Företag i fokus:

Färre skadas av fyrverkerier – antalet vårdfall halverat

Fyrverkerier_over_Stockholm_2011-2012

Foto: Holger.Ellgaard, Wikimedia Commons

När 2024 rings in i helgen kommer ett tjugotal svenskar att skadas så pass allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka sjukvård. Men trenden är tydligt minskande, även i Stockholms län. 

– Antalet olyckor har minskat märkbart, säger Rolf Weinander vid enheten för hantering av explosiva varor på MSB.

De två senaste nyåren har drygt 20 personer per årskifte kommit till landets akutmottagningar med fyrverkeriskador. Det visar MSB:s årliga undersökning av fyrverkeriskador under nyårshelgen, som Newsworthy gått igenom. 

Sedan 2010 rör det sig om totalt drygt 430 skadade. Antalet varierar från år till år – nyåret 2020/2021 rapporterades till exempel 34 personer, nyåret innan 18 – men över tid är trenden minskande. Åren 2010–2015 skadades i snitt drygt 40 personer per nyårsafton, de senaste fem åren låg snittet på 24 personer. 

– Vi har en sjunkande trend när det gäller olyckor, säger Rolf Weinander.

Färre fyrverkeriskadade patienter i Stockholms län

MSB:s undersökning är en enkät till akutmottagningar runt om i landet, och det finns inte några regionalt nedbrutna siffror för just nyårsafton. Däremot visar Socialstyrelsens patientregister hur många som sökt sluten eller specialiserad öppenvård på grund av explosion av fyrverkeripjäs varje år.

Graf framtagen av Newsworthy.

Den här statistiken bekräftar att fyrverkeriskadorna minskar. I Region Stockholm har antalet patienter som sökt sluten eller specialiserad öppenvård minskat från 24,8 per år i snitt i början av 10-talet till 12,4 per år under 2018-2022. Antalet har med andra ord halverats. Som mest har 31 patienter rapporterats i regionen, under 2015.

Under första kvartalet 2023 – vilket inkluderar nyårsnatten – har fyra patienter registrerats i Region Stockholm med fyrverkeriskador.

Skärpta regler

Under de senaste 20 åren har reglerna kring fyrverkerier skärpts. I början av 2000-talet blev smällare tillståndspliktiga. 2014 infördes tillstånd för stora raketer med en krutvikt över 75 gram. Och sedan 2019 omfattas alla raketer med styrpinne av tillståndskrav. 

Artiklen fortsätter efter annonsen 

(Annonslänk)

– Det kan absolut ha bidragit till minskningen. Anledningen till att vi införde bestämmelsen med stora raketer var en olycka, där en 13-åring fick ena benet helt söndersprängt av en raket och fick amputera det. Sedan 2014 har vi inte haft någon som fått så allvarliga skador som vi känner till, säger Rolf Weinander.

Att det säljs färre fyrverkerier – för några år sedan talade Sveriges Fyrverkeribranschförbund om en 20-procentig nedgång jämfört med millennieskiftet – påverkar också. 

– Kanske är det så att intresset har minskat generellt. Det pågår alltid en ganska häftig debatt. Sedan har det varit för mycket stök och missbruk kring fyrverkerier och det kan ha gjort att fyrverkerier fått dåligt rykte och många väljer att inte skjuta några själva. Kanske är det de som verkligen är intresserade som fortfarande håller på, säger Rolf Weinander.

Tre av fyra skadade är män

2013 rapporterades det senaste dödsfallet i en fyrverkeriolycka i landet, enligt MSB. Under 00-talet avled fyra personer, vid fyra olika tillfällen – alla män i åldersgruppen 17 till 27 år. 

Sett över tid har raketer stått för flest olyckor, men deras andel har minskat kraftigt sedan mitten av 10-talet. Tre av fyra som skadats vid nyårsfiranden sedan 2010 har varit män. Knappt hälften var åskådare. Drygt var tredje hade skador på händer eller armar, var fjärde på ansikte eller huvud och var femte ögonskador. 

– I de allra flesta fall beror det på att man gjort fel. Ofta brännskador på händer och armar för att man håller fyrverkeripjäsen i handen. Fyrverkerier är EU-godkända, testade och säkra, och följer man instruktionerna så händer det väldigt sällan olyckor. I så fall är det funktionsfel, säger Rolf Weinander.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 december 2023 13:51
Senast uppdaterad: 30 december 2023 13:51

Här är årets Kringelfinalister – Rösta på din favorit

897E8C5E-186E-49B4-9306-FC5D440C3112

Foton: Holger Ellgaard, CC / Cc

Nu kan Södertäljeborna delta i omröstningen för att utse Årets Kringelställe, en ny utmärkelse som syftar till att uppmärksamma och hylla stadens unika besöksmål.

Med start från 2023 introduceras ”Södertäljekringlan”, ett nytt pris initierat för att framhäva och fira Södertäljes många sevärdheter och därigenom stärka stadens attraktionskraft. Invånarna i Södertälje har fått möjlighet att nominera sina favoritplatser, eller ”kringelställen”, som nu har resulterat i fem finalister redo för allmänhetens röst.

Mars månad bjöd på en öppen nomineringsprocess där stadens medborgare kunde lyfta fram sina personliga favoriter bland kommunens besöksmål. Resultatet är en varierad skara finalister, allt från historiska ångbåtar till moderna restauranger med fokus på ekologiska val, vilka alla speglar Södertäljes rika kulturella landskap och mångsidighet.

(Annonslänk)

– Att över 50 olika platser är nominerade är ett kvitto på att vi har många bra och populära besöksmål i Södertälje kommun och det känns superkul att ha ett sammanhang där vi tillsammans med medborgarna får chansen att visa dem lite extra uppskattning, i samband med galan under Södertälje Företagardag, säger Linda Färggren, Gruppledare Plats -och destinationsutveckling näringslivsavdelningen, Södertälje kommun.

Allmänheten uppmanas nu att rösta på sin favorit senast den 10 april, för att avgöra vem som ska ta hem titeln som Årets Kringelställe. Vinnaren kommer att avslöjas och firas vid en gala under Södertälje Företagardag. Totalt presenteras fem finalister

Motivering:

S/S Ejdern: Ejdern är en unik historisk ångbåt som är en viktig symbol för Södertälje. Med sin vackra design och charm erbjuder den trevliga turer på både sött och salt vatten, med service och god mat ombord. Fartyget är ett värdefullt kulturarv och en viktig del av stadens sjöhistoria. Med en ideellt jobbande besättning och en atmosfär av omtanke och skratt, är Ejdern en naturlig blickfång i stadsbilden och ger resenärer, både unga och gamla, en minnesvärd upplevelse av historisk och vacker sjöfartstradition. 

Vildvux: På restaurangen Vildvux råder genuin matglädje och här tillagas ekologiska och närodlade råvaror med kärlek. Med hög kvalitet på maten och en trevlig atmosfär är det ett lunchställe som många Södertäljebor är stolta över. Anders och gänget är kunniga och engagerade och ordnar aktiviteter som höstmarknad, julmarknad och yogapass. En pärla på landsbygden som erbjuder en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga. 

Nyvaket Café: Nyvaket är en härlig oas i den stressiga vardagen, med färskt bröd och kreativa bakverk i en mysig 50-talsmiljö. Här möts man alltid av trevlig service från Sari med sin vänliga personal som verkligen bryr sig om sina kunder. Även de med fyra ben blir glatt välkomnade! Med hög kvalitet och engagemang i varje detalj har Nyvaket vunnit Södertäljebornas hjärtan. En gästs citat säger allt ”Deras soppor är som en varm kram från farmor”.

Torekällberget: Torekällberget är en fantastisk oas med kultur för alla. Här kan man uppleva hur det var förr genom att möta djur, natur och historia. Platsen lockar gammal som ung och erbjuder en resa tillbaka i tiden genom fotografier, kläder och hus som visar Södertäljes historia. Torekällberget är Södertäljebornas älskade rekreationsområde och en unik plats som man är mäkta stolt över!

Idala Café och Lanthandel: Idala är en glädjespridare för såväl turister som sommargäster och bofasta. Här blandas humor, musik och konst med restaurang, café och provningar. Ett roligt och unikt utflyktsmål i Södertöljes skärgård, med trädgårdscafé som erbjuder konstutställningar, konserter med fantastiska artister samt vällagad mat. En omtyckt plats som uppskattas för sin trevliga personal och det lokala engagemanget för bygden.

Fakta: Södertälje kommun

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 8 april 2024 01:00

Stor ombyggnad av väg för ökad säkerhet

Vagarbete

Foto: Alexander Isa

Trafikverket meddelar att en omfattande uppgradering av väg 57 mellan Gnesta och Järna ska inledas våren 2024, med målet att förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten.

(Annonslänk)

Trafikverket inleder under våren 2024 ett omfattande uppgraderingsprojekt på väg 57 mellan Gnesta och Järna, med målet att förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten. Projektet, som beräknas vara klart i slutet av 2026, innefattar installation av mitträfflingar för ökad separation mellan körfält och förbättrad sikt vid sidoområden. En viktig nyhet är också tillägget av ett stigningsfält för att underlätta omkörning av långsamtgående fordon.

Ytterligare uppgraderingar omfattar en ny cirkulationsplats, förbättrad belysning och ombyggnad av korsningar för höjd säkerhet, samt en ny gång- och cykelväg för att förbättra tillgängligheten för fotgängare och cyklister.

För att minska byggprojektets påverkan på trafiken kommer Trafikverket att implementera temporära trafiklösningar som lägre hastighetsgränser och användning av trafiksignaler eller vakter. Information om projektets framsteg och hur det påverkar trafiken kommer löpande att kommuniceras till berörda trafikanter och boende. Projektet kommer att utföras av Scandinavian Roadconstruction AB.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 april 2024 06:30
Senast uppdaterad: 8 april 2024 01:13

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors