefulla förmåner. Bonusprogram på kreditkort har blivit alltmer populära, och med rätt strategi kan du maximera dina poäng och få ut det mesta av ditt kort.

1. Välja rätt kreditkort

Det första steget är att identifiera dina behov och mål med bonuspoäng. Vill du ha cashback, resepoäng eller specifika förmåner? Var beredd att betala en årsavgift för ett kort med mer generösa bonusprogram. Räntenivån och poängens värde är också viktiga faktorer att beakta. Använd oberoende tjänster för att jämföra olika kreditkort och erbjudanden.

2. Maximera din intjäning av poäng

Använd ditt kreditkort för alla vardagsköp och utnyttja bonusar och erbjudanden. Betala alltid fakturan i tid för att undvika onödiga räntekostnader. Ta del av kampanjer och kampanjer för att öka din poängsaldo snabbare. Samla poäng med partnerprogram för att utöka dina intjäningsmöjligheter.

3. Optimera användning av bonuspoäng

Välj rätt belöning för att få ut maximalt värde av dina poäng. Planera dina resor och inköp i god tid för bästa tillgänglighet. Följ programmets villkor för att undvika oväntade avgifter eller utgångsdatum.

Kreditkort som ger bonus och poäng

Det finns en mängd olika kreditkort som ger bonus och poäng på marknaden. Exempel på typer av bonusprogram inkluderar:

  • Cashback: Du kan till exempel få mellan 1,5% – 15% i cashback på dina köp, beroende på beloppet och var du handlar.
  • Reseprogram: Samla poäng som kan användas till flygbiljetter, hotellvistelser och andra reseutgifter.
  • Varuprogram: Med sparade bonuspoäng kan du byta ut mot upplevelser, såsom avkopplande spadagar eller spännande biobesök.
  • Förmånsprogram: Få exklusiva erbjudanden och rabatter hos specifika partners såsom extra poäng vid köp av flygresor, rabatter på hyrbilar.

Välj bonuskortet som passar dig:

  • Jämför olika erbjudanden: Använd tabeller och recensioner för att jämföra bonusprogram, årsavgifter, räntenivåer och andra villkor.
  • Läs recensioner: Få värdefull information från andra användare av specifika kreditkort.
  • Tänk på dina behov: Välj ett kort med bonusprogram som matchar dina vanliga köp och utgifter.

Tips för att tjäna in flest bonuspoäng:

Det finns flera tillvägagångssätt för att maximera bonuspoängen på alla inköp som görs med kortet. Det kan handla om att välja rätt kort vid rätt köp, se till att omvandla bonuspoängen till produkter eller upplevelser, eller att betala fakturorna med kreditkortet för att få bonus samtidigt.

Nedan följer en lista över tillfällen att använda ditt bonuskort:

  • Använd ditt kreditkort för alla vardagsköp, t.ex. mat, bensin och shopping.
  • Utnyttja bonuskategorier och erbjudanden som ger extra poäng på specifika köp.
  • Ta del av kampanjer och bonusaktiviteter för att öka din poängsaldo.
  • Samla poäng med partnerprogram för att utöka dina intjäningsmöjligheter.
  •   Välj rätt belöning för dina poäng och få ut maximalt värde.
  •   Planera dina resor och inköp i god tid för bästa tillgänglighet.
  • Följ bonusprogrammets villkor för att undvika oväntade avgifter eller utgångsdatum.

Tänk även alltid på att betala din faktura i tid för att undvika räntekostnader på ditt kreditkort eller övriga avgifter. Nyckeln till en lönsam användning av ett kreditkort handlar till stor del om att använda det på rätt sätt, och vid rätt tillfälle.

Text:

INNEHÅLL FRÅN TREDJEPARTS

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 mars 2024 01:00
Senast uppdaterad: 19 mars 2024 09:34

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors