Företag i fokus:

INSÄNDARE: Lärandet får inte anpassas bort

Klass-Elever-Skola-FOTO-Liza-Simonsson

Metin Hawsho, gruppledare (L)

Sverige befinner sig i en läskris där ungefär var femte elev inte lär sig läsa ordentligt. Det är en allvarlig utveckling som måste vändas.

Liberalerna tar nu tillbaka skolan till grunderna, det innebär fler speciallärare och mindre särskilda undervisningsgrupper, bemannade skolbibliotek och riktiga böcker. Nya läroplaner där läsinlärning uppvärderas, samtidigt som lärarutbildningen reformeras. Nu är det dags att ta nästa steg.

Tidigare var utgångspunkten i skolan att elever med behov av extra stöd fick det i en mindre undervisningsgrupp. Den som till exempel hade svårt att knäcka läskoden fick i tidig ålder intensiv extra träning och stöd av en speciallärare tills läsförmågan satt.

Men svensk skola har som en del av 90-talets pedagogiska strömningar gått i motsatt riktning. Det ansågs som elakt att peka ut vissa elever med särskilda behov och ge dem särskild undervisning, i stället blev inkludering och individualiserad undervisning norm.

Ansvaret för att kompensera för elevers olika förutsättningar och behov har till stor del överlåtits till klassläraren, som idag förväntas anpassa och individualisera undervisningen. I vissa fall har lärare förväntats genomföra över 70 anpassningar under en och samma lektion. Samtidigt har de specialpedagogiska insatserna fått en alltmer rådgivande karaktär. Den här utvecklingen accelererade efter 2014 när regleringen kring extra anpassningar infördes i skollagen.

”Resultatet har varit förödande, särskilt för de elever som behöver skolan som mest”

Det har skapat en orimlig arbetssituation för lärare. Systemet med extra anpassningar riskerar även att leda till försämrat lärande, att undervisningens innehåll förenklas och att svårighetsgraden sänks. Idén att inkludera alla elever i samma klassrum och regleringen om extra anpassningar gjordes med goda intentioner, men resultatet har varit förödande, särskilt för de elever som behöver skolan som mest, och för lärares arbetssituation.

Det finns givetvis elever som har behov av hjälpmedel för att exempelvis kunna tillgodogöra sig tryckta texter eller för att skriva, och de ska få det stöd de behöver, men de allra flesta elever hade haft bättre förutsättningar att lära sig att läsa ordentligt om de hade fått intensivträning och stöd i mindre grupp.

Liberalerna menar därför att regleringen om extra anpassningar bör avskaffas och arbetet med stödinsatser förbättras, samtidigt som den överdrivna individualiseringen av en i grunden kollektiv verksamhet måste upphöra. Skolan behöver fler speciallärare som arbetar med eleverna och färre specialpedagoger med rådgivande uppdrag. Skollagen behöver skrivas om – lärandet får aldrig anpassas bort.

Metin Hawsho,
gruppledare (L)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 januari 2024 12:46
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:21

Tre bilar i kollision – En person förd till sjukhus

Ambulans

Arkivbild

En person fördes till akuten efter en olycka på Genetaleden. Detta efter en olycka som involverade tre fordon.

(Annonslänk)

En trafikolycka inträffade på fredagseftermiddagen på Genetaleden i Södertälje, där tre bilar var inblandade. Olyckan ledde till att en person behövde föras till sjukhus för vidare vård. 

Enligt polisens uppgifter orsakades olyckan av att en av förarna inte höll tillräckligt avstånd till bilen framför, vilket resulterade i en kollision.

Händelsen ledde till trafikstörningar i området, och polisen var snabbt på plats för att dirigera trafiken och undersöka olycksplatsen. Föraren som orsakade olyckan har tilldelats en ordningsbot för att inte ha anpassat avståndet till framförvarande fordon.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 mars 2024 18:39
Senast uppdaterad: 22 mars 2024 18:39

Nytt äldreboende i Lina åter på agendan efter paus

Lina äldreb

Förslag på utformning för vård-och omsorgsboendets fasad.
Bild: Södertälje kommun

Efter en tillfällig paus är planerna för ett nytt äldreboende i Lina återigen aktuella. Kostnadsutvärderingar och effektiviseringsåtgärder visar på en ljusare framtid för projektet.

Projektet för ett nytt äldreboende i Lina, som initialt pausades på grund av eskalerande kostnader, ser nu ut att återupptas. En tidigare upphandling indikerade kostnader strax över budget, med ytterligare press från stigande räntor. I ljuset av dessa utmaningar uppdrogs en snabbare utredning för att identifiera den mest kostnadseffektiva lösningen för att möta det ökande behovet av äldreboendeplatser.

(Annonslänk)

Kommunstyrelsens utredning har bekräftat att det finns ett prekärt behov av fler boendeplatser för äldrevården i framtiden. Fastigheten Lina 4:27, som valdes redan 2017, bekräftades återigen som den mest lämpliga platsen för det nya äldreboendet efter flera strategiska utredningar genomförda under det senaste året.

Resultatet av översynen visar att investeringskostnaden kan minskas med omkring 29 miljoner kronor genom mindre modifieringar. Detta medför antingen en sänkt investeringskostnad på 401 miljoner kronor för 72 platser eller möjlighet att utöka till 81 platser för 430 miljoner kronor, med en reducerad kostnad per boendeplats som resultat.

Denna noggranna granskning och anpassning av projektet pekar mot att Lina inte bara är det mest ekonomiskt hållbara alternativet, utan också det som bäst uppfyller alla dimensioner av Agenda 2030, med särskild tonvikt på social hållbarhet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 mars 2024 16:33
Senast uppdaterad: 22 mars 2024 16:33

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors