Företag i fokus:

Bakgrundskontrollerna: Regeringen tillsätter utredning

Södertälje kommun

Arkivbild

Under hösten avslöjades kommunlednings med att bryta mot lagstiftningen i samband med att bakgrundskontroller. Inom kort förväntas Regeringen inleda en utredning som syftar till att möjliggöra bakgrundskontroller för samtliga kommunanställda.

– Vi tar ett första offensivt steg. Det kommer att följas av fler, sa Gunnar Strömmer (M) i riksdagen.

Kontrollerna, på initiativ av Boel Godner och Elof Hansjons(S), har sedan tidigare kritiserats av både anställda och facket som har inlett en tvist med Södertälje kommun. Även flera anmälningar upprättades till Justitieombudsmannen som beslutade att rikta allvarlig kritik mot kommunledningen som bröt mot mot grundlagen och Europakonventionen.

Kort efter JO:s besked meddelade stadsdirektören att samtliga bakgrundskontroller stoppades. Men under kommunstyrelsens sammanträde i december meddelades att kontrollerna återupptas, men endast i samband med nyrekryteringar.

Regeringen tillsätter utredning för att möjliggöra bakgrundskontroller för samtliga kommunanställda.
Saken togs upp efter ett initiativ av den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Ludvig Aspling, som frågade justitieministern, Gunnar Strömmer, om nödvändiga lagändringar för att möjliggöra bakgrundskontroller.

Gunnar Strömmer (M). Pressbild

– Vi vill sätta en utredning på fötter så snart det bara går, som dessutom med ett tydligt avgränsat uppdrag kan komma framåt skyndsamt för att hantera kommunernas situation, sade Strömmer.

Han har belyst att den kommande utredningen inte bara kommer att fokusera på Södertälje utan även på andra kommuners behov när det gäller bakgrundskontroller. En annan aspekt som diskuteras är om det bör räcka med att endast använda belastningsregister eller om det finns behov av att inkludera ytterligare kontroller. Strömmer anser att det kan vara motiverat att ta ett bredare grepp, men detaljerna kring hur gränserna ska dras måste utredaren fastställa och föreslå.

Utredningen kommer även att överväga om bakgrundskontroller endast ska begränsas till brottslighet eller inkludera annan relevant information om personers bakgrund.

– Det är klart att det även finns annan information om människors bakgrund som är relevant i en sådan prövning. Exakt hur dessa snitt ska dras återkommer vi till i direktiven, sa Gunnar Strömmar i Riksdagen.

Läs även: Kommunen avslöjas för att bryta mot lagen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 januari 2024 17:42
Senast uppdaterad: 23 januari 2024 17:42

Kraftig brand på bilfirma i Wedas industriområde

EFE5588E-FF33-489A-88FD-74BCB926818F

Läsarbilder

Tidigt på onsdagsmorgonen inträffade en brand i en verkstad på Oxelgrensvägen, Södertälje. Räddningstjänsten och polisen ryckte snabbt ut till platsen med flera enheter.

(Annonslänk)

Ännu en brand har inträffat mot en bilfirma i Wedas industriområde.
SOS Alarm mottog ett larm om en kraftig brand i en verkstad på Oxelgrensvägen vid 04:00 på onsdagsmorgonen. Räddningstjänsten ryckte ut med flera enheter för att bekämpa branden, som inträffade i lokaler tillhörande Fordoncity/Peugeot, en bilfirma som tidigare varit drabbad av anlagda bränder.

Polisens insats på platsen inkluderade att upprätta nödvändiga avspärrningar för att säkra området och underlätta räddningsarbetet.

Branden är den senaste i en rad av incidenter som riktat sig mot denna specifika bilfirma, där flera personer från Göteborgsområdet är frihetsberövade i samband med tidigare händelser.

Ingen har rapporterats skadad till följd av branden. En förundersökning gällande misstänkt mordbrand har inletts, men i nuläget har ingen gripits. Polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning av brandplatsen för att fastställa brandorsaken. Om branden på onsdagsmorgonen har en koppling till tidigare brandattentat är i nuläget oklart.

Läs även: – Ytterligare två begärs häktade för brandattentat mot bilfirmor

Branden på Oxelgrensvägen i Weda.
Läsarbild

Läsarbild

Läsarbild

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 april 2024 10:21
Senast uppdaterad: 24 april 2024 13:24

Ny samverkan mellan Södertälje och Botkyrka

Lars-Greger_IMG_3509_Foto-Liza-Simonsson_HIGHRES-1

Lars Greger(MP), ordförande miljönämnden.
Foto: Södertälje kommun/Liza Simonsson

Miljönämnden har fattat beslut om att ingå ett samverkansavtal med Botkyrka kommun, som syftar till att effektivisera myndighetsutövningen inom miljö- och livsmedelslagstiftningen.

Ett viktigt steg mot en effektivare och mer sammanhållen tillsyn inom miljö- och livsmedelsområdet har tagits, när Miljönämnden nyligen beslutade att ingå ett samverkansavtal med Botkyrka kommun. Detta beslut, som träder i kraft från och med 1 juli 2024, markerar en ny period av samarbete mellan kommunerna.

(Annonslänk)

Det framkom att både Södertäljes och Botkyrkas miljökontor sett ett ökat behov av att kunna stärka sina resurser temporärt eller periodvis för tillsyn och kontroll. Därutöver har man identifierat fördelarna med att kunna överlåta beslutanderätten i specifika ärenden till varandra för att optimera processerna.

Genom detta samverkansavtal formaliseras samarbetet, vilket inte bara förbättrar resursanvändningen utan även bidrar till en ökad kompetens inom de berörda områdena. Avtalet, som föreslogs av miljökontoret och starkt stöddes av ordförande Lars Greger (MP), är tänkt att gälla från sommaren 2024.

Genom att samarbeta kan Södertälje och Botkyrka effektivisera sitt arbete och säkerställa högre kvalitet och snabbare hantering av ärenden inom miljöbalkens och livsmedelslagstiftningens områden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 april 2024 09:47
Senast uppdaterad: 24 april 2024 09:47

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors