Företag i fokus:

Polisen pepparsprejade barn och gravida i Assyriskas kanslilokal

IMG_7797

Ninmar Acar, blev oprovocerat slagen och handfägslad av polis. Foto: Privata

Vad som var tänkt som en festlig avrundning av 2023 slutade i total dramatik när polisen ingrep kraftfullt och deltagare hamnade i handfängsel samt flera utsattes för pepparsprej – inklusive en treåring, en 70-åring och en gravid kvinna.

Klockan är strax efter 01 på nyårsnatten och deltagarna har snart hunnit städa efter sig – då bryter kaoset ut och det som började som en festlig avrundning slutar i total dramatik. Efterspelet efter incidenten har satt spår hos barnen, där föräldrar uppger att barnen har svårt att sova, samt flera släktingar som känner sig oerhört kränkta efter polisens agerande.

– Katastrof. Poliserna har gjort ett sådant tjänstefel. Det här var det värsta jag varit med om i hela mitt liv, säger Ninmar Acar, som var på den privata tillställningen, till Telgenytt.

Det hela började vid 22-tiden på nyårsafton då Securitasvakter besökte det privata nyårsfirandet i Assyriskas kansli på Södertälje fotbollsarena och ifrågasatte deltagarnas rätt att fira i lokalen. Ninmar Acar berättar att deras ansvarige tog initiativet att samtala med vakterna och förklarade att de hade full rätt att vistas i lokalen. Vakterna, osäkra på situationen, kontaktade sin chef för att få klarhet.

– Det är kommunens lokal och där ska fotbollsverksamhet bedrivas, säger Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Den privata tillställningen på nyårsnatten slutade i dramatik. Foto: Alexander Isa

Efter en kort stunds väntan återkom Securitasvakterna med beskedet att de fick stanna, men att de skulle lämna senast klockan 01. Efter att ha bekräftat detta, tackade vakterna för sig, önskade dem en trevlig kväll och lämnade platsen.

Tre timmar senare, klockan 01:00, återvände vakterna.

Även den gången var tonen god. Ninmar och de andra på den privata tillställningen höll på att städa och göra rent efter nyårsfirandet. En del stod i hallen med sina barnvagnar, klädde på sig jackorna för att åka hem, medan andra var på väg till sina bilar, redo att lämna. Allt verkade vara som det skulle; ordningsvakterna hade till och med önskat dem ett gott nytt år och en god fortsättning. Inget tydde på problem. Men situationen förändrades drastiskt bara några minuter senare när polisen anlände till platsen.

– Från att vi knappt en timme tidigare lekte ”hela havet stormar” med barnen, till att utgången var blockerad av poliser, beväpnade med batong och pepparsprej, säger Ninmar, som får medhåll av andra deltagare.

Här pepparsprejar polisen flera personer inne i Assyriskas kanslilokal. Foto: Privat

Enligt Ninmar Acar var stämningen inledningsvis lugn när polisen kom fram, men det stora antalet poliser vid utgången skapade stor förvåning och rädsla, främst bland barnen som befann sig kvar i lokalen. Det fick den ansvarige att fråga polisen om deras närvaro.

– Vi undrade om något allvarligt hade hänt och trodde att de hamnat fel, men då svarar polisen att vi hade behövt lämna lokalen för länge sedan, säger Acar och fortsätter.

– Polisen var aggressiva och bestämda och var helt klart beredda att storma lokalen, trots att det fanns flera barn och äldre kvar. Vi var livrädda, samtidigt försökte alla förklara för poliserna att vi i princip var klara och att vi bara skulle ta på oss våra jackor och låsa efter oss. Det gick inte att missa; poliserna såg barnvagnarna, barnen i hallen och mina släktingar som var på väg ut från lokalen. Jag själv var så pass lugn när jag gick förbi de första poliserna som var inne i hallen för att gå fram till väktaren och fråga om detta var nödvändigt att tillkalla polisen. Det kändes bara så onödigt då vi redan var klara, säger han.

Han står cirka tre till fyra meter från Securitasvakten, men hinner knappt yttra sig innan han våldsamt blir neddragen i backen och får flera poliser över sig.

– Polisen tar tag i mig runt nacken för att sedan trycka ner mig, jag släpas ut och känner slag, de sitter på mig och under allt kaos börjar jag få panik och skriker att jag inte kan andas, säger Ninmar till Telgenytt och berättar att han blev handfängslad.

Ninmar Acar blev utsatt för grovt våld av flera poliser. Foto: Privat

Plötsligt drar andra poliser fram sina batonger och pepparsprej och börjar spruta mot deltagarna inne i lokalen och träffar både barn, äldre, men även en gravid kvinna.

– De tog pepparsprejflaskorna och sprejade ner oss totalt. Jag är 64 år. Det är första gången jag får pepparsprej i ansiktet, säger Semir Tasci, som befann sig i Assyriskas kansli för att närvara på den privata tillställningen, till SVT.

En rädsla spred sig snabbt i lokalen, vuxna som omfamnade sina gråtande barn, bland dem en treåring som fick pepparspray i ansiktet. Till SVT säger polisen att upprinnelsen till incidenten var att de möttes av personer som var väldigt aggressiva och utåtagerande, samt att två personer gav sig på polisen, vilket ledde till att de valde att använda pepparsprejen.

Men enligt Ninmar var fallet inte så som polisen uppger.

– Jag uppfattade det absolut inte som en hotfull stämning. Jag var en av de första som polisen gav sig på, och om jag nu var aggressiv eller utåtagerande, hur kommer det sig att polisen jag passerade inte sa något åt mig, säger han.

Ninmar skadades i ansiktet, båda armarna och magen. Foto: Privat

Polisen menar att två personer försökte frita dig när du kontrollerades av polisen.

– Det stämmer absolut inte. Det var min mamma och pappa som kom ut gråtande och oroliga. När polisen säger ”frita” får de det att framstå som att mina föräldrar fysiskt försökt hoppa på dem och slita bort mig. Ingen har absolut försökt frita mig. De frågade oroliga på avstånd vad som händer, säger Ninmar.

Det uppges att två personer är misstänkta för våldsamt motstånd och att två poliser skadades, varav en i tummen.

– Jag tror att det bara är ett spel från polisens sida, för de vet mycket väl att de gjort fel. Det var ingen där som fördes till polisstationen, säger han.

– Varken jag eller någon annan har fått information om att vi misstänks för brott. När jag var handfängslad kom en annan polis till platsen. Han lugnade ner hela situationen och tog mig åt sidan, kollade upp mina personuppgifter och lossade sedan handbojorna. Jag var lugn hela tiden, men bara i chocktillstånd, säger han.

I samband med händelsen har flera anmälningar upprättats mot polisen för incidenten på Assyrisas kansli.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 januari 2024 06:28
Senast uppdaterad: 5 januari 2024 06:28

Silikonmugg återkallas – Kan utgöra kvävningsrisk för barn

Skarmavbild-2024-04-18-kl.-15.11.15

Bild: Konsumentverket

Locken till Mumin silikonmuggar återkallas med omedelbar verkan på grund av risken att smådelar kan lossna och utgöra en kvävningsrisk för barn.

En säkerhetsåtgärd har vidtagits av Rätt Start AB, tillverkaren av Mumin silikonmuggar. Återkallelsen gäller locken till muggarna med artikelnummer 6020 (Easy Grey), 6021 (Lovely Pink) och 6022 (Blueberry Blue), som sålts via ett stort antal återförsäljare mellan den 26 januari och 6 mars 2024.

Risken är att smådelar kan lossna från piplocket, vilket utgör en allvarlig risk för kvävning om de hamnar i barnets hals. Konsumenter uppmanas att omedelbart sluta använda locken och kan antingen vända sig till återförsäljaren eller direkt till tillverkaren för att få ersättning eller returnera hela produkten.

I den utfärdade återkallelsen från Rätt Start AB finns kontaktinformation och detaljerad vägledning om hur konsumenter bör agera för att hantera produkten på ett säkert sätt och minimera risken för skada.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 15:14
Senast uppdaterad: 18 april 2024 15:14

Partiet firar 10 år – Granberg: ”Målet är en förändring”

DSC_0007-scaled-1

Realistpartiets gruppledare, Joakim Granberg
Foto: Shamash Oyal

Realistpartiet, som en gång startade som en samlingsplats för engagerade restauranganställda och småföretagare i hjärtat av Södertälje, firar nu tio år av politisk verksamhet.

Det var för exakt tio år sedan som partiet grundades. Med restauranganställda och lokala småföretagare som startade kärnan, har partiet långsamt växt och förankrat sig i stadsdelarna runt omkring och fick över 4 procent av rösterna i det senaste valet.

Vad var det som fick er att starta partiet för tio år sedan?

– Jag var sugen redan 2010, men då hade jag inte satt mig i hur det funkar kring lagar och regler och allt vad det innebär. Jag brukar säga lite skämtsamt så här, jag ville engagera mig i Södertälje, men jag var ju för gammal för ett ungdomsförbund i de andra partierna och jag var ju för ung för senior. Om jag hade gått med i Sossarna eller Moderaterna för tio år sedan, ja då kanske jag hade haft något uppdrag idag, men jag hade högre ambitioner. Jag ville förändra och då kände jag att det kan jag bara göra genom att starta ett eget parti.

Vilka utmaningar har partiet stött på under sin tillväxt?

– De största utmaningarna har nog egentligen varit acceptansen från de andra partierna. Vi har känt oss mobbade, utstötta, hånade. Man har skrattat åt oss, man har sett ner på oss, man har faktiskt rent ut sagt behandlat oss illa. Förra valet när vi fick två mandat hade vi nära 1 700 väljare och då gick man in och ändrade reglerna. Tidigare så hade ju pensionärspartiet två mandat, de hade kontor i stadshuset, de fick alla privilegier som de andra partierna har. Men när Relistpartiet nådde två mandat, då gick man in och ändrade reglementet så RP var enda partiet som inte fick kontor eller arbetsplats i stadshuset. 

(Annonslänk)

– Dessutom så hittar man på en egen lönetabell för mig som halverade min lön och så vidare. Och nu har vi nått tre mandat och då har vi lika mycket som Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Och då går det inte att hitta på en regel som heter att bara Jocke Granberg inte får kontor. Nu har vi fått det här som de andra har, och det känns ju bra.
Men sedan har vi såklart Södertäljeborna också. Jag förstår att folk var skeptiska 2014. Vad är det här för något? Något lokalt parti, restauranganställda, pubfolk, men det där har vi vuxit ifrån. Vi tar det här på fullt allvar och nu är vi redo att sitta med och styra Södertälje och det är målet i nästa val.

Vilken politisk fråga prioriterar ni högst just nu och varför?

– Den där är jättesvår. Vi har ju fokuserat på bostadspolitiken, att vi ville bygga bostäder som Södertäljeborna har råd att hyra, men idag så känner jag att det har gått över mer till fokus på ungdomars trygghet, Södertäljebornas trygghet, ungdomarnas framtid. Där har vår prioritet landat idag, men vi fokuserar inte på en fråga, men om jag får välja en så är det i fokus att skapa tryggare stadsdelar, framför allt för ungdomarna. Sedan vill vi öka bidragen till föreningarna som har ungdomsverksamheter, inte dra in eller spara in. Nattvandring, läxhjälp, allt det här. Det kan inte bara vara ideellt. Folk behöver liksom hjälp av kommunen också.

Apropå Södertäljes ungdomar. I Hovsjö har ungdomarna väntat på en ny fritidsgård väldigt länge, och kommunen har sagt att den kommer att byggas. Har ni diskuterat något kring det?

– Det har varit snack om det där jättelänge. Jag är inte inne i Kultur och fritidsnämnden, men de har lagt det på is. Man blir så förbannad för jag sitter med och ser lokalbehovsplanen. Det är Telge Bostäder och Telge Fastigheter som ser över alla sina lokaler och hur de ska kunna tjäna så mycket pengar som möjligt på dem, men ekonomi har skötts så fruktansvärt dåligt. Man har sålt lägenheter billigare till bekanta uppe i Hovsjö. Man har renoverat gjuteriet för 60-70 miljoner och nu har vi en hyra på 400 000 kronor som dras från Kultur- och Fritidsnämnden och ingen använder lokalen. Alltså man har misskött Telge Bostäder och Telge Fastigheter under så många år. Exemplevis Fornhöjdsskandalen – 200 miljoner i sjön, men nu jagar de livet ur någon liten förening. Eller till exempel den här föreningen ute i Enhörna som har en mötesplats som tvingats stänga och har en hyra på 6 000 kronor. Kunde inte Kultur- och Fritidsnämnden, eller kommunen, sponsra detta? Istället betalar man 400 000 kronor i månaden för ett tomt gjuteri. Prioriteringarna är fel. Ungdomarna behöver sina mötesplatser.

 Vilka långsiktiga mål har ni för de kommande åren?

– Närmast nu är att få in mer engagerade människor i partiet och att gå stenhårt ”all in” i valet 2026. Att skapa vetskap bland folket här i Södertälje om att det faktiskt går att rösta på oss oavsett vad de röstar på i riksdag och region.

Joakim Granberg under Realistpartiets valvak 2022.
Foto: Shamash Oyal

– Målet är såklart att sitta med och styra Södertälje och vi vill ha ett maktskifte på riktigt. Samma människor har styrt för länge. Jag menar, i diktaturer då ändrar man grundlagen för att få sitta fler än två mandatperioder. Det finns en anledning till varför en president ofta sitter två mandatperioder. För att all vetenskap visar på att makt korrumperar. Det är bra att folk byts ut emellanåt och nu har Socialdemokraterna styrt sedan 1912, om man bortser ifrån tre år 1988-91. Man kanske inte har onda ansikter, men organisationen fungerar inte till slut för du får småpåvar som sitter på sina stolar. ”Jag sköter mitt, du sköter ditt, vi lägger oss inte i.” Det är då du får situationer när folk kan sälja kommunens bilar till kompisar för 8000 spänn.

– Målet är en förändring. Så länge S är kvar längst fram och styr, då sitter alla de här småpovarna kvar och då blir det ingen förändring. Det slösas tio miljoner hit eller dit, men det rycks på axlarna. Vi vill ändra på beteendet och då är det att komma in i makten med nytt och fräscht folk och rensa ut alla som sitter på sina betongarslen och slösar bort skattepengar. Jag blir förbannad när jag ser hur illa det sköts på många avdelningar.

Hur skulle du summera era tio år?

– Det har varit en spännande resa. Det har varit motgångar, framgångar, sorg, glädje och ibland har jag varit förbannad, ibland har jag varit så sorgsen att jag nästan har gråtit. Frustration, i synnerhet det här med mobbningen i stadshus och att man känner sig utanför. Sedan har det varit glädjeämnena, valvakan sist till exempel. Men det har också varit en resa för mig som person. Jag har vuxit, jag har fått erfarenheter som jag inte hade fått om jag hade gett mig in i politiken. 

– Det är inte så att vi har gått till val på att vi ska försämra för Södertäljeborna. Jag tycker om att skapa förändringar till det bättre. Det är det som är målet. 

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 18 april 2024 14:46

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors