Företag i fokus:

INSÄNDARE: Lärandet får inte anpassas bort

Klass-Elever-Skola-FOTO-Liza-Simonsson

Metin Hawsho, gruppledare (L)

Sverige befinner sig i en läskris där ungefär var femte elev inte lär sig läsa ordentligt. Det är en allvarlig utveckling som måste vändas.

Liberalerna tar nu tillbaka skolan till grunderna, det innebär fler speciallärare och mindre särskilda undervisningsgrupper, bemannade skolbibliotek och riktiga böcker. Nya läroplaner där läsinlärning uppvärderas, samtidigt som lärarutbildningen reformeras. Nu är det dags att ta nästa steg.

Tidigare var utgångspunkten i skolan att elever med behov av extra stöd fick det i en mindre undervisningsgrupp. Den som till exempel hade svårt att knäcka läskoden fick i tidig ålder intensiv extra träning och stöd av en speciallärare tills läsförmågan satt.

Men svensk skola har som en del av 90-talets pedagogiska strömningar gått i motsatt riktning. Det ansågs som elakt att peka ut vissa elever med särskilda behov och ge dem särskild undervisning, i stället blev inkludering och individualiserad undervisning norm.

Ansvaret för att kompensera för elevers olika förutsättningar och behov har till stor del överlåtits till klassläraren, som idag förväntas anpassa och individualisera undervisningen. I vissa fall har lärare förväntats genomföra över 70 anpassningar under en och samma lektion. Samtidigt har de specialpedagogiska insatserna fått en alltmer rådgivande karaktär. Den här utvecklingen accelererade efter 2014 när regleringen kring extra anpassningar infördes i skollagen.

”Resultatet har varit förödande, särskilt för de elever som behöver skolan som mest”

Det har skapat en orimlig arbetssituation för lärare. Systemet med extra anpassningar riskerar även att leda till försämrat lärande, att undervisningens innehåll förenklas och att svårighetsgraden sänks. Idén att inkludera alla elever i samma klassrum och regleringen om extra anpassningar gjordes med goda intentioner, men resultatet har varit förödande, särskilt för de elever som behöver skolan som mest, och för lärares arbetssituation.

Det finns givetvis elever som har behov av hjälpmedel för att exempelvis kunna tillgodogöra sig tryckta texter eller för att skriva, och de ska få det stöd de behöver, men de allra flesta elever hade haft bättre förutsättningar att lära sig att läsa ordentligt om de hade fått intensivträning och stöd i mindre grupp.

Liberalerna menar därför att regleringen om extra anpassningar bör avskaffas och arbetet med stödinsatser förbättras, samtidigt som den överdrivna individualiseringen av en i grunden kollektiv verksamhet måste upphöra. Skolan behöver fler speciallärare som arbetar med eleverna och färre specialpedagoger med rådgivande uppdrag. Skollagen behöver skrivas om – lärandet får aldrig anpassas bort.

Metin Hawsho,
gruppledare (L)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 januari 2024 12:46
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:21

Smart ekonomi: En vägledning i din personliga finans

samla-lan-telgenytt

I en värld där ekonomisk säkerhet blir allt mer eftersträvansvärt, har behovet av kvalitativ finansiell förvaltning och kunskap aldrig varit större. Med en myriad av finansiella verktyg tillgängliga är det essentiellt att förstå hur man navigerar bland alternativen för att ta kontroll över sin ekonomi. En metod som ofta diskuteras för att hantera utmaningar i ekonomin är att samla lån och därigenom öka överskådligheten och potentiellt minska kostnaderna på lång sikt. Men detta är bara en del av ekvationen. För att verkligen förstå hur man hanterar sin personliga ekonomi effektivt, är det även viktigt att granska andra aspekter som försäkringar och besparingar.

Att hitta rätt försäkring för dig och din familj

Försäkringar spelar en kritisk roll i finansiell planering och ger en säkerhetskudde mot livets oförutsägbara händelser. Oavsett om det handlar om liv-, hem- eller bilförsäkring, är det avgörande att förstå vilken typ av skydd du faktiskt behöver. Livförsäkring kan till exempel vara ett måste för den som har familj, medan en omfattande bilförsäkring är oumbärlig för frekventa bilförare. Att jämföra olika försäkringsbolag hjälper inte bara till att hitta det bästa priset utan även de bästa villkoren anpassade efter dina behov. Viktigt är också att ha en klar uppfattning om självrisk, premier och policyperioder och hur dessa faktorer påverkar din ekonomi.

Utöver traditionell försäkringsskydd är det även viktigt att se över möjligheter som inkomstförsäkring och sjukvårdsförsäkring. Dessa kan erbjuda ytterligare skyddsnivåer som hjälper till att täcka oförutsedda kostnader vid sjukdom eller arbetslöshet. Det är också värdefullt att regelbundet se över dina befintliga försäkringar för att se till att de fortsatt matchar dina livsförändringar, såsom familjeökningar eller större inköp, vilket kan kräva justeringar i ditt försäkringsskydd.

Spara tid och pengar med smarta ekonomiska verktyg

I den digitala eran finns det oändliga möjligheter att använda teknologi för att förenkla och förbättra vår ekonomiska hantering. Att automatisera betalningar för räkningar eller spara kan till exempel erbjuda både sinnesfrid och ekonomiska fördelar. Genom att ordna så att pengar rutinmässigt förs över till ett sparkonto eller för att täcka återkommande betalningar, kan man undvika förseningar och minska risken för onödiga avgifter. Dessutom finns det ett stort utbud av budgeteringsappar och digitala verktyg som erbjuder insikter i din ekonomi, vilket möjliggör informerade beslut. Att jämföra online kan också vara till stor hjälp för att upptäcka och utnyttja de bästa erbjudanden för sparande, försäkring och andra finansiella produkter. Om du har slarvat med ekonomin och sitter fast på många smålån och krediter kan det vara värt att samla dina lån och krediter för att få en billigare ränta.

I slutändan är kunskap om ekonomi nyckeln till en stabilare och tryggare finansiell framtid. Genom att utforska och använda rätt verktyg och metoder kan du navigera i din ekonomi med större självförtroende och klarhet.

Text:

INNEHÅLL FRÅN TREDJEPARTS

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 04:00
Senast uppdaterad: 5 mars 2024 18:06

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors