Företag i fokus:

Färre skadas av fyrverkerier – antalet vårdfall halverat

Fyrverkerier_over_Stockholm_2011-2012

Foto: Holger.Ellgaard, Wikimedia Commons

När 2024 rings in i helgen kommer ett tjugotal svenskar att skadas så pass allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka sjukvård. Men trenden är tydligt minskande, även i Stockholms län. 

– Antalet olyckor har minskat märkbart, säger Rolf Weinander vid enheten för hantering av explosiva varor på MSB.

De två senaste nyåren har drygt 20 personer per årskifte kommit till landets akutmottagningar med fyrverkeriskador. Det visar MSB:s årliga undersökning av fyrverkeriskador under nyårshelgen, som Newsworthy gått igenom. 

Sedan 2010 rör det sig om totalt drygt 430 skadade. Antalet varierar från år till år – nyåret 2020/2021 rapporterades till exempel 34 personer, nyåret innan 18 – men över tid är trenden minskande. Åren 2010–2015 skadades i snitt drygt 40 personer per nyårsafton, de senaste fem åren låg snittet på 24 personer. 

– Vi har en sjunkande trend när det gäller olyckor, säger Rolf Weinander.

Färre fyrverkeriskadade patienter i Stockholms län

MSB:s undersökning är en enkät till akutmottagningar runt om i landet, och det finns inte några regionalt nedbrutna siffror för just nyårsafton. Däremot visar Socialstyrelsens patientregister hur många som sökt sluten eller specialiserad öppenvård på grund av explosion av fyrverkeripjäs varje år.

Graf framtagen av Newsworthy.

Den här statistiken bekräftar att fyrverkeriskadorna minskar. I Region Stockholm har antalet patienter som sökt sluten eller specialiserad öppenvård minskat från 24,8 per år i snitt i början av 10-talet till 12,4 per år under 2018-2022. Antalet har med andra ord halverats. Som mest har 31 patienter rapporterats i regionen, under 2015.

Under första kvartalet 2023 – vilket inkluderar nyårsnatten – har fyra patienter registrerats i Region Stockholm med fyrverkeriskador.

Skärpta regler

Under de senaste 20 åren har reglerna kring fyrverkerier skärpts. I början av 2000-talet blev smällare tillståndspliktiga. 2014 infördes tillstånd för stora raketer med en krutvikt över 75 gram. Och sedan 2019 omfattas alla raketer med styrpinne av tillståndskrav. 

Artiklen fortsätter efter annonsen 

(Annonslänk)

– Det kan absolut ha bidragit till minskningen. Anledningen till att vi införde bestämmelsen med stora raketer var en olycka, där en 13-åring fick ena benet helt söndersprängt av en raket och fick amputera det. Sedan 2014 har vi inte haft någon som fått så allvarliga skador som vi känner till, säger Rolf Weinander.

Att det säljs färre fyrverkerier – för några år sedan talade Sveriges Fyrverkeribranschförbund om en 20-procentig nedgång jämfört med millennieskiftet – påverkar också. 

– Kanske är det så att intresset har minskat generellt. Det pågår alltid en ganska häftig debatt. Sedan har det varit för mycket stök och missbruk kring fyrverkerier och det kan ha gjort att fyrverkerier fått dåligt rykte och många väljer att inte skjuta några själva. Kanske är det de som verkligen är intresserade som fortfarande håller på, säger Rolf Weinander.

Tre av fyra skadade är män

2013 rapporterades det senaste dödsfallet i en fyrverkeriolycka i landet, enligt MSB. Under 00-talet avled fyra personer, vid fyra olika tillfällen – alla män i åldersgruppen 17 till 27 år. 

Sett över tid har raketer stått för flest olyckor, men deras andel har minskat kraftigt sedan mitten av 10-talet. Tre av fyra som skadats vid nyårsfiranden sedan 2010 har varit män. Knappt hälften var åskådare. Drygt var tredje hade skador på händer eller armar, var fjärde på ansikte eller huvud och var femte ögonskador. 

– I de allra flesta fall beror det på att man gjort fel. Ofta brännskador på händer och armar för att man håller fyrverkeripjäsen i handen. Fyrverkerier är EU-godkända, testade och säkra, och följer man instruktionerna så händer det väldigt sällan olyckor. I så fall är det funktionsfel, säger Rolf Weinander.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 december 2023 13:51
Senast uppdaterad: 30 december 2023 13:51

23-åring begärs häktad för mordbränder mot bilfirmor

Polis

Arkivbild

Efter flera brandattentat mot bilfirmor i Södertälje förra veckan har en 23-årig man från Rävlanda nu begärts häktad, misstänkt för tre grova mordbränder.

Flera bilfirmor i Södertälje drabbades av brandattentat föregående vecka, vilket nu lett till att en 23-årig man, född år 2000, häktats misstänkt för inblandning i tre separata mordbränder.

Incidenterna, som utgör en del av en serie attacker mot lokala bilföretag, började med att ett brinnande föremål kastades in genom ett krossat fönster hos en bilhandlare. Snart därefter rapporterades ytterligare bränder vid andra bilfirmor i närheten.

(Annonslänk)

Polis och räddningstjänst blev involverade under fredagen efter att brännbar vätska upptäcktes vid en av de utsatta platserna, med bevis på skadegörelse i form av krossade rutor och inplacering av brännbart material i lokalerna. Två bränder upptäcktes dagen därpå, på lördagsmorgonen: en i en byggnad på Brunnsängsvägen och den andra involverade flera brinnande bilar på Grenvägen, vilket markerade den tredje attacken mot bilfirmor inom ett dygn.

Polisen lyckades gripa tre misstänkta personer, varav en 23-årig man på söndagen. Mannen, född 2000, greps vid 12-tiden och är skriven i Rävlanda i Härryda kommun, som ligger strax utanför Göteborg, och har begärts häktad av åklagare.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 april 2024 17:56
Senast uppdaterad: 10 april 2024 17:56

Fyra åtalde för dubbelmord – Greps efter polisjakt i Järna

85EE5DB0-EAC9-463B-8501-D80C75B396B1

Två män greps, varav en skriven i Södertälje, efter dubbelmord i Farsta.
Läsarbild

I fjol stoppades en bil i Järna efter en stor polisjakt efter ett dubbelmord i Farsta Centrum. Nu har fyra män åtalats för inblandning, varav en tonårign skriven i Södertälje.

Den 10 juni förra året avlossade en gärningsman flera skott med ett automatvapen vid tunnelbanestationen i Farsta Centrum, vilket resulterade i att en 15-årig pojke och en 43-årig man miste livet, samt att ytterligare fyra personer skadades.

Direkt efter dödsskjutningen kunde polisen inleda jakten på det misstänkta flyktfordonet som flydde i hög fart på E4 söderut. Polisen lyckades stoppa fordonet i Järna efter en intensiv jakt och grep två misstänkta personer, som sedan dess har varit frihetsberövade.

(Annonslänk)

Under tisdagen meddelade åklagaren att fyra unga män åtalas för delaktighet i skjutningen. Åtalet inkluderar bland annat två mord, sjutton mordförsök, grovt vapenbrott, och hot mot tjänsteman.

En 19-årig man, bosatt i Haninge, åtalas för mord efter att ha klivit ut ur bilen och skjutit med ett automatvapen på ett hänsynslöst sätt. Dessutom åtalas föraren, en 18-årig man från Södertälje, för mord eftersom åklagaren menar att han aktivt bidrog till brottet.

– Jag menar att de har agerat med total hänsynslöshet. Med tanke på att skjutningen inträffade en sommareftermiddag på en plats där många människor var i rörelse fanns det en överhängande risk för att fler skulle ha dödats eller skadats, säger Angelica Runesson, senior åklagare och förundersökningsledare.

Under augusti greps två ytterligare tonåringar, en 18-åring och en 19-åring, misstänkta för att spela viktiga roller i skottlossningen i Farsta. Den 19-årige anklagas för att ha iakttagit offren och informerat sina medbrottslingar, medan den 18-årige misstänks för att ha rekryterat honom för uppgiften.

Åtalet inkluderar även hot mot tjänsteman. Under den stora polisjakten ska männen ha riktat vapnet mot polisen från bilen.

Huvudförhandlingen inleds den 17 april och väntas pågå i ungefär en månad, rapporterar Åklagarmyndigheten.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 april 2024 13:41
Senast uppdaterad: 10 april 2024 14:15

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors