Företag i fokus:

Krävdes på betalning för fortsatt anställning på Scania

Scania Foto. Alex Ataseven

Arkivbild

Rekryterare på företaget Randstad misstänks för att ha tagit emot mutor i samband med jobbansökningar hos Scania. Nu rapporterar LT att en person som fick en tjänst krävdes på pengar för förlängning av sitt kontrakt.

Rekryterare anställda av det globala bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad misstänks för att ha tagit emot mutor i utbyte mot anställning hos Scania.

– Det här är ett rykte som vi ser mycket allvarligt på, sade Randstads kommunikationschef, Therese Litzén, tidigare till Telgenytt.

Artikeln fortätter efter annonsen

(Annonslänk

En person som LT har varit i kontakt med berättar att denne erbjöds tjänsten på Scania mot betalning efter att initialt ha blivit avvisad. En annan krävdes på pengar för förlängning av sitt kontrakt.

– De sa till mig: ”Ville jag ha fast anställning på Randstad och fortsätta på Scania måste jag betala”, säger en utsatt person som LT talat men och som menar att mutupplägget involverar flera medarbetare på Randstad.

Samtidigt framkommer det även uppgifter om att Scania planerar att avbryta sitt samarbete med Randstad. Detta sägs dock inte bero på mutmisstankarna, utan är något som, enligt tidningen, planerats sedan tidigare för att rekryteringen ska övergå i egen regi. För närvarande finns inga uppgifter om att någon person har anmälts, men Randstad har inlett en intern utredning för att klargöra de uppgifter som har framkommit.

– Vi arbetar med att undersöka om det finns någon grund för ryktena eller inte och kommer att vidta nödvändiga åtgärder om det krävs, sade Randstads kommunikationschef, Therese Litzén, tidigare till Telgenytt.

Enligt uppgifter har polisen beslutat att ta en närmare titt på ärendet.

– Jag har varit i kontakt med Randstad och bett dem komma in med en polisanmälan. Jag har också varit i kontakt med Scania, säger kriminalinspektör Torbjörn Hermansson till LT.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 24 december 2023 02:00

Länsstyrelsen upphäver beslut om bygglov i Södertälje

Länsstyrelsen (Kartor)

Bild: Kartor

Länsstyrelsen har upphävt ett beslut från Järna kommundelsnämnd om positivt förhandsbesked för nybyggnad av tre enbostadshus. Anledningen till upphävandet är en bristfällig hydrogeologisk utredning.

I december 2022 gav Järna kommundelsnämnd i Södertälje kommun positivt förhandsbesked för byggandet av tre enbostadshus på fastigheten Kallfors 1:4. Beslutet har dock överklagats och efter granskning upphävde Länsstyrelsen beslutet den 26 april 2023, på grund av avsaknad av en adekvat hydrogeologisk utredning som skulle analysera grundvattentillgången.

Därefter återförvisade Mark- och miljödomstolen ärendet till Länsstyrelsen för ytterligare prövning av vattenutredningen.

Tomtfastigheten i Kallfors.

Länsstyrelsens bedömning visar på betydande brister i den hydrogeologiska utredningen, inklusive otillräckliga analyser av grundvattentillgången och dess förmåga att förse de planerade fastigheterna med vatten. Specifikt pekar Länsstyrelsen på en övervärdering av grundvattentillgången och en underskattning av de potentiella kostnaderna och tekniska utmaningarna med att säkerställa en tillräcklig vattenförsörjning.

På grund av dessa brister anser Länsstyrelsen att marken inte är lämplig för de planerade åtgärderna och upphäver därmed kommundelsnämndens beslut om förhandsbesked.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 mars 2024 13:00
Senast uppdaterad: 14 mars 2024 00:26

Unga forskare tävlar i Södertälje – ”Imponerande”

Pristagare-semifinal-UF

Pristagare under semifinalen av Unga Forskare
Foto: Södertälje Science Park

Gymnasieelever från hela Sverige imponerade med sina forskningsprojekt i Forsknings-SM:s semifinal på Södertälje Science Park, där ämnen som aerodynamik, svarta hål och musikens effekt på koncentration utforskades.

I en showcase av ung vetenskaplig talang har Södertälje Science Park varit värd för den senaste semifinalen i Utställningen Unga Forskare, en del av Sveriges största naturvetenskapliga och tekniska tävling för gymnasieelever. Eventet lockade cirka 60 deltagare som presenterade sina forskningsprojekt, vilka täckte ett brett spektrum av fascinerande ämnen.

– Vi arrangerar semifinal för femte året med en kompetent och rutinerad jury och varje gång blir vi glatt överraskade och imponerande av elevernas kreativitet, ihärdighet, klokhet och förmåga att berätta om sina arbeten. Semifinal i Unga Forskare är absolut en av årets toppdagar på jobbet, säger Mikael Ek, juryordförande.

(Annonslänk)

Tävlingen, som är ett initiativ av Unga Forskare – Sveriges ledande ideella ungdomsorganisation inom STEM – syftar till att främja ett intresse för vetenskap och teknik bland unga. Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1977, engagerar organisationen årligen tusentals ungdomar i sina program och aktiviteter.

Under evenemanget den 7 mars utmärkte sig projekt inom allt från utforskning av aerodynamik med vindtunnlar, till studier om svarta håls effekt på universums struktur och klassisk musiks inverkan på koncentration. Av de 40 projekten som presenterades, lyckades 9 kvalificera sig för den nationella finalen, som planeras att äga rum på samma plats mellan 8-11 april. Finalen kommer att samla de bästa projekten från landets alla åtta semifinaler.

Juryn, ledd av Mikael Ek, berömde årets tävlande för deras höga kvalitet på arbeten. Utöver kvalificering till finalen, delades även specialpriser ut, inklusive årets vattenpris, framtidspris och publikens pris, vilket understryker bredden på talang och innovation bland de unga forskarna.

Med blick mot finalen i april, står det klart att Sveriges unga forskartalanger inte bara utmanar vetenskapens gränser utan även inspirerar framtida generationer att utforska och bidra till vårt samhälles teknologiska och vetenskapliga framsteg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 14 mars 2024 00:24

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors