Företag i fokus:

Annons

Polisen pepparsprejade barn och gravida i Assyriskas kanslilokal

IMG_7797

Ninmar Acar, blev oprovocerat slagen och handfägslad av polis. Foto: Privata

Vad som var tänkt som en festlig avrundning av 2023 slutade i total dramatik när polisen ingrep kraftfullt och deltagare hamnade i handfängsel samt flera utsattes för pepparsprej – inklusive en treåring, en 70-åring och en gravid kvinna.

Klockan är strax efter 01 på nyårsnatten och deltagarna har snart hunnit städa efter sig – då bryter kaoset ut och det som började som en festlig avrundning slutar i total dramatik. Efterspelet efter incidenten har satt spår hos barnen, där föräldrar uppger att barnen har svårt att sova, samt flera släktingar som känner sig oerhört kränkta efter polisens agerande.

– Katastrof. Poliserna har gjort ett sådant tjänstefel. Det här var det värsta jag varit med om i hela mitt liv, säger Ninmar Acar, som var på den privata tillställningen, till Telgenytt.

Det hela började vid 22-tiden på nyårsafton då Securitasvakter besökte det privata nyårsfirandet i Assyriskas kansli på Södertälje fotbollsarena och ifrågasatte deltagarnas rätt att fira i lokalen. Ninmar Acar berättar att deras ansvarige tog initiativet att samtala med vakterna och förklarade att de hade full rätt att vistas i lokalen. Vakterna, osäkra på situationen, kontaktade sin chef för att få klarhet.

– Det är kommunens lokal och där ska fotbollsverksamhet bedrivas, säger Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Den privata tillställningen på nyårsnatten slutade i dramatik. Foto: Alexander Isa

Efter en kort stunds väntan återkom Securitasvakterna med beskedet att de fick stanna, men att de skulle lämna senast klockan 01. Efter att ha bekräftat detta, tackade vakterna för sig, önskade dem en trevlig kväll och lämnade platsen.

Tre timmar senare, klockan 01:00, återvände vakterna.

Även den gången var tonen god. Ninmar och de andra på den privata tillställningen höll på att städa och göra rent efter nyårsfirandet. En del stod i hallen med sina barnvagnar, klädde på sig jackorna för att åka hem, medan andra var på väg till sina bilar, redo att lämna. Allt verkade vara som det skulle; ordningsvakterna hade till och med önskat dem ett gott nytt år och en god fortsättning. Inget tydde på problem. Men situationen förändrades drastiskt bara några minuter senare när polisen anlände till platsen.

– Från att vi knappt en timme tidigare lekte ”hela havet stormar” med barnen, till att utgången var blockerad av poliser, beväpnade med batong och pepparsprej, säger Ninmar, som får medhåll av andra deltagare.

Här pepparsprejar polisen flera personer inne i Assyriskas kanslilokal. Foto: Privat

Enligt Ninmar Acar var stämningen inledningsvis lugn när polisen kom fram, men det stora antalet poliser vid utgången skapade stor förvåning och rädsla, främst bland barnen som befann sig kvar i lokalen. Det fick den ansvarige att fråga polisen om deras närvaro.

– Vi undrade om något allvarligt hade hänt och trodde att de hamnat fel, men då svarar polisen att vi hade behövt lämna lokalen för länge sedan, säger Acar och fortsätter.

– Polisen var aggressiva och bestämda och var helt klart beredda att storma lokalen, trots att det fanns flera barn och äldre kvar. Vi var livrädda, samtidigt försökte alla förklara för poliserna att vi i princip var klara och att vi bara skulle ta på oss våra jackor och låsa efter oss. Det gick inte att missa; poliserna såg barnvagnarna, barnen i hallen och mina släktingar som var på väg ut från lokalen. Jag själv var så pass lugn när jag gick förbi de första poliserna som var inne i hallen för att gå fram till väktaren och fråga om detta var nödvändigt att tillkalla polisen. Det kändes bara så onödigt då vi redan var klara, säger han.

Han står cirka tre till fyra meter från Securitasvakten, men hinner knappt yttra sig innan han våldsamt blir neddragen i backen och får flera poliser över sig.

– Polisen tar tag i mig runt nacken för att sedan trycka ner mig, jag släpas ut och känner slag, de sitter på mig och under allt kaos börjar jag få panik och skriker att jag inte kan andas, säger Ninmar till Telgenytt och berättar att han blev handfängslad.

Ninmar Acar blev utsatt för grovt våld av flera poliser. Foto: Privat

Plötsligt drar andra poliser fram sina batonger och pepparsprej och börjar spruta mot deltagarna inne i lokalen och träffar både barn, äldre, men även en gravid kvinna.

– De tog pepparsprejflaskorna och sprejade ner oss totalt. Jag är 64 år. Det är första gången jag får pepparsprej i ansiktet, säger Semir Tasci, som befann sig i Assyriskas kansli för att närvara på den privata tillställningen, till SVT.

En rädsla spred sig snabbt i lokalen, vuxna som omfamnade sina gråtande barn, bland dem en treåring som fick pepparspray i ansiktet. Till SVT säger polisen att upprinnelsen till incidenten var att de möttes av personer som var väldigt aggressiva och utåtagerande, samt att två personer gav sig på polisen, vilket ledde till att de valde att använda pepparsprejen.

Men enligt Ninmar var fallet inte så som polisen uppger.

– Jag uppfattade det absolut inte som en hotfull stämning. Jag var en av de första som polisen gav sig på, och om jag nu var aggressiv eller utåtagerande, hur kommer det sig att polisen jag passerade inte sa något åt mig, säger han.

Ninmar skadades i ansiktet, båda armarna och magen. Foto: Privat

Polisen menar att två personer försökte frita dig när du kontrollerades av polisen.

– Det stämmer absolut inte. Det var min mamma och pappa som kom ut gråtande och oroliga. När polisen säger ”frita” får de det att framstå som att mina föräldrar fysiskt försökt hoppa på dem och slita bort mig. Ingen har absolut försökt frita mig. De frågade oroliga på avstånd vad som händer, säger Ninmar.

Det uppges att två personer är misstänkta för våldsamt motstånd och att två poliser skadades, varav en i tummen.

– Jag tror att det bara är ett spel från polisens sida, för de vet mycket väl att de gjort fel. Det var ingen där som fördes till polisstationen, säger han.

– Varken jag eller någon annan har fått information om att vi misstänks för brott. När jag var handfängslad kom en annan polis till platsen. Han lugnade ner hela situationen och tog mig åt sidan, kollade upp mina personuppgifter och lossade sedan handbojorna. Jag var lugn hela tiden, men bara i chocktillstånd, säger han.

I samband med händelsen har flera anmälningar upprättats mot polisen för incidenten på Assyrisas kansli.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 januari 2024 06:28
Senast uppdaterad: 5 januari 2024 06:28

INSÄNDARE: Nu tar vi krafttag mot riskerna med boffning

Lustgas-tullverket

Bild: Tullverket

Vi i Kristdemokraterna i Södertälje har sedan länge varnat för de allvarliga riskerna med användning av lustgas och andra substanser i berusningssyfte.

Den ökande förekomsten av lustgas, särskilt bland ungdomar, har varit en oroande trend som kräver åtgärder. Vårt förslag om att informera och utbilda unga om farorna med ”boffning” och liknande aktiviteter har nu blivit uppmärksammat på nationell nivå.

Regeringens mottagande av betänkandet ”En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas” är ett viktigt steg framåt i kampen mot denna farliga utveckling. Förslagen som presenteras, inklusive förbud mot försäljning av lustgas i berusningssyfte och ändringar i regler kring alkohol- och tobaksprodukter, är avgörande för att skydda våra barn och unga.

Tragiska dödsfallet i Luleå. Vi kan inte längre stå passiva inför den växande trenden

Det tragiska dödsfallet i Luleå, där en 14-årig elev miste livet efter att ha inandats drivgas från torrschampo, påminner oss om det akuta behovet av att kommuner, regioner och staten tillsammans måste agera. Vi kan inte längre stå passiva inför den växande trenden av substansmissbruk bland ungdomar. Det är vår skyldighet som samhälle att ta itu med dessa utmaningar och skydda våra barn från farorna med droganvändning.

Vi välkomnar regeringens initiativ att ta itu med denna fråga och ser fram emot att se konkreta åtgärder, såsom ett införande av en ny lag som förbjuder försäljning av lustgas i berusningssyfte, som förhindrar att fler liv går förlorade till följd av lustgas och andra droger. Detta är en gemensam kamp som kräver en samlad insats från alla nivåer av samhället – politiker, föräldrar, skolor och civilsamhället. Låt oss arbeta tillsammans för en tryggare och hälsosammare framtid för våra barn och unga.

Robert Halef (KD)
Ordförande KD Södertälje

Tony Garabet (KD)
Ledamot, kultur- och fritidsnämnden

Fadi Abdalahad (KD)
Ersättare, utbildningsnämnden

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 6 maj 2024 01:31

Vill arrangera Musikhjälpen i Södertälje – ”Vårt nya fokus”

5AB0F0A5-5C0F-4085-B741-A0E88F2CCAD3

 Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City.
Foto: Mattias Ahlm/Micke Grönberg/Sveriges Radio

Var och när Musikhjälpens glasbur 2024 placeras förblir ett välbevarat mysterium. Telgenytt kan nu avslöja att Södertälje City är med i kampen för att bli värdstad för den välkända musikinsamlingen i framtiden, även om konkurrensen från andra städer är hård.

– Musikhjälpen är ett viktigt och varumärkesstärkande evenemang som vi gärna vill locka till Södertälje, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City, till Telgenytt.

(Annonslänk)

Södertälje City arbetar på flera fronter. Samtidigt som staden aktivt strävar efter att bli ”Årets stadskärna”, siktar de också på att locka Musikhjälpen till Södertälje för att öka stadens attraktivitet. Utmärkelsen Årets Stadskärna har sedan 2012 varit ett politiskt mål för att främja samverkansprocesser i stadskärnan. Det har använts som ett verktyg för att genomföra projekt, insatser och aktiviteter, vilka också har presenterats i en kort filmserie på ett underhållande och pedagogiskt sätt.

Föll på mållinjen när priset gick till Malmö.

– Att Södertälje tog sig till final var någonting som vi var stolta över och det uppmärksammades nationellt i branschen. Vi har sedan dess tagit emot studiebesök från städer i hela landet som kommer hit för att inspireras av vår samverkan och vår förflyttningsresa. Detta har skapat ett revanschsug och vilja att fullborda vårt delmål, Aljoša Lagumdžija.

Malin Eriksson, Erik Hanzon och Aljosa Lagumdzija, från centrumföreningen Södertälje City.
Pressbild: Södertälje City

Med stor hoppfullhet har Södertälje nu siktet inställt på att vinna titeln ”Årets Stadskärna” 2024, samtidigt som staden anstränger sig för att vara värdstad för Musikhjälpen. Detta evenemang, som belyser globala frågor och samlar in pengar för goda ändamål, lyckades förra året samla in nästan 60 miljoner kronor.

– Det är en del av vårt nya fokus för både staden och vår organisation. Södertäljes Citys styrelse har beslutat om ett nytt ägardirektiv som reviderar Södertälje Citys roll. Fokus läggs på stadskärnans långsiktiga utveckling och insatser kring utbud, attraktivitet och att på sikt locka andra större evenemang hit såsom populära musikfestivaler och aktiviteter. Musikhjälpen är ett viktigt och varumärkesstärkande evenemang som vi gärna vill locka till Södertälje och behöver arbeta aktivt med då konkurrensen bland städerna är stor.

Vilken inverkan tror ni att Musikhjälpens närvaro skulle ha på Södertälje?

– Vi anser att det skulle skapa positiva effekter för staden. Dels ur varumärkesperspektiv att vi får ett välkänt evenemang som bevakas av många tittare nationellt, där vi har möjlighet att få ut positivt budskap om vår stad.

Musikhjälpen i Linköping 2015.
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

– Vi ser också besöksmässiga och ekonomiska effekter, att besökare från närregionen upptäcker mer om Södertälje, testar att äta på våra restauranger och shoppar i stan. Så det vore väldigt positivt på många sätt och vi tycker att Musikhjälpen har ett fint budskap som rimmar väldigt väl med hur vi arbetar i Södertälje.

Vilka utmaningar har ni stött på i processen att locka Musikhjälpen till Södertälje?

– Vi har dialog med ansvariga arrangörer för Musikhjälpen och har visat att Södertälje skulle vara intresserad av att vara värdstad. Utmaningen blir att vi behöver arbeta med projektet under lång tid och ha uthållighet i arbetet då konkurrensen är väldigt stor från andra städer, vi kommer behöva sticka ut. Utmärkelsen Årets Stadskärna kan ge en positiv boost i arbetet med Musikhjälpen, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City, till Telgenytt.

Läs även: – Så vill Södertälje City locka fler besökare till stadskärnan

Maren, en potentiell plats för Musikhjälpen. Bild tagen 2015.
Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 maj 2024 04:00
Senast uppdaterad: 6 maj 2024 16:44
Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa