Företag i fokus:

DEBATT: Inför parfymförbud för hemtjänstpersonal

Undersköterska Vård Hemtjänst Pressbild: Vardaga

Foto: Pexels

Det är hög tid att vi kastar ljus på ett växande problem inom vår hemtjänst – personal som bär parfym. Trots upprepade påpekanden fortsätter många kommunarbetare att bära starka och störande dofter, vilket påverkar min mamma negativt. 

Många av våra äldre och sjuka har känsliga luftvägar eller allergier och kan reagera negativt på parfymerade produkter. För dessa personer kan en doft inte bara vara en olägenhet utan en direkt hälsorisk. Jag vill inte rikta kritik mot specifika personer som besöker min mamma, som har kommunen som hemtjänstutförare, och jag vill inte heller avslöja vem min mamma är.

”Kommunen bör införa och strikt tillämpa en tydlig policy mot användning av parfym”

Jag har personligen sagt till flera att inte bära parfym när de besöker min mamma, och de flesta sköter sig. Men titt som tätt kommer nya hem till mamma med stark parfym. 

Kommunen bör införa och strikt tillämpa en tydlig policy mot användning av parfym inom hemtjänsten. Det är en liten uppoffring för personalen men kan göra en stor skillnad för dem som är i deras vård. Det är dags att vi prioriterar våra mest sårbara. 

Med hopp om förändring. 

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 januari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:57

Nytt arbetssätt minskar sjukhusets väntetider

Skarmavbild-2024-02-05-kl.-00.16.44

Operationssal på dagkirurgiskt centrum. På bild: Rickard, Lona, Camilla, Ida-Linnéa, Maja, Semih och Haydar. Foto: Södertälje sjukhus

Södertälje sjukhus inför ett nytt effektiviserande arbetssätt, ”snabbspårsal”, för att kraftigt minska väntetiderna för operationer. – Våra medarbetare tycker att det är kul att jobba mer effektivt och kunna hjälpa fler patienter, säger verksamhetschefen Lona Layous.

För att hantera de ökande köerna till operationer har operationsavdelningen på Södertälje sjukhus utvecklat ett innovativt koncept kallat ”snabbspårsal”. Denna nya metod innebär att patienter som ska genomgå samma typ av operation samlas på samma dag och tas om hand av ett specialiserat team i en särskild operationssal.

(Annonslänk)

Genom detta arbetssätt förkortas tiden mellan olika operationer, vilket gör att fler patienter kan opereras under samma dag.Som ett resultat av detta nya system, har operationskapaciteten i snabbspårsalarna ökat med 30-60 procent jämfört med traditionella operationsalar, samtidigt som hög kvalitet bibehålls.

Tack vare sjukhusets insatser under 2023 har köerna minskat, patienternas tillfredsställelse ökat, och sjukhuset har uppnått en delad förstaplatsen i det svenska kvalitetsregistret för 2023.

– Trots en ökad kapacitet och fler operationer så har vi lyft oss ännu mer i kvalitetsregistret SPOR som jämför operationsavdelningarna i Sverige och hamnat på delad första plats under 2023, vilket vi är mycket stolta över, säger Lona Layous, biträdande verksamhetschef, sektionschef för operation och överläkare i anestesi.

I snabbspårsalarna kan exempelvis 5 ledproteser, 6 ljumskbråck och 12 analingrepp utföras på en dag, jämfört med tidigare kapacitet. Dessutom har en mindre operationssal etablerats på sjukhusets dagkirurgiska centrum, där omkring 80 operationer har utförts sedan starten i oktober 2023.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 februari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 5 februari 2024 00:35

MINGELBILDER v.5 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0012

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.3

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 februari 2024 04:55
Senast uppdaterad: 5 februari 2024 15:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors