Företag i fokus:

Polisen pepparsprejade barn och gravida i Assyriskas kanslilokal

IMG_7797

Ninmar Acar, blev oprovocerat slagen och handfägslad av polis. Foto: Privata

Vad som var tänkt som en festlig avrundning av 2023 slutade i total dramatik när polisen ingrep kraftfullt och deltagare hamnade i handfängsel samt flera utsattes för pepparsprej – inklusive en treåring, en 70-åring och en gravid kvinna.

Klockan är strax efter 01 på nyårsnatten och deltagarna har snart hunnit städa efter sig – då bryter kaoset ut och det som började som en festlig avrundning slutar i total dramatik. Efterspelet efter incidenten har satt spår hos barnen, där föräldrar uppger att barnen har svårt att sova, samt flera släktingar som känner sig oerhört kränkta efter polisens agerande.

– Katastrof. Poliserna har gjort ett sådant tjänstefel. Det här var det värsta jag varit med om i hela mitt liv, säger Ninmar Acar, som var på den privata tillställningen, till Telgenytt.

Det hela började vid 22-tiden på nyårsafton då Securitasvakter besökte det privata nyårsfirandet i Assyriskas kansli på Södertälje fotbollsarena och ifrågasatte deltagarnas rätt att fira i lokalen. Ninmar Acar berättar att deras ansvarige tog initiativet att samtala med vakterna och förklarade att de hade full rätt att vistas i lokalen. Vakterna, osäkra på situationen, kontaktade sin chef för att få klarhet.

– Det är kommunens lokal och där ska fotbollsverksamhet bedrivas, säger Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Den privata tillställningen på nyårsnatten slutade i dramatik. Foto: Alexander Isa

Efter en kort stunds väntan återkom Securitasvakterna med beskedet att de fick stanna, men att de skulle lämna senast klockan 01. Efter att ha bekräftat detta, tackade vakterna för sig, önskade dem en trevlig kväll och lämnade platsen.

Tre timmar senare, klockan 01:00, återvände vakterna.

Även den gången var tonen god. Ninmar och de andra på den privata tillställningen höll på att städa och göra rent efter nyårsfirandet. En del stod i hallen med sina barnvagnar, klädde på sig jackorna för att åka hem, medan andra var på väg till sina bilar, redo att lämna. Allt verkade vara som det skulle; ordningsvakterna hade till och med önskat dem ett gott nytt år och en god fortsättning. Inget tydde på problem. Men situationen förändrades drastiskt bara några minuter senare när polisen anlände till platsen.

– Från att vi knappt en timme tidigare lekte ”hela havet stormar” med barnen, till att utgången var blockerad av poliser, beväpnade med batong och pepparsprej, säger Ninmar, som får medhåll av andra deltagare.

Här pepparsprejar polisen flera personer inne i Assyriskas kanslilokal. Foto: Privat

Enligt Ninmar Acar var stämningen inledningsvis lugn när polisen kom fram, men det stora antalet poliser vid utgången skapade stor förvåning och rädsla, främst bland barnen som befann sig kvar i lokalen. Det fick den ansvarige att fråga polisen om deras närvaro.

– Vi undrade om något allvarligt hade hänt och trodde att de hamnat fel, men då svarar polisen att vi hade behövt lämna lokalen för länge sedan, säger Acar och fortsätter.

– Polisen var aggressiva och bestämda och var helt klart beredda att storma lokalen, trots att det fanns flera barn och äldre kvar. Vi var livrädda, samtidigt försökte alla förklara för poliserna att vi i princip var klara och att vi bara skulle ta på oss våra jackor och låsa efter oss. Det gick inte att missa; poliserna såg barnvagnarna, barnen i hallen och mina släktingar som var på väg ut från lokalen. Jag själv var så pass lugn när jag gick förbi de första poliserna som var inne i hallen för att gå fram till väktaren och fråga om detta var nödvändigt att tillkalla polisen. Det kändes bara så onödigt då vi redan var klara, säger han.

Han står cirka tre till fyra meter från Securitasvakten, men hinner knappt yttra sig innan han våldsamt blir neddragen i backen och får flera poliser över sig.

– Polisen tar tag i mig runt nacken för att sedan trycka ner mig, jag släpas ut och känner slag, de sitter på mig och under allt kaos börjar jag få panik och skriker att jag inte kan andas, säger Ninmar till Telgenytt och berättar att han blev handfängslad.

Ninmar Acar blev utsatt för grovt våld av flera poliser. Foto: Privat

Plötsligt drar andra poliser fram sina batonger och pepparsprej och börjar spruta mot deltagarna inne i lokalen och träffar både barn, äldre, men även en gravid kvinna.

– De tog pepparsprejflaskorna och sprejade ner oss totalt. Jag är 64 år. Det är första gången jag får pepparsprej i ansiktet, säger Semir Tasci, som befann sig i Assyriskas kansli för att närvara på den privata tillställningen, till SVT.

En rädsla spred sig snabbt i lokalen, vuxna som omfamnade sina gråtande barn, bland dem en treåring som fick pepparspray i ansiktet. Till SVT säger polisen att upprinnelsen till incidenten var att de möttes av personer som var väldigt aggressiva och utåtagerande, samt att två personer gav sig på polisen, vilket ledde till att de valde att använda pepparsprejen.

Men enligt Ninmar var fallet inte så som polisen uppger.

– Jag uppfattade det absolut inte som en hotfull stämning. Jag var en av de första som polisen gav sig på, och om jag nu var aggressiv eller utåtagerande, hur kommer det sig att polisen jag passerade inte sa något åt mig, säger han.

Ninmar skadades i ansiktet, båda armarna och magen. Foto: Privat

Polisen menar att två personer försökte frita dig när du kontrollerades av polisen.

– Det stämmer absolut inte. Det var min mamma och pappa som kom ut gråtande och oroliga. När polisen säger ”frita” får de det att framstå som att mina föräldrar fysiskt försökt hoppa på dem och slita bort mig. Ingen har absolut försökt frita mig. De frågade oroliga på avstånd vad som händer, säger Ninmar.

Det uppges att två personer är misstänkta för våldsamt motstånd och att två poliser skadades, varav en i tummen.

– Jag tror att det bara är ett spel från polisens sida, för de vet mycket väl att de gjort fel. Det var ingen där som fördes till polisstationen, säger han.

– Varken jag eller någon annan har fått information om att vi misstänks för brott. När jag var handfängslad kom en annan polis till platsen. Han lugnade ner hela situationen och tog mig åt sidan, kollade upp mina personuppgifter och lossade sedan handbojorna. Jag var lugn hela tiden, men bara i chocktillstånd, säger han.

I samband med händelsen har flera anmälningar upprättats mot polisen för incidenten på Assyrisas kansli.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 januari 2024 06:28
Senast uppdaterad: 5 januari 2024 06:28

Bröderna Ashour och Andre tar över Coops tidigare lokal

11223344556677

Foto: Alexander Isa

Bröderna Ashour och Andre Anwer tar över den före detta Coop-butiken på Klockarvägen i Geneta. Planen är att öppna livsmedelsbutiken VARDAX marknad med fokus på både svenska och internationella varor. En intervju genomfördes för att få reda på deras planer och tankar inför den kommande etableringen.

– Vi såg potentialen direkt och tvekade inte att signera för lokalen, säger bröderna till Telgenytt, och berättar att de tar tjänstledigt från Scania för att följa drömmen.

Bröderna Ashour, 32, och Andre, 24, båda med en maskiningenjörsexamen i bagaget från KTH samt MBA – Internationell marknadsföring vid EU Business School Barcelona, öppnar inom kort sin nya livsmedelsbutik i Geneta, men exakt öppningsdatum hålls hemligt. På deras Instagramsida pågår en tävling där följare kan gissa öppningsdatumet för chansen att vinna ett presentkort värt tusen kronor. Tävlingen avslutas den första maj.

Idag är båda tjänstemän på Scania, men de har tagit tjänstledigt för att satsa helhjärtat på sin dröm och den egna verksamheten.

– Jag har alltid sagt att Scania är en riktigt bra arbetsgivare. Scania sitter i hjärtat. Men å andra sidan, vi kommer från en entreprenörsfamilj. Vår äldre bror driver eget företag utomlands. Farsan har alltid haft eget och vi har blivit inspirerade av det de har lyckats åstadkomma och följa den vägen, säger Ashour.

Coop på Klockarvägen i Geneta blir livsmedelsbutiken VARDAX.
Bild: Kartor

Den nya livsmedelsbutiken på Klockarvägen kommer att erbjuda en mix av svenska och internationella varor i syfte att attrahera både gamla och nya kunder. Nu ser de fram emot att etablera sig som en lokal handelsplats.

– Vi har alltid haft entreprenörskap i blodet, och att driva eget känns helt rätt. När den här lokalen blev ledig såg vi potentialen direkt och tvekade inte att signera för lokalen, säger yngre brodern Andre.

Bröderna har lång erfarenhet inom livsmedelsbranschen och har tidigare ägt två butiker. När de fick kännedom om att lokalen blev tillgänglig för nya aktörer skickade de in en förfrågan om att hyra lokalen, men det fanns flera intressenter och konkurrensen var stenhård.

– Det var inte enkelt att ta över lokalen. Det hölls många intervjuer av hyresvärden för att hitta rätt personer och rätt företag, men också för att säkerställa att det är några seriösa aktörer som kliver in.

Efter en noggrann genomgång av hyresvärden föll valet slutligen på bröderna.

Bröderna Ashour och Andre Anwer
Foto: Alexander Isa

Med sin bakgrund och erfarenhet känner de sig redo att ta steget och öppna den nya butiken i Geneta. Lokalen, som har en total yta på cirka 1000 kvadratmeter, erbjuder gott om utrymme för kunder att röra sig bekvämt. Dessutom finns det parkeringsmöjligheter för cirka 45 bilar, vilket gör det lätt för kunder att besöka butiken.

Det är en stor lokal ni tar över. Hur går tankarna kring det.

– Vi har letat efter lokal länge och det finns få bra lokaler i Södertälje. När vi fick den här chansen tvekade vi inte helt enkelt. Själva lokalen är välkänd. Trafikflödet här är jättebra, det är oerhört många som kör förbi och att det är ett centralt läge, säger Andre.

Ni har nämnt att det blir en internationell butik. Vilka regioner kommer ni att fokusera på?

– Förutom mat från mellanöstern som förstås kommer ha den största andelen i butiken kommer vi även ha mat från Balkan och Indien. Enligt vår marknadsundersökning åker många Indier som bor och jobbar i Södertälje till Kista för att storhandla. Vi kommer se till att de väljer oss genom att erbjuda ett brett indidiskt sortiment.

Trots utmaningar under etableringsprocessen är de entusiastiska över möjligheten att driva sin egen butik i Geneta och ser fram emot att bidra till det lokala samhället. Genom att erbjuda en blandning av lokala och internationella varor samt fokusera på kundservice och tillgänglighet, hoppas bröderna på att skapa en framgångsrik och populär livsmedelsbutik i Södertälje.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 april 2024 20:00
Senast uppdaterad: 27 april 2024 18:02

INSÄNDARE: Ursäkta, men vad är det ni skriver Telgenytt?

Södertälje kommun

Arkivbild

Ni skriver i en artikel att Södertälje kommun uppnått rekordhögt betyg i Nöjd Kund-Index, där de har klättrat från 72 till 75. Vad är det för självbelåtna trumpeter som kommunen presenterar och som Telgenytt fångar upp? Ska vi applådera åt kommunen.

Varför framgår det inte att de trots denna lilla förbättring placerar sig bland de sämsta kommunerna i landet. Dessutom undrar jag vilken undersökning som använts för att presentera denna statistik. Vilka företag är inblandade?

Statistiken ger absolut inte en rättvis bild. SKR får gärna fråga mig om min upplevelse. Jag kan säga här och nu att denna kommun förtjänar kritik. Jag kan av egen erfarenhet intyga att denna kommun inte är företagarvänlig, särskilt inte för oss med icke-svenska förfäder.

”Jag lade ner mina planer på att starta företag i Södertälje”

Jag försökte starta en verksamhet i Södertälje som krävde dialog och vissa godkännanden från Södertälje kommun. Men det blev ett rent helvete, om jag får uttrycka mig så.
För att göra en lång historia kort; när jag var klar med dialogen med kommunen trodde jag att det minsta bekymret skulle vara att öppna ett bankkonto för mitt företag.

Men nej, inte en enda bank ville öppna ett nytt företagskonto. Jag behandlades som en kriminell och inte ens ett belastningsregister skulle rentvå mig. Så jag lade ner mina planer på att starta ett mindre företag i Södertälje.

Detta är resultatet av kommunledningens ständiga smutskastning av oss Södertäljebor som pågått i åratal. Skadan är förödande!

”Nästa steg verkar vara att sätta stopp för företagarna innan de ens hinner etablera sig”

För några år sedan fick folk sina bankkonton stängda. Jag ryckte på axlarna och tänkte att det måste vara något fel som gjorts. Varför skulle någon annars bli av med sitt bankkonto, men idag skulle det inte förvåna mig om oskyldiga Södertäljebor drabbades.

Men nästa steg verkar vara att sätta stopp för företagarna innan de ens hinner etablera sig i Södertälje. Jag är fortfarande chockad och mår dåligt över hur orättvist jag behandlades.

Framtiden ser mörk ut för företagare och unga entreprenörer i Södertälje, om du inte bär efternamnet Svensson. Så jag undrar, Södertälje kommun, vilka företag har Svenska Kommun och Regioner, SKR, baserat detta Nöjd Kund-Index på?

Vi som har behandlats illa har inte fått säga vårt.

/Trötter

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 april 2024 11:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors